Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024

«Αγκάθια» και «Ροδοπέταλα» στον δρόμο της κυβέρνησης

Η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην πρώτη «πίστα» της ευρωζώνης, η αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της Ελλάδας, με την ενίσχυση των στρατηγικών της σχέσεων και των ενόπλων δυνάμεων, το μεταρρυθμιστικό πρόσημο κυβερνητικών επιλογών, οι κομβικές αλλαγές σε θεσμικά ζητήματα, δίνουν ενδεχομένως το στίγμα της «μεγάλης εικόνας» για τη χώρα.
Την ίδια ώρα, όμως, οι πληθωριστικές πιέσεις, που δυσκολεύουν τη συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών νοικοκυριών, οι «αναταράξεις» στα πανεπιστήμια, που τα καθιστούν μη λειτουργικά, οι κινητοποιήσεις των αγροτών, που αυτή τη φορά ίσως ξεπερνούν το καθιερωμένο ραντεβού στα μπλόκα κάθε Ιανουάριο, αποτυπώνουν τις «αρρυθμίες», που η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί, πριν αυτές γιγαντωθούν και τελικά μετατραπούν σε «ελέφαντα στο δωμάτιο»...
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στα τέλη της εβδομάδας με τον «ισχυρό άνδρα» της JP Morgan, Jamie Dimon, επικαλέστηκε το εξώφυλλο του περιοδικού Economist, 13 χρόνια πριν, το 2011, που έδειχνε ένα ελικόπτερο να πετάει πάνω από την Ακρόπολη με τον τίτλο «Acropolis Now», σε έναν παραλληλισμό της Ελλάδας εν μέσω κρίσης, με την ταινία «Apocalypse Now», της δεκαετίας του '70, για το Βιετνάμ. Το 2023, το Economist, ανακήρυττε την Ελλάδα ως «χώρα της χρονιάς» για τα βήματα, που πέτυχε.
Η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, με τη «σφραγίδα» της επενδυτικής βαθμίδας, των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και του επενδυτικού ενδιαφέροντος, αποτελεί τον πρώτο πυλώνα στον οποίο επενδύει τα μέγιστα το Μέγαρο Μαξίμου. Το μήνυμα, που με έμφαση επεδίωξε να στείλει στο διεθνές ακροατήριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης -τόσο στο roadshow της JP Morgan στη Νέα Υόρκη, όσο και στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός- είναι ότι παραμένει προσηλωμένος στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, αλλά και της αύξησης των αποδοχών των εργαζομένων, πάντοτε με απόλυτη τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Τρεις άξονες – μεταρρυθμίσεις, εισοδήματα, δημοσιονομική πειθαρχία - με άμεσο αντίκτυπο στα οικονομικά δεδομένα. Ο δεύτερος πυλώνας, που αποτελεί αιχμή του δόρατος και βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση και με την πορεία της οικονομίας, είναι η διεθνής θέση της χώρας, σε επίπεδο στρατηγικών σχέσεων και στρατιωτικής ισχύος. Το «πράσινο φως» από την Ουάσιγκτον για την απόκτηση των F-35, δε χαρακτηρίζεται απλώς ως ένας σημαντικός σταθμός από την ελληνική κυβέρνηση.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι ουσιαστικά επισφραγίζει το στρατηγικό βάθος των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, έτσι όπως έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια, με τρόπο μεθοδικό και αθόρυβο, όπως λένε, μέσω της ελληνικής διπλωματίας, αλλά και των θέσεων, που έχει λάβει η Αθήνα στις μείζονες διεθνείς κρίσεις, από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, έως την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την ενεργειακή κρίση.

Η στρατηγική θέση της χώρας, η ισχυροποίηση της οικονομίας της και η πολιτική σταθερότητα στο εσωτερικό μπορούν να δημιουργήσουν ένα νέο περιβάλλον

Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα για την κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, όμως, δεν πρέπει κανείς να υποτιμήσει τα ανοιχτά εσωτερικά μέτωπα, που πυκνώνουν το επόμενο διάστημα. Κατ’ αρχάς το θέμα της ακρίβειας, που τείνει να λάβει χαρακτηριστικά «διαχρονικού» προβλήματος. Σχεδόν 8 στους 10 πολίτες στις δημοσκοπήσεις το κατατάσσουν στην κορυφή, άλλες μετρήσεις καταδεικνύουν ότι οι μισθοί επαρκούν έως τις 19 του μηνός, οι ανατιμήσεις καλπάζουν σε βασικά είδη διατροφής.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να «απαντήσει» με σειρά ελέγχων και προστίμων. Το ερώτημα αν αυτό επαρκεί, παραμένει. Ταυτόχρονα, διαμορφώνονται δύο μέτωπα αναταραχής. Ενόψει της μεγάλης τομής, που η κυβέρνηση προωθεί, για τον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με την λειτουργία μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, τα ΑΕΙ της χώρας «παραδίδονται» στις καταλήψεις. Η εξεταστική περίοδος, όπως και το εξάμηνο των φοιτητών, κινδυνεύουν να χαθούν. Η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει στο κάδρο τις πρυτανικές αρχές, που έχουν την ευθύνη λειτουργίας των ιδρυμάτων, δίνοντας τους μια διέξοδο για να αποσοβηθεί ο κίνδυνος για χιλιάδες νέους να χάσουν έναν χρόνο από τις σπουδές τους και να ανατραπεί ο προγραμματισμός ολόκληρων οικογενειών.

Το κλίμα στα πανεπιστήμια προδιαγράφει και την πολιτική αντιπαράθεση, που φαίνεται ότι θα ακολουθήσει, όταν το επίμαχο νομοσχέδιο παρουσιαστεί και επισήμως. Δεύτερο μέτωπο κινητοποιήσεων, αυτό των αγροτών. Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι έως σήμερα δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία η εξέλιξή του, καθώς τα αιτήματα, που αφορούν στην Κοινή Αγροτική Πολιτική είναι προφανές ότι δε μπορούν να λυθούν μεμονωμένα από την Αθήνα. Το σκέλος, ωστόσο, των διαμαρτυριών, που αφορά στις αποζημιώσεις, κυρίως των αγροτών της Θεσσαλίας, προκαλεί «πονοκέφαλο».

Το Μέγαρο Μαξίμου καλείται όχι απλώς να διαχειριστεί, αλλά να δώσει λύσεις απέναντι στις κοινωνικές αντιδράσεις, αξιοποιώντας την πρωτοκαθεδρία, που οι δημοσκοπήσεις δίνουν στην κυβέρνηση, ενόψει και των ευρωεκλογών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά, άλλωστε, για το καθαρό πεδίο, που έχει μπροστά του και την σταθερότητα της κυβέρνησης, που της διασφαλίζει η απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή και η υποστήριξη των ψηφοφόρων στις μετρήσεις, εκτιμώντας, παράλληλα, ότι και η κάλπη των ευρωεκλογών δεν πρόκειται να αλλάξει την «θεμελιώδη δυναμική», όπως λέει χαρακτηριστικά. Αν ένα χαρακτηριστικό, άλλωστε, του δίνει το πλεονέκτημα των κινήσεων, είναι αυτό, που ο ίδιος υπογράμμισε, μιλώντας στο επενδυτικό συνέδριο της JP Morgan, κάνοντας, όπως είπε, την διάκριση μεταξύ πολιτικών και πολιτικής.
«Στην περίπτωσή μας η πολιτική δεν κυριάρχησε ποτέ στη δημόσια συζήτηση, με την έννοια ότι δεν προσκολληθήκαμε σε ιδεολογικές προσεγγίσεις, επικεντρωθήκαμε σε πρακτικές λύσεις που πράγματι λειτουργούσαν»
Αυτές οι πρακτικές λύσεις αναζητούνται και σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: