Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024

Κυρ. Μητσοτάκης: 5+1 νέα μέτρα για τη στήριξη των αγροτών - Ποια είναι

Έξι μέτρα για τους αγρότες ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην «Ώρα του πρωθυπουργού»
Απαντώντας στην ερώτηση του προέδρου της Νέας Αριστεράς Αλέξη Χαρίτση: επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και το 2024, μείωση του κόστους στο αγροτικό ρεύμα με πρόσθετη έκπτωση 10%, ρύθμιση χρεών των ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ προς τη ΔΕΗ, καθώς και νέο πρόγραμμα για μόνιμη ανακούφιση από το ενεργειακό κόστος.
Πάντως, οι αγρότες φαίνεται ότι δεν ικανοποιήθηκαν από τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, εμφανίζονται αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους και ζητούν συνάντηση μαζί του.
Αναλυτικότερα, με το συνολικό κόστος των μέτρων στήριξης να ανέρχεται στα 150 εκατ ευρώ συν 82 εκ. ευρώ, είναι τα εξής:...

  • Η ΔΕΗ θα προσφέρει πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο (μήνες υψηλών αγροτικών καταναλώσεων).
  • Ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), που φτάνουν σήμερα τα 87 εκ. ευρώ. Στην Θεσσαλία οι ΟΕΒ θα καταργηθούν και θα ενταχθούν οι σχετικές δραστηριότητες στον νέο Οργανισμό Υδάτων Θεσσαλίας με το κράτος να αναλαμβάνει το 75% του χρέους των ΟΕΒ της Θεσσαλίας (8 εκ. ευρώ). Στην υπόλοιπη Ελλάδα τα υπόλοιπα (76 εκ.) χρέη θα ρυθμιστούν με δεκαετή εξόφληση και μηδενικό επιτόκιο το οποίο θα επιδοτηθεί από το κράτος.
  • Στo πλαίσιo της αντιμετώπισης του αυξημένου ενεργειακού κόστους των αγροτών, η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει στους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα (συνεταιρισμοί, οργανώσεις και ομάδες παραγωγών κ.λπ.) και στους αγρότες που ασκούν συμβολαιακή γεωργία), μεσοπρόθεσμη μείωση του κόστους της τάξεως τουλάχιστον του 30% σε σχέση με τις σημερινές τιμές για μια δεκαετία.
  • Για το σκοπό αυτό θα προτεραιοποιήσει και θα επιδοτήσει την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων με μπαταρία που θα διατίθενται αποκλειστικά στις κατηγορίες αυτές αγροτών με τη μορφή μακροχρόνιων διμερών συμβάσεων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα διμερή αυτά συμβόλαια, ανάλογα εκείνων που γίνονται με την βιομηχανία, θα υλοποιηθούν εντός διετίας από την εφαρμογή του μέτρου.
  • Για τους μεμονωμένους αγρότες θα ξεκινήσει άμεσα νέο Πρόγραμμα αποκλειστικά για Αγρότες με τίτλο «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», ύψους 30 εκ. ευρώ. Παράλληλα,  αυξάνεται άμεσα από 3MW σε 6MW ο «κλειδωμένος» ηλεκτρικό χώρος διαθέσιμος κατά προτεραιότητα στους αγρότες ανά υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ (6MW Χ 225 υποσταθμοί στη χώρα = 1350MW), ενώ αυξάνεται και το επιτρεπόμενο όριο για ΦΒ των αγροτών με κατά προτεραιότητα πρόσβαση στον «κλειδωμένο» χώρο από 10kW σε 50kW.

Να σημειωθεί ότι το μέτρο της επιστροφής του ΕΦΚ είχε ενεργοποιηθεί από την κυβέρνηση και για τα έτη 2022 και 2023.

«Σημαντική τομή είναι και το Πρόγραμμα Απόλλων, το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού με πράσινη ενέργεια στη Χώρα. Μέσα από διαγωνισμούς θα επιλέξουμε ώριμα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που θα είναι έτοιμα εντός διετίας.

Η ενέργεια που θα προμηθευόμαστε από τα έργα αυτά θα προορίζεται για να καλύψει μέρος των ενεργειακών αναγκών των ευάλωτων συμπολιτών μας, των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού, των ΔΕΥΑ αλλά και, εδώ θέλω να σταθώ, των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων.

Μέσα από το Πρόγραμμα Απόλλων δηλαδή, οι ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ θα έχουν σημαντική, και μόνιμη, ανακούφιση από το ενεργειακό κόστος που εμποδίζει την εκπλήρωση της καίριας αποστολής τους αλλά και ανακόπτει την αναπτυξιακή τους δυναμική», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

 

Στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν σύρθηκε στη Βουλή ως αποτέλεσμα της ερώτησης για να απαντήσουμε στα φλέγοντα ζητήματα από την πλημμύρα του Daniel, υπογραμμίζοντας πως είναι η τρίτη φορά που συζητάει το θέμα στην ολομέλεια της Βουλής.

Χαρακτήρισε τα θέματα για τον πρωτογενή τομέα, μείζονος σημασίας που δεν προσφέρονται για αντιπαραθέσεις και τόνισε πως επιλέγει την προσέγγιση από την ένταση. 

«Επιλέγω την από κοινού αποτελεσματικότητα από την κομματική σκοπιμότητα. Επιλέγω την προσέγγιση από την ένταση, έτσι λειτούργησα και στην τελευταία συνεδρίαση που κάναμε για το ζήτημα της Θεσσαλίας τον Νοέμβριο αλλά και σε κάθε τοποθέτησή μου για το θέμα αυτό, είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Θα ήταν ευχής έργον αν σήμερα καταλήγαμε σε κάποιες κοινές θέσεις και σε κάποιες συμφωνίες επί των πραγματικών δεδομένων για αυτά τα οποία έχουν γίνει και για αυτά τα οποία θα χρειαστεί να γίνουν, διότι η αναγέννηση της Θεσσαλίας ξεπερνά τα κυβερνητικά όρια. Απαιτεί ρεαλισμό και σχεδιασμό, απαιτεί συντονισμό κράτους και τοπικής αυτοδιοίκησης δεύτερου και πρώτου βαθμού. Κυρίως όμως απαιτεί πόρους, απαιτεί χρόνο και συνέπεια».

Αναγνώρισε ότι η Πολιτεία μπορεί να ήταν παρούσα, όχι χωρίς λάθη και καθυστερήσεις, όπως σημείωσε, αλλά με αυταπάρνηση στον πόλεμο με την κλιματική κρίση, χαρακτηρίζοντας πρωτόγνωρη την κατάσταση στη Θεσσαλία από τις καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία «Daniel».

Μιλάμε για μια τριπλή αρνητική συγκυρία στην Θεσσαλία και μάλιστα όταν η χώρα έβγαινε από τη μάχη με τις καταστροφικές πυρκαγιές έχοντας ήδη δώσει κεφάλαια για αποζημιώσεις και επιστρατεύοντας μηχανισμούς που ήταν ήδη καταπονημένοι Η πλημμύρα ως προς τον όγκο μόνο έχει καταγραφεί ως μια από τις χειρότερες στην ιστορία της Ευρώπης, υπενθύμισε.

Εστιάζοντας στους αγρότες της Θεσσαλίας είπε ότι «προτεραιότητά μας να στηρίξουμε τους δοκιμαζόμενους Θεσσαλούς για να μείνουν στον τόπο τους αλλά και να ανακατασκευάσουμε τις υποδομές που κατέστρεψε η θεομηνία αυτή». Διευκρίνισε δε ότι «αυτή είναι μια άσκηση χρονοβόρα και κοστοβόρα. Πιστεύουμε ότι θα ξεπεράσει τα 3,3 δισ. ευρώ σε βάθος 4ετίας. Έχουν ήδη δοθεί πάνω από ένα δισ. ευρώ για δρόμους, νερό και ρεύμα».

Τα αντικειμενικά εμπόδια είναι πολλά. Οι αποζημιώσεις έχουν και αυτές τις δικές τους ιδιαιτερότητες και μπορεί να ξεπεράσουν το ένα δισ. ευρώ. Η πρώτη αρωγή έχει χορηγήσει 148 εκατ. σε 43.000 αγρότες και επιχειρήσεις, άλλα 20 εκατ. έχουν δοθεί ως προκαταβολές σε επιχειρήσεις, συμπλήρωσε.

Τα σχολεία θα έχουν πλήρως αποκατασταθεί μέχρι την έναρξη της ερχόμενης σχολικής χρονιάς με δωρεά των εφοπλιστών. Θα ανοίξουν τον Σεπτέμβριο σε καλύτερη κατάσταση απο ό,τι πριν την θεομηνία του Daniel, διαβεβαίωσε.

Πρέπει να γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις σε αρκετές περιοχές και ήδη δρομολογούνται με συμπράξεις κατασκευαστικών εταιρειών, επισημαίνοντας πως τα τελευταία έργα που έγιναν άντεξαν στη θεομηνία λόγω της υπερβολικής ποσότητας του νερού και πρέπει να πάψουν να κυκλοφορούν άλλα ψέματα.  

Υπενθύμισε πως ο ίδιος διαπραγματεύτηκε τη νέα ανακατανομή πόρων με την ΕΕ για να στηριχθούν οι υποδομές της Θεσσαλίας

«Θα έρθει στη βουλή το νομοσχέδιο για τη διαχείριση των Υδάτων και θα ταράξει τα νερά, κάποιοι θα ξεβολευτούν, αλλά είναι μια τολμηρή μεταρρύθμιση, ενώ τέλος του μήνα θα παραδοθεί το πόρισμα για την ανάταξη της περιοχής της Θεσσαλίας», γνωστοποίησε. 

Από την περιφέρεια για την πλήρη καταβολή της αρωγής έχουν καταβάλει ένας στους 7 αγρότες, είπε και σημείωσε «πρέπει να προχωρήσουν όσοι έχουν πληγεί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Θέλουμε να είμαστε γρήγοροι αλλά τζάμπα χρήμα δεν θα μοιράσουμε χωρίς να είμαστε τεκμηριωμένοι ότι θα δοθούν σε αυτούς που χρειάζονται» και κάλεσε όσους αγρότες επλήγησαν να προσέλθουν και να καταθέσουν τους φακέλους των δικαιολογητικών, ενώ πρόσθεσε πως μέχρι τώρα έχουν εισπράξει πάνω από 150 εκατ. ευρώ αποζημιώσεις συνολικά μέχρι τώρα.

Ως το τέλος του μήνα θα ξεκινήσει το πρόγραμμα αποκατάσταση του ζωικού κεφαλαίου και αποκατάστασης στάβλων και υπενθύμισε πως  με τροπολογία που ψηφίστηκε αυτή την εβδομάδα προβλέπεται 7ετης ρύθμισης στους λογαριασμούς ρεύματος για τους πληγέντες. «Κάναμε πράξη τη δέσμευσή μας και οι αγρότες δεν θα πληρώνουν τίποτα για 2 έτη και στη συνέχεια οι οφειλές θα ρυθμίζονται σε βάθος 5ετίας», είπε.

Ανακοίνωσε ότι θα επεκταθεί η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και το 2024. Δηλαδή επιπλέον 82 εκατ. ευρώ, όπως τόνισε.

Δώσαμε από τον ΕΛΓΑ 1,1 δισ. ευρώ στους αγρότες τα τελευταία 4 χρόνια εκ των οποίων τα μισά προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή από το στέρημα του ελληνικού λαού, υπογράμμισε.

«Δεν θα έχουμε τυφλά αιτήματα και τζάμπα υποσχέσεις», ξεκαθάρισε και σχολιάζοντας τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «οι εποχές των λεφτών έχουν περάσει».

«Δεν θα αναβιώσει αυτή η κυβέρνηση το σύνθημα όλα τα κιλά όλα τα λεφτά. Με αποτέλεσμα να μην ξεχωρίζει κανείς και τίποτα. Ο κ. Κασσελάκης δεν μου φάνηκε να γνωρίζει σε βάθος τα προβλήματα του αγροτικού τομέα», πρόσθεσε και συμπλήρωσε: «Ένας κατάλογος που εκστόμισε δεν μπορούσε να το δικαιολογήσει. Οι εποχές των λεφτόδεντρων έχουν περάσει, κάποιοι θέλουν να τα ξαναφυτρώσουν αλλά είναι σε λάθος εποχή».

Ανακοίνωσε ακόμα επιπλέον μέτρα γα τους αγρότες όπως:

  • Πρόσθετη έκπτωση 10% στο κόστος του αγροτικού ρεύματος από τη ΔΕΗ για τους μήνες από Μάιο μέχρι και Σεπτέμβριο. 
  • Ρύθμιση χρεών (ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ) ύψους  87 εκατ. ευρώ με το κράτος να αναλαμβάνει το 75% αγροτικών οφειλών στη Θεσσαλία και στις υπόλοιπες περιοχές θα υπάρξει 10ετής άτοκη εξόφλησή τους.
  • Επιδίωξη για μείωση κατά 30% του κόστους αγροτικού ρεύματος μακροπρόθεσμα και για μια δεκαετία με επιδότηση φωτοβολταϊκών πάρκων με μπαταρία.  Θα προβλέπονται διμερείς συμβάσεις με στόχο να εφαρμοστεί εντός δύο ετών.
  • Θα ξεκινήσει πρόγραμμα Φωτοβολταϊκά στο χωράφι ύψους 30 εκατ. ευρώ για νέους αγρότες.

Δευτερολογία του πρωθυπουργού


Ακολούθως ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του σχολίασε την παρέμβαση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χαρίτση λέγοντας ότι  «έχετε υιοθετήσει όλες τις κακές συνήθειες της αριστεράς μιλάτε τόση ώρα και δεν λέτε τίποτα ουσιώδες».

Υπογράμμισε πως το μέτρο για το αγροτικό ρεύμα προήλθε ύστερα και από συνεννόηση με τη ΔΕΗ, ενώ αναφέρθηκε στα αιτήματα των αγροτών ανακεφαλαιώνοντας τις κυβερνητικές παρεμβάσεις.

Αναφέρθηκε στο πρόβλημα των παράνομων ελληνοποιήσεων, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει με μέτρα να αντιμετωπίσει το θέμα, όπως και την ενίσχυση του ανταγωνισμού, αλλά και να ενθαρρυνθούν οι αγρότες στην «πράσινη μετάβαση», διευκρινίζοντας πως ο ευρωπαϊκός σχεδιασμός δεν υπολογίστηκε σωστά και προκάλεσε περισσότερες επιβαρύνσεις στους αγρότες. Πρέπει να διαφυλάσσουμε και την ποιότητα των ελληνικών προϊόντων, υπογράμμισε.

Μίλησε για τη διαχείριση των Υδάτων λέγοντας ότι «θα ληφθούν δύσκολες αποφάσεις» και πως «δεν μπορεί να γίνεται με βάση μόνο τοπικών αναγκών αλλά πρέπει να βλέπουμε ολοκλήρη την εικόνα».

«Δεν θα τους κοροιδέψουμε, δεν θα τους εξαπατήσουμε» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός για τους αγρότες, κλείνοντας τη δευτερολογία του.

Χρ. Μεγάλου (Πειραιώς): Πάνω από 400 εκατ. ευρώ οι νέες χρηματοδοτήσεις στον αγροτικό τομέα 


«Η Τράπεζα Πειραιώς, η κατεξοχήν τράπεζα του αγροτικού τομέα, στηρίζει τη μετάβαση του κλάδου στη νέα εποχή, κατά την οποία ο αγροτικός κόσμος καλείται να επαναπροσδιορίσει το μοντέλο παραγωγής και την ποιότητα των προϊόντων του στα νέα δεδομένα της κλιματικής κρίσης και των σύγχρονων καταναλωτικών απαιτήσεων».

Υπενθυμίζεται ότι αυτό επισήμανε ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χρήστος Μεγάλου, μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στη Θεσσαλονίκη, μετά τα εγκαίνια της έκθεσης «Agrotica», σε δείπνο που παρέθεσε η Τράπεζα σε περίπου 200 πελάτες της από τη Βόρεια Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μεγάλου ανακοίνωσε ότι το 2024 οι νέες χρηματοδοτήσεις της Πειραιώς προς τον αγροτικό τομέα θα ξεπεράσουν τα 400 εκατ. ευρώ του 2023. Όπως υπογράμμισε, «στόχος είναι οι  χρηματοδοτήσεις αυτές να συμβάλλουν στην υλοποίηση επιχειρηματικών σχεδίων για τον εκσυγχρονισμό των παραγωγικών δομών, την ψηφιοποίηση, τη μείωση του κόστους και την αύξηση της παραγωγικότητας με τη λιγότερη δυνατή επιβάρυνση στους φυσικούς πόρους».

Μιλώντας ευρύτερα για τις χρηματοδοτήσεις της Τράπεζας, ο CEO της Πειραιώς επισήμανε ότι κατά τη διάρκεια του 2023 η καθαρή πιστωτική επέκταση της Τράπεζας Πειραιώς έφτασε στο 1,7 δισ. ευρώ, «η υψηλότερη στην ελληνική αγορά», όπως σημείωσε. «Για το 2024 στοχεύουμε σε παρόμοια υψηλά επίπεδα πιστωτικής επέκτασης, με ιδιαίτερη έμφαση στη Βόρεια Ελλάδα, όπου ήδη χρηματοδοτούμε έργα στρατηγικής σημασίας όπως είναι το μετρό Θεσσαλονίκης, η Υπερυψωμένη Ταχεία Λεωφόρος Θεσσαλονίκης (FlyOver), η ανάπλαση του χώρου του FIX, η κατασκευή νέου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στην Κομοτηνή και οι επενδύσεις στα μεταλλεία χρυσού στις Σκουριές» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι η Τράπεζα έχει ήδη προχωρήσει στη χρηματοδότηση 35 επενδυτικών σχεδίων στη Βόρεια Ελλάδα, τα οποία εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ, συνδυάζοντας πόρους του Ταμείου ύψους 330 εκατ. και δικά της κεφάλαια ύψους 380 εκατ. ευρώ.

Για τις επαφές που είχε πρόσφατα με συνολικά 90 εκπροσώπους της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στη Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο, όπως ανέφερε, ο κ. Μεγάλου δεν έκρυψε την αισιοδοξία του, τόσο για το επικείμενο placement των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς, όσο και για το γενικότερο επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας.

«Με την επενδυτική βαθμίδα και την αναμενόμενη αναβάθμιση από την Moody’s τον Μάρτιο, έχει αλλάξει προς το θετικότερο ο τρόπος που οι ξένοι επενδυτές βλέπουν την Ελλάδα και θα πρέπει να εκμεταλλευθούμε το κλίμα αυτό που επικρατεί στις διεθνείς αγορές» ανέφερε και χαρακτήρισε «εφικτό» το στόχο να περάσει το Χρηματιστήριο Αθηνών στις ώριμες αγορές. Όσον αφορά τους τομείς που μπορούν να συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών ανέφερε τα Datα Centers, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τη φαρμακοβιομηχανία, τα ξενοδοχεία και την αγροδιατροφή.

Την εκδήλωση προλόγισε ο επικεφαλής της Εταιρικής και Επιχειρηματικής Τραπεζικής της Πειραιώς κ. Θεόδωρος Τζούρος, ο οποίος σημείωσε ότι «η τράπεζα είναι στο προσκήνιο της χρηματοδότησης της ελληνικής επιχειρηματικότητας, με τις συνολικές χρηματοδοτήσεις στο επιχειρηματικό τομέα να ανέρχονται το 2023 σε 9,5 δισ. ευρώ». Ειδικότερα για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ο κ. Τζούρος είπε ότι «η Πειραιώς έχει υπογράψει συνολικά συμφωνίες 1 δισ. ευρώ, προσφέροντας χαμηλότοκα δάνεια σε 440 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 220 είναι μικρομεσαίες». 

Την εκτίμησή του για ταχεία αποκλιμάκωση των επιτοκίων της ΕΚΤ από το καλοκαίρι, ώστε στο τέλος του 2024 να βρίσκονται στο 2,40% και στο τέλος του 2025 θα ισορροπήσουν στο 1,5% εξέφρασε από το βήμα της εκδήλωσης της Πειραιώς στη Θεσσαλονίκη, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας κ. Ηλίας Λεκκός. Ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τη δεκαετία 2023 – 2032 η ελληνική οικονομία μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις 430 δισ. ευρώ, κάτι που άλλωστε, όπως είπε, είχε συμβεί στη χώρα μας και στο παρελθόν κατά τη δεκαετία πριν το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης. Ανέφερε επίσης ως εξαιρετικά ενθαρρυντικό στοιχείο την άνοδο των ελληνικών εξαγωγών τα τελευταία χρόνια, η οποία σήμερα διαμορφώνονται στο 50% του ΑΕΠ έναντι μόλις 15% του ΑΕΠ πριν λίγα χρόνια. «Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει αρχίσει να γίνεται πιο εξωστρεφής και ανταγωνιστική οικονομία» είπε χαρακτηριστικά.  

Στις επενδυτικές στρατηγικές και τις προοπτικές τόσο της εγχώριας όσο και των διεθνών αγορών αναφέρθηκε κατά την παρουσίασή του ο κ. Μάνος Δροσσατάκης, CEO της IOLCUS Investments, μέλους του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς. Χαρακτήρισε «πολύ ελκυστικές» τις αποτιμήσεις των μετοχών του ελληνικού Χρηματιστηρίου, παρά την υπερ-απόδοση το 2023. Ο ίδιος εξήγησε για την εκτίμηση αυτή τη σημασία του γεγονότος ότι η ελληνική οικονομία αναμένεται να καταγράψει ανάπτυξη 2,5% το 2024, έναντι μόλις 0,5% της Ευρωζώνης, όπως και του ότι βρισκόμαστε σε φάση ολοκλήρωσης της ανόδου των επιτοκίων.

Επίσης, σημείωσε ότι προς την ίδια κατεύθυνση λειτουργεί και η αναμενόμενη αναβάθμιση της ελληνικής αγοράς από αναδυόμενη σε ανεπτυγμένη, καθώς το ελληνικό χρηματιστήριο ικανοποιεί συνεχώς όλο και περισσότερα κριτήρια ένταξής του στις ώριμες αγορές.

Όσον αφορά τις διεθνείς αγορές, ο CEO της IOLCUS Investments ανέφερε ότι με εξαίρεση την Αμερική, οι περισσότερες αγορές διαπραγματεύονται με δείκτη Ρ/Ε κάτω από τον μέσο όρο των τελευταίων 5 ετών, ενώ η αναμενόμενη αύξηση της εταιρικής κερδοφορίας, η οποία ιστορικά συνάδει με την αναμενόμενη απόδοση των μετοχικών επενδύσεων,  διαμορφώνεται στο 10% στις ΗΠΑ και στο 11% στην Ευρώπη.

ΥΠΕΝ: Τα πέντε μέτρα μείωσης κόστους στο αγροτικό ρεύμα

Στα πέντε μέτρα για τη μείωση του κόστους του αγροτικού ρεύματος αναφέρθηκε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, σε ειδική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε, σήμερα (2/2), στο πλαίσιο της «Agrotica», στη Θεσσαλονίκη.

Σε σχετικές ανακοινώσεις είχε προβεί ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής. Ο κ. Σκυλακάκης εξειδίκευσε, μαζί με την Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, τα εν λόγω μέτρα, στην Ημερίδα, με θέμα: «Καινοτόμες μεταρρυθμίσεις για ένα ανθεκτικό αύριο. Μετατρέποντας τις προκλήσεις σε χρυσό για την ελληνική γη». Ειδικότερα, στα πέντε μέτρα συμπεριλαμβάνονται τα εξής:

  1. Πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα, έπειτα από απόφαση της ΔΕΗ. Η έκπτωση θα ισχύσει από τον Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο (μήνες υψηλών, αγροτικών καταναλώσεων).
  2. Ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ και άλλους παρόχους, των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), που φτάνουν σήμερα τα 87 εκατ. ευρώ. Στην Θεσσαλία οι ΟΕΒ θα καταργηθούν και οι σχετικές δραστηριότητες θα ενταχθούν στο νέο Οργανισμό Υδάτων Θεσσαλίας, με το Κράτος να αναλαμβάνει το 75% του χρέους των ΟΕΒ της Θεσσαλίας (8 εκατ. ευρώ). Στην υπόλοιπη Ελλάδα τα χρέη (76 εκατ. ευρώ) θα ρυθμιστούν με δεκαετή εξόφληση και μηδενικό επιτόκιο, το οποίο θα επιδοτηθεί από το Κράτος.
  3. Για την αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους των αγροτών, η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει στους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα (συνεταιρισμοί, οργανώσεις, ομάδες παραγωγών κ.λπ.) και στους αγρότες που ασκούν συμβολαιακή γεωργία, μεσοπρόθεσμη μείωση του κόστους, της τάξεως τουλάχιστον του 30%, σε σχέση με τις σημερινές τιμές, για μία δεκαετία. Για το σκοπό αυτό, θα προτεραιοποιήσει και θα επιδοτήσει την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων με μπαταρία, που θα διατίθενται, αποκλειστικά, στις κατηγορίες αυτές αγροτών, με τη μορφή μακρόχρονιων διμερών συμβάσεων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα διμερή αυτά συμβόλαια -ανάλογα εκείνων που γίνονται με τη βιομηχανία- θα υλοποιηθούν εντός διετίας από την εφαρμογή του μέτρου.
  4. Σημαντική τομή είναι και το πρόγραμμα «Απόλλων», το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού με πράσινη ενέργεια στη χώρα. Μέσα από διαγωνισμούς θα επιλεχθούν ώριμα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), τα οποία θα ξεκινήσουν να ηλεκτρίζονται εντός διετίας. Η ενέργεια που θα προμηθευόμαστε από τα έργα αυτά, θα προορίζεται για να καλύψει μέρος των ενεργειακών αναγκών των ευάλωτων συμπολιτών μας, των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, των ΔΕΥΑ, αλλά και των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων. Μέσα από το πρόγραμμα «Απόλλων, δηλαδή, οι ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ θα έχουν σημαντική, και μόνιμη, ανακούφιση από το ενεργειακό κόστος που εμποδίζει την εκπλήρωση της καίριας αποστολής τους και ανακόπτει την αναπτυξιακή τους δυναμική.
  5. Για τους μεμονωμένους αγρότες θα ξεκινήσει, άμεσα, νέο πρόγραμμα (αποκλειστικά για αγρότες), με τίτλο: «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», ύψους 30 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, αυξάνεται άμεσα (από 3MW σε 6MW) ο «κλειδωμένος» ηλεκτρικός χώρος, διαθέσιμος κατά προτεραιότητα στους αγρότες ανά υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ (6MW Χ 225 υποσταθμοί στη χώρα = 1350MW), ενώ αυξάνεται και το επιτρεπόμενο όριο για φωτοβολταϊκά των αγροτών (από 10kW σε 50kW), με κατά προτεραιότητα πρόσβαση στον «κλειδωμένο» χώρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: