Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2024

«Έφυγε» ο δικός μας Δημήτρης


Το τελευταίο μήνυμα του Δημήτρη στο κινητό μου ήταν:
«Είμαι με μορφίνη. Θα φύγω ήσυχα και αθόρυβα».
Κι έτσι αποκαμωμένος από την άνιση μάχη που έδωσε για τη ζωή του, «έφυγε» ο Δημήτρης Τριανταφυλλίδης ο δικός μας Δημήτρης, αφήνοντας πίσω του άπειρη αγάπη, όμορφες γλυκές μνήμες και απέραντη θλίψη.

Ο Δημήτρης Τριανταφυλλίδης γεννήθηκε στην Τούμπα της Θεσσαλονίκης το 1959. Τον πρώτο κύκλο σπουδών του τον ολοκλήρωσε σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στο Πανεπιστήμιο «Ταράς Σεβτσένκο» στο Κίεβο. Στον δεύτερο κύκλο σπουδών του βρέθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, στο αντικείμενο της Θεολογίας. Η ρωσική γραμματεία, του ασκούσε ιδιαίτερη γοητεία και έτσι ο κόσμος της μετάφρασης από τη ρωσική στην ελληνική γλώσσα, έγινε πιο πλούσιος χάρη στον Δημήτρη.
Είχε μεταφράσει περισσότερα από 130 βιβλία από το χώρο της φιλοσοφίας, της ιστορίας, της πολιτικής, της λογοτεχνίας, της ποίησης, του θεάτρου και άλλων. Το 2014 είχε ιδρύσει το περιοδικό «Στέπα»... μια επιθεώρηση του ρωσικού πολιτισμού. Είχε δημοσιεύσει εκατοντάδες άρθρα και μελέτες σε δεκάδες περιοδικά και ιστοσελίδες.
Τα τελευταία χρόνια αρθρογραφούσε στο Liberal. Κατάφερνε με τη μαεστρία που τον διέκρινε να συνδυάζει τη λογοτεχνική του φλέβα με την «απλή λογική» που ήταν διάχυτη στη σκέψη του. Μέσα από τα άρθρα του μας είχε αποκαλύψει πολλές πτυχές του σάπιου διεφθαρμένου καθεστώτος της Ρωσίας, τις διώξεις που υφίστανται αυτή τη στιγμή οι φίλοι και γνωστοί του στη Ρωσία του Πούτιν.

Ο Δημήτρης ήταν από αυτούς τους λίγους διαλεχτούς ανθρώπους που η επαφή μαζί του, σε έκανε καλύτερο και πλουσιότερο. Ήταν ο άνθρωπος που σε έκανε να αγαπάς τη ζωή ακόμα περισσότερο.

Σε ευχαριστούμε για όλα, Δημήτρη.

Θα αποχαιρετήσουμε αυτόν τον σπουδαίο φίλο στη Ριτσώνα, όπως ο ίδιος επιθυμούσε. 

Κωνσταντίνος Χαροκόπος

Δεν υπάρχουν σχόλια: