Τετάρτη 16 Αυγούστου 2023

Κλέψε ελεύθερα και με τη… βούλα του ελληνικού κράτους

Είσαι συνταξιούχος και σου λένε ότι θα χάνεις το 30% της σύνταξής σου επειδή στα 60 φεύγα αναγκάζεσαι να παραμείνεις στην… ενεργό δράση για να συμπληρώνεις το εισόδημά σου. 
Έχεις συσσωρεύσει οφειλές στο ασφαλιστικό ταμείο και ενημερώνεσαι ότι δεν μπορεί να βγάλεις σύνταξη λόγω οφειλών (σ.σ αλήθεια πώς θα αποπληρώσεις τα χρέη αν δεν έχεις εισόδημα). Ξεχνάς να κάνεις μια δήλωση και πέφτουν τα πρόστιμα βροχή.
Προσοχή όμως. Αν… ξεχάσεις να δηλώσεις τον θάνατο του γονιού σου και εξακολουθήσεις να εισπράττεις τη σύνταξή του ακόμη και για μια 10ετία, δεν τρέχει τίποτα. Ποιος θέλει άλλωστε να θυμάται ένα τόσο... δυσάρεστο γεγονός όσο η απώλεια του δικού σου ανθρώπου; Να μπαίνει στην τράπεζα η σύνταξη μόνο, για να θυμάσαι τα… καλά.
Και για όποιον δεν κατάλαβε - λογικό καθώς η είδηση «έσκασε» μέσα στο τετραήμερο του 15Αύγουστου - ιδού και η «είδηση»: Ο Άρειος Πάγος με απόφαση του έριξε στα μαλακά γιο θανούσης καθώς εξακολουθούσε να εισπράττει την σύνταξη για 161 μήνες μετά τον θάνατο (Μάρτιος 1999 έως και Απρίλιο 2014). Το δε ποσό που καρπώθηκε έφτασε στα 64.660 ευρώ.
Τι έκανε ο Άρειος Πάγος; Ενώ το 5μελές εφετείο κακουργημάτων είχε καταδικάσει τον ξεχασιάρη γιο σε 4 χρόνια φυλακή, ο Άρειος Πάγος αναίρεσε την απόφαση και έπαυσε την ποινική δίωξη.

Πριν σπεύσει κάποιος να… πυροβολήσει την δικαιοσύνη, ας θυμίσουμε το αυτονόητο: οι δικαστές δικάζουν και αποφασίζουν βάσει του νόμου. Και εδώ η ιστορία αποκτά ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Φρόντισε ο νομοθέτης το 2019 - κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με την αλλαγή του ποινικού κώδικα - να μετατρέψει την απάτη από κακούργημα σε πλημμέλημα.

Προσοχή όμως. Αν θέλετε να εκμεταλλευτείτε τον νέο ποινικό κώδικα και να την βγάλετε… λάδι με ένα πλημμέλημα, φροντίστε η απάτη να μην ξεπεράσει τα 120.000 ευρώ. Θα φάτε μια εξαγοράσιμη ποινή (προς τρία ευρώ την ημέρα) και όσον αφορά στα χρωστούμενα, ναι μεν το δημόσιο θα τα αναζητήσει αλλά, τι τα θες, στο καλάθι των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο θα μπουν και αυτά. Τι 170 δις. ευρώ, Τι 170 δισ. ευρώ και μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ ακόμη.

Πρόκληση του κοινού περί δικαίου αισθήματος μεγαλύτερη από αυτή δεν μπορεί να γίνει. Και ας μην σπεύσει κάποιος να δικαιολογηθεί λέγοντας ότι το θέμα πλέον το έχει λύσει ο…. Πιερρακάκης και η παρέα του (σ.σ το πιστοποιητικού θανάτου μεταβιβάζεται πλέον αυτόματα οπότε δύσκολα μπορεί να παραταθεί η καταβολή της σύνταξης για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα). Δεν είναι ο γιος της θανούσης το πρόβλημα.

Είναι το ότι ο νομοταγής πολίτης αυτής της χώρας τρώει την μια σφαλιάρα μετά την άλλη. Από τον επιχειρηματία με την ομπρέλα και τον επαγγελματία που δεν ξέρει τι σημαίνει απόδειξη μέχρι τον επίορκο κρατικό λειτουργό. Στο νηπιαγωγείο μαθαίνουμε τα παιδιά μας ότι κάθε πράξη έχει τις συνέπειές της. Είναι η ατιμωρησία συνέπεια; Μ’ αυτά τα νομικά όπλα θα ξεκινήσουμε τον ανένδοτο κατά της φοροδιαφυγής; 

Νίκος Ζαργάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια: