Σε, περίπου, 40 εκατ.ευρώ ανέρχεται η συνολική ζημιά που υπέστη ο τουρισμός από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στη Ρόδο τον προηγούμενο μήνα. Όμως, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Μανώλης Μαρκόπουλος η κινητοποίηση όλων των εμπλεκομένων στον τουρισμό φορέων της Ρόδου ήταν τέτοια, ώστε τελικά η ζημιά να μην επηρεάσει τα συνολικά έσοδα, τα οποία αναμένεται να ξεπεράσουν τόσο αυτά του 2022, όσο και αυτά του 2019.Ήδη, η ζημιά που αφορά απώλειες 50.000, περίπου, αφίξεων έχει αποσβεστεί, τόσο από την αυξημένη κίνηση των τελευταίων ημερών αλλά και από τις... προκρατήσεις και την κίνηση των προηγουμένων μηνών που παρουσίασαν σημαντική αύξηση φέτος, προσθέτει ο κ. Μαρκόπουλος. Όλα τα ξενοδοχεία της Ρόδου ακόμη και αυτά που υπέστησαν ζημιές από την πυρκαγιά λειτουργούν κανονικά. Σε ό,τι αφορά τα τρία ξενοδοχεία στο Κιοτάρι που είχαν εκτεταμένες ζημιές, αναμένεται να τεθούν σε λειτουργική κατάσταση ως το τέλος του Αυγούστου. Πάντως, όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία η ανάκαμψη του τουρισμού στη Ρόδο κινείται με εντυπωσιακούς ρυθμούς.
Συγκεκριμένα, μόνο για το περασμένο Σαββατοκύριακο, δηλαδή στις 12 και 13 Αυγούστου προσγειώθηκαν 250, περίπου, διεθνείς πτήσεις που μετέφεραν περί τους 42.000 τουρίστες, ενώ στο ίδιο διήμερο αναχώρησαν 40.000 επιβάτες, οι οποίοι ολοκλήρωσαν τις διακοπές τους. Παράλληλα ο μεγάλος τουριστικός οργανισμός TUI συνεχίζει να στέλνει τουρίστες σε 41 ξενοδοχεία της Νότιας Ρόδου με τα οποία είχε αναστείλει τη συνεργασία της λόγω των πυρκαγιών.
Παράλληλα, η ανάκαμψη του τουρισμού στη Ρόδο υποβοηθείται εκτός από τον κοινωνικό τουρισμό και από προωθητικές ενέργειες διαφόρων tour operators και άλλων φορέων με τη μορφή εκπτώσεων ή ακόμα και δωρεάν διακοπών μιας εβδομάδας που παρέχονται σε νικητές διαγωνισμών που περιλαμβάνονται σε σχετικές καμπάνιες.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία από τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια , τα οποία διαχειρίζεται η Fraport Greece, η Ρόδος, η Μύκονος και η Σαντορίνη κατέγραψαν μικρή κάμψη τον Ιούλιο. Ειδικά για τη Ρόδο οι αφίξεις μειώθηκαν για ένα διάστημα 4-5 ημερών λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών. Συγκεκριμένα, η μείωση στη Ρόδο διαμορφώθηκε στο 5,3%, στη Μύκονο στο 3,1% και στη Σαντορίνη στο 8,9%.
Ειδικά για τη Ρόδο, τον μήνα Ιούλιο καταγράφηκαν 1.006.536 διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, έναντι 1.062.373 για τον Ιούλιο του 2022. Αντίθετα συγκρινόμενη με τον Ιούλιο του 2019 η κίνηση στη Ρόδο ήταν αυξημένη κατά 6,4%, παρά τα προβλήματα που δημιούργησαν οι πυρκαγιές.
Σχολιάζοντας τις ενέργειες για την ανάκαμψη του τουρισμού, η διοίκηση της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι για μία ακόμη φορά αποδείχθηκε ότι το τουριστικό brand είναι ανθεκτικό και ισχυρότατο.
Αμέσως μετά την πυρκαγιά, προσθέτει, όλοι οι φορείς, η Περιφέρεια, ο Δήμος, οι επαγγελματικές ενώσεις, οι επιχειρηματίες, οι πράκτορες και οι ξενοδόχοι εργάστηκαν συντονισμένα κάνοντας όλα όσα έπρεπε να γίνουν προκειμένου να αντιστραφεί το κλίμα που είχε δημιουργηθεί.
Γεράσιμος Ζώτος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου