Τρίτη 6 Ιουνίου 2023

H «σφαλιάρα» με... ΦΠΑ από την Ισπανία και η... γροθιά των ΑΠΕ

"Ζεστό" παραμένει το θέμα της έμμεσης φορολογίας στην προεκλογική αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων, καθώς επικεντρώνεται τώρα στη μείωση του ΦΠΑ και των έμμεσων φόρων.
ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ διεξάγουν μια προεκλογική αντιπαράθεση σαν να βρισκόμαστε 15-20 χρόνια πριν. 
Δεν έχουν συγκροτημένο οικονομικό πρόγραμμα με αρχή, μέση και τέλος και κυρίως δεν αντιλαμβάνονται ότι η Ελλάδα έχει τεθεί υπό πιο αυστηρή εποπτεία από τις αγορές, για οποιαδήποτε... κουτσουκέλα πάει να κάνει. 
Βρισκόμαστε... μισό βήμα πριν την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, έχουμε υποβάλει... ένα αξιόπιστο τετραετές πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής (Σύμφωνο Σταθερότητας) στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 
έχουμε επιτόκια κρατικών τίτλων χαμηλότερα από τα αντίστοιχα των Ιταλών και των Βρετανών, 
έχουμε υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και ταχεία αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους ως ποσοστό του Ακαθαρίστου Εγχωρίου Προϊόντος.

Ωστόσο τα... παιδία της αντιπολίτευσης... παίζει!
Δείχνουν να μην καταλαβαίνουν και είναι εντελώς εκτός τόπου και χρόνου. Καταπιάνονται με θέματα όπου είναι εύκολο να φάνε τις... τάπες, τη μία πίσω από την άλλη. Όλα στον βωμό του λαϊκισμού και των εντυπώσεων. Όπως το έκαναν πολλές φορές κατά το παρελθόν και τελικώς ζημίωσαν τους πολίτες που τους πίστεψαν και τους ψήφισαν. Ωστόσο, οι απαντήσεις έρχονται μέσα από την ίδια την πραγματικότητα και από γεγονότα. Όταν πουλάς... φούμαρα στους πολίτες, αυτό δεν μπορεί να παραμένει επί μακρόν υπό το σκότος της νυκτός, καθώς πάντα ξημερώνει μια νέα μέρα...

Επί μήνες τώρα μας έλεγαν για το ισπανικό μοντέλο με τη μείωση του ΦΠΑ.
Μόνο που δεν έχουμε το δημόσιο χρέος που έχει η Ισπανία, ούτε διαθέτουμε την τεράστια επάρκεια ρεύματος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ούτε έχουμε ακόμη κερδίσει το αξιόχρεο. Κλείνει η παρένθεση. Κι όμως, τα λαϊκίστικα κόμματα της αντιπολίτευσης επιμένουν και θέλουν να εκτίθενται ακόμη περισσότερο, νομίζοντας ότι θα κερδίσουν ψήφους. Πιστεύουν ότι στις 21 Μαΐου οι πολίτες έστειλαν το μήνυμα, ότι εξακολουθούν να πιάνονται... κορόιδα! Το χειρότερο απ΄ όλα είναι ότι οι πολιτικοί... ημιπιτσιρικάδες πιστεύουν ότι με τις υποσχέσεις τους θα προκαλέσουν θόρυβο, λες και η κυβέρνηση, αν υπήρχαν οι προϋποθέσεις δεν θα είχε προχωρήσει σε κινήσεις μείωσης φόρων και γενικώς της... γιατρειάς δια πάσαν νόσο και πάσαν... ανοησία! Τέλος πάντων...

Βάζοντας τα πράγματα σε μια σειρά ας ξεκινήσουμε από την Ισπανία.
 
Στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, από την 1η Ιανουαρίου 2023 έχουν τεθεί σε ισχύ τα μέτρα μείωσης του ΦΠΑ και έτσι έχουμε μηδενικό συντελεστή για κάποια βασικά προϊόντα και... μισό συντελεστή (5%) για κάποια άλλα. 
Ξέρετε γιατί το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Σάντσεθ που συγκυβερνούσε με τους Podemos, υπέστη πανωλεθρία πριν από 10 ημέρες στις Περιφερειακές και Δημοτικές Εκλογές; 
Γιατί πολύ απλά, ο ΦΠΑ μπορεί να μηδενίστηκε ή να μειώθηκε αλλά αυτό δεν φάνηκε στην κατανάλωση. Απεναντίας, οι Ισπανοί εξαγριώθηκαν ακόμη περισσότερο γιατί έβλεπαν τον ΦΠΑ να μειώνεται και τις τιμές να... απογειώνονται! 
Συνεπώς, τα νοικοκυριά υπέστησαν νέα μείωση της αγοραστικής δύναμης τους, ενώ ο κρατικός προϋπολογισμός χάνει εκατοντάδες εκατομμύρια. 
Άρα μηδέν εις το πηλίκον! Το ίδιο συνέβη και στη γειτονική Πορτογαλία, αλλά εδώ τα δικά μας... παλικαράκια, αγρόν αγοράζουν!

Ο Σάντσεθ αναγκάστηκε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές για τις 23 Ιουλίου και θα προσπαθήσει να σώσει ό,τι σώζεται.
Πληρώνει και αυτός το κόστος της "χημείας" με τους Podemos, μοιράζοντας "εγκεφαλικά" στους εδώ θαυμαστές των Σοσιαλιστών, δηλαδή στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και τους αντίστοιχους των Podemos, δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην Ισπανία, η πολιτική μείωσης των εμμέσων φόρων "στέφθηκε" με απόλυτη αποτυχία και αυτό καταγράφηκε στην κάλπη. Φανταστείτε στην περίπτωση της Ελλάδας, όπου οι συνθήκες δεν είναι ώριμες για κάτι τέτοιο. Οι Ισπανοί πολίτες είναι διπλά χαμένοι. Τόσο για το όφελος που δεν είδαν, όσο και και για τις κοινωνικές παροχές που δεν θα λάβουν, καθώς ο προϋπολογισμός στερήθηκε πολύτιμα έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Ο τελευταίος θύλακας που λειτουργούσε ως παράδειγμα για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, έφαγε τα... μούτρα του, δικαιώνοντας την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία σε συνθήκες ακρίβειας, τουλάχιστον εξασφάλισε υπερ-έσοδα για να έρθει κάποια στιγμή να τα μοιράσει στους πολίτες, χωρίς να υπονομεύσει τη δημοσιονομική ισορροπία.

Τα ανεύθυνα κόμματα της εγχώριας αντιπολίτευσης, δεν μπορούν να αντιληφθούν τι θα σήμαινε για την αξιοπιστία της χώρας μια αντίστοιχη ενέργεια, στο σημείο που βρισκόμαστε τώρα. Και δεν πρόκειται να το μάθουν ποτέ. Ακόμη και αν τους διδάξουν απλά Μακροοικονομικά και Δημόσια Οικονομικά, οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου, οι οποίοι διδάσκονται το μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας. Τώρα, ας... λουστούν και οι δύο το κόστος της... διαφήμισης των Ισπανών κυβερνώντων. Πάντως, είμαστε περίεργοι να δούμε ποιο θα είναι το επόμενο παράδειγμα. Θα μας πουν για τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές σε χώρες όπως η Δανία, η Σουηδία και η Νορβηγία, στις οποίες, μπορεί να πιστεύουν ότι... μοιάζουμε! Ήμαρτον, όπως θα έλεγε και ο συγχωρεμένος ο Γιώργος Γεωργίου...

"Γροθιά" οι ΑΠΕ στους εθνικούς μειοδότες και αβανταδόρους της Ρωσίας

Πριν από μερικές ημέρες, στην Ελλάδα για μερικές ώρες μηδενίστηκε η τιμή του ρεύματος, λόγω υπερ-παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενώ το φαινόμενο αυτό, είχαμε συναντήσει για λίγες ώρες και πριν από οκτώ μήνες.
Πρακτικά, μια τέτοια κατάσταση ισοδυναμεί με... παρακλήσεις των παραγωγών να καταναλώσουμε ενέργεια, για να μην... ξεφτιλιστεί εντελώς η τιμή του ρεύματος όταν παράγεται από ΑΠΕ! Βέβαια, το συγκεκριμένο γεγονός συνδέεται με τεχνικά χαρακτηριστικά και σχετίζεται με την έλλειψη υποδομών αποθήκευσης. Ακόμη και αν συμβαίνει όμως μία φορά κάθε οκτώ μήνες, αναμφίβολα έχει τη δική του σημασία και τον συμβολισμό του. Σε κάθε περίπτωση, μιλάμε για μια ηχηρή απάντηση σε όλους αυτούς τους πολέμιους της ενεργειακής αυτάρκειας της χώρας. Σαν να μην έχουν καταλάβει κάποιοι σ΄ αυτήν τη χώρα το τεράστιο όφελος σε ολόκληρες περιοχές της επικράτειας, όπου οι καταναλωτές δεν πληρώνουν ρεύμα, λόγω ανταποδοτικών εσόδων από τις ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά, αιολικά, υδροηλεκτρικά).

Η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ήταν κάτι σαν το ξαφνικό ξύπνημα μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα! Η Ευρώπη αποθήκευσε φυσικό αέριο, οι καταναλωτές περιόρισαν τη χρήση του ρεύματος και ο αέρας με τον ήλιο έκαναν αυτό που... ξέρουν να κάνουν! Το αποτέλεσμα ήταν να καταρρεύσουν οι τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος. Και να τώρα, έρχονται οι ΑΠΕ, όπου αποδεικνύεται ότι όταν το σύστημα δουλεύει στο φουλ και η κατανάλωση είναι περιορισμένη, μπορεί να έχουμε αρνητικές τιμές! Πρακτικά, οι παραγωγοί ρεύματος από ΑΠΕ, πρέπει να μας... πληρώνουν για να έχουμε ανοικτούς τους διακόπτες του ρεύματος! Φανταστείτε αυτό που είχε πει ο Τσίπρας ότι "οι δανειστές θα μας παρακαλάνε για να μας δανείσουν". Βέβαια, αυτό δεν έγινε ποτέ και δεν θα μπορούσε να γίνει, σε αντίθεση με το πρώτο που ίσως φάνταζε αδύνατο, αλλά έγινε πράξη.

Η τεράστια διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας είναι μια απάντηση στα... κινήματα που έκλειναν δρόμους, στον ΣΥΡΙΖΑ, στους... Καμμένους, στους Χρυσαυγίτες, στους Βελόπουλους και σε όλα τα άλλα... "φρούτα", που έπαιζαν και παίζουν το παιχνίδι του Πούτιν, σαμποτάροντας την εθνική προσπάθεια για ραγδαία απεξάρτηση από τις ρωσικές ενεργειακές πηγές. Εμείς θα προσθέσουμε ότι αυτό που συμβαίνει είναι θετικό για να απεξαρτηθούμε (ει δυνατόν και στον απόλυτο βαθμό), από κάθε άλλη πηγή ή να περιορίσουμε την ενεργειακή μας εξάρτηση στο χαμηλότερο δυνατό βαθμό.

Στην τελική ευθεία προς τις εκλογές, πρέπει να (ξανα)θυμηθούμε τους λαϊκιστές και τους τυχοδιώκτες που λειτουργούν εις βάρος των συμφερόντων της χώρας, "πολεμώντας" κορυφαίες εθνικές επιλογές σε γεωπολιτικό, στρατιωτικό και ενεργειακό επίπεδο. Το μήνυμα στις 25 Ιουνίου πρέπει να είναι πολύ πιο ηχηρό γιατί οι μάσκες έχουν πέσει εδώ και πολύ καιρό. Όλοι αυτοί οι τύποι που ενοχλούνται από τις ανεμογεννήτριες, οι οποίες βρίσκονται σε βουνά και λαγκάδια, είναι οι ίδιοι που σφυρίζουν αδιάφορα, όταν οι κολόνες υψηλής τάσης είναι πάνω από τα κεφάλια τους. Τους ενοχλούν οι μεταλλικές κατασκευές εκεί που δεν φυτρώνει τίποτα, αλλά τους... φτιάχνουν τη διάθεση οι τεράστιες κολόνες που βρίσκονται δίπλα στο σπίτι τους ή μέσα στο χωράφι τους.

Η... ενόχληση τους αυτή δεν έχει να κάνει με το σημείο όπου βρίσκεται η κολόνα ή η ανεμογεννήτρια. Αυτό που τους ενοχλεί είναι ότι η ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία και τους εξω-ευρωπαϊκούς σαμποτέρ, θα τους ρίξει στην... πείνα! Ξέρουμε ότι θα... πεινάσει πολύς κόσμος όταν η Ελλάδα θα γίνει ενεργειακή δύναμη, γιατί τίποτα δεν γίνεται με το... αζημίωτο για τους εγχώριους... φωνακλάδες! Όμως, αυτό για το οποίο είμαστε σίγουροι είναι ότι οι Έλληνες έχουν καταλάβει με τι θα χορτάσουν στο τέλος και πόσες περισσότερες δυνατότητες θα έχουν εφόσον αποκτήσουμε ενεργειακή αυτάρκεια, επάρκεια και δυνατότητα αποθήκευσης της ενέργειας, ιδίως από τις ΑΠΕ.

Όσοι είναι με το μεγάλο μπλοκ αυτών που θέλουν ένα καλύτερο μέλλον, πρέπει να "μαυρίσουν" κανονικά όλους αυτούς τους πολιτικούς προστάτες "συντονιστικών επιτροπών", που θέλουν να ζημιώσουν το μέλλον των πολλών.
 
Στις 25 Ιουνίου, η κάλπη πρέπει να στείλει ακόμη πιο ηχηρά μηνύματα προς όλους αυτούς που μειοδοτούν εις βάρος της χώρας στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας και της ενεργειακής μας αυτάρκειας. Έχουσιν γνώσιν οι φύλακες, αλλά και οι...ψηφοφόροι! Οι μάσκες έπεσαν και εδώ. Τα υπόλοιπα για την... περιποίηση, θα γίνουν εντός του παραβάν! Όσο για τη συνέχεια, περιμένουμε από την επόμενη κυβέρνηση να αποκαλύψει έναν έναν, με ονοματεπώνυμα και διευθύνσεις, όλους αυτούς που συνθέτουν το μπλοκ των μειοδοτών. Αν και όλα αυτά, μάλλον τα ξέρουμε. Τόσο οι πολίτες, όσοι και οι αρμόδιες θεσμικές αρχές της Πολιτείας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: