Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023

Η Ελλάδα θα Μπορούσε σύντομα να Αποκτήσει Το F-35 Stealth Fighter

Πιο κοντά στην απόκτηση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 έρχεται η Ελλάδα 
σύμφωνα με δημοσίευμα του Σταύρου Ατλαμάζογλου για το 19fortyfive.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «η Ελλάδα αναμένει να παραλάβει τα πρώτα μαχητικά αεροσκάφη F-35A Lighting II το 2028. Ωστόσο, λόγω της μεγάλης ζήτησης για το stealth μαχητικό αεροσκάφος, η Ελλάδα δεν θα παραλάβει την πλήρη παραγγελία της μέχρι και τη δεκαετία του 2030».
Υπογραμμίζεται μάλιστα ότι «μπορεί να θεωρηθεί ότι η Ελλάδα πήρε τη θέση της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35. Η Άγκυρα έχασε τη θέση της στο πρόγραμμα F-35 μετά την αγορά του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400»...
Αναλυτικότερα, όπως περιγράφεται, την περασμένη εβδομάδα, οι ηγέτες του Κογκρέσου ενέκριναν το αίτημα της Ελλάδας να αγοράσει αρχικά 20 μαχητικά αεροσκάφη F-35A Lighting II stealth με δικαίωμα προαίρεσης για την αγορά άλλων 20 αεροσκαφών για συνολικά 40 αεροσκάφη. Τα 40 αεροσκάφη θα εξοπλίσουν δύο μοίρες. 
Τώρα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει την κοινοποίηση και η κυβέρνηση Μπάιντεν πιθανότατα θα στείλει την οριστικοποιημένη έκδοση πίσω στο Κογκρέσο τις επόμενες ημέρες για τελική έγκριση. Σε εκείνο το σημείο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα απαντήσει στην Αθήνα με μια λεπτομερή πρόταση που θα περιλαμβάνει το κόστος, το χρονοδιάγραμμα, την εκπαίδευση, τα οπλικά συστήματα και τη συντήρηση, μεταξύ άλλων λεπτομερειών. Μετά από αυτό, οι δύο χώρες θα υπογράψουν επίσημη σύμβαση και η διαδικασία παραγωγής και παράδοσης θα ξεκινήσει στα σοβαρά. 

«Βέτο» της ελληνικής ομογένειας στο Κογκρέσο: Όχι στα τουρκικά F-16

Το εν λόγω δημοσίευμα κυκλοφόρησε δύο ημέρες πριν το «βέτο» της ελληνικής ομογένειας στο Κογκρέσο για τα Τουρκικά F-16.
Ειδικότερα, το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) ζήτησε από όλα τα μέλη του να στείλουν επιστολή στους βουλευτές και στους γερουσιαστές τους, ζητώντας τους να αναλάβουν δράση και να απαιτήσουν η Τουρκία να μην αγοράσει F-16 όσο συνεχίζει την ίδια αναθεωρητική πολιτική που απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο.

Μάλιστα, στην επιστολή γίνεται αναφορά και στο νέο υπουργό Άμυνας της Τουρκίας, ο οποίος ορκίστηκε να προστατεύσει τα συμφέροντα της χώρας του και τη «Γαλάζια Πατρίδα». Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, πρόκειται για ένα αναθεωρητικό δόγμα που εκφράζει τις επεκτατικές φιλοδοξίες της Άγκυρας στο Αιγαίο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: