Τρίτη 6 Ιουνίου 2023

Το μαρτύριο των τριών εβδομάδων της αντιπολίτευσης

Στις τρεις εβδομάδες που απομένουν μέχρι τις εκλογές τίποτα δε μαρτυρά πως μπορεί να έχουμε ανατροπές. Ούτε καν επουσιώδεις. Ακόμα και η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας δεν αμφισβητείται από κανένα, ανοικτό παραμένει το εύρος της. 
Βαδίζουμε δηλαδή προς εκλογές χωρίς ουσιαστική διακύβευση, καθώς όλα δείχνουν πως οι ψηφοφόροι θα επικυρώσουν την επιλογή που έκαναν στις 21 Μαΐου.
Για αυτόν τον λόγο και η προεκλογική περίοδος δεν παρουσιάζει κανένα ενδιαφέρον, αν εξαιρέσουμε τη φορολαγνεία του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Προφανώς, τα δύο αυτά κόμματα δεν προσδοκούν... εκλογικά κέρδη από τις αναφορές τους στη φορολογία - απεναντίας μπορεί να καταγράψουν ζημίες - απλώς επιχειρούν να τονώσουν το «προοδευτικό» τους πρόσημο. Μόνον που αυτό το πρόσημο έχει ξεθωριάσει εντελώς, καθώς έρχεται από δεκαετίες που έχουν ξεπεραστεί από τις εξελίξεις. 
Σήμερα, η έννοια του «προοδευτικού» δεν έχει τις αναφορές της στα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης ούτε στη δεκαετία του 80 ή του 90. Ως εκ τούτου η φορολογία των πλουσίων ελάχιστους συγκινεί. Απεναντίας καθιστά τους πολίτες υποψιασμένους σε τέτοιες πολιτικές, διότι η Αριστερά έχει μιαν ιδιόμορφη αντίληψη για το ποιος είναι πλούσιος. 
Έτσι μάλλον ανιαρά κυλούν οι ημέρες, χωρίς απρόοπτα και εκπλήξεις. Αν θέλαμε να μιλήσουμε εξωθεσμικά θα μπορούσαμε να πούμε «κάντε εκλογές να τελειώνουμε». 

Αν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ καταναλώνουν φαιά ουσία για τα φορολογικά ζητήματα, η Νέα Δημοκρατία τρέχει πίσω από το εύρος της αυτοδυναμίας της. Δε χρειάζεται επιχειρηματολογία πως μια αυτοδυναμία π.χ. 152 βουλευτών εγκυμονεί κινδύνους τόσο στα εθνικά θέματα όσο και στην οικονομία. Οι εύθραυστες πλειοψηφίες οδηγούν σε αδύναμες κυβερνήσεις και αυτό το γνωρίζουν τόσο οι φίλοι όσο και οι εχθροί. 
Για αυτό τον λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα πρωτοκλασάτα στελέχη της παράταξης θα δραστηριοποιηθούν στο εναπομείναν χρονικό διάστημα μέχρι τις εκλογές σε κρίσιμες εκλογικές περιφέρειες. Στοχευμένη εκστρατεία για μια διευρυμένη αυτοδυναμία. 
Ασφαλώς το 40,8% είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο που δημιουργεί το πολιτικό κλίμα που ζούμε. Όμως, με δεδομένο ότι κάποια πράγματα θα κριθούν οριακά, στον πόντο - και αυτό δεν αφορά μόνο τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και τα κόμματα που αγωνίζονται να πιάσουν το 3% - και η παραμικρή λεπτομέρεια μετρά και το παραμικρό λάθος μπορεί να αποβεί μοιραίο.
Εννοείται πως παρόμοιο άγχος δεν έχει ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε το ΠΑΣΟΚ. Μια μονάδα πάνω ή κάτω δεν αλλάζει την πορεία τους, δεν επηρεάζει το μέλλον τους. 

Συνεπώς, μπορεί εκ πρώτης όψεως αυτές οι εκλογές να φαίνονται ότι έχουν περιορισμένο ενδιαφέρον, όμως το αποτέλεσμά τους θα καθορίσει τις εξελίξεις τουλάχιστον της επόμενης τετραετίας. Για να μιλήσω ποδοσφαιρικά, η Νέα Δημοκρατία είναι σαν μια ομάδα που κερδίζει μέχρι το 90 με 3-0, όμως δε θα πρέπει να δεχτεί γκολ στις καθυστερήσεις. 

Σάκης Μουμτζής

Δεν υπάρχουν σχόλια: