Τρίτη 25 Απριλίου 2023

ΜέΡΑ25 όπως Νύχτα'15: Η σιωπή του Αλέξη Τσίπρα

Δεν έχασε χρόνο ο Βαρουφάκης καθώς φρόντισε να κάνει αισθητή την παρουσία του αμέσως μετά την επίσημη προκήρυξη των εκλογών. Έχει συνειδητοποιήσει από καιρό ότι για να ξαναμπεί στη Βουλή πρέπει να εκσφενδονίσει μερικές ακόμα από τις «καινοτόμες» ιδέες του για να εντυπωσιάσει το αντισυστημικό κοινό.

Όταν βρέθηκε στην εξουσία με τον ΣΥΡΙΖΑ, κρατώντας το τιμόνι της οικονομίας στα χέρια του, επέλεξε την «ανυπακοή» στην Ευρώπη και το κλείσιμο των τραπεζών κάτι που υπερηφανευόταν ότι προκάλεσε ο ίδιος. Βέβαια, ενώ ισχυρίζεται ότι τότε τις τράπεζες τις είχε κλείσει ο Ντράγκι...

σήμερα αφήνει ξανά ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν και να βγει η Ελλάδα από το ευρώ.

Για τον σκοπό αυτό εφηύρε μια «διαδικτυακή πλατφόρμα πληρωμών» με την κωδική ονομασία «Δήμητρα», όπου οι πληρωμές θα γίνονται δήθεν μέσω της αυτής και η οποία ταυτόχρονα θα εγγυάται τους μισθούς, τις συντάξεις και τις καταθέσεις των πολιτών.

Δικαιολογημένα θα μπορούσε να σκεφθεί κανείς «γιατί να μας απασχολούν οι εγωκεντρικές φαντασιώσεις ενός ανθρώπου με περιθωριακές απόψεις;» Ωστόσο, ο Βαρουφάκης είναι ο άνθρωπος που έφερε, με την απόλυτη έγκριση του τότε πρωθυπουργού, την Ελλάδα ένα βήμα από το GREXIT με ένα δημοψήφισμα για το αποτέλεσμα του οποίου εξακολουθεί να θριαμβολογεί.

Κι επίσης πρέπει να πάρουμε υπ’ όψη μας ότι πρόκειται για τον αρχηγό ενός κόμματος το οποίο συμπεριλαμβάνεται στα σχέδια του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με σκοπό να ξανακυβερνήσουν. Τη στιγμή μάλιστα που ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θέτει ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή του στη συγκυβέρνηση τη σύναψη προεκλογικής προγραμματικής συμφωνίας. Μήπως φοβάται ότι θα βρεθεί ξανά μπροστά σε μια νέα θεαματική κωλοτούμπα;

Λογικά οι δηλώσεις του Βαρουφάκη περί του εναλλακτικού σχεδίου πληρωμών «Δήμητρα» βάζουν την ταφόπλακα στο σενάριο της «προοδευτικής διακυβέρνησης των νικητών» που με τόσο ενθουσιασμό υπερασπίζεται ο Αλέξης Τσίπρας. Και όμως, ο λαλίστατος συνήθως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το επικοινωνιακό του επιτελείο, προκειμένου να διατηρήσουν ζωντανές τις ελπίδες τους να ξανακυβερνήσουν, αρνούνται να σχολιάσουν το εναλλακτικό στο ευρώ σχέδιο «Δήμητρα». Πότε ακριβώς προτίθενται να πουν στους Έλληνες πολίτες αν στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους έχουν την ακύρωση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας που δεν μπόρεσε να υλοποιήσει η συγκυβέρνησή τους με τον Βαρουφάκη; Εκτός αν ισχυριστούν και πάλι ότι «άλλο τι λένε τα κόμματα πριν και άλλο μετά τις εκλογές».

Η χώρα βαδίζει προς μια κρίσιμη για το μέλλον της εκλογική αναμέτρηση. Η μέχρι στιγμής αναπάντητη από τον ΣΥΡΙΖΑ παρέμβαση Βαρουφάκη δείχνει ότι το διακύβευμα της κάλπης δεν θα είναι μόνο η διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας αλλά η ίδια η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

Ίσως η νύχτα του ‘15 δεν ανήκει οριστικά στο παρελθόν.

Γιάννης Μεϊμάρογλου

* Ο Γιάννης Μεϊμάρογλου είναι εκδότης του ηλεκτρονικού περιοδικού metarithmisi.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: