Τρίτη 25 Απριλίου 2023

Δύο δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ΝΔ ανακτά τις απώλειες – Διαφορά 6,2% η Alco, 5,9% η Opinion Poll

Τη σταδιακή επιστροφή της ΝΔ στα προ Τεμπών ποσοστά καταγράφουν οι νεότερες δημοσκοπήσεις, ανακτώντας τις δυνάμεις της και διευρύνοντας τη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστά κοντά ή και πάνω από το 6% όσον αφορά την πρόθεση ψήφου.
Τα ευρήματα δύο σημερινών ερευνών, Alco και Opinion Poll, οι οποίες έρχονται σε συνέχεια εκείνης της Metron Analysis, επιβεβαιώνουν ότι παγιώνεται η τάση ανάκτησης των απωλειών μετά το τραγικό δυστύχημα σε ποσοστό αρκετά 60% και άνω, γεγονός... στο οποίο συντελεί και η διόρθωση σε όλα τα μεγέθη που είχαν «πειραχτεί» στο πρώτο διάστημα μετά τα Τέμπη (καταλληλότητα για Πρωθυπουργός, ικανοποίηση από κυβερνητικό έργο, παράσταση νίκης κ.λ.π).

Αρνητικά απαντά πάντως η πλειοψηφία των ερωτηθέντων στα σενάρια περί κυβέρνησης συνεργασιών, τα οποία προωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, το 51% απαντά ότι επιθυμεί νέες εκλογές και όχι ένα σχήμα ΣΥΡΙΖΑΠΑΣΟΚΜέΡΑ25. Άλλο ενδιαφέρον στοιχείο των νέων ερευνών, οι χαμηλές δημοσκοπικές επιδόσεις του ΠΑΣΟΚ, το οποίο κινείται σε αμφότερες τις έρευνες με ποσοστά κάτω του 10%.

«Όχι» λέει η πλειοψηφία σε κυβέρνηση ηττημένων 

Αναλυτικά, ταχεία επανασυσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας, καθώς και επάνοδο του δικομματισμού και των πολωτικών χαρακτηριστικών, που ευνοούν τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, κυρίως, φαίνεται πως βοήθησαν τη ΝΔ, δείχνει η νέα δημοσκόπηση της Alco που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha που τη Δευτέρα. Το προβάδισμα της ΝΔ ανέρχεται στις 6,2 μονάδες ως προς την πρόθεση ψήφου.

Συγκεκριμένα, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 31,6% έναντι 25,4% του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ έπεται με 8,9% και ακολουθούν ΚΚΕ με 6,1%, Ελληνική Λύση με 3,6% και ΜέΡΑ25 με 3,7%.

Αντίστοιχα, διαπιστώνεται κάμψη για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, η οποία οφείλεται σε μετακινήσεις κυρίως προς τη ΝΔ, ενώ καταγράφονται ανοδικές τάσεις για το ΚΚΕ. Σημειώνεται ότι η απροσδιόριστη ψήφος ανέρχεται σε σχεδόν 12 μονάδες. 

Η ΝΔ φαίνεται ότι σβήνει τις πληγές από το δυστύχημα των Τεμπών, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να πλήττεται από την υπόθεση Γεωργούλη. Ως προς την εικόνα του πρωθυπουργού, καταγράφει επίσης σημάδια επανόδου.

Παράλληλα, όπως προκύπτει, κάτι λιγότερο από δύο στους δέκα ψηφοφόρους της ΝΔ θέλουν κυβέρνηση συνεργασίας. Συγκεκριμένα, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων σε ποσοστό 51% απαντά ότι επιθυμεί νέες εκλογές και όχι κυβέρνηση ηττημένων ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, το 62% απαντά ότι επιθυμεί δεύτερες κάλπες αντί για συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

 Opinion Poll: Πρώτη με διαφορά 6,2% η ΝΔ

Διευρύνει το ποσοστό διαφοράς της από τοn ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ, σύμφωνα και με την πανελλαδική δημοσκόπηση της Opinion Poll για λογαριασμό του TheTOC. Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου καταγράφεται διαφορά 5,9% και στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων η διαφορά ανέρχεται στο 6.2%.

Όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα, η ΝΔ ανακάμπτει μετά την τραγωδία στα Τέμπη, καλύπτοντας το 60% των απωλειών αρχικά και διευρύνοντας τη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια ώρα, στάσιμα παραμένουν τα ποσοστά ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ με οριακές διακυμάνσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια: