Τρίτη 7 Μαρτίου 2023

Η τραγωδία του παρασιτικού κρατισμού, η διακομματική ανοχή στις κρατικοδίαιτες συμμορίες και ο εκτροχιασμός της χώρας

Όλοι οι εν ζωή πρωθυπουργοί που κυβέρνησαν τη χώρα οφείλουν και αυτοί με τη σειρά τους να μπουν στο παιχνίδι της συγγνώμης για την τραγωδία των Τεμπών, αναγνωρίζοντας τις ευθύνες τους για τη δημιουργία των φαινομένων φαυλότητας κατά την τρίτη φάση της Μεταπολίτευσης.
Οι συγγνώμες δεν φέρνουν τα τραγικά θύματα πίσω, αλλά μπορούν να σηματοδοτήσουν σε επίπεδο συμβολισμού, την αποδοχή του λάθους και τη πρόθεση να συμβάλλουν με τον τρόπο τους, ώστε να μην επαναληφθεί. Η τραγωδία των Τεμπών συμπυκνώνει όλες τις παθογένειες της Μεταπολίτευσης. 
Ο... νέος σταθμάρχης και οι "παλιοί" που την κοπανάνε αποτελούν χαρακτηριστικά της... νέας Ελλάδας που άρχισε να δημιουργείται από τη δεκαετία του ΄80... 
Σταθμάρχες που δεν ακούν τι τους λέει ο μηχανοδηγός της μοιραίας αμαξοστοιχίας, ο οποίος ήδη πάει... τρένο για τον θάνατο, γιατί είτε ο ένας σταθμάρχης έχει... πήξει είτε ο άλλος την... έχει κάνει. Και όταν γίνεται η... στραβή, υπάρχει και ο διαθέσιμος γιατρός (κομματικό φιλαράκι που βοηθάει στα... δύσκολα), για να βγάλει το χαρτί της αναρρωτικής. Από κάτι τέτοια απλά καταλαβαίνουμε τι... χαμαιτυπείο έχουμε και σε τι είδους τραγωδίες μπορούμε να φτάσουμε...

Όλα τα προαναφερόμενα φέρνουν στο προσκήνιο με ακόμη μεγαλύτερη ένταση, το Κράτος του βολέματος, της κοπάνας και της ανευθυνότητας. Αλλά δεν μπορούμε να σταματήσουμε εδώ. Η συνδιοίκηση δεκαετιών μεταξύ κυβερνήσεων και κομματικών εγκαθέτων στον ΟΣΕ και άλλους κρατικούς οργανισμούς και υπηρεσίες, το αλαλούμ σε σχέση με την εγκατάσταση συστημάτων ασφαλείας, οι χρόνιες προσφυγές εταιρειών κατά άλλων εταιρειών σχετικά με διαγωνισμούς στον σιδηρόδρομο, η κλοπή υλικού, η (δολιο)φθορές στο δίκτυο και πολλά ακόμη, συνθέτουν μια απογοητευτική εικόνα. Όλα τα παραπάνω ήρθαν να χτυπήσουν... παλαμάκια στον διαβολεμένο χορό του Χάρου, που πήρε μαζί του τόσους ανθρώπους και κυρίως νέους.

Η ξεφτιλισμένη Ελλάς από μια άλλη οπτική...


Κράτος που δεν είναι σε θέση να απολύσει με ένα e-mail τους 5-10 χειρότερους κρατικούς λειτουργούς από κάθε τομέα ευθύνης του, απλά δεν είναι Κράτος.
Αν μπορούσαμε να διώξουμε τους 1.000 πιο άχρηστους κρατικούς υπαλλήλους, θα έβαζαν μυαλό οι υπόλοιποι. Θα τηρούσαν το ωράριο, θα επιζητήσουν την αξιολόγηση για να ανελιχθούν και να έχουν οικονομικά οφέλη. Μάλιστα, θα ξεκαθάριζε η ήρα από το στάρι και θα ανταμείβονταν οι πλέον παραγωγικοί υπάλληλοι. Οι ίδιοι οι δημόσιοι λειτουργοί και υπάλληλοι θα έπρεπε να πιέζουν για μια πραγματική αξιολόγηση και όχι για την αξιολόγηση... ανέκδοτο. Και για όσους έχουν έτοιμο το... επιχείρημα περί "υποκειμενικής άποψης", μπορούμε να φέρουμε τους καλύτερους αξιολογητές της ελεύθερης αγοράς, οι οποίοι γνωρίζουν πώς δουλεύουν οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί και ξέρουν να αξιολογούν αναλόγως. Αυτά τα ζητήματα έχουν λυθεί εδώ και δεκαετίες στον... κανονικό κόσμο. Εμείς εδώ, δεν ανήκουμε ακόμη σε αυτόν. Επιπλέον, η εφαρμογή αυστηρών και ακριβοδίκαιων κανόνων θα δημιουργούσε και άλλη ποιότητα πολιτικών, που μάλλον δεν θέλουμε ως λαός, καθώς... γουστάρουμε καταληψίες, ανεπαρκείς, ατάλαντους και... νταήδες! Προφανώς, είμαστε άξιοι της τύχης μας...

Με την αξιολόγηση στο Δημόσιο και την απόλυση των άχρηστων θα ανέβαινε κατακόρυφα το επίπεδο. Θα κερδίζαμε χιλιάδες ώρες από αυτές που χάνονται σήμερα από τις... κοπάνες, οι οποίες αποτελούν παρεπόμενο του ωχαδερφισμού και του παρασιτισμού. Ένα αυστηρό σύστημα επιλογής των καταλληλότερων θα έπρεπε να το αποθεώνουμε ως λαός και μάλιστα να πληρώνουμε με ευχαρίστηση τους φόρους μας. Όσοι το αξίζουν να το πάρουν με το παραπάνω κι ακόμη παραπάνω. Πάνω απ΄ όλα δεν πρέπει να χάσουμε ένα ισχυρό momentum το οποίο έχει διαμορφωθεί μέσω του εκσυγχρονισμού της χώρας και της ψηφιοποίησης των πάντων.

Δυστυχώς, στην ξεφτιλισμένη Ελλάδα της μονιμότητας, της κοπάνας και της μηδενικής αξιολόγησης, οι ρηξικέλευθες παρεμβάσεις, μόνο σε... πόλεμο θα οδηγούσαν. 
Τα κόμματα είναι κατώτερα των περιστάσεων. Η Νέα Δημοκρατία θέλει αλλά δεν μπορεί στον επιθυμητό βαθμό. 
Τα υπόλοιπα κόμματα και κυρίως αυτά της Αριστεράς, θέλουν το κράτος των βολεμένων και των εγκάθετων αφισοκολλητών. Κανείς δεν τολμάει να θίξει το ζήτημα της μονιμότητας, καθώς είναι συνταγματικά "δεμένο". Τα κόμματα της Αριστεράς "τρέφονται" από το παρασιτικό κράτος και όταν γίνεται η στραβή λόγω και της ατομικής ευθύνης, εστιάζουν μόνο στην πολιτική ευθύνη και θέλουν να αποφεύγουν επιδεικτικά την προσωπική και επαγγελματική ανευθυνότητα. Δηλαδή, ό,τι ακριβώς συνέβη στα Τέμπη, όπου το... πρόβλημα ξεκινάει από τη στιγμή που οι σταθμάρχες ήταν απόντες, κυριολεκτικά και μεταφορικά από το πεδίο της... μάχης. Βάζουμε στοίχημα ότι αν στη θέση αυτού που έκανε το εγκληματικό λάθος, ήταν κάποιος προβεβλημένος Νεοδημοκράτης, τότε, ας μην... περιγράψουμε άλλο.

Σε κάθε περίπτωση όμως, τα αρνητικά τα... λούζεται αυτός που κυβερνάει. Είτε τώρα με τη Νέα Δημοκρατία στα Τέμπη, είτε το 2018 με τον ΣΥΡΙΖΑ στο Μάτι, είτε με τη Νέα Δημοκρατία το 2007 στην Ηλεία, είτε με το ΠΑΣΟΚ το 1999 με το "Σάμινα". Αυτή είναι η μοίρα αυτού που ασκεί τη διακυβέρνηση της χώρας. Προς αποφυγήν... παρεξηγήσεων, η στήλη απεχθάνεται συμψηφισμούς όταν αφορούν ανθρώπινες ζωές, αλλά οφείλει να αναλύσει συμπεριφορές και αντιδράσεις, ανάλογα με τη χρονική περίοδο, την κυβέρνηση και το αφήγημα, για την εξαγωγή των ανάλογων και πάνω απ΄ όλα, χρήσιμων συμπερασμάτων που επιβάλλεται να εξάγουμε...

Η προειδοποίηση "θα σ΄ αφήσω χωρίς αεροπλάνα στο νησί"


Στο κράτος της μεταπολιτευτικής διαφθοράς και της... αλητείας υπάρχουν οι τύποι που απειλούν έναν κρατικό λειτουργό-εμπειρογνώμονα της Πυροσβεστικής, ότι πρώην ανώτατο στέλεχος της υπηρεσίας θα τον μεταθέσει δυσμενώς σε νησί, κι αν σ΄ αυτό εκδηλωθεί πυρκαγιά, τότε δεν θα του στείλει ούτε ένα πυροσβεστικό αεροπλάνο!

Μιλάμε για όσα έχει καταθέσει στο δικαστήριο για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, ο εμπειρογνώμονας της Πυροσβεστικής Λιότσιος, ο οποίος ανέλαβε να συντάξει το πόρισμα για τη φρικώδη τραγωδία και τις ευθύνες που βάρυναν συγκεκριμένα άτομα. Μιλάμε για τον πλήρη εξευτελισμό του Κράτους και για την πλήρη ασέβεια προς τους πολίτες. Δηλαδή, σε βλέπω ότι φταις για την εγκληματική σου αμέλεια σε μια πυρκαγιά, συντάσσω έκθεση αναδεικνύοντας την αλήθεια και εσύ απειλείς την κοινωνία ότι θα την... κάψεις, αφού δεν θα μου παρέχεις μέσα κατάσβεσης πυρκαγιάς, εκεί που με έχεις στείλει εξόριστο! Πού τα έχετε δει γραμμένα αυτά, βρε εγκληματίες; 
Είστε εσείς κρατικοί λειτουργοί ή ανθρωπόμορφα κτήνη που ενώ μετρήσατε 104 νεκρούς από μια πυρκαγιά, ήσασταν αποφασισμένοι σε μια επόμενη πυρκαγιά να αφήσετε εκτεθειμένο τον κόσμο και την περιουσία του; 
Δεν σας νοιάζει τίποτα για την ανθρώπινη ζωή; 
Μόνο σε κομμουνιστικές χώρες και σε δικτατορίες γίνονται αυτά αυτά! 
Μιλάμε για τον πλήρη εξευτελισμό του Κράτους. Ήταν η επιτομή της αποτυχίας και κυρίως η αποθέωση της αλητείας. 
Ήταν τότε που ένας... αψύς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έβριζε τα "βοθροκάναλα" γιατί "ανακάλυπταν" νεκρούς!

Μιλάμε για τους τύπους που μαζεύτηκαν στις 11.30 η ώρα το βράδυ στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής για να ακούσουν τον τότε πρωθυπουργό, να αναφέρει με ύφος περισπούδαστου... ανόητου "πότε θα πετάξουν τα Canadair"!!! Κανείς δεν βγήκε εκείνη τη στιγμή να του πει ότι δεν υπάρχει λόγος να πετάξουν τα Canadair το πρωί, καθώς στις 8-9 το βράδυ, η φωτιά είχε ήδη σβήσει στη... θάλασσα και ήδη είχαν ετοιμαστεί οι πρώτες δεκάδες σακούλες για τις καμένες σάρκες. Μιλάμε για δημόσιους άνδρες χωρίς ανάστημα και κρατικούς λειτουργούς χωρίς ίχνος τσίπας. Η προειδοποίηση του αξιωματικού της Πυροσβεστικής σχετικά με τη σύνταξη ενός ευνοϊκού πορίσματος, που θα "έθαβε" την αλήθεια, συνιστά την επιτομή της διαφθοράς και της βρωμιάς της ανθρώπινης ψυχής, όταν έχουμε να κάνουμε με 104 ψυχές που χάθηκαν κατά τρόπο φρικώδη. Σε αυτήν την τραγωδία έρχεται να προστεθεί αυτή των Τεμπών και δεν τολμούμε να διανοηθούμε ότι η Νέα Δημοκρατία θα... μιμηθεί έστω και στο ένα τοις χιλίοις, τις αθλιότητες που είδαμε εκείνο το καλοκαίρι από τους επικίνδυνους τύπου των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Τα "γεράκια" του κρατισμού


Οι... γενίτσαροι του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους είναι αυτοί που λειτουργούν σαν "γεράκια" για τη μονιμότητα και δείχνουν με το δάκτυλο, όσους απειλούν τα κεκτημένα που είναι εις βάρος της υπόλοιπης κοινωνίας.
Η απόλαυση της εξουσίας πασπαλισμένη με ολίγη από το άσμα "Στη Δραπετσώνα πια δεν έχουμε ζωή", φτιάχνουν ένα ωραίο αφήγημα που μαγνητίζει τους αφελείς και τους υποκριτές. Σκεφτείτε δύο ή τρεις σταθμάρχες που γράφουν στην... κονσόλα τους εκατοντάδες ανυποψίαστους πολίτες. Σκεφτείτε ανθρώπινα κτήνη που διοικούν και εκβιάζουν συναδέλφους τους ότι δεν θα τους στείλουν αεροπλάνο αν πιάσει φωτιά η περιοχή ευθύνης τους, αν δεν συντάξουν ένα ευνοϊκό πόρισμα που να κουκουλώνει τις ευθύνες τους! Σκεφτείτε ότι τέτοιοι υβριστές κηλίδωσαν το όνομα του τιμημένου Πυροσβεστικού Σώματος.

Από την άλλη πλευρά, ας σκεφτούμε τους εγκληματίες που συστήνουν εγκληματικές οργανώσεις για να δώσουν διπλώματα οδήγησης στο... σπίτι προετοιμάζοντας τους αυριανούς... Χάρους, που θα βγουν με το... δρεπάνι στον δρόμο για να σκορπίσουν τον θάνατο. Μ΄ αυτές τις πρακτικές δεν πρόκειται να πάμε μπροστά. Δεν είναι άρρωστοι οι θεσμοί. Άρρωστα είναι τα πρόσωπα. Ας μην τα ισοπεδώνουμε όλα και για όλους. Είναι άδικο πέρα για πέρα. Εχθρός της χώρας είναι ο κρετίνος και αυτός πρέπει να απομονωθεί. Όσο κάποιοι... κοπανατζήδες μονιμάδες και κρετίνοι του ασύδοτου κρατισμού επιμένουν να υπερασπίζονται τα βιλαέτια τους, τόσο το κράτος μας θα γίνεται πιο... λαμπερό ως... χαμαιτυπείο!

Σκεφτείτε την οργανωμένη αλητεία που κυκλοφορεί ανάμεσα μας διαθέτοντας εξουσία, την ασφάλεια της μονιμότητας και τη σιγουριά της λαμογιάς και της ατιμωρησίας. Ένα τέτοιο Κράτος είναι καταδικασμένο να ζήσει πολλές τραγωδίες. Η φαυλότητα και η αρρωστημένη κρατικίστικη αντίληψη, αποτελούν τα "συστατικά" για την επόμενη τραγωδία. Σήμερα είναι οι... σταθμάρχες, αύριο θα είναι κάποιοι άλλοι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρέπει να μπει τέλος σε αυτόν τον κατήφορο...

Παιχνίδι με τις... φλόγες έως τις εκλογές


Ο σχεδιασμός για τις εκλογές έχει αλλάξει χωρίς καν να έχει πει λέξη ο Μητσοτάκης, ενώ την ίδια ώρα τα επιτελεία των δύο βασικών μονομάχων, Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, ετοιμάζουν το "οπλοστάσιο" τους με φόντο την τραγωδία στα Τέμπη.

Οι πρώτες κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που "τρέχουν" αυτήν την περίοδο θα διαμορφώσουν το πακέτο των παρεμβάσεων της κυβέρνησης, τόσο σε σχέση με την τραγωδία και τις προεκτάσεις της, όσο και σε σχέση με τα μέτρα που εκ ων πραγμάτων πρέπει να ανακοινώσει προσεχώς η κυβέρνηση για να αλλάξει την ατζέντα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βλέπει ότι μια πορεία προς δύο άνετες νίκες, απειλείται. Ένα ολέθριο ατομικό λάθος προκαλεί αναταράξεις και δηλητηριάζει το κοινωνικό κλίμα. Προφανώς, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει μέσα στις επόμενες 4-5 εβδομάδες να ανακτήσει μέρος της χαμένης εμπιστοσύνης του εκλογικού σώματος, ενώ η αντιπολίτευση θα στοχεύει στην άντληση πολιτικού οφέλους από την τραγωδία.

Το μοιραίο πρόσωπο ή η κορυφή του παγόβουνου της φρικώδους τραγωδίας δεν προσφέρεται για αριστερά... αναθέματα και δεν αναφέρεται πουθενά ως βασικός υπαίτιος της τραγωδίας. Πάνω στο λάθος του, δομείται πλέον ένας νέος αντιπολιτευτικός λόγος, ο οποίος διανθίζεται με χαρακτηριστικά 2008. Το "μπλακ-άουτ" στον σιδηρόδρομο και το κλείσιμο του ματιού στα συνδικάτα για να συντηρηθεί ένα αντικυβερνητικό κλίμα, οι κινητοποιήσεις από τους γνωστούς-αγνώστους και πολλά ακόμη, φαίνεται ότι θα συνεχιστούν καθ΄ όλη τη διάρκεια του Μαρτίου. Παράλληλα, θα έρχονται διάφορα ντοκουμέντα στη δημοσιότητα, μέσω των οποίων θα αναδεικνύονται παραλείψεις παρελθόντων ετών.

Το παιχνίδι με τις... φλόγες έχει ξεκινήσει. Το μεγάλο πρόβλημα θα αρχίσει από τη στιγμή που μπορεί να γίνει ένα... ατύχημα στην κάλπη, ικανό να αλλάξει πολλά σε βασικές επιλογές που έχουν γίνει στην εξωτερική και αμυντική πολιτική, στα θέμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αλλά και στα ζητήματα που αφορούν τον εκσυγχρονισμό της χώρας, την υλοποίηση στρατηγικών επιλογών στην οικονομία και τη διατήρηση του φιλεπενδυτικού κλίματος. Το 2015 φαίνεται ότι πέφτει λιγάκι μακριά, αλλά όσοι θέλουν μπορούν να... τολμήσουν νέες ταρζανιές! Μόνο που μετά θα είναι πολύ αργά για να μετανιώσουν...

Οι ανησυχίες του Χ.Α. για... θανάσιμο λάθος στην κάλπη


Το γεγονός ότι τα πράγματα δεν βαίνουν... καλώς για την κυβέρνηση, αποτυπώνονται και στην πορεία του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Χθες στη Λεωφόρο Αθηνών είχαμε ισχυρούς κραδασμούς, καθώς ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες 2,92% και υποχώρησε με... φόρα κάτω από τις 1.100 μονάδες (κλείσιμο στις 1.082,10 μονάδες), αντανακλώντας το κόστος της τραγωδίας των Τεμπών στις πολιτικές εξελίξεις. Η χθεσινή συνεδρίαση ηχεί σαν... καμπάνα για τις εξελίξεις, καθώς συνδυάστηκε με εντυπωσιακή αύξηση του τζίρου, την ίδια στιγμή που το κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια ήταν θετικό.

Η μετάθεση των εκλογών αναγκάζει τα θεσμικά χαρτοφυλάκια να κλειδώσουν τα κέρδη των τελευταίων 11 εβδομάδων, καθώς φαίνεται ότι η κυβέρνηση υφίσταται φθορά και οι πολιτικές εξελίξεις μπορεί να είναι... ανέλπιστες. Το περισσότερο "ξύλο"... έφαγαν οι τραπεζικές μετοχές, οι οποίες αποτελούν και τις μεγάλες κερδισμένες του ταμπλό, κατά τους τελευταίους μήνες. Το χειρότερο απ΄ όλα είναι ότι οι επενδυτές εμφανίζονται ιδιαιτέρως θορυβημένοι για τις σοβαρές πολιτικές προεκτάσεις που λαμβάνει η τραγωδία των Τεμπών. Εκτιμάται δε ότι οι εταιρείες δημοσκοπήσεων ίσως να μην μπορέσουν να αποτυπώσουν την τάση του εκλογικού σώματος και στις κάλπες να δούμε πράματα και θάματα! Με την οργή να περισσεύει, πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι με βάση τη φωτογραφία της στιγμής, κυοφορούνται σοβαρές ανακατατάξεις στην εκλογική δύναμη των κομμάτων, λόγω μετατόπισης ικανού ποσοστού προς την αντισυστημική ψήφο.

Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να μαζέψει τις... ζημιές της από την τραγωδία των Τεμπών, θα προσπαθήσει να επιμείνει στη σύγκριση με τον ΣΥΡΙΖΑ και εν τέλει θα παίξει το ισχυρό χαρτί της προοπτικής της χώρας. Αυτά θα γίνουν σε μεταγενέστερο χρόνο, ενώ η χαλαρότητα των εορτών του Πάσχα, θα αποτελέσει βαρόμετρο για τον πρωθυπουργό, ώστε να ανακοινώσει μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου, τη διεξαγωγή εκλογών τον Μάιο και εφόσον... χρειαστεί να πάμε σε δεύτερη αναμέτρηση, αυτή να διεξαχθεί στις αρχές Ιουλίου ή την τελευταία Κυριακή του Ιουνίου. Στην εξίσωση για τον χρόνο διενέργειας των εκλογών μπαίνουν οι νέοι, οι Πανελλαδικές Εξετάσεις, το θερινό εξάμηνο των φοιτητών, το ενδεχόμενο νέων παροχών υπό το βάρος της κυβερνητικής φθοράς και φυσικά τα αποτελέσματα που συνδέονται άμεσα και έμμεσα με την τραγωδία των Τεμπών.

Έχουμε μπει σε μια πολύ περίεργη περίοδο και όσο και αν φαίνεται παράξενο, η οργή του εκλογικού σώματος, μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ. Και δυστυχώς, όπως έχει αποδειχθεί κατά το παρελθόν, είναι πάρα πολύ εύκολο με την ψήφο να βλάψει κάποιος πρώτα απ΄ όλα τον εαυτό του. Ο καθένας είναι ελεύθερος να δοκιμάσει την τύχη του, μόνο που δεν ξέρουμε εάν στο τέλος αυτή θα του χαμογελάσει. Ο τρόπος για να εκδικηθεί κάποιος τον... εαυτό του και ολόκληρη η κοινωνία τον δικό της, δεν είναι δα και τόσο δύσκολο πράγμα. Εν τέλει, το... θανάσιμο λάθος στην κάλπη, πληρώνεται και μάλιστα πολύ ακριβά...

Δεν υπάρχουν σχόλια: