Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023

Ψάχνει πολιτικό «οξυγόνο» στο Σύνταγμα

Η υποταγή του πολιτικού συστήματος απέναντι στο λαϊκό ανάθεμα για τις ευθύνες, διαχρονικές και τρέχουσες, που οδήγησαν στην εθνική τραγωδία στα Τέμπη είναι επιβεβλημένη. 
Εξίσου υποχρεωτική όμως για την πολιτεία και το πολιτικό σύστημα η προστασία αυτής της διαδικασίας του πένθους από την μόλυνση με την οποία απειλείται. Βασικό συστατικό της η οσμή της δυσώδους τυμβωρυχίας την οποία αναδύουν με αφόρητη ένταση μέσα από ενέργειες, έμπλεες πολιτικής δολιότητας και με προφανή στόχο το πλήγμα στην κοινωνική ομαλότητα που δοκιμάζεται από... τις συνέπειες του πολύνεκρου δυστυχήματος στην αποκαλούμενη «κοιλάδα του θανάτου».
Υπό αυτό το πρίσμα αξιολογούνται διαφορετικά, τοποθετήσεις, στάσεις και ενέργειες που καταγράφονται στη δημόσια σφαίρα. Δια στόματος του πρωθυπουργού, για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι δεν αποσείει τις ευθύνες της, δεν επιδιώκει τον συμψηφισμό τους, και θέτει ως κεντρική συντεταγμένη στην πυξίδα της εν εξελίξει έρευνας το σύνθημα: «η αλήθεια σώζει» μαζί με τη ρητή θέση ότι θα αποστεί από αντιπαραθέσεις που κομματικοποιούν την διερεύνηση της τραγωδίας.
Πλαισιώνεται δε, από συγκεκριμένες πράξεις ανάληψης της ευθύνης αλλά και την ανάληψη πρωτοβουλιών προκειμένου να καταστεί ξεκάθαρο ότι δεν αποτελεί μια απλή διακήρυξη, όπως η άμεση βελτίωση της ασφάλειας των σιδηροδρόμων μέχρι να ολοκληρωθεί το Ηλεκτρονικό Σύστημα Διοίκησης, που προβλέπουν την ενίσχυση σε μέσα και προσωπικό των λεγόμενων «τυφλών» σημείων του σιδηροδρομικού δικτύου. Η χώρα μας σύμφωνα με τον πρωθυπουργού θα ζητήσει τη συνδρομή της Κομισιόν και φίλων χωρών σε τεχνογνωσία για να αποκτήσει η χώρα σύγχρονα τρένα ενώ θα διεκδικήσει πρόσθετη χρηματοδότηση για τη συντήρηση και την ταχεία αναβάθμιση του υφιστάμενου δικτύου.

Στον αντίποδα η πρόσκαιρη καταλλαγή του ΣΥΡΙΖΑ, αποδείχθηκε ως απλή προετοιμασία για την εκκόλαψη ακόμη ενός ρεύματος οργής το οποία θα τρέφει και με fake news που αφορούν, είτε στις έρευνες, είτε στα κυβερνητικά στελέχη. 
Ο ΣΥΡΙΖΑ που θέλησε να εγκολπώσει κομματικά αυτήν την οργή, που πρόσφερε την κομματική αιγίδα στις διαμαρτυρίες, για να μετρήσει την εκλογική του δύναμη στην πλατεία Συντάγματος ετοιμάζεται για νέες παρεκτροπές. Σε αυτές θα πρωτοστατήσει σύμφωνα με τις διαρροές της Κουμουνδούρου που βλέπουν το φως της δημοσιότητας ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο Αλέξης Τσίπρας θα επιμείνει στις επαφές με τα συνδικάτα, κατ’ αντιστοιχία με το επικοινωνιακό σόου που στήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο αμαξοστάσιο του ΟΣΕ, όταν εμφανίστηκε σε μια κατά τα άλλα γενική συνέλευση των εργαζομένων. 
Ο κ. Τσίπρας που έχει αποσύρει το κόμμα του από την πεμπτουσία των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, τις ψηφοφορίες, φέρεται να έχει στα σκαριά την πρόκληση μιας συζήτησης στη Βουλή για το δυστύχημα στα Τέμπη. Η πλέον υποκριτική έκφανση όμως της νέας στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η, κατά πληροφορίες, προετοιμασία σε σπίτια των οικογενειών των θυμάτων στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Δεν υπάρχουν σχόλια: