Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023

ΣΥΡΙΖΑ: Επιλογή το μονοπάτι του χθες με συνοδοιπόρο το ΠΑΣΟΚ

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκει διαρκώς επιχειρήματα και αναθέματα για τη δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της αλλά αδιάλειπτα δηλώνει απών από τα μείζονα που συνδέονται ευθέως με την πραγματική ρίζα του κακού της εθνικής τραγωδίας των Τεμπών.
Αυτή που δεν αντιμετώπισε αρκούντως αποτελεσματικά ούτε η γαλάζια διακυβέρνηση, η οποία όμως στις μάχες για ρήξη με τις λογικές ασυδοσίας και παλαιοσυνδικαλισμού δεν βρήκε συμμάχους αλλά παρατάξεις που αντιπάλεψαν την προσπάθεια να απαλλαγεί το ελληνικό κράτος από τα δεσμά και τις παθογένειες του παρελθόντος.
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σιώπησε απέναντι στην κινητοποίηση των συνδικάτων για την αξιολόγηση την ώρα που η χώρα θρηνεί θύματα και εξαιτίας της απουσίας της...

Στα δείγματα θεσμικής αποφασιστικότητας που η κυβέρνηση επέδειξε κατά τη διάρκεια της τετραετίας αντιπαραβάλλονται τουλάχιστον δώδεκα τεκμήρια της υποταγής στο παλιό και αναχρονιστικό κράτος. Στο αντιδραστικό κράτος των καθυστερήσεων, της αβάντας στις παθογένειες, της έλλειψης κινήτρων που προστατεύει συντεχνίες και εργατοπατέρες που δεν επιθυμούν την πραγματική αλλαγή. Άξιος συμπαραστάτης που στοιχήθηκε στη γραμμή της αντίδρασης και της καθήλωσης απέναντι σε 12 νομοθετικές παρεμβάσεις, το ΠΑΣΟΚ.

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αντιτάχθηκαν με την αρνητική ψήφο τους, επί της αρχής και στο σύνολο στον νόμο 4622/2019 με το οποίο εισήχθη το νέο μοντέλο διακυβέρνησης του επιτελικού κράτους και ταυτόχρονα συστήθηκε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας ως φορέα που συγκεντρώνει το σύνολο των αρμοδιοτήτων εσωτερικού ελέγχου και την εποπτεία των πειθαρχικών διαδικασιών. Ως θλιβερές εξαιρέσεις λειτούργησαν και στο νομοθέτημα του 2021 (ν.4765) με τον οποίο εκσυγχρονίστηκε το πλαίσιο των διορισμών στο δημόσιο και ενισχύθηκε το ΑΣΕΠ. Σφιχταγκαλιασμένοι με τους οπαδούς της ουσιαστικής συντήρησης έμειναν ΣΥΡΙΖΑ -ΠΑΣΟΚ και στην περίπτωση του νόμου 4782/2021 για την επιτάχυνση στην υλοποίηση των δημοσίων συμβάσεων.


Τεκμήριο για την αποδοχή στην ασυδοσία αποτελεί και η στάση που τηρήθηκε στον νόμο 4795/2021 για το ολοκληρωμένο ρυθμιστικό πλαίσιο εσωτερικού ελέγχου μέσα στους φορείς του Δημόσιου και τη θέσπιση συμβούλου ακεραιότητας. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε επί της αρχής και δήλωσε παρών επί του συνόλου, ενώ το ΠΑΣΟΚ τοποθετήθηκε με αρνητική ψήφος τόσο επί της αρχής όσο και επί του συνόλου. Την οδό της πολιτικής ατολμίας επέλεξε η Κουμουνδούρου και στη θεσμοθέτηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέσω της οποίας παρακολουθούνται οι πειθαρχικές διαδικασίες στο Δημόσιο, με την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνει παρών, ενώ το ΠΑΣΟΚ υπερψήφισε.

Ως σταθερός εκφραστής όλων εκείνων που θέλουν να κρατήσουν τη δημόσια διοίκηση αιχμάλωτη των χειρότερων εποχών, αποδείχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και στον νόμο 4823/2021 για την αναβάθμιση και αξιολόγηση δομών, προγραμμάτων σπουδών και εκπαιδευτικών στα σχολεία, καταψηφίζοντας επί της αρχής και του συνόλου, ενώ με το «γενναίο»... παρών εκφράστηκε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Στήριξη στους πυλώνες του φαύλου κρατισμού αποτελεί και η στάση που τήρησαν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στον νόμο 4829/2021 για το πλαίσιο ρύθμισης της επικοινωνίας Δημόσιου με κέντρα επιρροής και εκπροσώπους συμφερόντων με σκοπό τη διασφάλιση της ακεραιότητας και της λογοδοσίας στο Δημόσιο.

Τεκμήρια ότι επιλογή της Κουμουνδούρου αλλά και της Χαριλάου Τρικούπη αποτελεί το μονοπάτι του χθες αποτελούν και ακόμη τρεις νόμοι που μπήκαν στο εθνικό οπλοστάσιο το 2022
Στον νόμο 4915/2022 για την καταπολέμηση της διαφθοράς στο Δημόσιο και επιτελικά στελέχη, στον νόμο 4940/2022, νόμος που εισήγαγε το σύστημα στοχοθεσίας, αξιολόγησης και ανταμοιβής δημοσίων υπαλλήλων, καθώς επίσης στον νόμο 4990/2022 για την προστασία μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος για παραβιάσεις ενωσιακού δικαίου όπως και στον νόμο 5003/2022 για τη θέσπιση πλαισίου διαχείρισης κινδύνων κατά την παροχή δημοσίων υπηρεσιών, όργανα διαχείρισης κινδύνων, αναβάθμιση και αξιολόγηση εκ νέου του σχολείου, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ συμπαρατάχθηκαν προοδευτικά με την καταψήφιση επί της αρχής και επί του συνόλου.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Δεν υπάρχουν σχόλια: