Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022

Ανδρουλάκης: «Ναι» στην πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο Τσίπρας – «Όχι» σε εκλογές εν μέσω πανδημίας

Κρίνοντας αρνητικά την κυβέρνηση και χαρακτηρίζοντας μικροκομματικά παιχνίδια τη στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα, ο Νίκος Ανδρουλάκης εμφανίστηκε να τάσσεται υπέρ της πρότασης δυσπιστίας αλλά κατά του αιτήματος διεξαγωγής πρόωρων εκλογών που επίσης θέτει μετ επιτάσεως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνδέοντάς το μάλιστα με την πρόταση μομφής.
Εμφανίσθηκε να επιχειρεί να τηρήσει αποστάσεις αποφεύγοντας όμως για μια ακόμη φορά να λάβει σαφείς θέσεις για τα πολιτικά δρώμενα.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open, o πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ... που σημειωτέον δεν δύναται να λάβει μέρος στην τριήμερη συζήτηση που ξεκινά το απόγευμα της Παρασκευής και ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Κυριακής με ονομαστική ψηφοφορία, δήλωσε ότι:
  • Υπερψηφίζει την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και στην οποία περιλαμβάνει τα θέματα της διαχείρισης της πανδημίας, την ακρίβεια και τα προβλήματα από την κακοκαιρία που έπληξε την Αττική.
  • Καταψηφίζει την κυβέρνηση και την πολιτική που εφαρμόζει
  • Τάσσεται κατά του αιτήματος Τσίπρα αναφορικά με την πρόωρη διεξαγωγή εκλογών χαρακτηρίζοντας αδιανόητο να γίνεται κάτι τέτοιο εν μέσω πανδημίας.
Συνολικά, ο Νίκος Ανδρουλάκης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για μικροκομματικά παιχνίδια και υποστήριξε πως την ώρα που ζητά εκλογές ρίχνει σωσίβιο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη δεδομένου ότι την Κυριακή το βράδυ θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης και θα καταρρίψει το αφήγημα του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Μάλιστα εμφανίσθηκε να υποστηρίζει πως ο Αλέξης Τσίπρας προβαίνει σε ενέργειες ορμώμενος από το άγχος που τον διακατέχει εξ αιτίας των εσωκομματικών του προβλημάτων, της αδυναμίας του να ανακάμψει και της ανόδου του ΚΙΝΑΛ.

Μίλησε όμως και για αποτυχία του επιτελικού κράτους υιοθετώντας για πολλοστή φορά τη ρητορική του επικεφαλής της Κουμουνδούρου, σημείωσε πως «δεν θα παρέχουμε καμία στήριξη στην κυβέρνηση» και υποστήριξε πως στη Βουλή θα σταλεί μήνυμα προς την κυβέρνηση παράλληλα με την κατάθεση προτάσεων που είναι οι εξής:
  • να γίνει πραγματικό υπουργείο, το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, με αρμοδιότητες, χρηματοδότηση, προσωπικό
  • να τεθούν στόχοι… στόχοι ανθεκτικότητας, δηλαδή όπως είπε να γίνει σαφές κάτω από ποια περίσταση πρέπει κάποια κομμάτια του κράτους να λειτουργούν όπως αεροδρόμια ενέργεια κλπ.
  • να αναβαθμιστεί το δίκτυο ενέργειας με πόρους από το Ταμείο ανάκαμψης
  • να αναβαθμιστεί η πυροσβεστική και να υπάρξει αξιοκρατική δομή χωρίς πελατειακές λογικές
  • να ανασχεδιαστούν τα σχέδια πολιτικής προστασίας.
Αν και δεν απαιτείται να αναφερθεί πως ο Νίκος Ανδρουλακης ηγείται της συνέχειας του ΠΑΣΟΚ εν τούτοις οι αναφορές σε πελατειακές λογικές προκαλούν εντύπωσή και ερωτήματα όπως συνολικά οι προτάσεις του που ουσιαστικά αφορούν το σύνολο των δεσμεύσεων που έλαβε ο πρωθυπουργός αμέσως μετά την κακοκαιρία και τα προβλήματα που ανέκυψαν.

Απέφυγε για πολλοστή φορά όμως να μιλήσει για το θέμα ενδεχόμενης συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση που τεθεί ζήτημα μετά τις εκλογές με απλή αναλογική όπως και το τι θα πράξει το κόμμα τους αναλόγως των εξελίξεων στις επικείμενες εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση, λέγοντας «Ναι» σε μια πρόταση δυσπιστίας, που αν υπήρχε περίπτωση να υπερψηφιστεί, ενδεχομένως να οδηγούσε σε εκλογές εν μέσω πανδημίας και ταυτόχρονα να επικρίνει το αίτημα Τσίπρα για πρόωρες εκλογές προκαλεί προβληματισμό και αποπροσανατολισμό, ακόμη και μεταξύ των στελεχών του ΚΙΝΑΛ που αναμένουν ακόμη να δουν το σχέδιο, τις προγραμματικές προτάσεις και τον τρόπο που θα πολιτευθεί ο νέος αρχηγός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: