Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

Δέκα soundtracks του Βαγγέλη Παπαθανασίου που πέρασαν στην αιωνιότητα

Από τους θρυλικούς «Δρόμους της φωτιάς» στο «El Greco»
Ένας συνθέτης με πολλά επίπεδα που γνώρισε τη δόξα εντός και εκτός της Ελλάδας και έφτασε μέχρι το διάστημα.
Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου συνέδεσε το όνομα του με αυτές τις μαγικές νότες στο synthesizer που ακούγονται στους «Δρόμους της φωτιάς».
Το τραγούδι που του χάρισε βραβείο Όσκαρ... καλύτερης πρωτότυπης μουσικής για την ταινία του Χιού Χάντσον «Chariots Of Fire» το 1981 ήταν απλώς το επισφράγισμα μια πορείας που γνώρισε την αποθέωση.
Από τα πρώτα χρόνια στην Ελλάδα και τους «Frorminc», τους ιστορικούς «Aphrodite’s Child» που αγάπησε όλη η Ευρώπη μέχρι τις δεκάδες συνθέσεις που έντυσαν εμβληματικές ταινίες ο Βαγγέλης Παπαθανασίου έμοιαζε ότι μπορεί να κάνει τα πάντα.
Αρκούσε ένα synth, ένα πιάνο, ή οτιδήποτε έχει πλήκτρα. Από εκείνη την πρώτη φορά που συνέθεσε μουσική σε ηλικία 4 ετών, χωρίς να έχει καθόλου γνώσεις, μέχρι τις τελευταίες του δουλειές όλοι αναγνώρισαν έναν άνθρωπο με πάθος.

Ένας συνθέτης με πολλά επίπεδα που γνώρισε τη δόξα εντός και εκτός της Ελλάδας και έφτασε μέχρι το διάστημα.

Έπαιξε σε σπουδαίες αθλητικές διοργανώσεις, φεστιβάλ αλλά και τη ΝΑΣΑ καθώς το έργο του «Μυθωδία» παρουσιάστηκε το 2001 στους στύλους του Ολυμπίου Διός. Ένα έργο που φτιάχτηκε για τη διαστημική αποστολή της ΝΑΣΑ 2001: Οδύσσεια στον Άρη.

Η μουσική του Vangelis, του δικού μας Βαγγέλη Παπαθανασίου, δεν γνώρισε ποτέ όρια ούτε τείχη. Έγινε παγκόσμια, έγινε κτήμα μας, κομμάτι του πολιτισμού μας και σήμερα πέρασε στην αιωνιότητα.

Δέκα soundtrack του Βαγγέλη Παπαθανασίου

1. Chariots of Fire (1981)

2. Missing (1982)

3. Blade Runner (1982)

4. The Bounty (1984)

5. Francesco (1989)

6. Bitter Moon (1992)

7. 1492: Conquest of Paradise (1992)

 8. Καβάφης (1996)

 9. Alexander (2004)

10. El Greco (2007)


Δεν υπάρχουν σχόλια: