Δευτέρα 16 Μαΐου 2022

Παίζει χωρίς αντίπαλο

Το ακούω κάθε μέρα. «Μα πως ο Μητσοτάκης θα βγάλει χειμώνα; Με τους λογαριασμούς του ρεύματος στα ύψη και με το πετρέλαιο θέρμανσης πανάκριβο, χώρια τον γενικό πληθωρισμό; Ο κόσμος δεν θ’ αντέξει έναν χρόνο ακόμα. Αν δεν κάνει εκλογές τον Σεπτέμβριο και πάει για την άνοιξη του 2023 θα την πατήσει.» Το ακούω όλο και πιο τακτικά, τόσο από οπαδούς του Κυριάκου όσο και από αντιπάλους του...

Ειλικρινά απορώ μ’ αυτή την συλλογιστική. Θα την κατανοούσα να την άκουγα από κάποιον πολιτικάντη που το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η πολιτική του επιβίωση, αλλά να το λέει ο απλός κόσμος που δεν έχει κανένα ειδικό συμφέρον; Διότι αν αναλύσουμε την βαθύτερη ουσία αυτού του σκεπτικού που σπρώχνει τον Μητσοτάκη να κάνει εκλογές «όσο είναι καιρός», θα διαπιστώσουμε ότι τον παρωθεί στην πολιτική απατεωνιά.

Τον πιέζει να κοροϊδέψει τον κοσμάκη, να ρίξει στάχτη στα μάτια του απλού ψηφοφόρου, να τρέξει τώρα να κρύψει το πρόβλημα πίσω από μια εκλογική κουρτίνα, να πιάσει τον λαουτζίκο εξ απήνης πριν αυτός αντιληφθεί τι πραγματικά συμβαίνει γύρω του. Κοντολογίς, παρωθεί τον πρωθυπουργό να «καβαντζώσει» την εξουσία για άλλα τέσσερα χρόνια, πριν ο ψηφοφόρος συνειδητοποιήσει τι του συμβαίνει. Θα καταλάβαινα τον Μητσοτάκη αν σκεφτόταν έτσι, αλλά τον απλό πολίτη δεν μπορώ να τον καταλάβω όταν το λέει.

Καλώς ή κακώς, ο Μητσοτάκης είναι θεσμικός. Πολλά άλλα μπορεί να του καταλογίσει κανείς, αλλά επ’ αυτού κανένας δεν μπορεί να του πει κουβέντα. Κι επειδή έχει πλήρη επίγνωση και των τωρινών των προβλημάτων και αυτών που θα έρθουν τον χειμώνα, μπορούμε να του πιστώσουμε ότι δεν τρέχει να κρυφτεί πριν φουντώσουν. Αφήνει στους πολίτες το ελεύθερο να αποφασίσουν δίχως πολιτικούς μικροϋπολογισμούς.

Όλοι προβλέπουν την αυτοκαταστροφή του Κυριάκου, αλλά κανένας δεν τολμά καν να προβλέψει αντικατάσταση του από τον Τσίπρα ή από μια συμμαχία Τσίπρα-Ανδρουλάκη.

Εξάλλου, μπορεί να ακούω τακτικά την φράση «ο Μητσοτάκης θα την πατήσει αν δεν κάνει τώρα εκλογές», αλλά ποτέ δεν άκουσα την φράση «θα την πατήσει από τούτον ή από τον άλλον». Όλοι προβλέπουν την αυτοκαταστροφή του Κυριάκου, αλλά κανένας δεν τολμά καν να προβλέψει αντικατάσταση του από τον Τσίπρα ή από μια συμμαχία Τσίπρα-Ανδρουλάκη. Σαν να μην υπάρχει αυτή η πιθανότητα. Σαν να προβλέπουν εξοβελισμό του Κυριάκου και στην συνέχεια να ακολουθεί πολιτικό κενό στον τόπο, ανυπαρξία κυβέρνησης και πρωθυπουργού.

Αυτές δεν είναι σοβαρές αναλύσεις. Καφενοκουβέντες είναι, δίχως το παραμικρό αντίκρισμα στην πραγματική ζωή. Τείνω να πιστέψω ότι τελικά ο μόνος που αντιλαμβάνεται σ’ όλη της την πολυπλοκότητα την πραγματικότητα είναι ο Μητσοτάκης και ότι δεν θα ξανακυβερνήσει απλώς άλλα τέσσερα χρόνια, αλλά θα το πετύχει και πολύ ευκολότερα απ’ όσο φαντάζονται οι περισσότεροι. Κρίμα είναι, αλλά χωρίς αντίπαλο παίζει.

Δημήτρης Καμπουράκης

marketnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: