Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ - 353.000 ΑΘΩΑ ΘΥΜΑΤΑ ΖΗΤΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΣΗ.

Η καταδίκη και ο απαγχονισμό στην πλατεία της Αμάσειας όλης της θρησκευτικής, πνευματικής και πολιτικής ηγεσίας των Ελλήνων του Πόντου ήταν μια προσχεδιασμένη γενοκτονική πράξη, την οποία αναγκάστηκαν να καταδικάσουν ακόμη και οι πρόσφατα φιλικά προσκείμενες στην Κεμαλική κυβέρνηση πρώην συμμαχικές χώρες Γαλλία και Ιταλία, αλλά και άλλες ευρωπαϊκές.

Οι παραπάνω κυβερνήσεις αναγκάσθηκαν να πάρουν θέση ύστερα από κινήματα αλληλεγγύης, ακόμη και διανοουμένων της Ευρώπης και ειδικότερα ύστερα από την επώνυμη καταγγελία και το ψήφισμα διαμαρτυρίας των Ελλήνων συναδέλφων τους: " Οι Έλληνες συγγραφείς και καλλιτέχναι, απηύθυναν προς τους διανοούμενους της Ευρώπης και Αμερικής την κάτωθι διαμαρτυρίαν:... Μετά βαθυτάτης συγκινήσεως οι συγγραφείς και καλλιτέχναι Ελλάδος απευθύνονται προς τους διανοούμενους του πεπολιτισμένου κόσμου όπως γνωστοποιήσουν εις αυτούς την τραγωδία χιλιάδων οικογενειών του Ελληνικού Πόντου. Ξηρά,εξηκριβωμένακαι αναμφισβήτητα τα γεγονότα είναι τα εξής: Οι Τούρκοι εφόνευσαν όλους ανεξαιρέτως τους κατοίκους της πόλεως Μερζιφούντος,αφού την λεηλάτησαν και την επυρπόλυσαν. Τους προσπαθήσανταςνα διασωθούν ετουφέκισαν και εθανάτωσαν καταλαβόντες τις διόδους. Μετετόπισαν όλον τον άρρενα πληθυσμόντων πόλεων Τριπόλεως, Κερασούντος, Ορδούς,Οινόης,Αμισού και Πάφρας και καθ' οδόν κατέσφαξαν τους πλείστους εξ αυτών. Έκλεισαν εντός του ναού του χωρίου Έλεζλη εν Σουλού-Τεπέ 535 Έλληνας και τους κατέσφαξαν διασωθέντων μόνον τεσσάρων. Πρώτους έσφαξαν 7 ιερείς δια πελέκεως προ της θύρας του ναού. Απηγχόνισαν εν Αμασεία 168 προκρίτους Αμισού και Πάφρας. Εβίασαν όλας ανεξαιρέτως τας γυναίκας, τας παρθένους και τα πεδία των άνω πόλεων, τας ωραιοτέρας δε παρθένους και νέους έκλεισαν εις τα χαρέμια. Πλείστα βρέφη εφόνευσαν, συντονίζοντας αυτά κατά των τοίχων. Οι υπογεγραμμένο θέτουσι τα ανωτέρω υπ' όψιντων διανοουμένων της Ευρώπης και της Αμερικής, θεωρούντες ότι όχι μόνον τα γεγονότα ταύτα αλλά και η ανοχή αυτών αποτελεί πένθος της ανθρωπότητας. Αθήναι, 22 Νοεμβρίου 1921. -ακολουθούν τα ονόματα των υπογραψάντων την διαμαρτυρίαν Άννινος Χ., Αυγέρης Μ., κλπ,....Χόρν Π., Σβορώνος Ι. μεθ' όλης της πικρίας μου δια την κυρίως υπό της Γαλλίας και υπό ουδενός αισθήματος ή συμφέροντος ανθρωπίνου, δικαιολογουμένην εγκατάλειψιν εις σφαγήν των Χριστιανών".
(Απόσπασμα από το βιλίο: ΤΟ ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΚΑΙ Η 19η ΜΑΪΟΥ ΕΚΕΙΘΕΝ ΚΑΙ ΕΝΤΕΥΘΕΝ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, Κωνσταντίνος Φωτιάδης-Ευάγγελος Τσιανάκας).


Υποσημείωση 1η : Τα ονόματα των υπογραψάντων την διαμαρτυρία φαίνονται στην Φωτό 1. Υποσημείωση 2η : Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο, οι κύριοι υπεύθυνοι της γενοκτονίας όπως ο Ταλάατ Πασάς ή και ο Γερμανός Στρατηγός Ότο Λίμαν φον Σάντερς (Φωτο 2), αναδιοργανωτής του τουρκικού στρατού, να παρουσιάζονται ως ήρωες ή και υποδειγματικοί πατριώτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: