Κυριακή 29 Μαΐου 2022

Εφικτή η αυτοδυναμία λέει το Μαξίμου, αυξάνεται η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

Ικανοποίηση επικρατεί στο πρωθυπουργικό γραφείο, καθώς τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων μετά από αρκετούς μήνες καταγράφουν όχι μόνο σταθεροποίηση της δημοσκοπικής δύναμης της ΝΔ αλλά άνοδο των ποσοστών της.
Η έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και το τσουνάμι αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου προκάλεσαν μεγάλη φθορά στην κυβερνητική εικόνα, οδηγώντας τη στην πιο δύσκολη φάση της μέχρι σήμερα θητείας.
Το τετ α τετ του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο και το πρόγραμμα στήριξης των πολιτών από τις αυξήσεις στην ενέργεια αποτέλεσαν... τα δύο στοιχεία αφετηρίας για την αντεπίθεση του Μεγάρου Μαξίμου. 
Σύμφωνα με την ανάλυση που κάνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού η δημοσκοπική εικόνα του κυβερνώντος κόμματος κινείται πλέον σε μεγαλύτερη διαφορά από εκείνη των εκλογών του 2019 και κυρίως καθιστά εφικτό ξανά τον «γαλάζιο» στόχο περί αυτοδυναμίας.
Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι βασική επιδίωξη του Μεγάρου Μαξίμου είναι στις δεύτερες εκλογές που θα προκηρυχθούν, μια και οι πρώτες εξαιτίας της απλής αναλογικής είναι «απαγορευτικές», η ΝΔ να κατακτήσει την αυτοδυναμία. Στο πλαίσιο αυτό τα στελέχη που αναλύουν τις έρευνες κοινής γνώμης πιστεύουν ότι η τάση που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα μπορεί να οδηγήσει στην κοινοβουλευτική αυτοδυναμία, δηλαδή το κυβερνών κόμμα να φτάσει στο 37%+.
Το στοιχείο αυτό, όπως γίνεται αντιληπτό, θα ληφθεί υπόψιν για τον ακριβή χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, παρά το γεγονός ότι ο κ.Μητσοτάκης επιμένει ότι οι κάλπες θα στηθούν την άνοιξη του 2023.

Με αυτά τα δεδομένα στο Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν ότι ακόμα και σήμερα η πολιτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού είναι δεδομένη. Παρά τη διεθνή ενεργειακή και πληθωριστική κρίση που αναμφίβολα επηρεάζει και την ελληνική κοινωνία στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι η δημοσκοπική ανάκαμψη δεν αποτελεί συγκυριακό προϊόν αλλά αποτέλεσμα ώριμων και αποτελεσματικών κυβερνητικών πρωτοβουλιών.

Σημαντικό επίσης θεωρείται το στοιχείο της συσπείρωσης που καταγράφουν οι έρευνες, σύμφωνα με το οποίο υπολείπεται του ΣΥΡΙΖΑ. Με άλλα λόγια η αξιωματική αντιπολίτευση παρά το ότι έχει «πιάσει ταβάνι» εξαιτίας και των συνεδριακών διαδικασιών της, υπολείπεται σχεδόν με διψήφια διαφορά από τη ΝΔ, αποτυγχάνοντας να εκμεταλλευθεί την κυβερνητική φθορά.

Συνομιλητές του πρωθυπουργού προχωρούν και σε μία ακόμα «ανάγνωση» των δημοσκοπήσεων των τελευταίων ημερών. «Όλα όσα κατά καιρούς επικαλείται ο κ. Τσίπρας για δήθεν κατάρρευση της κυβέρνησης και επικείμενη πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ υφίστανται μόνο στη σφαίρα της φαντασίας και στις δήθεν βαθυστόχαστες αναλύσεις κάποιων στελεχών της Κουμουνδούρου» τονίζουν στο liberal.gr.

Κώστας Αλεξανδρής

Δεν υπάρχουν σχόλια: