Πέμπτη 14 Απριλίου 2022

ΒΒC: Τι σημαίνει το χτύπημα στη ρωσική ναυαρχίδα «Moskva»

Σημαντικής ψυχολογικής αλλά ενδεχομένως και στρατιωτικής αξίας για την επόμενη ημέρα της ουκρανικής άμυνας μπορεί να αποδειχθεί το χτύπημα στο «Moskva», το κύριο πυραυλοφόρο καταδρομικό του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα.
Η Ρωσία παραδέχθηκε ότι το πλοίο υπέστη «σοβαρές ζημιές από πυρκαγιά», την οποία απέδωσε σε έκρηξη πυρομαχικών. Από την πλευρά τους, οι Ουκρανοί λένε ότι το πλοίο χτυπήθηκε από δύο πυραύλους, κάτι που δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί...
Ο Μικόλα Μπελιέσκοφ, στρατιωτικός σύμβουλος του Ζελένσκι, χαρακτηρίζει το περιστατικό «ένα πολύ ισχυρό ψυχολογικό εργαλείο στην κατεύθυνση της ανύψωσης του ηθικού των Ουκρανών».
Ωστόσο, τονίζει ότι το Moskva «είναι ένα παλιό πλοίο και τα ρωσικά πλήγματα προς την Ουκρανία με πυραύλους Καλίμπρ εκτοξεύονται από άλλα, πιο καινούρια πλοία».
«Ακόμη κι έτσι, όμως, συνιστά ένα πολύ μεγάλο πλήγμα για τους Ρώσους, όχι μόνο υλικά, αλλά και από άποψη ηθικού», τονίζει.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Μίκαελ Πέτερσεν, διευθυντής Ρωσικών Ναυτικών Σπουδών στο Αμερικανικό Κολέγιο Σπουδών Ναυτικού Πολέμου (US Naval War College) μιλώντας στο Radio 4 ανέφερε:
Ψυχολογική αλλά και στρατιωτική αξία
«Είναι πολύ νωρίς για να ξέρουμε τι ακριβώς έγινε αλλά όλο και περισσότερο φαίνεται ότι οι Ουκρανοί κατάφεραν μία όχι ασήμαντη νίκη στη θάλασσα.
«Νομίζω ότι έχει συμβολικό αλλά και στρατιωτικό χαρακτήρα», εξηγεί.
[Το Moskva] είναι η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα και παρότι λίγο γηρασμένο, είναι το σύμβολο της ρωσικής ναυτικής δύναμης στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο ίδιος λέει ότι οι Ουκρανοί απώλεσαν την περισσότερη από τη ναυτική τους δύναμη κατά τις ρωσικές επιχειρήσεις προσάρτησης της Κριμαίας το 2014 οπότε «αυτό είναι σημαντικό συμβολικά επειδή στο κάτω – κάτω δείχνει ότι είναι ακόμα ικανοί να καταφέρουν πλήγμα κατά της ρωσικής στρατιωτικής δύναμης με τρόπους που πραγματικά πονάνε τη Μόσχα
Προσθέτει ότι η εξέλιξη μπορεί να έχει «σημαντική στρατιωτική αξία επίσης», καθώς «το ρωσικό ναυτικό μπορεί να αισθάνεται υποχρεωμένο να επιχειρήσει τώρα πιο ανοιχτά τώρα από ό,τι πριν».
«Αυτό μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα των Ρώσων να παρέχουν κάλυψη με άμεσα πυρά στα στρατεύματα που μάχονται στην ξηρά και να εμποδίσει την ρωσική ικανότητα για αεράμυνα σε παράκτιες περιοχές… Νομίζω ότι θα κάνει το ρωσικό ναυτικό να το σκεφτεί δύο φορές».
REUTERS
Newsroom
14.04.2022 • 10:45
Με πληροφορίες από ΒΒC


Δεν υπάρχουν σχόλια: