UPD Μακρόν: Τίποτα δεν έχει κριθεί

Στις πρώτες του δηλώσεις, ο Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε ότι τίποτα δεν έχει κριθεί χαρακτήρισε καθοριστικές για τη Γαλλία τις επόμενες δύο εβδομάδες.

«Μπορείτε να βασιστείτε πάνω μου για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου προόδου, διαφάνειας και ανεξαρτησίας -σε Γαλλία και Ευρώπη- που υπερασπίστηκα», υπογράμμισε.

Ο κ. Μακρόν ζήτησε από τους πολίτες να σταθούν απέναντι στην ακροδεξιά και τόνισε θα εργαστεί για να πείσει όλους τους ψηφοφόρους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που απείχαν ή ψήφισαν άλλουν υποψηφίους, να τον ψηφίσουν.

«Καλώ όλους εκείνους που επί έξι χρόνια και μέχρι σήμερα το βράδυ έχουν δεσμευτεί να εργαστούν δίπλα μου, να ξεπεράσουν τον εαυτό τους να ενωθούν σε ένα μεγάλο κίνημα δράσης στο πλευρό μου», συνέχισε ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Θέλω να χαιρετίσω όλους τους συνυποψηφίους που έδωσαν τον αγώνα στον πρώτο γύρο. Παρακαλώ χειροκροτήστε τους. Από την αρχή και πάντα υπερασπιζόμαστε τις πεποιθήσεις με δύναμη, αλλά σεβόμενοι τον καθένα. Σας ευχαριστώ για αυτό. Γνωρίζω την απογοήτευση των υποψηφίων των οποίων μόλις ανέφερα τα ονόματα. Ευχαριστώ την Anne Hidalgo, τον Yannick Jadot, τη Valérie Pécresse και τον Fabien Roussel, που με υποστήριξαν απόψε», είπε επίσης ο Μακρόν.

Ο Εμανουέλ Μακρόν συνέχισε την πρώτη του ομιλία μεταξύ των δύο γύρων: «Μην κάνετε λάθος, τίποτα δεν τελείωσε. Η συζήτηση που θα κάνουμε το επόμενο δεκαπενθήμερο είναι καθοριστική για τη χώρα μας και για την Ευρώπη. Θέλουμε μια ανεξάρτητη Γαλλία επειδή είναι ισχυρή οικονομικά, οικολογικά, αγροτικά και πολιτιστικά; Θέλουμε μια Γαλλία όπου, μέσω της οικολογίας, θα μειωθούν οι λογαριασμοί θέρμανσης και το ηλεκτρικό αυτοκίνητο για όλους; Θέλουμε μια Γαλλία που συνεχίζει να εμπιστεύεται την επιστήμη, τη λογική, την ικανότητα, όπως κάναμε τα τελευταία χρόνια;», είπε ο υποψήφιος πρόεδρος.

«Θέλω μια Γαλλία που μάχεται αποφασιστικά ενάντια στον ισλαμιστικό αυτονομισμό, αλλά όχι μια Γαλλία που εμποδίζει τους Μουσουλμάνους και τους Εβραίους να τρώνε σύμφωνα με τις διδαχές της θρησκείας τους. Θέλω μια Γαλλία που είναι μέρος μιας ισχυρής Ευρώπης, όχι μια Γαλλία που αφήνει την Ευρώπη με συμμάχους μόνο τη διεθνή των λαϊκιστών και των ξενοφοβικών», είπε, κατηγορώντας τη Μαρίν Λεπέν.

Το μεγαλύτερο σωματείο εργαζομένων της Γαλλίας υπέρ της ψήφου στον Μακρόν

Το μεγαλύτερο σωματείο εργαζομένων της Γαλλίας, CFDT, κάλεσε τα μέλη του να ψηφίσουν τον Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν δεν γίνει πρόεδρος. Το CFDT διευκρίνισε ότι το μήνυμά του δεν συνιστά επιδοκιμασία του έργου ή του προγράμματος του Μακρόν.

UPD 11 Ο Εμανουέλ Μακρόν καταλαμβάνει την πρώτη θέση στο σημερινό πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Γαλλία. Ο απερχόμενος πρόεδρος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του γαλλικού τηλεοπτικού σταθμού ΒFM, συγκεντρώνει το 28,5% των ψήφων έναντι 24,2% της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.

Ακολουθούν με 20,2% ο Ζαν Λικ Μελανσόν που τοποθετείται στη ριζοσπαστική αριστερά, με 7,1% ο ακροδεξιός Ερίκ Ζεμούρ και με 5,1% η κεντροδεξιά Βαλερί Πεκρές. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι κινούνται κάτω από το 5%.

Σε γενικές γραμμές το αποτέλεσμα θεωρείται σχετικά ικανοποιητικό για τον Μακρόν, λιγότερο ικανοποιητικό για την Λεπέν, εξαιρετικά ικανοποιητικό για τον Μελανσόν, αρνητικό για τον Ερίκ Ζεμούρ και "καταστροφικό" για τα κάποτε παραδοσιακά κόμματα της Γαλλίας, δηλαδή τους Ρεπουμπλικανούς, τους Οικολόγους, τους Σοσιαλιστές και τους Κομμουνιστές.

Αυτό σημαίνει ότι ο δεύτερος γύρος, που θα λάβει χώρα στις 24 Απριλίου, θα διεξαχθεί μεταξύ των ίδιων δύο υποψηφίων όπως και στις τελευταίες προεδρικές εκλογές του 2017. Να σημειωθέι ότι εδώ και δύο δεκαετίες δεν έχει κερδίσει δεύτερη θητεία Γάλλος πρόεδρος.

Νωρίτερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του γαλλικού τηλεοπτικού σταθμού TF1 ο Εμανουέλ Μακρόν συγκέντρωνε το 28,6% των ψήφων έναντι 24,4 % της Μαρίν Λεπέν. Την τρίτη θέση καταλαμβάνει ο Ζαν Λικ Μελανσόν με 20%.

Αντιστοίχως, σύμφωνα με τον σταθμό Antenne 2 o Mακρόν λαμβάνει 28,1%, η Λεπέν 23,3% και ο Μελανσόν 20%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εφημερίδας Le Monde ο Εμανουέλ Μακρόν συγκεντρώνει το 28,1% των ψήφων έναντι 23,3% της Μαρίν Λεπέν. Την τρίτη θέση καταλαμβάνει ο Ζαν Λικ Μελανσόν με 20,1%.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τις δημοσκοπικές εταιρείες Ifop, OpinionWay, Elabe και Ipsos, ο Μακρόν κερδίζει το 28,1-29,5% των ψήφων, ενώ η Λεπέν το 23,3-24,4% της υποστήριξης των ψηφοφόρων, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

UPD 10 - Μελανσόν: Στον 2ο γύρο των γαλλικών εκλογών «μην ψηφίσετε Λεπέν»!

Ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης προς τον Εμανουέλ Μακρόν έστειλε ο αριστερός υποψήφιος Ζαν-Λυκ Μελανσόν, ο οποίος κάλεσε τους ψηφοφόρους του, στον δεύτερο γύρο, να μην ψηφίσουν την ακροδεξιά Μαρίν Λε Πεν.

Με τις δηλώσεις του, ο Μελανσόν, που θα διαδραματίσει ρόλο ρυθμιστή στον επόμενο γύρο, δείχνει ξεκάθαρα την αντίθεσή στην πολιτική της Λε Πεν.

Συγκεκριμένα δήλωσε: «Μην δώσετε ούτε μία ψήφο στη Λε Πεν, στον δεύτερο γύρο»

Έχοντας καταλάβει την τρίτη θέση στον πρώτο γύρο, με ποσοστό 20%, υποσχέθηκε ότι θα εξακολουθήσει να δίνει μάχες.

Παραδοχή ήττας από τη Λεπέν

Αναγνώρισε το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου η Μαρίν Λεπέν, ενώ τόνισε πως στον δεύτερο γύρο θα γίνει «Πρόεδρος όλων των Γάλλων».

Αφού αποδέχθηκε, στη συνέχεια τόνισε εμφατικά πως θα επουλώσει τις διαφορές της Γαλλίας.

Αναφορικά με το δεύτερο γύρο, σχολίασε πως η ψήφος θα είναι «πολιτισμική», καθώς η χώρα αντιμετωπίζει μια σαφή επιλογή «ανάμεσα σε δύο διαφορετικά οράματα για το μέλλον». Στα διαφορετικά αυτά οράματα η ίδια θεωρεί πως εκπροσωπεί την κοινωνική δικαιοσύνη και το ιδεώδες της ισχύος του λαού.

«Ο λαός της Γαλλίας εκφράστηκε και μου έκανε την τιμή να με προάγει στον δεύτερο γύρο (των εκλογών) κατά του τωρινού Προέδρου… Θέλω λοιπόν να τους εκφράσω την βαθιά ευγνωμοσύνη μου».

 

UPD 8 -  Τον Μακρόν θα στηρίξει στον β' γύρο η Βαλερί Πεκρές

Μετά την δήμαρχο Παρισίων Αν Ινταλγκό και η υποψήφια του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Βαλερί Πεκρές θα στηρίξει στον β' γύρο των γαλλικών εκλογών τον Εμανουέλ Μακρόν.

«Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη του απογοητευτικού αποτελέσματος», δήλωσε η Βαλερί Πεκρές. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις λαμβάνει λίγο πάνω από το 5%. Η Πεκρές παράλληλα εμφανίστηκε ανήσυχη για την άκρα δεξιά που «ανεβαίνει στη χώρα μας» και κάλεσε τους ψηφοφόρους της να στηρίξουν τον Μακρόν στον β' γύρο.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υποψήφιος των Πρασίνων, Γιανίκ Ζαντό ο οποίος κάλεσε τους ψηφοφόρους να στηρίξουν τον Εμανουέλ Μακρόν για να «μπει μπλόκο στην ακροδεξιά».

Αντιθέτως, ο Γάλλος συντηρητικός Ερίκ Σιοτί δήλωσε  ότι δεν θα ψηφίσει τον πρόεδρο Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 24 Απριλίου.

«Δεν θα δώσω οδηγίες ψήφου σε κανέναν... Οι Γάλλοι πολίτες είναι ελεύθεροι να ψηφίσουν όποιον θέλουν. Αυτό που μπορώ να σας πω απόψε είναι ότι δεν θα ψηφίσω τον Εμανουέλ Μακρόν», δήλωσε ο Σιοτί απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του.

UPD 7 - Στηρίζει Μακρόν στον β' γύρο η δήμαρχος του Παρισιού Άν Ινταγλγκό

Την προτίμησή της στο πρόσωπο του Εμανουέλ Μακρόν έδειξε για τον β' γύρο των γαλλικών εκλογών η υποψήφια του Σοσιαλιστικού Κόμματος και δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό η οποία σύμφωνα με τα exit polls συγκέντρωσε περίπου 2% στον α΄γύρο. Σε δηλώσεις της πριν από λίγη ώρα η κυρία Ινταλγκό μεταξύ άλλων κάλεσε τους ψηφοφόρους να ταχθούν κατά της ακροδεξιάς. 

UPD 6

Προβάδισμα επικράτησης στον πρώτο γύρο των εκλογών στη Γαλλία δίνει για τον Εμανουέλ Μακρόν το επίσημο exit poll.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα πρώτα exit poll, ο Εμανουέλ Μακρόν έχει σημαντική διαφορά από τη Μαρίν Λεπέν.

Οι δυο τους περνούν στον δεύτερο γύρο, όπου θα αναμετρηθούν για την Προεδρία.

Ο Μακρόν, σύμφωνα με το exit poll της Le Figaro, συγκεντρώνει 28,6%, έναντι 24,4% της Λεπέν.Αλλα exit poll δίνουν επίσης περίπου την ίδια διαφορά, με το ποσοστό του νυν Γάλλου προέδρου να κυμαίνεται από 28,1% έως 28,6% και της Λεπέν από 23,3% έως 24,4%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του γαλλικού τηλεοπτικού σταθμού TF1 ο Εμανουέλ Μακρόν συγκεντρώνει το 28,6% των ψήφων έναντι 24,4 % της Μαρίν Λεπέν. Την τρίτη θέση καταλαμβάνει ο Ζαν Λικ Μελανσόν με 20%.

Αντιστοίχως, σύμφωνα με τον σταθμό Antenne 2, o Mακρόν λαμβάνει 28,1%, η Λεπέν 23,3% και ο Μελανσόν 20%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εφημερίδας Le Monde, ο Εμανουέλ Μακρόν συγκεντρώνει το 28,1% των ψήφων έναντι 23,3% της Μαρίν Λεπέν. Την τρίτη θέση καταλαμβάνει ο Ζαν Λικ Μελανσόν με 20,1%.

UPD 5 Τι δείχνουν τα πρώτα επίσημα exit polls 

 Μακρόν 28,6%, Λεπέν 23,9% δίνουν τα επίσημα exit poll 

βω

UPD 4 - 

Σύμφωνα με το γαλλόφωνο βελγικό μέσο La Libre, ο Μακρόν έχει μικρό προβάδισμα έναντι της Λεπέν. Οι πρώτες πιο ασφαλείς εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων αναμένονται μετά τις 9 μ.μ.

Σημειώνεται ότι απαγορεύεται η δημοσιοποίηση exit poll στη Γαλλία πριν το κλείσιμο της κάλπης, αλλά βελγικά και ελβετικά μέσα ενημέρωσης δημοσιοποιούν ήδη τα δικά τους exit polls.

Σαμπάνιες στο εκλογικό κέντρο της Λεπέν

Πάρτι ετοιμάζονται να στήσουν οι υποστηρικτές της Μαρίν Λε Πεν εφόσον εκείνη καταφέρει να περάσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, όπως δείχνουν οι εκτιμήσεις. Οι σαμπάνιες στα κεντρικά της γραφεία έχουν λάβει ήδη θέση...

UPD 3 - Τι δείχνει το πρώτο exit poll

Σύμφωνα με ένα exit poll που δημοσιεύει η γαλλόφωνη βελγική εφημερίδα La Libre, καθώς στην Γαλλία απαγορεύεται η δημοσίευση εκτιμήσεων ψήφου πριν κλείσουν οι κάλπες, ο Εμμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν συγκεντρώνουν περίπου τα ίδια ποσοστά, ήτοι κοντά στο 24%.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια την βελγική εφημερίδα, η οποία υπογραμμίζει ότι πρόκειται απλώς για εκτιμήσεις σε έναν μικρό αριθμό ερωτηθέντων, ο υποψήφιος της Αριστεράς Ζαν Λικ  Μελανσόν συγκεντρώνει το 19% των ψήφων.

karta

Στις αγροτικές περιοχές της Γαλλίας, στις οποίες οι δημοσκοπήσεις κατέγραφαν ότι οι ψηφοφόροι θα στραφούν σε ακροδεξιούς και ακροαριστερούς υποψηφίους, είχαν μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές από τις αστικές περιοχές, στις οποίες ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εθεωρείτο το απόλυτο φαβορί.
Στην Dordogne της Νέας Ακουιτανίας όπου τα ακροδεξιά και ακροαριστερά κόμματα έχουν κερδίσει τις τοπικές εκλογές, το ποσοστό συμμετοχής ήταν στο 75,26% ενώ στο Παρίσι το ποσοστό προσέλευσης στις κάλπες άγγιξε μόλις το 52,1%. Η πόλη Roubaix στην βορειοδυτική Γαλλία, στα σύνορα με το Βέλγιο, έσπασε όλα τα ρεκόρ αποχής καθώς μόλις το 21% των πολιτών προσήλθαν στις κάλπες.

UPD 2 - Μεταξύ 24% και 26% προβλέπεται ότι θα φτάσει η αποχή

Μεταξύ 24% και 26% προβλέπεται ότι θα είναι η αποχή στις σημερινές προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, σύμφωνα με εκτιμήσεις που δημοσιοποίησαν γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Μέχρι τις 5 μ.μ. ώρα η Γαλλίας, η συμμετοχή ανερχόταν σε 65%, έναντι 69,4% την ίδια ώρα στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2017.

Η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 8 π.μ. και θα ολοκληρωθεί στις 8 μ.μ. τοπική ώρα (9 μ.μ. ώρα Ελλάδας), οπότε και αναμένονται οι πρώτες εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων.

Το ποσοστό της αποχής εμφανίζεται να είναι μεγαλύτερο σε σχέση με τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2017 που ήταν στο 22,2%. Ωστόσο μάλλον θα είναι μικρότερο από το μέγιστο ποσοστό αποχής που έχει σημειωθεί σε πρώτο γύρο γαλλικών προεδρικών εκλογών, δηλαδή από το 28,4% του 2002

 

NΩΡΙΤΕΡΑ

Σε μια από τις πιο κρίσιμες ψηφοφορίες των τελευταίων ετών καλούνται να προσέλθουν οι Γάλλοι, με τον Εμανουέλ Μακρόν, σε ένα τελευταίο μήνυμά του μέσω Twitter, να καλεί τους πολίτες να ψηφίσουν σε μια αναμέτρηση που ο βαθμός προσέλευσης αναμένεται χαμηλός σε σχέση με άλλες χρονιές.

Σε αντίθεση με το 2017, τότε που ο Μακρόν εξελέγη πανηγυρικά, αφήνοντας κατά πολύ πίσω του τη Μαρίν Λε πέν, σε αυτήν την αναμέτρηση η υποψήφια της ακροδεξιάς έχει πλησιάσει όσο ποτέ άλλοτε τον πρώτο σε σειρά υποψήφιο.

Οι 12 υποψήφιοι ψηφίζουν στις εκλογικές τους περιφέρειες, με τον Εμανουέλ Μακρον να προσέρχεται στο Τουκέ της περιοχής Πα Ντε Καλέ, την Μαρίν Λε Πεν στο Ενρί Μπομόν της ίδιας περιοχής και τον Ζαν Λικ Μελανσόν στη Μασσαλία.

 

Η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 8.00 π.μ. (9.00 π.μ. ώρα Ελλάδας) και θα λήξει στις 8 μ.μ. (9.00 μ.μ. ώρα Ελλάδας), οπότε αναμένονται και οι πρώτες προβολές των αποτελεσμάτων, αφού όπως ορίζει η γαλλική νομοθεσία «κανένα εκλογικό αποτέλεσμα, μερικό ή οριστικό, δεν μπορεί να κοινοποιηθεί στο κοινό με οποιοδήποτε μέσο πριν από το κλείσιμο του τελευταίου εκλογικού τμήματος στη μητροπολιτική επικράτεια». Ωστόσο αυτή η νομοθεσία αφορά μόνο τη Γαλλία και συνεπώς δεν αποκλείεται μέσα ενημέρωσης άλλων χωρών, κυρίως γαλλόφωνων, να μεταδώσουν πρόωρα κάποιες προβλέψεις του εκλογικού αποτελέσματος.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως στη Γαλλία οι πολίτες συνήθως αποφεύγουν να ψηφίζουν τις πρώτες πρωινές ώρες και τις ώρες του μεσημεριανού γεύματος με αποτέλεσμα οι πρώτες αξιόπιστες εκτιμήσεις ως προς την αποχή να εξάγονται συνήθως τις απογευματινές ώρες.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Στις κάλπες προσέρχονται από το πρωί οι Γάλλοι για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, με την αποχή και την ακρίβεια να αναδεικνύονται σε βασικούς ρυθμιστές του εκλογικού αποτελέσματος.

Το θρίλερ της αναμέτρησης, που διεξάγεται υπό τη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, ενισχύουν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που έδειχναν προβάδισμα στα όρια του στατιστικού λάθος, μόλις μίας ποσοστιαίας μονάδας στον Εμανουέλ Μακρόν , έναντι της ακροδεξιάς αντιπάλου του, της Μαρίν Λεπέν τροφοδοτώντας το κλίμα αβεβαιότητας όσον αφορά την έκβασή τους στον δεύτερο γύρο της 24ης Απριλίου.

Οι πρώτες εκτιμήσεις αναμένεται να γίνουν γνωστές στις 21:00 (ώρα Ελλάδος), μετά το κλείσιμο των τελευταίων εκλογικών τμημάτων.

Οι δύο πρώτοι εκ των 13 υποψηφίων θα περάσουν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Απριλίου. Ο υποψήφιος για την επανεκλογή του Εμανουέλ Μακρόν εμφανίζεται να προηγείται με ποσοστά άνω του 26%, ενώ η αντίπαλος του Μαρίν Λεπέν εμφανίζεται να κινείται περί το 23%. Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται ένα ρεύμα υπέρ της υποψήφιας του Εθνικού Μετώπου με αποτέλεσμα η διαφορά μεταξύ των δύο που πριν από λίγες εβδομάδες ήταν πάνω από 10% υπέρ του Μακρόν, να έχει κλείσει σημαντικά.

Ουσιαστικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει πάντως το ποσοστό της αποχής, ενδεχόμενη αύξηση της οποίας μπορεί να αποβεί εις βάρος τόσο της Λεπέν όσο και του Μελανσόν. Της Λεπέν διότι την ψηφίζουν σε μεγάλο βαθμό εργάτες και υπάλληλοι, κοινωνικές κατηγορίες με αυξημένες ροπές προς την αποχή. Του Μελανσόν διότι τον ψηφίζουν σε μεγάλο βαθμό οι κάτω των 30 ετών που εμφανίζουν τις ίδιες ροπές.

Το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών που διεξάγεται σήμερα ήταν 25,48% έως τις 12.00 το μεσημέρι ώρα Γαλλίας (13:00 ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών. Στις εκλογές του 2017, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 28,54%.

Ο φόβος για τα τελικά ποσοστά της αποχής είναι μεγάλος, γιατί θεωρείται ότι θα φέρει μεγάλες ανατροπές. Οι Γάλλοι δεν ξεχνούν την τραυματική εμπειρία του 2002 που η αποχή είχε φθάσει το ιστορικό ρεκόρ του 28,4% με συνέπειες, την προώθηση του ακροδεξιού Ζαν Μαρί Λεπέν, πατέρα της Μαρίν Λεπέν, στο δεύτερο γύρο και παραίτηση από τον πολιτικό στίβο του τότε φαβορί σοσιαλιστή πρωθυπουργού Λιονέλ Ζοσπέν.

Οι επανειλημμένες δηλώσεις του Μπρις Τεντιριέ επικεφαλής το Ινστιτούτου Ipsos, ότι η τωρινή αποχή θα μπορούσε να φτάσει το 28%, έχει ιδιαίτερα ανησυχήσει.

Γι αυτό κυριάρχησε στις ομιλίες των υποψηφίων το κάλεσμα προς τους ψηφοφόρους, να μετακινηθούν για να ψηφήσουν.Χαρακτηριστικό είναι ότι και στους ασθενείς με κορωνοϊό, δόθηκε η άδεια να ψηφίσουν με τις απαραίτητες προφυλάξεις βέβαια. Ειδάλλως η μάσκα είναι προαιρετική.

Ο φόβος για την αποχή, προφανώς έχει οδηγήσει και ορισμένους σε πρωτοφανείς πρωτοβουλίες, όπως μεταξύ άλλων αυτή που αναφέρει η εφημερίδα Le Parisien για τον ιδιοκτήτη κτηματομεσιτικού γραφείου στη Βουργουνδία που υποσχέθηκε 100 ευρώ στους υπαλλήλους του προκειμένου να τους παρακινήσει να ψηφίσουν, 50 ευρώ στον πρώτο και 50 στο δεύτερο. Υπάρχουν και αυτοί που προτίμησαν να εκφραστούν με καλλιτεχνικό τρόπο και εκτύπωση πρωτότυπων αφισών των υποψηφίων έξω από τα εκλογικά κέντρα. Την Μαρίν Λεπέν, για παράδειγμα, την παρουσιάζουν με φουλάρι, τον Ερίκ Ζεμούρ ως Άραβα σαλαφιστή, την Βαλερί Πεκρές λουλουδάτη με τους γκέϊ. Οι πρώτες εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα θα δοθούν στις 8 το βράδυ γαλλική ώρα.