Σάββατο 16 Απριλίου 2022

Και αντιεμβολιαστές, και αγανακτισμένους και ρωσόφιλους

Του Σάκη Μουμτζή

Όλα τα έχει ο μπαχτσές του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. 
Ξέχασα. Και μασκοφόρους με Βελουχιώτη στη μάσκα. Κάτι σαν τους μαυροσκούφηδες του Άρη. 
Πανστρατιά έχει κηρύξει ο ηγέτης για ένα νέο ξεκίνημα. Μάλιστα στο τιμητικό προεδρείο του Συνεδρίου θέση είχε και η γνωστή τραγουδίστρια που ονειρευόταν, πριν από δύο χρόνια, μια αιματηρή εξέγερση που θα ανατρέψει τον καπιταλισμό, τον Μητσοτάκη και τη χούντα που, ως γνωστόν, δεν τελείωσε το 73...
Το δε alter ego του Α. Τσίπρα επανέλαβε πως στη δεύτερη φορά Αριστερά θα κρατικοποιηθούν δύο συστημικές τράπεζες- γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων του την ΕΚΤ- ενώ απείλησε το ΚΙΝΑΛ πως αν δε συμπράξει στις πρώτες εκλογές, στις δεύτερες ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει αυτοδυναμία.
Το να αντιμετωπίσεις ένα παραλήρημα με λογικά επιχειρήματα είναι τζάμπα κόπος. Το προσπερνάς μειδιώντας και πηγαίνεις παρακάτω, όπως στο σύνθημα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα». 
Αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να προσεγγίσουν το 2040 με συνθήματα του 19ου αιώνα. Μάλιστα ο αψευδέστερος μάρτυρας, η Ιστορία, έχει αποδείξει πως η βαρβαρότητα είναι η άλλη όψη του σοσιαλισμού. Και για να μην πάμε πολλά χρόνια πίσω και επαναλαμβάνουμε τα ίδια και τα ίδια, ας δούμε τι γίνεται αυτές τις ημέρες στη σοσιαλιστική Σαγκάη. Σκηνές φρίκης και τρόμου. Σοσιαλισμός με βαρβαρότητα.

Αντιλαμβάνεται ο αναγνώστης πόσο άχαρο και ανιαρό είναι να ανοίξουμε κουβέντα τι είναι σοσιαλισμός, πώς εγκαθιδρύεται, ποια η σχέση του με τη δημοκρατία και άλλα συναφή ζητήματα που ούτε οι Ιταλοί κομμουνιστές με βαθιά μαρξιστική παιδεία -και όχι καραγκιόζηδες σαν τους δικούς μας- δεν μπόρεσαν να αναλύσουν ενδελεχώς. Άλλωστε, το να μιλούν για σοσιαλισμό οι συνεταίροι των ΑΝΕΛ προκαλεί αυτομάτως γέλιο.
Και τι σχέση έχουν με τον σοσιαλισμό οι αντιεμβολιαστές, οι ρωσόφιλοι και οι επαγγελματίες αγανακτισμένοι που παρήλασαν από το βήμα του 3ου Συνεδρίου; 
Αναμφίβολα οι μασκοφόροι Βελουχιώτηδες εκπροσωπούσαν τον σοσιαλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο, καθότι μέγας ανθρωπιστής ο Άρης.

Στο Συνέδριο ήταν εμφανής η προσπάθεια του ηγέτη να τονώσει το φρόνημα των μελών του κόμματος. Αυτή είναι και η δουλειά του. Τω όντι δύσκολη δουλειά, καθώς ακόμα και οι δημοσκοπήσεις φιλικών προς τον ΣΥΡΙΖΑ εφημερίδων δείχνουν άνετη πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας, σε πείσμα των προεδρικών που, σε κατάσταση στέρησης της εξουσίας, ονειρεύονται πεντάστερα, λιμουζίνες, σωματοφύλακες και κυρίως κάποια θέση στο Δημόσιο για συζύγους, ερωμένες και λοιπές δυνάμεις, όπως στον καλό καιρό της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Το να συζητούμε για τους εσωκομματικούς συσχετισμούς δυνάμεων είναι μάταιο. Ό,τι συσχετισμοί και να υπάρχουν, ό,τι αποτέλεσμα και να προκύψει αν δεν αρέσει στον Τσίπρα, η ψηφοφορία θα επαναληφθεί. Αυτή η συνταγή έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν και πέτυχε.

Το μόνο δυστύχημα είναι πως το Συνέδριο έπεσε πάνω στη βύθιση της ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου και καταποντίστηκε στην επικαιρότητα. Αυτό όμως μπορεί να τους βγει σε καλό.


Δεν υπάρχουν σχόλια: