Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2022

Στο μυαλό των αρνητών: Δεν θέλουν την αλήθεια, θέλουν να έχουν δίκιο!

Διαδηλώσεις, αιματηρά επεισόδια, βία, απειλές, μίσος, λαμπαδηδρομίες που θυμίζουν τις πιο σκοτεινές εποχές της Ιστορίας, εμφύλιες διαμάχες, διάλυση οικογενειών. 
Σε όλη την Ευρώπη, οι αρνητές του κορονοϊού και του εμβολίου εξελίσσονται σε ένα επικίνδυνο κίνημα αμφισβήτησης του Κράτους, των θεσμών του και, τελικά, της ίδιας της Δημοκρατίας.
Από μετάλλαξη σε μετάλλαξη φαίνεται ότι φτάσαμε και στην πιο σοβαρή, που φαίνεται ότι ήλθε - για την ακρίβεια επανήλθε - για να μείνει. Ο λόγος για την μετάλλαξη που ακούει στο όνομα «ριζοσπαστικοποίηση»... 
Αυτός είναι και ο λόγος που σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες - πλην Ελλάδας - οι πολιτικές δυνάμεις αποφεύγουν τις συγκρούσεις μεταξύ τους.

Σε όλη την Ευρώπη - πλην Ελλάδας - όπως μονότονα επαναλαμβάνουμε, εμφανίζονται όλοι ενωμένοι, ανεξάρτητα πολιτικής τοποθέτησης, ακριβώς για να μην υποθάλπουν φαινόμενα που τον τελευταίο καιρό ήδη στην πατρίδα μας.

Ο Μεγάλος Φόβος συνδέεται με τον κίνδυνο η κοινωνικοπολιτική αυτή μετάλλαξη να συνεχίσει να μεταδίδεται ακόμη και μετά την λήξη της πανδημίας, οδηγώντας σε συνεχείς κοινωνικές εκρήξεις – κάθε φορά για διαφορετικό λόγο.
Και με δεδομένο ότι όλα δείχνουν πως οι πανδημίες θα επανέρχονται στον πλανήτη, ένα τέτοιο πολιτικοκοινωνικό κίνημα θα μπορούσε να εδραιωθεί, να αποκτήσει πολιτική έκφραση και να παρεμποδίζει κάθε φορά τις προσπάθειες για αντιμετώπιση της βασικής νόσου. Με τραγικές και φονικές συνέπειες για τα θύματά του.
Ήδη σε κάποιες χώρες, ειδικά στις γερμανόφωνες, όπου παρατηρείται έκρηξη του φαινομένου, οι επιτροπές των ειδικών εμπλουτίζονται με πολιτικούς επιστήμονες ειδικευμένους στην προστασία του Συντάγματος, στην γλώσσα του μίσους, στον διαδικτυακό εκφοβισμό και στον εξτρεμισμό.

Παράλληλα με τις μελέτες για τον ίδιο τον κορονοϊό, λοιπόν, διεξάγονται αυτήν την στιγμή έρευνες για τους λόγους που ωθούν τους ανθρώπους σε τέτοιες αντικοινωνικές συμπεριφορές, που αποδεικνύονται ολέθριες τόσο για τους ίδιους, όσο και για την κοινότητα.



«Η Γη είναι επίπεδη»!

Ο πόλεμος κατά της επιστήμης και της λογικής δεν είναι καινούργιος. Υπάρχει εδώ και αιώνες. Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι, για παράδειγμα, που πιστεύουν ότι η Γη είναι επίπεδη και αν εξαρτάτο από αυτούς, ο Γαλιλαίος θα καταδικαζόταν και σήμερα. Στην Ισπανία, μια έρευνα του Ιδρύματος Επιστημών και Τεχνολογίας αποκάλυψε το 2015 ότι το 25% των Ισπανών είναι θιασώτες αυτής της «θεωρίας».

Το 2019 το Διεθνές Συνέδριο Flat Earth ανακοίνωσε ότι θα ναυλώσει ένα τεράστιο κρουαζιερόπλοιο που θα φτάσει στο τείχος πάγου που ισχυρίζονται ότι σηματοδοτεί το τέλος του πλανήτη. Και μια μελέτη της πλατφόρμας YouGov, αποκάλυψε ότι μόνο το 66% των νέων μεταξύ 18 και 24 ετών έχουν πειστεί ότι η Γη είναι στρογγυλή.

Άλλοι πιστεύουν ότι ο κόσμος μας δημιουργήθηκε μόλις πριν από 7.000 χρόνια και πως οι δεινόσαυροι ζούσαν στον πλανήτη πριν από 5.500 χρόνια. Υπάρχουν ομάδες που αρνούνται την ύπαρξη του Ολοκαυτώματος, την εξέλιξη των ειδών, το ταξίδι του Ανθρώπου στη Σελήνη, την υπερθέρμανση του πλανήτη και σίγουρα όλες τις πανδημίες, μεταξύ των οποίων το AIDS και τον Έμπολα.

Ο Τάμπο Μπέκι, ως πρόεδρος της Νότιας Αφρικής μεταξύ του 1999 και του 2008, είχε αρνηθεί την ύπαρξη του AIDS, είχε καταγγείλει τις μεγάλες φαρμακευτικές που «ήθελαν να θησαυρίσουν σε βάρος της Αφρικής» και συνιστούσε στον κόσμο να καταναλώνει λεμόνια, τεύτλα, σκόρδα και λάδι. Στη διάρκεια της θητείας του την ζωή τους στη Νότια Αφρική έχασαν 365.000 άνθρωποι.

Σήμερα, με την πανδημία του κορονοϊού να ταλαιπωρεί τον πλανήτη, επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων προσπαθούν να εξηγήσουν γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι αρνούνται να εμβολιαστούν.
Σύμφωνα με μια άποψη, σε μια κατηγορία ανθρώπων οι αρνητικές πληροφορίες είναι περισσότερο πειστικές από τις θετικές. Δηλαδή προσλαμβάνουν και ταξινομούν τις πληροφορίες με τρόπο που να ταιριάζει καλύτερα στην «κοσμοθεωρία» τους.
Με αποτέλεσμα, να συμφωνούν αμέσως με εκείνους που υποστηρίζουν ότι τα εμβόλια mRNA επεμβαίνουν στο DNA και μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες όπως ο καρκίνος, αδιαφορώντας για τις επίσημες δημοσιευμένες έρευνες, που κραυγάζουν ότι τέτοια δυνατότητα δεν υπάρχει.


Λαμπαδηδρομίες τύπου Γ΄ Ράιχ

Έτσι αναπτύχθηκε η μάστιγα μέσα στην μάστιγα, ένας πρωτοφανής εξτρεμισμός που εξαπλώνεται παράλληλα με τον κορονοϊό και τις μεταλλάξεις του, ένας ιός που ακούει στο όνομα «εχθρός του Κράτους».

Πρόσφατα, στην Γερμανία, ένα οργισμένο πλήθος παρήλασε με αναμμένους πυρσούς μπροστά από το σπίτι της υπουργού Υγείας της Σαξονίας Πέτρα Λέπινγκ. Και την ίδια μέρα, σε άλλα κρατίδια, δημοσιογράφοι ξυλοκοπήθηκαν.

Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ ότι αυτό δεν ήταν νόμιμη διαμαρτυρία. «Αυτή η λαμπαδηδρομία είναι οργανωμένος εκφοβισμός ενός κρατικού εκπροσώπου», είπε στην «Bild am Sonntag». «Αυτό μου θυμίζει τα πιο σκοτεινά κεφάλαια της γερμανικής μας ιστορίας».

Ο Σοσιαλδημοκράτης Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς έγραψε στο Twitter πως «αυτό που συνέβη μπροστά στο σπίτι της Πέτρα Κέπινγκ δεν ήταν διαμαρτυρία υπέρ της ελευθερίας. Ήταν φασιστικό».

Και ο Πράσινος πρωθυπουργός της Βάδης - Βυρτεμβέργης Βίνφριντ Κρέτσμαν μίλησε ξεκάθαρα για «μεθόδους SA», με ευθεία αναφορά στην παραστρατιωτική οργάνωση του ναζιστικού κόμματος.

Ωστόσο, πολιτικοί και γερμανικά μέσα ενημέρωσης εξακολουθούν να λαμβάνουν απειλητικές επιστολές, μερικές από τις οποίες με κομμάτια… κρέας τυλιγμένα σε αλουμινόχαρτο! Απειλές δέχθηκε και ο πρωθυπουργός της Σαξονίας Μίκαελ Κρέτσμερ με τις έρευνες να αποκαλύπτουν κρυπτογραφημένα μηνύματα στο Telegram του τύπου «να μπουκάρουμε στο γραφείο του, να τον σύρουμε έξω και να τον καθαρίσουμε. Και μετά να ακολουθήσει ο επόμενος και ο επόμενος…»!

Η απειλή έχει τελευταία αναβαθμιστεί. Αρχικά, επρόκειτο για ένα συνονθύλευμα οπαδών διαφόρων θεωριών συνωμοσίας και οπαδών του Γ΄ Ράιχ. Τον Αύγουστο του 2020 είχαν προσπαθήσει να εισβάλουν στο Ράιχσταγκ.



Με το πέρασμα του χρόνου, οι ομάδες αυτές έχουν γίνει πολύ βίαιες. Οργανώνονται μέσω του διαδικτύου, χρησιμοποιούν γλώσσα του μίσους, αποκτούν «ιδεολογικό» υπόβαθρο, δεν διστάζουν να αφαιρέσουν ζωές. Χαρακτηριστική η δολοφονία ενός Γερμανού ιδιοκτήτη βενζινάδικου που ζήτησε από αρνητή πελάτη του να φορέσει μάσκα.

Ολόκληροι δρόμοι διαλύθηκαν στην Ολλανδία κάτω από την μανία των διαδηλωτών, ενώ στο Λουξεμβούργο μασκοφόροι αρνητές γκρέμισαν τους φραγμούς που είχαν τοποθετηθεί σε μια χριστουγεννιάτικη αγορά για να γίνεται ο έλεγχος πιστοποιητικών.

Ριζοσπαστικοποίηση και έκρηξη βίας


Εδώ και μήνες πολιτικοί επιστήμονες σε όλη την Ευρώπη προειδοποιούν για επικίνδυνη ριζοσπαστικοποίηση και έκρηξη βίας.
Πολλοί πιστεύουν ότι το φαινόμενο δεν εντοπίστηκε εγκαίρως και οι περισσότερες κυβερνήσεις αποφάσισαν να μην δράσουν άμεσα και κατασταλτικά, επειδή δεν ήθελαν να προκαλέσουν συνθήκες έντασης – με αποτέλεσμα να εκτραχυνθούν οι αρνητές, συμπαρασύροντας και άλλους που δεν σκόπευαν αρχικά να λάβουν μέρος σε εκδηλώσεις βίας.

Έτσι, ο φοβισμένος έγινε θυμωμένος και ο θυμωμένος έγινε εξτρεμιστής.
«Το κίνημα των αρνητών δεν πρόκειται να εξαφανιστεί, ούτε μετά το τέλος της πανδημίας», αποφάνθηκε ο επικεφαλής του Γραφείου Προστασίας του Συντάγματος Βάδης - Βυρτεμβέργης Μπάιτ Μπέι. Όπως είπε, η εχθρότητα προς το Κράτος και η απόρριψη των κρατικών θεσμών θα αποκτήσουν στοιχεία μονιμότητας με την μορφή πολιτικού και κοινωνικού προβλήματος. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι σε τέτοια κινήματα έχουν προσχωρήσει μορφωμένοι άνθρωποι, ακόμη και γιατροί.

Στόχος είναι η απονομιμοποίηση του Κράτους και των αντιπροσωπευτικών Θεσμών. Και υπάρχει πολιτικό υπόβαθρο. Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιούν τα άρθρα που περιλαμβάνονται σε όλους τους ευρωπαϊκούς θεμελιώδεις νόμους - το 120 στο ελληνικό, το 20 στο γερμανικό - που καλούν τον λαό να προστατέψει το Σύνταγμα. Σε περίπτωση, βέβαια, που κάποιοι προσπαθήσουν να το καταλύσουν με την βία. Αλλά για τους ανθρώπους αυτούς, αυτό έχει ήδη συμβεί αφού μιλούν για επιβολή «δικτατορίας».


Με λίγα λόγια, ο εχθρός έχει ήδη κατασκευαστεί και στοχοποιηθεί. Και ο νέος φονταμενταλισμός φουντώνει…
Σ’ αυτόν το παράλογο πόλεμο, έχουν καταργηθεί τα σύνορα. Όλοι βρίσκονται σε επαφή με όλους, με τις μυστικές υπηρεσίες να βρίσκονται σε επιφυλακή.

Η επέλαση των «εκλεκτών»


Τα θύματα αυτού του νέου εξτρεμισμού βρίσκονται πάντα εκεί. Είναι οι άνθρωποι που δεν θέλουν να μάθουν την αλήθεια.
Ο Γερμανός φιλόσοφος και συγγραφέας Ρίχαρντ Ντέιβιντ Πρεχτ υποστηρίζει πως «ο ψυχισμός αυτών των ανθρώπων δεν αποζητά την αλήθεια, αλλά να έχουν δίκιο»! Οπότε, όπως αναφέρει, «αν κάποιος θέλει απλά να έχει δίκιο και όχι να μάθει τι πραγματικά ισχύει, η συζήτηση μαζί του δεν έχει νόημα».
Ο Πρεχτ υποστηρίζει επίσης ότι υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να πιστεύουν πως είναι οι λίγοι και εκλεκτοί που γνωρίζουν τα πάντα. Η αυτοεκτίμησή τους εξαρτάται από το να έχουν πάντα δίκιο.
Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που, κατά την Γερμανίδα ψυχολόγο Μπάρμπαρα Γιούεν, θέλουν να αισθάνονται ότι έχουν τον έλεγχο, επειδή αμφισβητούν το σύστημα.

Για πολλούς επιστήμονες, η πραγματικότητα είναι άβολη για πολλούς. Όλοι θα θέλαμε να ακούσουμε ότι ο ιός δεν υπάρχει. Αλλά η λογική και το αίσθημα του ανήκειν μας επαναφέρει στην πραγματικότητα.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες που εργάζονται σε Κέντρα Αντιμετώπισης Εξτρεμισμού, πολλοί άνθρωποι δεν αισθάνονται ότι ανήκουν σε ένα γενικό σύνολο, αλλά προτιμούν να ανήκουν σε μια πιο περιορισμένη ομάδα, την ομάδα των «εκλεκτών», που αναλαμβάνουν να προστατέψουν τον εαυτό τους και τους άλλους.

Η συμβουλή είναι να μην τους απαξιώνεις, να ακούς τις απόψεις τους, αλλά και να μένεις σταθερός στις δικές σου, ιδιαίτερα αν ακούς επιχειρήματα που παραπέμπουν σε μίσος ή σε βία.

Ο Αυστριακός Κλάους Ομπερχάουζερ, ειδικός στις θεωρίες συνωμοσίας, βλέπει έναν αναβαθμισμένο κίνδυνο γενικής ριζοσπαστικοποίησης, στην οποία θα προσχωρούν ομάδες πολιτών των οποίων οι διαφωνίες δεν σχετίζονται απαραίτητα με την πανδημία.
Απλά η πανδημία επιτάχυνε την κρίση εμπιστοσύνης στους πολιτικούς θεσμούς, που είχε ξεκινήσει με την έκρηξη του μεταναστευτικού προβλήματος και της οικονομικής κρίσης.

Η κρίση του κορονοϊού έγινε ο καταλύτης, ο επιταχυντής. Σε όλα αυτά σημαντικό αρνητικό ρόλο έχουν παίξει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που συμβάλλουν στην παραπληροφόρηση. Όσο κι’ αν ακούγεται παράξενο, οι θεωρίες συνωμοσίας προσφέρουν ένα είδος σταθερότητας, την μία και μοναδική άποψη.
Γιατί υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να αντέξουν τον διάλογο και τις πολλές απόψεις. Και αναζητούν την απόλυτη αλήθεια…
Και αυτούς εκμεταλλεύονται τα ακραία κόμματα, προσβλέποντας στις ψήφους τους…
Στο μεταξύ, μ’ αυτά και μ’ αυτά, η διάλυση φθάνει ακόμη και ως την διάρρηξη του οικογενειακού ιστού.


«Αν κάνεις το εμβόλιο, δεν έχω κόρη»!

Η απόρριψη του εμβολιασμού οδηγεί τους ανθρώπους στην απομόνωση, στην αποξένωση: Οι εμβολιασμένοι κάνουν παρέα μόνο μεταξύ τους, το ίδιο και οι ανεμβολίαστοι. Τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν περιπτώσεις αποξένωσης μέσα στην ίδια την οικογένεια.

Οι ανεμβολίαστοι συχνά επιτίθενται σε μέλη της οικογένειάς τους που αποφάσισαν να εμβολιαστούν. Έχουν παρατηρηθεί ακόμη και χωρισμοί ζευγαριών! Ή επισκέψεις σε συμβούλους γάμου για να τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, καθώς φοβούνται ότι ο εμβολιασμένος σύντροφός τους θα τους… μολύνει!
«Αν κάνεις το εμβόλιο, δεν έχω κόρη», ανέφερε μια νέα γυναίκα σε γερμανική τηλεοπτική εκπομπή για την αντίδραση του πατέρα της.

Άλλοι είπαν πως δεν αφήνουν πλέον τα παιδιά τους να πηγαίνουν στην παιδική χαρά για να μην… κινδυνέψουν από την επαφή τους με εμβολιασμένα παιδιά. Μια γιαγιά είπε ότι ανησυχεί για τις επαφές της με τα εγγόνια της, διότι οι γονείς τους έχουν εμβολιαστεί και φοβάται την επαφή με την… ακίδα!

Στο Telegram χιλιάδες άνθρωποι ανταλλάσσουν απόψεις για το πώς η επαφή με εμβολιασμένους επηρέασε την υγεία τους. Και πως παρουσίασαν συμπτώματα παρόμοια με αυτά του κορωνοϊού!

Γράφει μία αρνήτρια του εμβολίου: «Χθες έμεινα πολλή ώρα με την κουνιάδα μου, ήταν πρόσφατα εμβολιασμένη και τα πράγματα ξεκίνησαν πολύ άσχημα για μένα σήμερα».
Και μετά ανταλλάσσουν συμβουλές για γιατροσόφια προκειμένου να μειώσουν τις συνέπειες!

Δουλειά για ανεμβολίαστους


Όχι μόνο αυτό! Έχει δημιουργηθεί και ένας ιστότοπος εύρεσης εργασίας, το «impffrei.work», ιδιαίτερα δημοφιλής σε Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία και Βόρεια Ιταλία - δηλαδή σε γερμανόφωνες περιοχές - όπου εργοδότες αρνητές του εμβολιασμού βγάζουν θέσεις εργασίας για ανεμβολίαστους εργαζόμενους.
Οι εργοδότες αυτοί είναι ιδιοκτήτες φαρμακείων, δικηγορικά γραφεία, εστιατόρια, κατασκευαστικές εταιρίες, βιοτεχνίες, υπηρεσίες ταξί. Όσοι προσεγγίστηκαν από δημοσιογράφους αρνήθηκαν να απαντήσουν.

Στη Γερμανία, ο ιστότοπος αναζητά ακόμη και ανεμβολίαστα άτομα με ειδικές ανάγκες, φυσιοθεραπευτές, ιατρικούς βοηθούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι ηλικιωμένοι επηρεάζονται περισσότερο από τον ιό.

Στην Ελβετία αναζητήθηκαν ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε χιονοδρομικά κέντρα!

Όλοι τους βασίζονται στο γεγονός ότι στις χώρες αυτές όχι μόνο έχει καθυστερήσει ο υποχρεωτικός εμβολιασμός συγκεκριμένων κατηγοριών εργαζομένων, αλλά και στο γεγονός ότι δεν επιτρέπεται στους εργοδότες να ζητούν πιστοποιητικό εμβολιασμού από τους εργαζομένους τους.

Κάποιοι είπαν πως οι πελάτες τους νιώθουν πιο άνετα αν τους εξυπηρετούν μη εμβολιασμένοι, διότι φοβούνται την επαφή με τους εμβολιασμένους.

Και αυτές είναι οι «αθώες» πλευρές του προβλήματος.

Οι αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες χτυπούν καμπανάκι, καθώς από τις έρευνές τους προκύπτει πως η διαδικτυακή επικοινωνία των αρνητών (που εντάθηκε λόγω των περιοριστικών μέτρων) περιλαμβάνει ακόμη και παρότρυνση σε πράξεις τρομοκρατίας.

Η Αντιτρομοκρατική Μονάδα Ελέγχου Διαδικτύου στην Βρετανία εντόπισε ότι πάνω από το 7% των μηνυμάτων είχαν περιεχόμενο που παραπέμπει σε τρομοκρατία, ενώ το Παγκόσμιο Αντιτρομοκρατικό Φόρουμ (ISD) διαπίστωσε ότι στον Καναδά, για παράδειγμα, οι εξτρεμιστικές ομάδες και σελίδες στο Fb αυξήθηκαν πέρσι κατά 33,7% και οι αναρτήσεις στον αγγλόφωνο ανώνυμο ιστότοπο 4chan κατά 66,5%.

Με λίγα λόγια το πρόβλημα έχει βάθος και παίρνει ήδη εκρηκτικές διαστάσεις…

Σοφία Βούλτεψη
* Η Σοφία Βούλτεψη είναι Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δημοσιογράφος


Δεν υπάρχουν σχόλια: