Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022

Ένα παράθυρο ευκαιρίας για τον Κυριάκο...

Η θητεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη ολοκληρώνεται τυπικά σε περίπου 18 μήνες από σήμερα, τον Ιούνιο του 2023. 
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε κάθε ευκαιρία δεν έχει πάψει να τονίζει πως προτίθεται να εξαντλήσει την θητεία του και δεν αποκλείεται να το πράξει.
Είτε το πράξει είτε όχι, από την επομένη του τέλους της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς
(δηλ. από σήμερα) η χώρα εισέρχεται αργά αλλά σταθερά στους ρυθμούς μιας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου...
Οι προεκλογικές περίοδοι όμως στο... Νότο και ακόμη περισσότερο στην Ανατολή της Ευρώπης "παραλύουν" τον κρατικό μηχανισμό και "μουδιάζουν" την οικονομική δραστηριότητα.
Τούτο σημαίνει πως ελλοχεύει ο κίνδυνος ακόμη και αν επικρατήσει το ’22 το καλύτερο σενάριο σε σχέση με την εξέλιξη της πανδημίας, τα ελληνοτουρκικά, την ενεργειακή κρίση και τον καλπάζοντα πληθωρισμό, η οικονομία να μην αποδώσει τα αναμενόμενα.

Επιπλέον το 2021 έδειξε πως η περίοδος χάριτος και αφθαρσίας της κυβέρνησης έχει εξαντληθεί.
Στα τέλη του 2021 σε όλες τις δημοσκοπήσεις μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να παραμένει στάσιμος ή να καταγράφει και πτώση η κυβέρνηση όμως παρουσιάζει ευδιάκριτα πλέον σημάδια φθοράς.
Στις έρευνες της Μέτρον Analysis π.χ. η διαφορά μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ τέλους 2020 και 2021 έχει μειωθεί από τις 16,4 μονάδες στις 11,4.
Στις έρευνες της Pulse σε 12 μήνες η Ν.Δ. από το 38% έχει πέσει στο 35% στην πρόθεση ψήφου με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει ανέβει από το 22 στο 25% και το ΚΙΝΑΛ από το 6,5% στο 10%.
Στις έρευνες της Alco το 38% της Ν.Δ. μέσα σε ένα χρόνο έχει γίνει 32,6%. Το 22% του ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει 21,1% και το 6,9% του ΚΙΝΑΛ έχει γίνει 13,6%.
Ακόμη και χωρίς καμιά έκπληξη λοιπόν, η φυσιολογική φθορά σε 12 ή 18 μήνες από σήμερα είναι πιθανό να έχει απομακρύνει αισθητά τη Ν.Δ. από το αναγκαίο 38% που απαιτείται για κυβερνητική αυτοδυναμία.
Κατά συνέπεια ο "πειρασμός" της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες εντός του 2022 θα είναι μεγάλος.

Επιπλέον, για τους επόμενους μήνες οι πιθανότητες συγκλίνουν πως οι αρνητικές εκπλήξεις θα είναι περισσότερες από τις θετικές.
Το κύμα της μετάλλαξης "Όμικρον" αναμένεται να κορυφωθεί στο επόμενο δίμηνο και να υποχωρήσει στη συνέχεια. Κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί αν θα έχουμε τελειώσει οριστικά με την πανδημία και πως από το Φθινόπωρο δεν θα υπάρξει εκ νέου αναζωπύρωση με αιχμή κάποια νέα μετάλλαξη. Το πιθανότερο είναι πως από την Άνοιξη και μετά θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε από τη σκιά της πανδημίας όπως έγινε πέρυσι και πρόπερσι...

Η ενεργειακή κρίση προδιαγράφει ήδη ένα δύσκολο υπόλοιπο Χειμώνα με υψηλές δαπάνες για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Από την Άνοιξη οι τιμές αναμένεται να υποχωρήσουν αλλά το πιθανότερο είναι πως θα επανέλθουν το επόμενο Φθινόπωρο.
Αντιθέτως ο πληθωρισμός δεν έχει κανέναν λόγο να υποχωρήσει μετά την Άνοιξη, καθώς τα "καταπιεσμένα" από την πανδημία πλήθη σε όλον τον κόσμο θα θελήσουν πάλι να εκτονωθούν ξοδεύοντας.
Ο πληθωρισμός ήδη από τους πρώτους μήνες του ’22 θα αποδείξει πως ήρθε για να μείνει και είναι πιθανό εντός του πρώτου εξαμήνου να αναγκάσει τις Κεντρικές Τράπεζες να λάβουν τέτοια μέτρα τιθάσευσης που ενδέχεται να προκαλέσουν ύφεση στην οικονομία και πανικό στις αγορές.
Μια αλλαγή στάσης της ΕΚΤ λόγω πληθωριστικών ανησυχιών είναι πιθανό να προκαλέσει "ασφυξία" σε χώρες με υψηλό χρέος όπως είναι η Ελλάδα και κυρίως η Ιταλία της οποίας το μεγαλύτερο μέρος τους χρέους δεν βρίσκεται στο "θερμοκήπιο" των "θεσμών".

Κατά συνέπεια το σενάριο των πρόωρων εκλογών έχει αυξημένες πιθανότητες για το 2022. Η Άνοιξη μοιάζει η καλύτερη περίοδος, το Φθινόπωρο η επόμενη...

Δεν υπάρχουν σχόλια: