Για τα μονοκλωνικά

Προμηθευτήκαμε από τους πρώτους τα μονοκλωνικά, είπε ο κ. Μητσοτάκης. Σημείωσε, επίσης, ότι αυτά είναι αποτελεσματικά απέναντι στη «Δέλτα», αλλά όχι στην «Όμικρον». Όπλο στην φαρέτρα μας είναι οι καινούργιες θεραπείες από το στόμα, επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Μάλιστα, άφησε αιχμές για «κεκαλυμμένο αντιεμβολιασμό» πίσω από το ζήτημα με τα μονοκλωνικά.

Για την επιχείρηση «Ελευθερία»

Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την επιχείρηση «Ελευθερία». «Ήταν μια μεγάλη επιτυχία», είπε χαρακτηριστικά. Δεν έχουμε πρόθεση αυτή τη στιγμή να επεκτείνουμε την υποχρεωτικότητα, σημείωσε ο πρωθυπουργός, ειδικά μετά τις αισιόδοξες εκτιμήσεις που υπάρχουν από τους ειδικούς.

«Δεν θα υπάρξει άλλο lockdown», είπε ο πρωθυπουργός.

Για το ενδεχόμενο τέταρτης δόσης εμβολίου για τον κορωνοϊό, ο πρωθυπουργός απάντησε πως «κάποια στιγμή ίσως η πανδημία γίνει ενδημία, σαν τη γρίπη και είναι πιθανό να εμβολιαζόμαστε ετήσια».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός τόνισε την αξία των rapid και των self test για τον μαζικό έλεγχο των πολιτών, ενώ παραδέχθηκε ότι τα PCR είναι πιο ακριβά.

Για την εστίαση και τον πολιτισμό

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι τα αρμόδια υπουργεία θα ανακοινώσουν ένα πλαίσιο στήριξης επιχειρήσεων και εργαζόμενων σε κλάδους που επλήγησαν από αυτό που συνέβη την Πρωτοχρονιά και μετά.

«Επιχειρήσεις που έχουν υποστεί ζημιά θα έχουν τη δυνατότητα για δύο εβδομάδες σε πρώτη φάση -εκτιμούμε ότι τα μέτρα δεν θα χρειαστεί να τα κρατήσουμε περισσότερο- να βάλουν το 25% των εργαζομένων τους σε καθεστώς αναστολής», είπε συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης.

Για τον Σωτήρη Τσιόδρα

«Η σχέση μου με τον Σωτήρη Τσιόδρα είναι εξαιρετική», είπε ο πρωθυπουργός. Έκανε πίσω επειδή δέχθηκε προσωπικές επιθέσεις από την αντιπολίτευση, για «δολοφονία χαρακτήρα» μίλησε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

«Στον σκοτεινό κόσμο του διαδικτύου προσβάλλουν την επιστήμη», είπε ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για τα σχολεία

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για το άνοιγμα των σχολείων, ενώ υπερασπίστηκε τα υγειονομικά πρωτόκολλα που έχουν αξιοποιηθεί. «Απεύχομαι να χρειαστεί να ξανακλείσουν τα σχολεία και δεν πιστεύω ότι θα συμβεί. Άνοιξαν πολύ οργανωμένα και σπεύσαμε να καλύψουμε τα κενά. Ο τρόπος που χειριστήκαμε τα σχολεία ήταν σοβαρός και υπεύθυνος. Το 50+1 μας το επέδειξε η Επιτροπή», σημείωσε.

Για τις συγκρούσεις με την αντιπολίτευση

Σε ερώτηση για το αν θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη σύμπνοια με την αντιπολίτευση, είπε ότι δεν ακούστηκαν ουσιαστικές προτάσεις από την αντιπολίτευση. «Ο κόσμος δεν θέλει τοξικότητα και πόλωση», είπε χαρακτηριστικά, ενώ υπογράμμισε ότι η στάση της αντιπολίτευσης θα κριθεί στις εκλογές.

Για την ανεργία

Η ανεργία μειώθηκε από το 17% στο 13% είπε ο πρωθυπουργός, ενώ τόνισε ότι στόχος είναι να γίνει μονοψήφια. «Θέλουμε να δημιουργήσουμε 80.000 θέσεις εργασίας μέσα στο 2022. Επίσης θεσπίστηκε το πρώτο ένσημο», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Για τις τιμές των τεστ

Για τις τιμές των τεστ, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η χώρα μας είναι από τις πρωταθλήτριες στο testing, ότι δίνεται η δυνατότητα δωρεάν τεστ σε αρκετές δομές - και σημείωσε ότι το μεγαλύτερο όπλο μας δεν είναι τα μοριακά τεστ, αλλά τα τεστ αντιγόνου, που δίνουν τη δυνατότητα μαζικού ελέγχου του επιδημιολογικού επιπέδου του πληθυσμού.

Προανήγγειλε το νέο πακέτο στήριξης των κλάδων που πλήττονται από την επέλαση της Omicron, τα οποία θα ανακοινωθούν αύριο Παρασκευή, με επανάληψη της δυνατότητας αναστολής συμβάσεων , κάλυψη ασφαλιστικών υποχρεώσεων , ελπίζοντας ότι δεν θα χρειαστεί μια τέτοια πολιτική παρά για κάποιες εβδομάδες.

Η αύξηση στον κατώτατο μισθό

Ο πρωθυπουργός, όπως έχει προαναγγελθεί, μίλησε για σημαντική αύξηση στον κατώτατο μισθό.

«Έχω ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών να εκκινήσει άμεσα τη διαδικασία για δεύτερη αύξηση κατωτάτου που θα εφαρμοστεί από 1η Μαΐου και εκτιμώ ότι θα είναι σημαντική και πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που είδαν την 1η Ιανουαρίου», αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης. Αν και ο ίδιος δεν αναφέρεται στο ποσοστό της νέας αύξησης, οι πληροφορίες θέλουν να είναι της τάξης του 6%, κάτι που, εφόσον ισχύσει, θα ανεβάσει τον βασικό μισθό στα 703 ευρώ τον μήνα.

Είπε ότι έχει υλοποιηθεί το 80% των μειώσεων φόρων που υπήρχαν στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ - και ως τις εκλογές, θα υλοποιηθούν όλες.

Χαρακτήρισε σημαντική την δημοσιονομική προσαρμογή του 2022 - τονίζοντας ότι η όποια παρέμβαση θα πρέπει να μπορεί να υποστηριχθεί και πρόσθεσε ότι δεν είναι αυτή τη στιγμή στις προθέσεις της κυβέρνησης να μειώσει τον ΦΠΑ.

Για την απολιγνιτοποίηση

«Αν είχαμε σήμερα περισσότερη «πράσινη» ενέργεια, θα ήμασταν σε πολύ καλύτερη θέση, είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι με την απανθρακοποίηση εξασφαλίζονται πολύ σημαντικοί πόροι για να στηριχθούν οι περιοχές όπου υπάρχουν τα λιγνιτικά εργοστάσια.

Δείτε όλη την συνέντευξη εδώ:

https://www.youtube.com/watch?v=XsIQehb8FPU