Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022

Αφίξεις ΛΑΘΡΟ στην ΕΕ πάνω από τα προ-πανδημικά επίπεδα - Τι έγινε στην Ελλάδα

2022-01-11 FRONTEX
Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που συνέλεξε η Frontex, ο συνολικός αριθμός παράνομων συνοριακών διελεύσεων το 2021 ήταν 200.000, ο υψηλότερος αριθμός από το 2017.
Πρόκειται για αύξηση 36% σε σύγκριση με το 2019 και αύξηση 57% σε σύγκριση με το 2020, όταν μπορέσαμε να παρατηρήσουμε ισχυρό αντίκτυπο των περιορισμών του COVID-19. Αυτό υποδηλώνει ότι άλλοι παράγοντες εκτός από την άρση των περιορισμών στην παγκόσμια κινητικότητα είναι η αιτία της αυξημένης μεταναστευτικής πίεσης.
Ένας τέτοιος παράγοντας που καθορίζει το 2021... ήταν αναμφίβολα η κατάσταση στα σύνορα με τη Λευκορωσία, καθιστώντας το άλλο ένα έτος κατά το οποίο η μετανάστευση χρησιμοποιήθηκε σε μια υβριδική επιχείρηση με στόχο τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.
Το 2021, οι Σύροι παρέμειναν η πιο συχνά αναφερόμενη εθνικότητα των ανθρώπων που εντοπίστηκαν όταν διέσχιζαν τα σύνορα χωρίς άδεια, ακολουθούμενοι από Τυνήσιους, Μαροκινούς, Αλγερινούς και Αφγανούς.
Όπως και το 2020, οι γυναίκες συνέχισαν να αποτελούν λιγότερες από μία στις δέκα αφίξεις το 2021, σημειώνοντας σημαντική πτώση στο μερίδιό τους σε σύγκριση με το 2019. 
Όσον αφορά άλλες ομάδες ευάλωτων ατόμων, το αναφερόμενο ποσοστό των ανηλίκων παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητο, όπως και αυτό των ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Η οδός της Κεντρικής Μεσογείου ήταν και πάλι η πιο χρησιμοποιούμενη μεταναστευτική οδός προς την Ευρώπη το 2021, αντιπροσωπεύοντας το ένα τρίτο όλων των αναφερόμενων παράνομων διελεύσεων των συνόρων.
Με ετήσια αύξηση των ανιχνεύσεων κατά 83%, αντανακλώντας περισσότερες αφίξεις από τις ακτές της Λιβύης, της Τυνησίας και της Τουρκίας, η διαδρομή κατέλαβε στην πραγματικότητα ακόμη πιο σημαντικό ρόλο μεταξύ των μεταναστευτικών διαδρομών.  
Ενώ οι Τυνήσιοι μετανάστες εντοπίστηκαν πιο συχνά σε αυτήν την περιοχή, το 2021 σημειώθηκε σημαντική επιστροφή μεγαλύτερου αριθμού Αιγυπτίων μεταναστών (επταπλάσια αύξηση σε σύγκριση με το 2020). Μαζί με τους μετανάστες από το Μπαγκλαντές, οι Αιγύπτιοι ήταν από τις βασικές εθνικότητες στην Κεντρική Μεσόγειο.


Στη διαδρομή της Δυτικής Μεσογείου , αναφέρθηκαν περίπου 18.000 αφίξεις το 2021, η οποία είναι σταθερή κατάσταση σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2020. Η πλειονότητα των μεταναστών ήταν αλγερινής υπηκοότητας και ακολουθούν οι Μαροκινοί.
Η διαδρομή της Δυτικής Αφρικής σημείωσε επίσης παρόμοιο αριθμό ανιχνεύσεων όπως το 2020 με περίπου 22.500 ανιχνεύσεις, με τη συνήθη εποχική αιχμή να σημειώνεται τον Σεπτέμβριο. Οι κύριες εθνικότητες που καταγράφηκαν ήταν και πάλι οι Μαροκινές, ακολουθούμενες από διάφορα κράτη της Δυτικής Αφρικής.
Περίπου μία στις δέκα από όλες τις παράτυπες διελεύσεις που εντοπίστηκαν το 2021 σημειώθηκαν στη διαδρομή της Ανατολικής Μεσογείου (Όπου αφορά την Ελλάδα), όπου ο αριθμός ήταν περίπου στο ίδιο επίπεδο με την ίδια περίοδο του 2020.
Ωστόσο, ενώ οι ανιχνεύσεις συνεχίζουν να μειώνονται στην Ελλάδα, η Κύπρος κατέγραψε σημαντική αύξηση στο μεταναστευτικό ρεύμα σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Οι ανιχνεύσεις στην Κύπρο (περίπου 10.400 συνολικά το 2021, υπερδιπλάσιες (123%) σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2020) αυξήθηκαν σημαντικά το τελευταίο τρίμηνο του 2021, λόγω του υψηλότερου ποσοστού Αφρικανών μεταξύ των μεταναστών που εντοπίστηκαν.
Η διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων σημείωσε περαιτέρω αύξηση 124% των αναφερόμενων ανιχνεύσεων παράνομων διελεύσεων συνόρων το 2021 σε σύγκριση με το 2020. Η διαδρομή σημείωσε αυξητική τάση μέχρι τον Σεπτέμβριο και ελαφρά μείωση τους επόμενους μήνες. Η πλειονότητα των ανιχνευόμενων παράνομων διελεύσεων των συνόρων μπορεί να ανιχνευθεί σε άτομα που βρίσκονται στην περιοχή για αρκετό καιρό και που προσπαθούν επανειλημμένα να φτάσουν στη χώρα-στόχο τους στην ΕΕ.
Στα ανατολικά χερσαία σύνορα , εντοπίστηκαν περίπου 8.000 παράνομες διελεύσεις συνόρων για το έτος 2021, υπερδεκαπλάσια αύξηση σε σύγκριση με το 2020. Αυτό δείχνει μια έντονη πίεση με συνεχείς προσπάθειες διέλευσης των συνόρων, οι οποίες εντοπίστηκαν στο πλαίσιο της δηλωθείσας κατάσταση έκτακτης ανάγκης και στα τρία κράτη μέλη της ΕΕ που γειτνιάζουν με τη Λευκορωσία. Τα στοιχεία κορυφώθηκαν το δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς η μεταναστευτική πίεση επικεντρώθηκε πρώτα στα σύνορα της Λιθουανίας και στη συνέχεια μετατοπίστηκε στα σύνορα της Πολωνίας και της Λετονίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: