Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2021

Δικαίωση ή πολιτική λήθη για τον Γιώργο;

Υπάρχει ενδεχόμενο να κερδίσει ο Γιώργος Παπανδρέου στις εκλογές της Κυριακής; 
Υπάρχει αφού εκλογές είναι και ουδείς γνωρίζει πόσοι θα πάνε να ψηφίσουν στον δεύτερο γύρο. 
Ο ίδιος επέλεξε να πολώσει το κλίμα ώστε οι οπαδοί του να σπεύσουν και να τον στηρίξουν εκτιμώντας ενδεχομένως πως τυχόν απώλειες θα αφορούν τον εσωκομματικό του αντίπαλο. 
Για τον πρώην πρωθυπουργό είναι ένας δρόμος χωρίς γυρισμό που οδηγεί στην κατά τον ίδιο δικαίωσή του ή στην πολιτική λήθη.
Ο Γιώργος Παπανδρέου αποφάσισε να τα παίξει όλα για όλα... 
Κατέβηκε στις εκλογές μετά την απόφαση της Φώφης Γεννηματά να αποχωρήσει από την εκλογική διαδικασία όταν εισήχθη στο νοσοκομείο όπου και τελικά κατέληξε νικημένη από έναν πολύχρονο προσωπικό πόλεμο. 
Επέλεξε να εκτεθεί θεωρώντας πως δεν έχει κάποιον ουσιαστικό αντίπαλο.
Κάλεσε τους συνυποψηφίους του για να τους το ανακοινώσει εκτιμώντας πως θα υπαναχωρήσουν μπροστά στον… κληρονόμο του Ανδρέα Παπανδρέου. Απέτυχε αλλά κατάφερε να στήσει ένα επικοινωνιακό σόου τεσσάρων περίπου ημερών έως ότου ανακοινώσει την υποψηφιότητά του.

Ο ίδιος και οι συνεργάτες εκτιμούσαν πως θα είναι τουλάχιστον πρώτος στον πρώτο γύρο των εκλογών. Δεν έλειψαν όμως και οι φωνές, τις ενστερνίστηκε εν μέρει και ο Γιώργος Παπανδρέου, που υποστήριζαν πως ενδεχομένως δεν θα χρειαζόταν καν δεύτερος γύρος.

Η ανώμαλη προσγείωση που του επιφύλαξαν οι ψηφοφόροι ανέδειξαν και ένα άλλο πρόσωπο του προσηνή και μετριοπαθή Γιώργου Παπανδρέου. Την επομένη κιόλας όταν εξαπέλυσε επίθεση προσωπική κατά του Νίκου Ανδρουλάκη, με συνεχείς προσωπικούς χαρακτηρισμούς και αιχμές για τον πολιτικό του βίο.

Το τερμάτισε με τα περί νοθείας. Και ναι μεν διέψευσε πως έθεσε θέμα νοθείας εν τούτοις ότι μιλάς για «διαβλητές» διαδικασίες τότε δεν φταίνε τα Μέσα Ενημέρωσης για το πώς εκλαμβάνουν τις δηλώσεις. 
Αυτό που ήθελε όμως ουσιαστικά το πέτυχε. 
Δημιούργησε συνθήκες πόλωσης στο εσωτερικό του κόμματος κάτι που μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά για ψηφοφόρους που είχαν και την ελπίδα ότι κάτι αλλάζει στο ΚΙΝΑΛ ενδεχομένως σύντομα ξανά ΠΑΣΟΚ. Όσοι επέλεξαν τον Νίκο Ανδρουλάκη άλλωστε σε αυτό το σκεπτικό βασίστηκαν έχοντας ίσως και λιγότερο οπαδικά χαρακτηριστικά.

Κατάφερε κάτι ακόμη. 
Τα θετικά σχόλια που ακολούθησαν τη μεγάλη συμμετοχή στον πρώτο γύρο να γίνουν αρνητικά επικεντρώνοντας στην πόλωση και τους υψηλούς τόνους, που όμως συνήθως βοηθούν αυτού που έπονται στην εκλογική σειρά και αποτρέπουν τους μετριοπαθείς από τη λεγόμενη… συμμετοχική διαδικασία.

Από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκη επιχείρησε να κρατήσει άμυνες χωρίς να σηκώσει τους πολιτικούς τόνους. Η πρώτη θέση του α' γύρου των εκλογών του επιτρέπει να διατηρήσει το ίδιο προφίλ και τα ίδια συνθήματα περί ανανέωσης, αυτόνομης πορείας και επανόδου στο προσκήνιο της σοσιαλδημοκρατίας.
Απάντησε εμμέσως, στον Γιώργο Παπανδρέου αποφεύγοντας να σηκώσει το γάντι που του πέταξε ο πρώην πρωθυπουργός και απλά έδωσε απαντήσεις σε δύο τρεις εκ των κατηγοριών του συνυποψήφιου του.

Θα βοηθήσει τελικά τον Γιώργο Παπανδρέου η πόλωση και το σκληρό ροκ που θύμισε παλαιότερες εποχές αλλά και τη λογική που επικρατεί σε κόμματα που εντάσσονται σήμερα στο δημοκρατικό τόξο; Ή θα λειτουργήσει υπέρ του Νίκου Ανδρουλάκη που προτάσσει το γεγονός πως δεν έχει πρότερο κυβερνητικό βίο;

Θα υπάρξει… πολιτική δικαίωση ή τελικά θα λειτουργήσει υπέρ του νεότερου υποψηφίου στέλνοντας οριστικά τον πρώην πρωθυπουργό, υιό του Ανδρέου Παπανδρέου και εγγονό του Γεωργίου, στην πολιτική λήθη;

Κυριακής κοντή γιορτή, πιο κοντή δεν γίνεται...

Δεν υπάρχουν σχόλια: