Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021

Το πονηρό 2022 είναι μπροστά μας, αυξήστε τα μετρητά στο χαρτοφυλάκιο

Οι αγορές πανηγύρισαν και με το παραπάνω τα πρώτα στοιχεία από συγκρότημα νοσοκομείων στην Πρετόρια, που είναι στο επίκεντρο του κύματος της πανδημίας στην Αφρική. 
Σύμφωνα με το ρεπορταζ των Financial Times, στις 2 Δεκεμβρίου μόλις 9 από τους 42 ασθενείς με Covid-19- στο σύνολό τους ανεμβολίαστοι- χρειάστηκαν οξυγόνο. Οι υπόλοιποι ήταν ασυμπτωματικοί ή νοσηλεύονταν για άλλες ασθένειες.
Η εικόνα στην Πρετόρια είναι ανάλογη με αυτή... του συνόλου της συγκεκριμένης επαρχίας. Το 8% των ασθενών με Covid-19 έχει χρειαστεί μονάδα εντατικής θεραπείας, έναντι 23% στη διάρκεια του κύματος που προκάλεσε η Δέλτα. Επιπλέον μόλις το 2% είναι σε διασωλήνωση, έναντι 11%.
Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα λοιπόν, ναι μεν το νέο στέλεχος είναι εξαιρετικά μεταδοτικό με υψηλό ποσοστό επαναμολύνσεων, αλλά οδηγεί πολύ μικρότερο ποσοστό ασθενών στο νοσοκομείο σε σχέση με τα μέχρι τώρα προϋπάρχοντα στελέχη.
Φυσικά και σε αντιθέση με τις αγορές, δεν ήρθε ακόμα η ώρα να ανοίξουμε σαμπάνιες, καθώς αυτά είναι τα πρώτα στοιχεία και μάλιστα από μια χώρα που δημογραφικά δεν έχει σχέση με τις πιο γερασμένες δυτικές κοινωνίες. Επίσης η κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων, που σχετίζονται με τη διαφαινόμενη ικανότητα του ιού να ξεφεύγει της ανοσίας από προηγούμενη ασθένεια ή εμβολιασμό, είναι ένας σημαντικός παράγοντας που μπορεί να πιέσει στο τέλος της ημέρας τα συστήματα υγείας στον ίδιο βαθμό με τα προηγούμενα κύματα.

Δεν παύουν όμως τα πρώτα στοιχεία να είναι ενθαρρυντικά και με λίγη καλή τύχη ίσως ανοίξουν ένα παράθυρο ελπίδας ότι η πανδημία θα εισέλθει σιγά σιγά προς τα τελευταία της κεφάλαια.
Αυτό ακριβώς φαίνεται να προεξοφλούν οι αγορές, που ούτως ή άλλως για να είμαστε ακριβοδίκαιοι, ουδέποτε έσπασαν εκείνα τα κρίσιμα σημεία που θα τραυμάτιζαν καίρια το ανοδικό momentum, όπερ το 4400 για τον SP500 και το 15100 για τον Dax.
Όλα καλά λοιπόν, με τους δείκτες να απομακρύνονται από τα σημεία συναγερμού και τους επενδυτές να είναι χαρούμενοι που για άλλη μια φορά το γνωστό μοτίβο «αγορά στο -3,5%-5%» απέδωσε εξαιρετικά κέρδη.
Αν η μετάλλαξη Όμικρον αλλά και οι εξελίξεις στην Ουκρανία το επιτρέψουν, τότε το πιο πιθανό σενάριο είναι οι αγορές να έχουν εισέλθει στο γνωστό «year end rally».

Γιατί πρέπει να κατοχυρώσουμε τον χριστουγεννιάτικο μποναμά


Οι αγορές ουκ ολίγες φορές τα τελευταία χρόνια πορεύονται ανεξάρτητα από την κατάσταση της οικονομίας, χάρη στην δημοσιονομική και νομισματική πολιτική.
Το 2022 πιθανότατα να είναι μια χρονιά που θα επαναληφθεί αυτή η συμπεριφορά από την ανάποδη όμως πλευρά. Βλέπετε, αν ο πληθωρισμός συνεχίσει να αυξάνεται, θα «δέσει τα χέρια» των Κεντρικών Τραπεζών με αποτέλεσμα οι τελευταίες να μη μπορούν να επέμβουν με έκτακτα μέτρα στήριξης σε πιθανές πτωτικές κινήσεις των αγορών.
Και το πιο πιθανό είναι ο πληθωρισμός στο άμεσο μέλλον να συνεχίσει να αυξάνεται είτε έχουμε περιπέτειες με τη μετάλλαξη Όμικρον, είτε όχι.
Στην πρώτη περίπτωση, η νέα επιδείνωση στις εφοδιαστικές αλυσίδες σε συνδυασμό με την περιορισμένη προσφορά θα αυξήσουν εκ νέου τις τιμές, ενώ στη δεύτερη περίπτωση η αυξημένη ζήτηση καθώς θα επανέρχεται η οικονομική δραστηριότητα εν μέσω τραυματισμένης προσφοράς θα οδηγήσει και πάλι σε άνοδο των τιμών μέχρι να αποκατασταθούν η παραγωγή και τα κανάλια διανομής. (σ.σ: περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ και εδώ).

Ο αντίλογος είναι ότι η ΕΚΤ σύμφωνα με τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ δεν είναι έτοιμη να αποσύρει τα μέτρα στήριξης και να επιστρέψει σε «σφιχτή» νομισματική πολιτική, ακόμα και αν ο πληθωρισμός έχει μεγαλύτερη διάρκεια απ’ ό,τι αναμενόταν αρχικά.
Όμως για πόσο καιρό μπορεί να αγνοήσει η ΕΚΤ τις πληθωριστικές πιέσεις; H άνοδος του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη άγγιξε το 4,9% τον Νοέμβριο, πολύ πιο πάνω από τον στόχο του 2% .
Επιπλέον για πόσο χρονικό διάστημα η ΕΚΤ μπορεί να διαφοροποιήσει την πολιτική της όταν η Fed δηλώνει έτοιμη να επιταχύνει τη λήξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων προκειμένου να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό;

Αυτός είναι ο λόγος που εν όψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα πολλοί αναλυτές ανησυχούν ότι έχει αυξηθεί η πιθανότητα ενός sell-off στις αγορές κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, καθώς τα μέλη της ΕΚΤ μπορούν να αλλάξουν την ορολογία τους αρχικά, σηματοδοτώντας όμως μια αλλαγή της στάσης τους προκειμένου να εναρμονιστούν με τη Fed έστω σε δεύτερο χρόνο.

Το συμπέρασμα λοιπόν είναι το εξής:
Απολαμβάνουμε το ράλι και κατά τη διάρκεια του αποτασσόμεθα το αμάρτημα της απληστίας κατοχυρώνοντας κάποια από τα σημαντικά κέρδη μας και αυξάνοντας τη στάθμιση των μετρητών στο χαρτοφυλάκιο μας τουλάχιστον στο 30% προκειμένου να είμαστε έτοιμοι για το 2022.
Άλλωστε όπως έλεγαν και οι παλιοί χρηματιστές, το κέρδος δεν είναι κέρδος αν δεν το... «παντελονιάσεις».

Η στήλη βέβαια θα το θέσει πιο κομψά
Ας ανοίξουμε τα πλουσιοπάροχα δώρα του 2021, γιατί αν δεν το κάνουμε, την επόμενη χρονιά πιθανότατα ο Άη Βασίλης των αγορών να μας βάλει «κάρβουνα» στις χριστουγεννιάτικες κάλτσες μας, αφήνοντας τα χαρτοφυλάκια μας χωρίς σημαντικές αποδόσεις.

Αποποίηση Ευθύνης: 
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.


Δεν υπάρχουν σχόλια: