Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021

Ο ρόλος της Περιφέρειας Αττικής στην αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας

Του Γιώργου Πατούλη
Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, η πανδημία και οι επιπτώσεις της στη ζώνη του ευρώ έχουν αναδείξει πολλά ευάλωτα σημεία για τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις. 
Βεβαίως, η κοινητοποίηση της ΕΚΤ και των εθνικών αρχών ήταν καθοριστική για τον μετριασμό του αντίκτυπου της κρίσης στην πραγματική οικονομία και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση
Παρόλα αυτά, οι κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την πραγματική οικονομία αυξάνονται στην τρέχουσα συγκυρία. 
Προς το παρόν, οι μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες βρίσκονται σε... μια πολύ δύσκολη κατάσταση, καθώς μια πιθανή υποβάθμιση θα τις κατέτασε σε μη επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης με δυσμενείς συνέπειες για το κόστος δανεισμού τους. Μια πιθανή επιδείνωση της πιστοληπτικής ικανότητας των εταιρειών θα επηρέαζε αρνητικά τις προσπάθειες να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος τους. Επιπλέον, ο κίνδυνος επανατιμολόγησης του πιστωτικού κινδύνου από τους επενδυτές είναι πολύ πιθανό να μεταδοθεί στα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών, δημιουργώντας έτσι ένα νέο κύμα μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Ως εκ τούτου, το οικονομικό σοκ που προκαλείται από την πανδημία μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη βιωσιμότητα των εταιρειών. 
Ενώ προς το παρόν, οι πρωτοβουλίες της ΕΚΤ υποστηρίζουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιδείνωση στην κερδοφορία και την πιστοληπτική ικανότητα των εταιρειών. Για το σκοπό αυτό, η στήριξη της ελληνικής πολιτείας ήταν καθοριστικής σημασίας. Το πλαίσιο πέντε πρωτοβουλιών που ανακοίνωσε πρόσφατα η ελληνικήκ υβέρνηση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, δεδομένου ότι οι επενδυτές και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι απρόθυμοι να δανείζουν σε εταιρείες που χαρακτηρίζονται ως "falling angels", μια επανατιμολόγηση κινδύνου θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν δεν αρθούν τα μέτρα στήριξης προτού η ανάπτυξη επανέλθει σε πιο μόνιμη βάση.

Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες στην Ελλάδα πρέπει να καλύψουν το κενό χρηματοδότησης και να αντιμετωπίσουν τις διαρθρωτικές ανεπάρκειες κατά την περίοδο ανάκαμψης μετά τον COVID-19, με ολοκληρωμένα μέτρα, ειδικά για την υποστήριξη και την απασχόληση των τοπικών επιχειρήσεων, την κατασκευή και ανακαίνιση κατοικιών σε προσιτό κόστος και την υποστήριξη σε νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες λόγω της κρίσης. 
Συγκεκριμένα, οι επενδύσεις θα πρέπει να συνδυάζουν την οικονομική ανάκαμψη με την περιβαλλοντική βιωσιμότητα με έμφαση σε καθαρές μορφές ενεργειακής απόδοσης.
Η Περιφέρεια Αττικής έχει ήδη συμπεριλάβει 9.600 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις στο πρόγραμμα υποστήριξης 250 εκατομμυρίων ευρώ για επιχειρηματίες, και διέθεσε 8 εκατομμύρια ευρώ για την αναβάθμιση δεξιοτήτων τουλάχιστον 6.000 υπαλλήλων στον ιδιωτικό τομέα, μέσω του προγράμματος Attica RDP 2014-2020. 
Έχει επίσης χορηγήσει μικροπιστώσεις ύψους 50 εκατομμυρίων και 18 εκατομμύρια για επιχειρήσεις που ασχολούνται με την τουριστική βιομηχανία. Αναφορικά με τις  μικροπιστώσεις, υπάρχουν περιοριστικοί παράγοντες σε αυτόν τον τομέα χρηματοδότησης τόσο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά ειδικότερα για τις μικροεπιχειρήσεις. Οι περισσότερες από αυτές τις μικροεπιχειρήσεις αποτελούνται από αυτοαπασχολούμενους που δεν έχουν πρόσβαση στην απαραίτητη εξωτερική χρηματοδότηση.

Μακροπρόθεσμα, η Περιφέρεια Αττικής θα αναπτύξει σχέδια για μια πιο αποδοτική χρήση των πόρων και πιο βιώσιμα μοντέλα κατανάλωσης και παραγωγής, ιδίως προωθώντας την κυκλική οικονομία για να διατηρήσει την αξία των αγαθών και των προϊόντων στο υψηλότερο επίπεδο, αποτρέποντας την παραγωγή αποβλήτων και ενθαρρύνοντας την επαναχρησιμοποίηση και τη μετατροπή αποβλήτων σε πόρους. 
Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει επίσης επενδύσεις σε "πράσινες"πρωτοβουλίες στην Αττική που όχι μόνο δημιουργούν θέσεις εργασίας και θέτουν τις προϋποθέσεις για μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη, αλλά επίσης μειώνουν τις εκπομπές ρύπων, αυξάνουν την ευαισθητοποίηση για τους κινδύνους που σχετίζονται με το κλιματική αλλαγή και βελτιώνουν την ποιότητα του αστικού περιβάλλοντος. Ένα από τα πιο εμβληματικά έργα είναι η ανάπλαση του Φαληρικού Δέλτα. Η Περιφέρεια Αττικής έχει υιοθετήσει το έργο αυτό ως απόλυτη προτεραιότητα, δίνοντας οδηγίες σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες να επιταχύνουν τις σχετικές διαδικασίες. Σε αυτό το πλαίσιο, δημιουργήθηκε ένα ειδικό παρατηρητήριο στην Περιφέρεια Αττικής, μέσω του οποίου παρακολουθείται η πρόοδος των έργων βήμα προς βήμα σε καθημερινό πλαίσιο και επιλύονται αμέσως τα προβλήματα που ενδέχεται να προκύψουν.

Η προώθηση της Περιφέρειας Αττικής δεν υποστηρίζεται μόνο για τουριστικούς αλλά και οικονομικούς λόγους. Οι ξένοι επενδυτές θα πρέπει να λάβουν υπόψη ότι η Περιφέρεια Αττικής βρίσκεται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με γειτνίαση στα ελληνικά νησιά, ενώ συνδέεται με μια ευρύτερη επενδυτική περιοχή που έχει ένα εξειδικευμένο δίκτυο ανθρώπινων πόρων.

Μια πολύ σημαντική παράμετρος είναι η προώθηση των νέων ταλέντων με εξειδίκευση στις τεχνολογικές καινοτομίες (επενδύσεις, διπλώματα ευρεσιτεχνίας). Η χρηματοδότηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας (με οικονομική υποστήριξη από την Περιφέρεια Αττικής και προγράμματα της ΕΕ) αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα, που σχετίζεται με τη δημιουργία ή την επέκταση των δραστηριοτήτων τους και τη διανομή τεχνολογιών στην Περιφέρεια. Τέτοιες επιχειρήσεις μπορούν στη συνέχεια να αποκτηθούν από ξένα ιδρύματα, αυξάνοντας πάρα πολύ την αποτίμησή τους. Μέσω αυτών των μέτρων, η Περιφέρεια Αττικής υποστηρίζει την περιφερειακή οικονομική συνεργασία, η οποία αυξάνει την αποδοτικότητα της παραγωγής, τις οικονομίες κλίμακας και συμβάλλει στην αύξηση της απασχόλησης.

* Ο κ. Γιώργος Πατούλης είναι Περιφερειάρχης Αττικής


Δεν υπάρχουν σχόλια: