Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021

Ανασχηματισμός: Ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν

Θέμα ωρών είναι πλέον ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης. 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα στο Σαββατοκύριακο κατέληξε στην σύνθεση της νέας κυβέρνησης και πλέον αυτό που απομένει είναι η δημοσιοποίηση των επιλογών του, η οποία και βρίσκεται προ των πυλών.
Μπορεί από την πρώτη στιγμή που διέρρευσε η πληροφορία περί ανασχηματισμού πολλά στελέχη και βουλευτές της ΝΔ να «πάλεψαν» για να πάρουν προβάδισμα στις επιλογές του κ. Μητσοτάκη, η... αλήθεια όμως είναι ότι στο πρωθυπουργικό γραφείο δεν υπήρξε μεγάλο «σβήσε γράψε». Οι αλλαγές αυτές, άλλωστε, βρίσκονταν από καιρό στο μυαλό του πρωθυπουργού, ο οποίος περίμενε απλώς το σωστό timing.

Παρά το γεγονός λοιπόν ότι η οποιαδήποτε πρόβλεψη για είσοδο συγκεκριμένων υπουργών και υφυπουργών στο υπουργικό σχήμα είναι παρακινδυνευμένη μέχρι και την τελευταία στιγμή, πληροφορίες επιμένουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προχωρήσει σε σημαντικό ανακάτεμα της τράπουλας, μια και ο ανασχηματισμός θα περιέχει τα πάντα. Αποχωρήσεις λεγόμενων πρωτοκλασάτων, αναβαθμίσεις υφιστάμενων κυβερνητικών στελεχών αλλά και σημαντική είσοδο «γαλάζιων» βουλευτών:
Οι αλλαγές θα επηρεάσουν ακόμα και αυτούς που συνηθίζουμε να αναφέρουμε ως πρωτοκλασάτους. Για παράδειγμα, γρίφος παραμένει μέχρι και την τελευταία στιγμή η παραμονή του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου στη θέση του. Πληροφορίες θέλουν τον κ. Θεοδωρικάκο είτε να μετακινείται σε άλλο πόστο είτε να μένει εκτός κυβέρνησης. Σε περίπτωση αποχώρησής του, διάδοχος φέρεται να είναι ο Μάκης Βορίδης.

Μεγάλη συζήτηση υπήρξε για το τί θα συμβεί με τον Βασίλη Κικίλια. Ο υπουργός Υγείας, που έχει σηκώσει μεγάλο βάρος στην αντιμετώπιση της πανδημίας, πιθανότατα μένει στο ίδιο υπουργείο.
Σε περίπτωση τελικά που ο κ. Μητσοτάκης αποφασίσει την αλλαγή σκυτάλης, ο κ. Κικίλιας θα κατευθυνθεί προς το υπουργείο Τουρισμού, αναλαμβάνοντας να υλοποιήσει ένα ακόμα μεγάλο στοίχημα για την οικονομία, αυτό της ανόρθωσης της ελληνικής «βαριάς» οικονομίας.
  1. Αμετακίνητοι, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, εμφανίζονται οι υπουργοί Άμυνας, Εξωτερικών, Οικονομίας, Προστασίας του Πολίτη, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Μεταναστευτικής Πολιτικής.
  2. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αποχωρεί από την εκπροσώπηση για να αναλάβει θέση αναπληρωτή υπουργού, πιθανότατα στο υπουργείο Εσωτερικών. Ως διάδοχος του θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι ο βουλευτής Επικρατείας Χρήστος Ταραντίλης.
  3. Αλλαγές θα έχουμε και σε άλλους σημαντικούς υπουργούς. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κωστής Χατζηδάκης «μετακομίζει». Από το υπουργείο Περιβάλλοντος θα κατευθυνθεί στο υπουργείο Εργασίας, μια και εκτός κυβέρνησης θα βρεθεί ο Γιάννης Βρούτσης. Αντιθέτως ο Άδωνις Γεωργιάδης θα παραμείνει στο υπουργείο Ανάπτυξης.
Στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να μετακομίσει ο μέχρι σήμερα υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, σε θέση υφυπουργού. Μέχρι και την τελευταία στιγμή άγνωστο δείχνει να είναι το τί τελικά θα συμβεί με την Νίκη Κεραμέως που είτε θα παραμείνει στο υπουργείο Παιδείας είτε θα αναχωρήσει για άλλο σημαντικό πόστο (Δικαιοσύνης).

O μέχρι σήμερα κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Σπήλιος Λιβανός αναλαμβάνει υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Βέβαιη θεωρείται η είσοδος στο νέο σχήμα σημαντικού αριθμού μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ , στοιχείο που κάνει ορισμένους να λένε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης βάζει την εισήγηση για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες εντός του 2021 για πρώτη φορά πάνω στο πρωθυπουργικό τραπέζι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: