Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021

Η κατά λάθος μεγάλη συνεισφορά του Αλέξη Τσίπρα στην καμπάνια του εμβολιασμού

Μπορεί τη μέρα που εμβολιάστηκε ο κ. Τσίπρας να αρνήθηκε να βιντεοσκοπηθεί προκαλώντας ποικίλα σχόλια αφού ο βασικός στόχος της επιλογής για συμβολικό εμβολιασμό ήταν ακριβώς η επικοινωνία του μηνύματος υπέρ του εμβολιασμού μέσω της εικόνας.
Μπορεί την ίδια μέρα αντί να υπηρετήσει τον στόχο του συμβολικού εμβολιασμού που ήταν το μήνυμα ενότητας του πολιτικού συστήματος υπέρ του εμβολιασμού, να αξιοποίησε την ευκαιρία για να ασκήσει ξανά μίζερη και μικρόψυχη... αντιπολίτευση.
Αυτά, όμως, δεν προκαλούν καμία εντύπωση. Απλα επιβεβαιώνουν ποιος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ποιός είναι ο κ. Τσίπρας, πως πολιτεύονται, πως έφτασαν από το 3% στο 30%, και πως πιστεύουν ότι μπορούν να αποκτήσουν πάλι αφήγημα αξιοποιώντας για όσο ακόμα προλαβαίνουν την κόπωση, τις δυσκολίες, τις αρνητικές συνέπειες της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης.
Εκείνο όμως που είναι αξιοσημείωτο, είναι αυτό που συνέβη στη συνέχεια της προσπάθειάς του να διαχειριστεί την αμηχανία και τον εκνευρισμό που προκάλεσε στην Κουμουνδούρου η έναρξη του εμβολιασμού. Την πρώτη μέρα ασχολήθηκαν με το βαν που έφερε τα εμβόλια. Τη δεύτερη μέρα ασχολήθηκαν με το φανελάκι του κ. Τσιόδρα. Στη συνέχεια εργαλειοποίησαν τον συμβολικό εμβολιασμό στον οποίο συμμετείχε και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας για να μιλήσουν για επικοινωνιακή εκμετάλλευση, εξ ου και αρνήθηκε τις κάμερες υπονομεύοντας την ίδια την ουσία του συμβολικού εμβολιασμού...
Την τέταρτη μέρα των εμβολιασμών και αφού η έως τότε αντιπολιτευτική διαχείριση του εμβολιασμού δεν είχε να επιδείξει τίποτα εκτός από την αμηχανία και τη δυσαρμονία με το κοινό αίσθημα και το κλίμα που επικρατούσε στην κοινωνία, η αξιωματική αντιπολίτευση άλλαξε ρότα. Από εκεί που μέχρι τότε η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η απόλυτη υποτίμηση του εμβολίου, της διάθεσής του, της σημασίας του, η άρνηση της ύπαρξης του από τον ίδιο τον κ. Τσίπρα που μιλούσε λίγες μέρες πριν το κάνει για εμπόριο ελπίδας και εμβόλιο που δεν έχει ανακαλυφθεί, το κόψιμο των ειδήσεων που αφορούσαν το εμβόλιο από τα κομματικά πρωτοσέλιδα κοκ, ξαφνικά στρίβουν 180 μοίρες, ή 360 όπως θα έλεγε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, και αποφασίζουν να χτίσουν ένα νέο αφήγημα που είχε στον πυρήνα του το εμβόλιο «προνόμιο», το εμβόλιο «παροχή», το εμβόλιο «ρουσφέτι»...
Και πράγματι αυτό το αφήγημα είχε καλύτερη τύχη από τα προηγούμενα. Εικόνες κάποιων εκ των 45 κυβερνητικών στελεχών (σε σύνολο 1125 εμβολιασμών) που «σήκωσαν» τον εμβολιασμό τους στα social media, δημιούργησαν μια αίσθηση επικοινωνιακού βομβαρδισμού μέσα σε ένα 24ωρο την οποία εργαλειοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ για να χτίσει το αφήγημα του εμβολίου που από «ανύπαρκτο» και «άνευ σημασίας» έγινε «προνόμιο» και «ρουσφέτι».
Αυτό που δεν σκέφτηκαν όμως στην Κουμουνδούρου είναι ότι άθελα τους προσέφεραν πολλά στην καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού με τη νέα τους στρατηγική. Πολύ περισσότερα από όσα θα προσέφεραν αφήνοντας τις κάμερες να καταγράψουν τον κ. Τσίοδρα να εμβολιάζεται ή τις κομματικές τους εφημερίδες να παίξουν πρώτο θέμα το εμβόλιο, όπως έκαναν όλα τα πρωτοσέλιδα διεθνώς... Εργαλειοποιώντας τις όποιες αστοχίες για να παρουσιάσουν το εμβόλιο ως «ρουσφέτι» και «προνόμιο», ουσιαστικά κάνουν την καλύτερη διαφήμιση στο εμβόλιο και δίνουν την καλύτερη απάντηση σε όσους κατέκλυσαν την πρώτη μέρα τα social media με posts που μιλούσαν για «εμβόλιο φυσιολογικού ορού».
Όχι μόνο το εμβόλιο είναι υπαρκτό, αλλά είναι τόσο καλό, απαραίτητο και ασφαλές που ακόμα και τα κυβερνητικά στελέχη, τα οποία στο αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι «προνομιούχοι», η «ελίτ», «τρέχουν να το κάνουν όλοι μαζί», «συνωστίζονται», «ανταγωνίζονται ποιος θα το κάνει πρώτος»! Το «ανύπαρκτο» εμβόλιο, το εμβόλιο του «φυσιολογικού ορού», έγινε «προνόμιο» στο οποίο είχαν ήδη πρόσβαση χιλιάδες υγειονομικοί οι οποίοι ΚΑΛΩΣ συνωστίστηκαν και έκαναν ουρές για να εμβολιαστούν. Δείτε εικόνες και ρεπορτάζ από νοσοκομεία της περιφέρειας που πέρασαν στα ψιλά για να καταλάβετε. Και σε αυτό το «προνόμιο» θα έχουν πρόσβαση μόνο οι υγειονομικοί και οι ηλικιωμένοι σε πρώτη φάση. Αυτοί που το χρειάζονται πραγματικά περισσότερο και πρώτοι από όλους.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι μετά από όσα έγιναν τις τελευταίες ημέρες με τη σημαντική επικοινωνιακή συνδρομή (και) του ΣΥΡΙΖΑ, οι φόβοι για το αν θα τρέξει ο κόσμος να εμβολιαστεί έχουν σε μεγάλο βαθμό αρθεί. Και κάθε μέρα που περνάει θα αίρονται περισσότερο, οδηγώντας μας όλο και πιο κοντά στον στόχο του να κερδίσουμε αυτό το μεγάλο εθνικό στοίχημα, να γυρίσουμε σελίδα, να ξαναπάρουμε πίσω τις ζωές μας και να αγκαλιάσουμε ξανά τους αγαπημένους μας.

Νίκος Ρωμανός

*Ο Νίκος Ρωμανός είναι διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας


Δεν υπάρχουν σχόλια: