Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2020

Οι ατομικές… συνιστώσες της κεντροδεξιάς και η ομαδικότητα που λείπει

Η επιτυχία της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελεί μονόδρομο... 
Το κυνήγι του σταυρού και οι... ατομικές συνιστώσες με το βλέμμα στους ψηφοφόρους δεν έχουν χώρο αυτή τη φορά στην κεντροδεξιά. Προκαλούν ζημιά την ώρα που απαιτείται ομαδικό παιχνίδι και πλήρης στήριξη του Πρωθυπουργού στον αγώνα για ανάταξη και ανάπτυξη της χώρας. Η συσπείρωση των ψηφοφόρων, όπως καταγράφεται και στις δημοσκοπήσεις πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για υπουργούς, βουλευτές και στελέχη...

Στο χώρο της αριστεράς οι διαφορετικές απόψεις μπορεί να ακούγονται, αλλά επι της ουσίας όλοι υποχωρούν και υπακούουν στις αποφάσεις του αρχηγού. Στον ΣΥΡΙΖΑ τα παραδείγματα πολλά ειδικά την εποχή της διακυβέρνησης της χώρας αλλά και το διάστημα που βρίσκεται στην αξιωματική αντιπολίτευση. Όλοι σιωπούν και συσπειρώνονται γύρω από τον επικεφαλής ακόμη και όταν η πολιτική του έρχεται σε αντίθεση με την ίδια την ιδεολογική βάση του κόμματος.
Εν αντιθέσει στο χώρο της κεντροδεξιάς οι συνιστώσες είναι πολλές, διότι είναι ατομικές. Κάθε ένας κινείται με το βλέμμα στραμμένο στους ψηφοφόρους. Οι υπουργοί εκτιμώντας πως σε έναν επικείμενο ανασχηματισμό θα χάσουν τον θώκο τους επιδιώκουν την εξυπηρέτηση του εκλογικού τους κοινού και οι βουλευτές ειδικά αυτοί που δύσκολα θα αξιοποιηθούν σε ένα επόμενο κυβερνητικό σχήμα στρέφονται στην ιδεολογική τέρψη του κοινού τους , το οποίο γνωρίζουν από που προέρχεται και ποιές είναι οι ευαισθησίες του.
Στο πλαίσιο αυτό χάνεται η ουσία της προσπάθειας που απαιτείται για να αντιμετωπιστεί η κρίση που πλανάται πάνω από τη χώρα και η καταιγίδα που φέρνει η πανδημία μέσω του μεγάλου πλήγματος στην οικονομία.

Πολύ δε περισσότερο τη στιγμή που τα φαινόμενα αυτά κάνουν την εμφάνιση τους την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει να δείξει σημαντικές επιτυχίες κυρίως στα εθνικά θέματα μετά και τη σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες αντιμετωπίζοντας, μεταξύ όλων των προβλημάτων, την επιθετικότητα της Τουρκίας. Οδηγείται δηλαδή ο Πρωθυπουργός αντί να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά τις επιτυχίες που σημειώνονται και να καθορίσει τα επόμενα βήματα στο δύσκολο παζλ της νέας εποχής, να ασχολείται με καταστάσεις που ανακύπτουν μέσα από τις προσωπικές στοχεύσεις στελεχών.
Στην παρούσα φάση τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος πρέπει να έχουν έναν και μοναδικό στόχο. Την επιτυχία της κυβέρνησης και αυτό δύναται να επιτευχθεί μόνο μέσω του ομαδικού παιχνιδιού. Αν αποτύχει αυτή η κυβέρνηση θα αποτύχει η χώρα και αν οι μεταρρυθμίσεις δεν υλοποιηθούν η Ελλάδα, μετά την κρίση, θα βρεθεί και πάλι στην τελευταία θέση έχοντας χάσει για μια ακόμη φορά το τρένο της ανάπτυξης.

Η ψηφοθηρική λογική είναι καταστροφική. Οι εποχές που η χώρα κινούνταν με τον αυτόματο πιλότο, με τους πόρους να εισρέουν και τη διαχείριση να γίνεται επί της ουσίας χωρίς έλεγχο έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, όπως και η λογική του πελάτη-ψηφοφόρου.
Πρέπει όλοι να κατανοήσουν πως μόνο εφόσον η κυβέρνηση αυτή πετύχει θα μπορούν να απευθυνθούν στους πολίτες και να διεκδικήσουν, ο καθένας από το έργο που εκλήθη να επιτελέσει, την ψήφο τους. Η ομαδικότητα, η στήριξη ακόμη και δύσκολων αποφάσεων μπροστά στο κοινό καλό αποτελεί το διαβατήριο για την επόμενη εκλογική μάχη.

Άλλωστε είναι πλέον ορατό πως οι ψηφοφόροι γίνονται όλο και πιο επιλεκτικοί αναζητώντας, στην πλειοψηφία τους, τα πρόσωπα που θα τους οδηγήσουν στην επόμενη ημέρα. Οι δημοσκοπήσεις το αποτυπώνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, δεδομένου ότι οι πολίτες δείχνουν να γυρνούν την πλάτη στον λαικισμό του ΣΥΡΙΖΑ και την αγωνιώδη προσπάθειά του να αποκομίσει οφέλη από τα δυσμενή αποτελέσματα της νέας κρίσης, ενώ ταυτοχρόνως στηρίζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη διαπιστώνοντας πως έχει θέση ως βασικό στόχο την αλλαγή σελίδας.

Παρεκκλίσεις και παρεκτροπές αυτή τη φορά δύσκολα θα συγχωρεθούν.

2 σχόλια:

aik είπε...

Στηριξη στο Κουλη; Πας καλα ή πληρωνεσαι χοντρα;Τον υπαλληλο των μεγαλολαμογιων,τον οσφυοκαμπτη των Γερμανων,τον ανεπαγγελτο ανικανο που δε μπορει να χωρισει δυο γαιδαρων αχυρα,αυτος και η παρεα του,δηθεν αριστοι;[Αμα δεν εγλυφε ο πατερας του ουτε στη τραπεζα].Αυτον,που την μονη ικανοτητα που εχει ειναι,ο καλυτερος yesman της χρονιας.Θελεις να στηριξουμε μια συμορια που κατεστρεψε τα παντα,καταστρατηγησε νομους και Συνταγμα και δεν ανηκει και στη ΝΔ.ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ!

Stathis είπε...

Αν έχεις λογική...
Θα τρίβεις τα μάτια σου!