Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020

Βέρτιγκο στον ΣΥΡΙΖΑ

Δεν έχει ξανασυμβεί. 
Ένα κόμμα που μόλις έχασε τον ενοποιητικό παράγοντα της εξουσίας τα στελέχη του να πετσοκόβονται μεταξύ τους και να πετσοκόβουν τον αρχηγό. 
Δεν πρόλαβε να καταλαγιάσει ο κουρνιαχτός που σήκωσε ο Τσακαλώτος, ενέσκηψε ως θύελλα ο Κοντονής κάνοντας το κόμμα μαλλιά - κουβάρια.
Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης ο οποίος δήλωσε δημοσίως ότι είχε προειδοποιήσει εγκαίρως πως οι διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα ευνοούν τη Χρυσή Αυγή. Στον ΣΥΡΙΖΑ πάγωσαν και εξέδωσαν μια... ανακοίνωση στη οποία ισχυρίζονται ότι οι δηλώσεις του υιοθετούν την προπαγάνδα και τα fake news της ΝΔ, του καταλόγισαν ότι αντικειμενικά εξυπηρετούν πολιτικά συμφέροντα εχθρικά προς την Αριστερά.
Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός τους κατακεραύνωσε χαρακτηρίζοντας την ανακοίνωση ως μνημείο συκοφαντίας και σταλινισμού. Σε επεξηγηματικές του δηλώσεις εξηγεί ότι η παραίτησή του από μέλος της ΚΕ έγινε προ τριημέρου και σχετίζεται αποκλειστικά με την καταστροφική εσωστρέφεια, τις ομαδοποιήσεις, τους εσωτερικούς μηχανισμούς και τις δημόσιες αντεγκλήσεις στελεχών του κόμματος - τις οποίες βέβαια οι δημόσιες δηλώσεις του δεν αναίρεσαν.
Προς «βοήθεια» του Κοντονή ήρθε ο επίσης πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος που επιδοκίμασε τις αιτιάσεις Κοντονή για τη ΧΑ λέγοντας «είναι σωστό αυτό που λέει ο Κοντονής. Πέρασαν και κάποιες επί μέρους ρυθμίσεις που είναι προβληματικές και δεν το αρνούμαι ότι είναι προβληματικές, και κάποιες από αυτές άστοχες».

Εν τω μεταξύ αφού διαβεβαίωναν ότι όλα είναι είναι μια χαρά και δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα, έβαλαν τον πρώην σκληρό επικριτή του Τσίπρα Γιάννη Ραγκούση - «Ο Τσίπρας είναι ο πιο ανέντιμος Πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης» - να καταθέσει τροπολογία. Μα αφού όλα ήταν καλά τι χρειαζόταν η τροπολογία; Μάλλον για να σκορπίσει ευθυμία.
Ο Παρασκευόπουλος υπενθυμίζουμε ήταν ο υπουργός που από βήματος Bουλής: «Πρέπει να αποφασίσουμε τι προτιμούμε: Μια προσπάθεια ένταξης της ΧΑ στο κλίμα της δημοκρατίας ή τη διαρκή ρήξη. κατά τη γνώμη μου πρέπει να προηγηθεί μια προσπάθεια σύγκλισης»!

Φυσικά στα social media από εντεταλμένους του ΣΥΡΙΖΑ είχαν υποστεί την κατάλληλη περιποίηση, ότι εξυπηρετούν τον αντίπαλο και εν προκειμένω τη ΝΔ, βγάζοντάς την από τη δύσκολη θέση που βρίσκεται - παλιά μου τέχνη κόσκινο αυτά για την Αριστερά.



Να θυμίσουμε επίσης ότι ο Τσίπρας στη θέση Κοντονή είχε βάλει τον Καλογήρου, πρώην νομικό σύμβολο του Νίκου Παππά που είχε συντάξει τον… πετυχημένο νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες. Έτρεχαν τότε η υπόθεση της Novartis, τα εξοπλιστικά, η δίκη της Χ.Α. και ο Ποινικός Κώδικας.
Στην συνέχεια υπήρξε η εισπήδηση στον ΣΥΡΙΖΑ διά γραπτής παραχώρησης ψήφου των (από τα γεννοφάσκια αριστερών) Κουντουρά, Κόκκαλη (των ΑΝΕΛ), Ζουράρη, Παπακώστα και Παπαχριστόπουλου.

Τι δηλούν όλα αυτά; Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προσπάθησε να κυβερνήσει με τις πολυπαινεμένες αρχές της Αριστεράς που συνεχώς επικαλείτο. Από την προσπάθεια ελέγχου της Δικαιοσύνης μέχρι το νόμο για τα ΜΜΕ τις Πρέσπες και τη μεθόδευση για να πέσει στα μαλακά η ΧΑ, δείχνουν ένα διαρκές θρίλερ υπόγειων συνεννοήσεων, σκιερής κουτοπονηριάς (πως να τους τη φέρουμε), μικρονόων πρόσκαιρων σχεδιασμών χωρίς προοπτική, κουτσαβάκικης συμπεριφοράς, ρητορικής του μίσους.

Δεν κυβέρνησε με αρχές. Ήταν ομάδες που απέβλεπαν στην εξουσία (θεμιτό, για αυτό υπάρχουν τα κόμματα) αλλά προσπάθησε να την κατακτήσει και να την κρατήσει με κάθε τρόπο.

Ακόμη και στο φλέγον θέμα της ΧΑ, παρότι δεν μπορεί κάποιος να ισχυριστεί τεκμηριωμένα ότι έγινε συναλλαγή μαζί της, οι ενδείξεις παραπέμπουν εκεί. Και δεν είναι καχύποπτοι όσοι το σκέφτονται. Είναι υπεύθυνος ο ΣΥΡΙΖΑ για τις εντυπώσεις που εκπέμπει από τις δηλώσεις Βούτση και τα άρθρα Κατρούγκαλου ως τις δηλώσεις Κοντονή - Παρασκευόπουλου και την καρκινοβασία της δίκης.

Δικαίως ορθώνονται αμείλικτα τα ερωτήματα για την σύμπλευση σε κοινές ψηφοφορίες, ή γιατί ήταν επιβεβλημένη η ταχύρρυθμη ψήφιση του Π.Κ. Ίσως ο ΣΥΡΙΖΑ να ήθελε να έχει μέλλον η Χ.Α. γιατί θα έκοβε ψήφους από τη ΝΔ. Ίσως όμως και να ήθελε να προφυλάξει κάποιους δικούς του από τις διερευνήσεις που κάνει η Βουλή. Σε κάθε περίπτωση είναι εκτεθειμένος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: