Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2020

Ανάλυση: «Ομπρέλα» Μητσοτάκη εν μέσω κακοκαιρίας

Η φετινή ομιλία του πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη ήταν τελείως διαφορετική από όσες είχαμε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια. 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν άνοιξε, ως είθισται από τους πρωθυπουργούς σε κάθε ΔΕΘ, ολόκληρη την βεντάλια των θεμάτων με την οποία καταπιάνεται μία κυβέρνηση, επιλέγοντας να εστιάσει σε δύο βασικούς τομείς καθ’όλα επίκαιρους: την Εθνική Αμυνα και την Εθνική οικονομία που βάλλεται λόγω της πανδημίας...

Η ελληνοτουρκική κρίση και η αναγκαιότητα αμυντικής θωράκισης της χώρας από τη μία αλλά και η ανακοίνωση συγκεκριμένων μέτρων για την μείωση των οικονομικών επιπτώσεων από την άλλη, έδωσαν τον βασικό τόνο στην ομιλία του κ. Μητσοτάκη ο οποίος ουσιαστικά σε όλη την ομιλία του εστίασε στους επόμενους έξι μήνες, με τον βασικό στόχο να είναι η χώρα να βγει από την πολλαπλή καταιγίδα που βιώνει σήμερα, στο δρόμο της ανάπτυξης το 2021. Ο πρωθυπουργός ουκ ολίγες φορές τόνισε πως οι φετινές συνθήκες δεν αφήνουν περιθώρια για μακρόπνοες αναφορές, αλλά επιβάλλουν ένα σχέδιο για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων με το βλέμμα στο επόμενο διάστημα.

Αυτοπεποίθηση για τα δύσκολα


«Είμαι εδώ για τα δύσκολα» ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας διαρκώς την λέξη «αυτοπεποίθηση» που αποτέλεσε και το βασικό σύνθημα της φετινής ομιλίας στο Φόρουμ της ΔΕΘ, που ήταν «Χτίζουμε την Ελλάδα της αυτοπεποίθησης». Η λέξη ουσιαστικά περιγράφει τόσο την πολλαπλή κρίση που βιώνει η χώρα, καθώς αυτοπεποίθηση χρειάζεται κυρίως στα δύσκολα, όσο και τον τρόπο με τον οποίο επιδιώκει ο κ. Μητσοτάκης να απαντήσει η χώρα στις προκλήσεις.
Για να ενισχύσει περαιτέρω το αίσθημα αυτό ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η κρίση στα χερσαία σύνορα στον Εβρο αλλά και η πανδημία αμέσως μετά, δίνοντας δύο απτά παραδείγματα πως η Ελλάδα μπορεί να ανταπεξέλθει ακόμα και υπό ασφυκτική πίεση.

Εν κατακλείδι ο πρωθυπουργός έδειξε με την ομιλία του πως ο βασικός του στόχος αυτή την στιγμή εστιάζει στο άμεσο μέλλον και είναι να οδηγήσει το καράβι που βρίσκεται αυτή την στιγμή εν μέσω θαλασσοταραχής, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια σε ήσυχο και ασφαλές λιμάνι.

1 σχόλιο:

aik είπε...

Ομπρελλα και πρασσειν αλογα.Εμεις τωρα πρεπει να πιστεψουμε την ορτινατζα του Κουρτακη,γιατι απο Πρωθυπουργο τελειωσαμε.