Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020

Δημοσκόπηση Marc: Προβάδισμα 20,3 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Συνεχίζει το συντριπτικό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενέργησε η Marc για λογαριασμό της εφημερίδας "Πρώτο Θέμα”. Πιο συγκεκριμένα, το κυβερνών κόμμα στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνει ποσοστό 40,1%, έναντι 19,8% του ΣΥΡΙΖΑ.
Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με 6,4%, το ΚΚΕ με 5,1%, η Ελληνική Λύση με 3,0%, το ΜέΡΑ24 με 1,5% και οι Έλληνες Για Την Πατρίδα με 1,3%... Άλλο Κόμμα απάντησε το 3,2% των ερωτηθέντων, Άκυρο-Λευκό το 1,8%, Αποχή το 4,8%, ενώ ένα ποσοστό 13,0% δηλώνει αναποφάσιστο.

Διαμετρικά αντίθετες οι δημοτικότητες Μητσοτάκη-Τσίπρα


Το 63% των συμμετεχόντων στην έρευνα εξέφρασε θετική και μάλλον θετική γνώμη για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τις αρνητικές και μάλλον αρνητικές γνώμες να περιορίζονται στο 34,4%. Στον αντίποδα, το 66,3% των ερωτηθέντων έχει αρνητική και μάλλον αρνητική γνώμη για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και μόλις το 31,1% να εκφράζει θετική και μάλλον θετική γνώμη.

Γνώμες αντίθετες και για κυβέρνηση- ΣΥΡΙΖΑ

Παρότι έχουν περάσει 14 μήνες από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, η κυβέρνηση συνεχίζει να συγκεντρώνει τις θετικές γνώμες του κοινού. Πιο συγκεκριμένα το 62,5% των ερωτηθέντων εκφράζει θετική και μάλλον θετική γνώμη για την κυβέρνηση, έναντι 36,1% που έχει αρνητική ή μάλλον αρνητική γνώμη.
Αναφορικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, οι αρνητικές γνώμες υπερκεράζουν αυτές της κυβέρνησης, καθώς το 77,1% των ερωτηθέντων βλέπουν αρνητικά ή μάλλον το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έναντι ενός ισχνού 20,0% που έχει θετική ή μάλλον θετική άποψη.

Οι απόψεις για κορονοϊό, ελληνοτουρκικά, οικονομία

Όσον αφορά το θέμα του κορονοϊού, το 44,6% των ερωτηθέντων απάντησε θετικά στην προοπτική να κάνει το εμβόλιο για τον ιό, ενώ το 28,5% εξέφρασε επιφυλάξεις, την ώρα που το 26,9% απάντησε αρνητικά. Πάντως το 74,3% θεωρεί τον κορονοϊό υπαρκτό και επικίνδυνο, ενώ ένα ποσοστό 23,9% θεωρεί τον ιό υπαρκτό αλλά όχι πιο επικίνδυνο από μια απλή γρίπη. Τέλος ένα ποσοστό 1,2% θεωρεί ότι δεν υπάρχει ο κορονοϊός, ενώ το 0,6% των ερωτηθέντων δεν εξέφρασε άποψη.

Σε σχέση με την ένταση με την Τουρκία, το 38,1% ζήτησε σκληρότερη στάση, έναντι του 59,1% που δήλωσε επιμονή στον διάλογο. Όσον αφορά την αξιολόγηση της κυβέρνησης στα ελλλληνοτουρκικά, το 59,6% έχει θετική ή μάλλον άποψη, έναντι του 35,0% του έχει αρνητική ή μάλλον αρνητικά άποψη.

Η κυβέρνηση κρίνεται οριακά θετικά για τους χειρισμούς της στην αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορονοϊού, με 50,3% έναντι 44,5%, Αντίθετα, η κυβέρνηση συγκεντρώνει 73,1% θετικών κρίσεων στην συνολική αντιμετώπιση της πανδημίας, έναντι 25,5% αρνητικών. Τέλος, το 66,1% των ερωτηθέντων συμφωνεί και μάλλον συμφωνεί με τη χρήση μάσκας στα σχολεία, ενώ το 28,5% διαφωνεί ή μάλλον διαφωνεί με τη χρήση της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: