Σάββατο 2 Μαΐου 2020

Η κίνηση Μητσοτάκη σε Σακελλαροπούλου που δεν περνάει απαρατήρητη

Μερικές επιλογές στην πολιτική κινούνται μακριά από το φως της δημοσιότητας αλλά παρόλαυτα είναι εξαιρετικά ενδεικτικές για το τι μέλλει γενέσθαι. 
Μπορεί λοιπόν η επικαιρότητα ακόμα και σήμερα να έχει ως επίκεντρο τις εξελίξεις γύρω από τον κορονοϊό, όμως το Μέγαρο Μαξίμου βήμα βήμα με απολύτως συνειδητό τρόπο «χτίζει» την επόμενη μέρα.
Την ώρα λοιπόν που οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν τη δυνατότητα, έστω και ως φωτογραφία της στιγμής, του Κυριάκου Μητσοτάκη να δημιουργήσει συνθήκες πολιτικές κυριαρχίας για τα επόμενα χρόνια, ο... πρωθυπουργός το απόγευμα της Παρασκευής προχώρησε σε μία ασυνήθιστη επιλογή. Ή καλύτερα για να είμαστε πιο σωστοί σε μία κίνηση που ελάχιστες φορές στο παρελθόν έχει καταγραφεί. Στην ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, με την οποία γνωστοποιήθηκε η συνάντηση του με την πρόεδρο της Δημοκρατίας την ερχόμενη Δευτέρα, η είδηση κρυβόταν στην τελευταία πρόταση.
«...Η ενημέρωση της Προέδρου της Δημοκρατίας από τον Πρωθυπουργό θα πραγματοποιείται στο εξής σε τακτική μηνιαία βάση» ανέφερε το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού.

Ήταν η πρώτη φορά που το Μέγαρο Μαξίμου δήλωσε δημόσια ότι ο κ.Μητσοτάκης θα συναντάει την κυρία Σακελλαροπούλου μία φορά τον μήνα προκειμένου να την ενημερώνει για τρέχοντα θέματα. Μέχρι σήμερα οι συναντήσεις πρωθυπουργού -προέδρου της Δημοκρατίας θα αναρωτηθεί κάποιος.
Είδηση επί της ουσίας δεν υπάρχει αφού η συνεργασία των δύο θεσμών είναι απολύτως φυσιολογική όμως , το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ο κ.Μητσοτάκης επέλεξε να ανακοινώσει με τον πλέον επίσημο τρόπο τον τακτικό χαρακτήρα των συναντήσεων. Μία κίνηση που δεν είχε κάνει για παράδειγμα με τον προηγούμενο ένοικο της Ηρώδου Αττικού, τον Προκόπη Παυλόπουλο. 
Τι είναι αυτό λοιπόν που έσπρωξε σε αυτή την ανακοίνωση την κυβέρνηση ;

Αρχικά είναι σαφές ότι το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί να δώσει στην προεδρία της Δημοκρατίας τη θέση που της αρμόζει στην εσωτερική πολιτική σκηνή. 
Έναν κεντρικό, έναν απολύτως θεσμικό ρόλο που έχει ως άξονα την ενημέρωση για όλα τα θέματα. Προφανώς ρόλο σε αυτό παίζει και το γεγονός ότι η κυρία Σακελλαροπούλου αποτελεί προσωπική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Από την άλλη δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τα τελευταία 24ωρα ο πρωθυπουργός με διαδοχικές «μικρές αλλά συμβολικές» κινήσεις στέλνει το μήνυμα στους πολίτες ότι πρόθεσή του είναι να επανέλθει η χώρα στην κανονικότητα και σε θεσμικό επίπεδο.
Για παράδειγμα μόνο τυχαίο δεν ήταν το γεγονός ότι στην συνεδρίαση της Βουλής ,το πρωί της Πέμπτης, ο κ.Μητσοτάκης έμεινε εντός της ολομέλειας σε ολόκληρη τη συζήτηση και μάλιστα προχώρησε σε τριτολογία, κάτι που ελάχιστες φορές είχε κάνει στο παρελθόν .

Είναι προφανές ότι μέρα με την μέρα το Μέγαρο Μαξίμου μέσα από διαφορετικές αφορμές , στην πράξη, «σβήνει» με τον δικό του τρόπο τα όποια σενάρια πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Το μόνο άλλωστε που αναζητάει ο κ.Μητσοτάκης, όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές, την περίοδο αυτή είναι η επιστροφή στην κανονικότητα.

Γιάννης Κ. Τρουπής

Δεν υπάρχουν σχόλια: