Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

Στη «γωνία» έχουν στριμώξει τον Τσίπρα οι «53» - «Καζάνι που βράζει» ο ΣΥΡΙΖΑ

Υπό ομηρεία βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας, μετα το μανιφέστο-δηλητήριο της Κίνησης των «53», η οποία με τις αποφάσεις της Πανελλήνιας Συνδιάσκεψης της βάζει «κόκκινες γραμμές» στα σχέδια επί χάρτου του αρχηγού(;) για την μετάλλαξη του κόμματος και την «απογαλακτηκοποίηση» από το αριστερό του παρελθόν.
Στην πραγματικότητα, απαγορεύει στον Αλέξη Τσίπρα να κινηθεί χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους, ενώ ταυτόχρονα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αυτοχρήζεται υπαρχηγός στον ΣΥΡΙΖΑ και μόνιμο αντίπαλο δέος στον Αλέξη Τσίπρα...
Τα προαναφερθέντα συμπεράσματα προκύπτουν αβίαστα, αν αποκωδικοποιήσει κανείς το
πυκνογραμμένο κείμενο αμφισβήτησης της Εξουσίας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος μέχρι χθες, ήταν ο απόλυτος… αυτοκράτορας στην Κουμουνδούρου.
Οι ημέρες παντοδυναμίας του έφθασαν στο τέλος και ο Αλέξης Τσίπρας απ’ εδώ και στο εξής, πριν λάβει οποιαδήποτε απόφαση στρατηγικού χαρακτήρα, θα πρέπει να έχει και την έγκριση της «Κίνησης των 53».
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η ομάδα του έθεσαν δυο «Κόκκινες γραμμές», που αν παραβιαστούν θα είναι αιτία πολέμου.
Πρώτον. Να μην αλλάξει όνομα ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτό γιατί το τελευταίο διάστημα, πολλοί εκ των νεόκοπων συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα έχουν εισηγηθεί επί της ουσίας τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ και τη δημιουργία ενός νέου κόμματος, με άλλη ονομασία και αμιγώς σοσιαλδημοκρατικό ιδεολογικό στίγμα.
Ένα θέμα μάλιστα που ο Αλέξης Τσίπρας έχει συζητήσει και με τους ευρωπαίους σοσιαλιστές, στο πλαίσιο ένταξης του νέου κόμματος, στην ευρωσοσιαλιστική ομάδα.
Δεύτερον να διατηρηθεί η αριστερή ταυτότητα. Μια παράμετρος ιδιαίτερα κρίσιμη, για να μην οδηγηθούν τα πράγματα στα …άκρα, καθώς το εμφυλιοπολεμικό κλίμα που επικρατεί στην Κουμουνδούρου χρειάζεται μόνο μια σπίθα για να ανάψει το φυτίλι και ο ΣΥΡΙΖΑ να μετατραπεί σε Κούγκι.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και το κείμενό τους, που είναι γεμάτο από αιχμές, καθώς μιλούν για «υποτονική και αμήχανη» πολλές φορές μετεκλογική στάση του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι λανθασμένα εστιασμένη στα σκάνδαλα του παρελθόντος.
Η αριστερή Κίνηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, πλέον διεκδικεί μεγάλο κομμάτι της εξουσίας στην Κουμουνδούρου, το οποίο πρέπει να αποτυπωθεί και στη νέα ηγετική ομάδα που θα συγκροτηθεί αμέσως μετά το Συνέδριο του κόμματος, που υπολογίζεται να γίνει την Άνοιξη, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου.
Μετά τη δημοσιοποίηση του κειμένου-απόφαση της πανελλαδικής τους συνδιάσκεψης, πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσαν να πουν ότι οι αριστεροί σύντροφοί τους δεν έθεσαν μόνο δύο αλλά 53 «κόκκινες γραμμές», μια αναφορά που δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον διασπασμένος σε δύο μεγάλα κομμάτια.
Το αντάλλαγμα που πήρε ο Αλέξης Τσίπρας είναι η Κίνηση των «53» να μην θέσει ζήτημα ηγεσίας. Το κοινό επιχείρημα είναι ότι το 31,5% των εθνικών Εκλογών είναι ποσοστό που δε δημιουργεί συνθήκες αμφισβήτησης του αρχηγού. Η διαφωνία, όμως για το είδος της αντιπολίτευσης επικρεμάται ως «δαμόκλειος σπάθη» στην Κουμουνδούρου.
Όμως και το αντάλλαγμα που πήρε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στην παρούσα φάση είναι έωλο, αν σκεφτεί κανείς, ότι αν τους επόμενους μήνες μετά το συνέδριό,
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αρχίζει να «ροκανίζει» την υπάρχουσα γιγαντιαία διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία, τότε όλα θα συζητηθούν εκ νέου και σε άλλη βάση, καθώς η εσωστρέφειά θα επανέλθει δριμύτερη.
Απλά, ο Αλέξης Τσίπρας επενδύει στο γεγονός ότι σιγά-σιγά, θα αρχίσει η κυβερνητική φθορά, λόγω κυβερνησιμότητας και έτσι θα αποφύγει την «εκπαραθύρωση» του και θα έχει άλλη μια ευκαιρία να οδηγήσει το κόμμα ο ίδιος σε εκλογές.
Ο Αλέξης Τσίπρας σε πρόσφατη συνέντευξή του επιβεβαίωσε το σχέδιό του για εκλογή του από το συνέδριο, αλλά και επανεκλογή του από τη βάση μετά το συνέδριο, εφόσον η πρόταση που προανήγγειλε ότι θα τεθεί, ψηφιστεί από το συνέδριο. Από μία βάση συντεταγμένη και συγκεκριμένη και όχι αόριστη, όπως τόνισε.
Ο Τσίπρας επιμένει στη διεύρυνση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, προωθεί την ηλεκτρονική εγγραφή μελών, έχει μάλιστα εμπλακεί προσωπικά σε αυτήν την καμπάνια. Παράλληλα έχει δώσει ήδη σήμα για τη στροφή του κόμματος προς το κέντρο, προσπαθώντας να συστηματοποιήσει το κόμμα του, ως δεύτερο και εναλλακτικό πόλο εξουσίας στο πολιτικό σύστημα.

«Μανδαρίνοι» προς Τσίπρα: Διώξε τα βαρίδια


Το μανιφέστο της «Κίνησης των 53» πρωτίστως ενόχλησε τους «μανδαρίνους» του Αλέξη Τσίπρα οι οποίοι βρήκαν ευκαιρία να εισηγηθούν στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να απομακρύνει όλα τα «βαρίδια» από το κόμμα, χωρίς όμως να αναφερθούν σε ονόματα.
Το πρόβλημα-δίλημμα για τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ είναι το είδος της αντιπολίτευσης που πρέπει να κάνει η Κουμουνδούρου εντός και εκτός Βουλής.
Στην προκειμένη περίπτωση οι απόψεις είναι δυο. Η πρώτη αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει πλέον μεγάλο κόμμα και δεν του ταιριάζει η αντιπολίτευση του πεζοδρομίου και ο καταγγελτικός λόγος. Και η δεύτερη, υποστηρίζει το σκληρό ροκ στην κυβέρνηση, μια άποψη που έχει …περπατήσει περισσότερο εντός της Κουμουνδούρου.
Γι’ αυτό και είδαμε τον Αλέξη Τσίπρα, να φορά δερμάτινο μπουφάν και αθλητικά παπούτσια και να κατεβαίνει στην πορεία του Πολυτεχνείου, την οποία όμως εγκατέλειψε στη …μέση της.
Το βέβαιο είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι ο ισχυρός αρχηγός του παρελθόντος, όπου ο λόγος του ήταν διαταγή. Τα πράγματα από τότε έχουν αλλάξει πολύ και σήμερα άγεται και φέρεται από τις συνιστώσες του κόμματος.
* Δημοσιεύτηκε στο «Καρφί» του Σαββατοκύριακου

Δεν υπάρχουν σχόλια: