Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019

Ούτε τα «ανοίξαμε και σας περιμένουμε» ούτε τα περί «λαθρομεταναστών» βοηθούν

Ούτε τα «ανοίξαμε και σας περιμένουμε» ούτε τα περί «λαθρομεταναστών» βοηθούνΗ φωνή της λογικής είναι αυτή που πρέπει να κυριαρχήσει

Το μεταναστευτικό - προσφυγικό ήρθε για να μείνει. 
Όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσει η ελληνική κοινωνία τόσο πιο εύκολα θα προσαρμοστεί και θα βοηθήσει στην ενσωμάτωση των προσφύγων και μεταναστών αφού και εκείνοι στο μεγαλύτερο μέρος τους εδώ θα μείνουν, δύσκολα θα υπάρξει δυνατότητα επιστροφής στις χώρες προέλευσης ή την Τουρκία.
Το ξένο και το άγνωστο προκαλεί τον φόβο. Η ενσωμάτωση ανοίγει το δρόμο να γνωρίσει ο Έλληνας τον άλλον, με τον πολιτισμό και την... κουλτούρα που κουβαλάει όπως και ο άλλος να σεβαστεί τις αρχές και τους κανόνες της χώρας που τον φιλοξενεί.
Ούτε τα «ανοίξαμε και σας περιμένουμε» ούτε τα περί «λαθρομεταναστών» βοηθούν. 
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την ομιλία του στη Βουλή έδειξε αίσθηση του επείγοντος και του καθήκοντος, αλλάζοντας την εικόνα των χαμηλών αντανακλαστικών που επέδειξε η κυβέρνηση του τους δύο πρώτους μήνες, σε αντίθεση με την ετοιμότητα που είχε σε άλλους τομείς.
Είπε τα αυτονόητα. Αναγνώρισε την πολυπολιτισμικότητα η οποία θα χαρακτηρίζει την ελληνική κοινωνία όπως έχει συμβεί εδώ και δεκαετίες σε όλες τις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες. 
Δεν φοβάται ότι θα μας αλλοιώσουν οι πρόσφυγες και μετανάστες. Η ελληνική ταυτότητα είναι πολύ ισχυρό brand name διεθνώς και όποιος ανησυχεί ότι θα την χάσει τότε δεν έχει εθνική αυτοπεποίθηση.
Ο πρωθυπουργός δεν δίστασε να αναγνωρίσει ότι δεν θα είχε πρόβλημα να δει ακόμη και ένα παιδί πρόσφυγα να σηκώνει την ελληνική σημαία στην παρέλαση γιατί αρίστευσε παρακολουθώντας το ελληνικό σχολείο. Πως μπορείς αλήθεια να αρνηθείς αυτήν την τιμή όταν ο ίδιος ο αριστούχος μετανάστης μαθητής θα ήθελε να την σηκώσει; Προσωπικά θα με ενοχλούσε να σηκώνει τη σημαία μαθητής με κλήρωση είτε ήταν αλλοδαπός είτε Έλληνας. Επιβράβευση στην αριστεία είναι η σημαία. Όχι ένα τρόπαιο για περιφορά. Με ενοχλεί πολύ και η λέξη «λαθρομετανάστης» όχι από ιδεοληψία αλλά από σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή. Όπως με ενοχλούν πάρα πολύ και τα όσα λέγονται περί «Ορμπαν» κλπ.

Αλήθεια επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν έκλεισε το 2016 ο βαλκανικός δρόμος, δηλαδή, όλα τα βόρεια σύνορα - κατ´επιταγήν των πάσης φύσεως «Ορμπανιστών» και Ευρωπαίων; 
Πως αντέδρασε τότε ο κ.Τσίπρας και οι σύντροφοι του; 
Τα σύνορα μέχρι σήμερα είναι κλειστά! 
Επί ΣΥΡΙΖΑ δεν δημιουργήθηκε το κολαστήριο της Ειδομένης, της Μόριας κλπ; 
Επί ΣΥΡΙΖΑ δεν μετατράπηκε σε hot spot το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Λέρου όπου νοσηλεύονται 154 ψυχικά πάσχοντες, και φιλοξενούνται 1.500 μετανάστες και πρόσφυγες; 
Επί ΣΥΡΙΖΑ δεν εγκλωβίστηκαν οι 69.387 αιτούντες άσυλο των οποίων οι υποθέσεις βρίσκονται σε χρόνια εκκρεμότητα; 
Αυτοί που δεν θα πάρουν τελικά άσυλο θα το αποδεχθούν ήρεμα;
 
Η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου που προωθείται τώρα είναι εκ των ων ουκ άνευ.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεσμεύτηκε ακόμη ότι 40.000 με προσφυγικό προφίλ θα μεταφερθούν σε αξιοπρεπείς συνθήκες, σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία και για άλλους 16.000 θα υπάρξουν προγράμματα με επιδότηση εργασίας. Και επί ΣΥΡΙΖΑ μεταφέρθηκαν γύρω στις 16.000 σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει η Κουμουνδούρου. Όμως η προηγούμενη κυβέρνηση έδειξε ανεπάρκεια ακόμη και ως προς την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων η οποία έφτασε μόλις το 22% την ώρα που δεν είχαν ένα στρώμα και ένα αξιοπρεπές γεύμα οι κατατρεγμένοι για τους οποίους όλοι τώρα κόπτονται μην τους πειράξει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε και δεν διαχειρίζεται το μεταναστευτικό - προσφυγικό, οι διάφορες λέξεις τύπου «ανάσχεση» «αποτροπή» κλπ. επανήλθαν στο λεξιλόγιο της αντιπολιτευτικής κριτικής ως «επικίνδυνες». Φυσικά και θα μπορούσαν να γίνουν επικίνδυνες. Πως είναι δυνατόν όμως κάποιοι να σκέφτονται ότι μπορεί να υπάρξει ποτέ ελληνική κυβέρνηση που θα δίνει την εντολή να βυθίζονται βάρκες με μετανάστες; Αυτό δεν προσβάλει την οποιαδήποτε κυβέρνηση αλλά την ίδια την Ελλάδα και το φως του ανθρωπισμού που εκπέμπει.

Θα πρέπει να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της και η ΕΕ. 
Αν δεν υπάρξει βοήθεια για τις χώρες στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «είναι ζήτημα χρόνου να φθάσουν οι μετανάστες και στη Γερμανία» όπως προειδοποίησε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ.

Η φωνή της λογικής είναι αυτή που πρέπει να κυριαρχήσει. Κι αυτή δεν είναι ούτε αριστερή, ούτε δεξιά, ούτε καν κεντρώα. Δεν σηκώνει ταμπέλες. Η κοινή λογική υπαγορεύει το αυτονόητο. 
Δεν μπορούμε να δεχθούμε τους κατατρεγμένους όλου του κόσμου. Κι αυτούς που θα μείνουν πρέπει να τους στηρίξουμε να φτιάξουν τη νέα ζωή τους εφόσον κι εκείνοι δείξουν το σεβασμό στη χώρα που τους φιλοξενεί. 
Οπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «ούτε φράχτες θέλουμε, ούτε τείχη, θέλουμε κανόνες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: