Τρίτη 30 Απριλίου 2019

Βίκυ Φλέσσα: «Κατάντησαν την ΕΡΤ "Πράβντα" του ΣΥΡΙΖΑ»

flessa_main01
Η γνωστή δημοσιογράφος εξηγεί στο «ΘΕΜΑ» γιατί αποφάσισε να είναι υποψήφια με τη Ν.Δ., καταγγέλλει τον αποκλεισμό της από την κρατική τηλεόραση, μιλά για τα σεξιστικά σχόλια εναντίον της και ξεσπά κατά του Πολάκη: «Ντροπιάζει την Κρήτη του Βενιζέλου»
Στην πρώτη της συνέντευξη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, η δημοσιογράφος Βίκυ Φλέσσα μιλά για την ΕΡΤ, τη διαμάχη που ξέσπασε για την απόφασή της να συμπορευτεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να διεκδικήσει μια θέση στην Ευρωβουλή και για όλα όσα ονειρεύεται ως γυναίκα...

- Αν και χρόνια στην τηλεόραση, παραμένετε «άγνωστη» στο ευρύ κοινό δεδομένου ότι διατηρείτε χαμηλό προφίλ και αποφεύγετε συνεντεύξεις και εμφανίσεις. Είναι επιλογή σας, στάση ζωής ή τυχαίο; Πράγματι, φέτος συμπλήρωσα 20 χρόνια στην τηλεόραση. Ηταν επιλογή μου, ζήτημα αρχής. Ανέκαθεν πίστευα ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουμε να κάνουμε ερωτήσεις και όχι να δίνουμε απαντήσεις! Ουδέποτε αισθάνθηκα τηλεοπτική σταρ. 
Οπως λοιπόν δεν παίρνουμε συνέντευξη από κάποιον που γράφει σε μία εφημερίδα και κάνει συνεντεύξεις, γιατί να το κάνουμε με κάποιον που κάνει ερωτήσεις στην τηλεόραση; 

- Μετά από μια μακρά διαδρομή στη δημόσια τηλεόραση ποια είναι τα βασικά σημεία του απολογισμού σας;
Αισθάνομαι υπερηφάνεια για τα χρόνια μου στην ΕΡΤ. Σε ένα περιβάλλον περιορισμένων πόρων, μόχθησα πολύ σκληρά, με αφοσίωση, για να δώσω ένα βήμα σε ανθρώπους που σπανίως εμφανίζονται στην τηλεόραση. Χαιρόμουν πολύ όταν τηλεθεατές μού έλεγαν ότι μόλις τελείωνε η εκπομπή η συζήτηση συνεχιζόταν με φίλους στο σπίτι τους ή στο τηλέφωνο. Οταν ξεκίνησα, το 2002, τις εκπομπές συνεντεύξεων και καλούσα άγνωστους στο ευρύ κοινό διανοούμενους, όπως τον φιλόσοφο Στέλιο Ράμφο ή τον πατέρα Φιλόθεο Φάρο, τον ψυχίατρο Ματθαίο Γιωσαφάτ, τον καθηγητή του ΕΜΠ Θεοδόση Τάσιο και άλλους υπέστην (κι εγώ!) bullying: «Τι μας λέει τώρα αυτή, που θέλει να μας κάνει την κουλτουριάρα… Αν είναι δυνατόν να φέρνει αυτούς από το πουθενά και να τους ρωτάει για τον Θεό και τον θάνατο, μακάβρια θέματα!». Επέμεινα με πείσμα, και στο τέλος έγιναν mainstream (ελληνιστί!) πρόσωπα αυτοί οι «άγνωστοι» καλεσμένοι μου. Χάρη στην εκπομπή «Στα Ακρα» η ελληνική τηλεόραση διευρύνθηκε, η διανόηση έβγαινε στο γυαλί. Αυτή είναι η προσφορά μου στην ελληνική τηλεόραση.
flessa02
«Στα Ακρα» με τον Γιώργο Μπαμπινιώτη

- Γιατί υπήρξε διένεξη με την ΕΡΤ με αφορμή τη διακοπή προβολής της εκπομπής σας; Ζήτησα απλώς να ασκήσω το δικαίωμα των δύο εμφανίσεών μου ως υποψήφια στην ΕΡΤ2 όπου προβάλλεται η εκπομπή μου. Αντί δηλαδή να σχολιάσω πολιτικά ως υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Ν.Δ. να προβληθούν δύο από τις 10 εκπομπές μου «Στα Ακρα» που έχω ήδη έτοιμες. Αρνήθηκαν. Αναμενόμενο…

- Γιατί ήταν αναμενόμενο; Η κυβέρνηση έχει καταντήσει την ΕΡΤ τηλεοπτική «Πράβντα» του ΣΥΡΙΖΑ. Ντρέπομαι να συναντώ τηλεθεατές και να μου λένε «δεν βλέπω πια ΕΡΤ, δεν αντέχω!». Αυτοί που λυμαίνονται τώρα τη δημόσια τηλεόραση σύντομα θα φύγουν και θα αναπνεύσουν οι δημιουργικές δυνάμεις της ΕΡΤ, οι άξιοι άνθρωποί της, υπομονή… 

- Οι γυναίκες έχουν ίσες ευκαιρίες στην πολιτική και στην τηλεόραση; Είναι πάντα πιο δύσκολο για τη γυναίκα, σε κάποιες περιπτώσεις ακατόρθωτο. Πάντως, οι γυναίκες -όταν μας εμπνέει το επάγγελμά μας- είμαστε πολύ αποτελεσματικές.

- Ομως, απ’ όσο γνωρίζω, έχετε γίνει αποδέκτρια σεξιστικών σχολίων λόγω της εξωτερικής σας εμφάνισης. Με ποιον τρόπο τα αντιμετωπίζετε; Αναλόγως τον άνθρωπο και τις συνθήκες πράττω ή λέω. Οι περισσότερες γυναίκες αντιμετωπίζουμε αυτό το πρόβλημα και φερόμαστε αναλόγως. Δεν το έχω αντιμετωπίσει μόνο εγώ.

- Πότε αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την πολιτική; Δική σας ήταν η απόφαση ή λόγω της πρόσκλησης που δεχτήκατε; Το αποφάσισα μετά την πρόταση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη διότι εκτιμώ ότι είναι η τελευταία ευκαιρία να εξασφαλίσει η χώρα μας ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας. Θέλω να το δω και να το ζήσω αυτό πριν φύγουμε εμείς. Απάντησα λοιπόν «ναι» όταν μου ζήτησε να βοηθήσω με όλες μου τις δυνάμεις ώστε η χώρα μας να επανακτήσει το κύρος της στην Ευρώπη με το συγκριτικό της πλεονέκτημα, που είναι ο πολιτισμός. Να προσπαθήσουμε ώστε να γίνει ένα rebranding της Ελλάδας. Σκέφτηκα -ανεξαρτήτως αποτελέσματος- πως θα έχω τη συνείδησή μου καθαρή, ότι προσπάθησα για την πατρίδα μου - κι ας «στραπατσαριστώ». Να μην υπάρχει το άλλοθι «όλοι ίδιοι είναι…». Οχι, λοιπόν, δεν είναι όλοι ίδιοι και στο χέρι μας είναι να επιλέξουμε.

- Γιατί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη; Γιατί είναι σταθερά προσηλωμένος στην αριστεία και την Παιδεία. Εάν γινόταν ένα ΑΣΕΠ πολιτικών αρχηγών, θα ήταν ο μόνος που θα περνούσε! 

- Γιατί επιλέξατε να διεκδικήσετε μία θέση στην Ευρωβουλή; Η Ευρώπη βρίσκεται στην κρισιμότερη καμπή της. Η χώρα μας επίσης. Είναι η ώρα, λοιπόν, να υψώσουμε την Ελλάδα και πάλι στα μάτια των υπόλοιπων Ευρωπαίων. 

- Πώς σας φάνηκε όλο αυτό που συνέβη μεταξύ Κυμπουρόπουλου - Πολάκη; Ο Πολάκης ντροπιάζει την Κρήτη του Ελευθερίου Βενιζέλου και τον πολιτισμό της, που είναι ο αρχαιότερος της Ευρώπης, διότι η Ιστορία της Δύσης ξεκινά με τον μινωικό πολιτισμό. Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος αξίζει τον θαυμασμό όλων μας και όχι τον οίκτο μας, επειδή ουδέποτε έζησε, ούτε θα ζήσει όπως εμείς. Στο βλέμμα και το χαμόγελό του καθρεφτίζονται η στωικότητα, η αρετή και η χαρά της ζωής. 

- Τι ονειρεύεστε να πετύχετε αν εκλεγείτε;
Να γίνει η Ελλάδα μας η ηγετική πολιτιστική δύναμη της Ευρώπης - και υπάρχουν ιδέες γι’ αυτό. Να ξαναθυμηθούμε ποιοι είμαστε! Δεν είμαστε οι Ελληνες των μνημονίων, αλλά εκείνοι που έδωσαν τον πολιτισμό σε όλον τον κόσμο, έννοιες και λέξεις όπως Ευρώπη, Δημοκρατία, Πολιτική, Οικονομία, Ιδέα, Ασυλο και τόσες άλλες, ώρες μπορώ να μιλώ γι’ αυτές… Οφείλουμε, μεταξύ άλλων, να δημιουργήσουμε το νέο κύμα φιλελλήνων, τα παιδιά από τις ευρωπαϊκές χώρες να έρχονται στην Ελλάδα σε θερινά σχολεία, αλλά και τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου με ανταλλαγές επισκέψεων. Ο τουρισμός μας να αναπτυχθεί αξιοποιώντας τα πολιτιστικά τοπόσημα της πατρίδας μας και να συνδεθεί με τα τοπικά προϊόντα.

Αφροδίτη Γραμμέλη

Δεν υπάρχουν σχόλια: