Δευτέρα 29 Απριλίου 2019

Οι 26 μέρες που θα κρίνουν τις εθνικές κάλπες

Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος βαθύς γνώστης της πολιτικής επικοινωνίας για να αντιληφθεί ότι για την κυβέρνηση ο χρόνος των εθνικών εκλογών δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί. 
Παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού περί εξάντλησης της θητείας και διεξαγωγής των εκλογών στα τέλη Σεπτεμβρίου, οι καθημερινές πλέον κινήσεις και επιλογές του Αλέξη Τσίπρα μόνο εφησυχασμό δεν προκαλούν και ασφαλώς δεν συνάδουν με το παραπάνω συμπέρασμα.

Είναι προφανές ότι όλα θα “παιχθούν” το βράδυ της 26ης Μαΐου...
Την νύχτα δηλαδή που θα γίνει γνωστό τόσο το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης, όσο και η συγκομιδή των υποψήφιων δημάρχων και περιφερειαρχών σε ολόκληρη την χώρα.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ εκείνη η μέρα δε θα είναι μία οποιαδήποτε μέρα. Θα πρόκειται για η πρώτη φορά κατά την οποία θα τεθεί στην κρίση του πολίτη μετά από τέσσερα και πλέον χρόνια, μια και τόσο απέχει η προηγούμενη φορά που πραγματοποιήθηκαν εκλογές.
Για το κυβερνών κόμμα λοιπόν η 26η Μαΐου θα είναι το πρώτο και μοναδικό σκληρό crash test ενόψει εθνικής κάλπης. Χωρίς αμφιβολία λοιπόν γύρω στις 22.00 το βράδυ εκείνης της Κυριακής, στο Μέγαρο Μαξίμου όλοι θα βρίσκονται μπροστά στις κάρτες των αποτελεσμάτων ζυγίζοντας την επόμενη κίνησή τους.
Παρότι ο κ. Τσίπρας δεν το παραδέχεται και πώς θα μπορούσε άλλωστε να κάνει κάτι τέτοιο, η ψήφος στις ευρωπαϊκές και περιφερειακές εκλογές θα αποτελέσει ουσιαστικά το χέρι που θα πατήσει ή όχι το κουμπί για την προκήρυξη των εθνικών εκλογών.
Στο πλαίσιο αυτό ήδη στο συρτάρι του πρωθυπουργού υπάρχουν δύο σχετικές εισηγήσεις, με κεντρικό άξονα την διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ ΝΔ στην ευρωκάλπη:
- Το πρώτο σενάριο θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ να έρχεται δεύτερος πίσω από την ΝΔ ,αλλά με διαφορά μικρότερη από 5-6%. Στην περίπτωση αυτή ο κ. Τσίπρας ακόμα και το ίδιο βράδυ θα προκηρύξει εκλογές για το τέλος Ιουνίου. Οι θιασώτες της συγκεκριμένης πρότασης εκτιμούν ότι η διάψευση των δημοσκοπήσεων από την μία και η διάψευση των υψηλών προσδοκιών από την άλλη που έχει καλλιεργήσει η αξιωματική αντιπολίτευση για μεγάλης έκτασης νίκη, θα δημιουργήσουν ένα εξαιρετικά θετικά περιβάλλον για το κυβερνών κόμμα.
- Το δεύτερο σενάριο θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ να υπολείπεται της ΝΔ με περισσότερες από 6 μονάδες. Στην περίπτωση αυτή οι υποστηρικτές της εισήγησης πιστεύουν ότι ο κ. Τσίπρας θα μπορέσει να προσελκύσει τους χαμένους ψηφοφόρους του κάνοντας λόγο για “μήνυμα το οποίο ελήφθη” και πως “ήρθε η ώρα να συσπειρωθεί το προοδευτικό μέτωπο μπροστά στην επιστροφή της ΝΔ στην εξουσία”.
Βεβαίως υπάρχει και η τρίτη επιλογή, αυτή της εξάντλησης της τετραετίας, η οποία προφανώς και είναι η πρόθεση του κ. Τσίπρα.
Όποια όμως και αν είναι τελικά η κατάληξη της βραδιάς των ευρωεκλογών, το βέβαιο είναι ότι ο πρωθυπουργός έχει αποδεχθεί τον κομβικό της ρόλο. Γιαυτό άλλωστε ο χρόνος μέχρι που υπολείπεται (26 μέρες) μέχρι την 26η Μαΐου, είναι το πλέον σημαντικό πολιτικό διάστημα της τελευταίας τετραετίας, αφού όλα θα κριθούν εντός συγκεκριμένου διαστήματος.
Το παραπάνω συμπέρασμα επιβεβαιώνεται και από τις επιλογές Τσίπρα των τελευταίων ημερών και κυρίως από την επίσπευση των όποιων οικονομικών εξαγγελιών είναι σε θέση να κάνει η κυβέρνηση αλλά και από την ένταση των προεκλογικών περιοδειών του πρωθυπουργού που αναμένεται να κλιμακωθεί.
Η κρισιμότητα όμως του αμέσως προσεχούς διαστήματος αποτυπώνεται και από τις κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο πρόεδρος της ΝΔ ελαχιστοποίησε την πασχαλινή ανάπαυλα και από το πρωί της Τρίτης του Πάσχα θα βρίσκεται στο γραφείο του στην ΝΔ. Ήδη προγραμματίζει άμεσα νέες περιοδείες στη χώρα αλλά και στοχευμένες επισκέψεις στο λεκανοπέδιο.
Παρότι λοιπόν οι περισσότεροι δηλώνουν βέβαιοι για φθινοπωρινές εθνικές κάλπες, τα σημάδια λένε άλλα.
Το ποιος θα επικρατήσει, θα φανεί μέσα στον επόμενο μήνα...

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: