Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018

Καθαρές κουβέντες Μητσοτάκη για τα Σκόπια: «Δεν κάνουμε καμιά συναλλαγή, θα καταψηφίσουμε τη Συμφωνία» [Photos]

Σε μία δήλωση που δεν επιτρέπει καμιά παρερμηνεία προχώρησε αργά το απόγευμα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή τη στάση της Ν.Δ. σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών.
«Η Νέα Δημοκρατία θα καταψηφίσει τη Συμφωνία όποτε και εάν έρθει στην ελληνική Βουλή αφού τη θεωρεί επιζήμια για τα εθνικά μας συμφέροντα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά της διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου του αντιπρόεδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κωστή Χατζηδάκη...

Καθαρές κουβέντες Μητσοτάκη για τα Σκόπια
Αναφερόμενος παράλληλα στα σενάρια συνεργασίας με άλλα πολιτικά κόμματα και πιο συγκεκριμένα με το Ποτάμι υπογράμμισε πως «η Νέα Δημοκρατία δεν θα κάνει καμία προεκλογική ή μετεκλογική συναλλαγή με οποιονδήποτε».
theo
Από την πλευρά του, ο παριστάμενος, επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών πως «Το ποτάμι επιθυμεί λύση αλλά αναμένει το τελικό κείμενο στη Βουλή για να καθορίσει και τη στάση του».
mits
«Είμαι εδώ για να μιλήσω για λογαριασμό της Νέας Δημοκρατίας και μόνο. Η Νέα Δημοκρατία εξέφρασε την κάθετη αντίρρησή της στην συμφωνία των Πρεσπών με έναν τρόπο συγκροτημένο χωρίς να ενδώσουμε σε ακραίες φωνές, αναγνωρίζοντας όμως τα πατριωτικά αισθήματα της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Δικαιωθήκαμε απόλυτα.
Θα καταψηφίσουμε την Συμφωνία των Πρεσπών όποτε και αν αυτή έρθει στο ελληνικό κοινοβούλιο. Σε καμία περίπτωση όμως αυτή η προσέγγιση δεν αφορά στις επίσημες θέσεις άλλων κομμάτων.
Το Ποτάμι είναι άλλο κόμμα, συμφωνούμε σε θέματα μεταρρυθμίσεων. Δεν μπαίνουμε όμως σε καμία προεκλογική ή μετεκλογική συναλλαγή με το Ποτάμι, είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Άλλοι κάνουν τέτοια νταλαβέρια πίσω από τις κλειστές πόρτες. Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος είπαν ναι εκεί που ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς είπαν όχι. Εμείς έχουμε σαφή στάση, δεν είναι διαπραγματεύσιμη», τόνισε οΚυριάκος Μητσοτάκης .
Από την πλευρά του, ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε: «Πολλοί θεωρούν ότι οι θέσεις σου πρέπει να μπαίνουν σε μία ζυγαριά, τι μου δίνεις, τι χάνω. Δεν βλέπω τα πράγματα έτσι και δε θα μείνω στην πολιτική έτσι. Το Ποτάμι το έκανε ξεκάθαρο από την πρώτη στιγμή. Τα πρωτοσέλιδα ότι είμαι στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας δεν με εκπλήσσουν γιατί πριν από έξι μήνες με έβαζαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Θα επιμείνω με τις απόψεις μου. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Θέλουμε λύση και πιστεύουμε ότι η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από τους βόρειους γείτονές μας. Αυτή η συμφωνία δεν ήταν η καλύτερη, υπάρχουν σημεία που διαφωνεί το Ποτάμι αλλά αναλογιζόμαστε τι κερδίσαμε όλα αυτά τα χρόνια.
Τον Μάρτιο οι Έλληνες θα πρέπει να πάρουν μία απόφαση που δε θα είναι εύκολη. Λέω ότι το Ποτάμι δεν αλλάζει την άποψή του, πρέπει να υπάρξει λύση στο πρόβλημα, όμως από την άλλη δεν στερούμαστε του δικαιώματος να κρίνουμε δηλώσεις που προσβάλλουν τους Μακεδόνες μας. Περιμένουμε τα τελικά κείμενα και θα τα πούμε στη Βουλή. Επειδή στον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να κάνουν κουμάντο στο δικό τους εταίρο και απευθύνονται σε εμάς” επεσήμανε ο κ. Θεοδωράκης.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους στη δημόσια ζωή να διαβάσουν το βιβλίου του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας.
“Κοινή παραδοχή της πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών είναι ότι οι μεταρρυθμίσεις πυροβολούνται ακόμα και σήμερα όπως στην παιδεία πιο ενδεικτικά να μιλήσουμε για το άρθρο 16 και στη δημόσια διοίκηση, ενδεικτική η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Θα κάνουμε μία προσπάθεια για να υπάρξει συναίνεση στην αναθεώρηση του άρθρου 16 έστω και με 151 ψήφους” τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκη.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού χαριτολογώντας απευθύνθηκε στον Κωστή Χατζηδάκη με φόντο, όπως ο ίδιος είπε, τα δημοσιεύματα του σαββατοκύριακου. “Αν δεν ήξερα ότι ο Κωστής Χατζηδάκης έχει ένα λαμπρό μέλλον στα ψηφοδέλτια της ΝΔ θα του πρότεινα να συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του Ποταμιού”, ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Ακόμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη γενικότερη έννοια της Μεταρρύθμισης, την οποία όρισε ως τη βάση για την εξέλιξη στο μέλλον.
Επίσης, τόνισε ότι «η Νέα Δημοκρατία θέλει μεταρρυθμίσεις για τους πολλούς, ξεφεύγοντας από τις ψευδαισθήσεις μίας εύκολης λύσης»:
«Θυμάμαι τη δυσκολία που μου είχε εκφράσει το 2006-2007 στη μετάβαση από την Ευρωβουλή στην εγχώρια πολιτική σκηνή. Το βιβλίο του Κωστή χαρακτηρίζει η μεταρρυθμιστική διάθεση και η πολιτική συνέπεια. Προσωπικά αντιλαμβάνομαι την έννοια της μεταρρύθμισης με τη φράση «η ευφυΐα είναι η ικανότητα να προσαρμόζεσαι στα νέα δεδομένα». Ο κόσμος αλλάζει με μεγάλη ταχύτητα και οφείλουμε να ακολουθούμε. Οι μεταρρύθμισες που και ο ίδιος πρωταγωνίστησε, δεν ήταν αρκετές για να αλλάξουν το κλίμα. Την περίοδο των μνημονίων, οι μεταρρυθμίσεις δαιμονοποιήθηκαν.
Η συνείδηση του μέσου Έλληνα έχει συνδυάσει τις μεταρρυθμίσεις με περικοπές. Μετά από οκτώ χρόνια, είμαστε φτωχότεροι, αλλά δεν έχει αλλάξει η νοοτροπία. Η επόμενη περίοδος είναι αυτή που ξεκινά τώρα. Η μεγάλη αυτή αλλαγή είναι μία μεγάλη ευκαιρία, ένας μονόδρομος. Η μεταρρύθμιση πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μία υπόθεση των πολλών. Να βοηθήσουν τους πολλούς, να κάνουν τη ζωή τους καλύτερη.
Η Νέα Δημοκρατία προτάσσει ένα επιθετικό σχέδιο αλλαγών. Μετά το... σκίσιμο των μνημονίων και τις... αλλαγές χωρίς κόπο, φτάσαμε στην εποχή του ρεαλισμού. Από τη μία δυνάμεις δίχως συγκεκριμένο πολιτικό υπόβαθρο και από την άλλη υπάρχουν οι δυνάμεις που θέλουν ένα άλλο μοντέλο, ένα κράτος λιτό, αποτελεσματικό, με ελεύθερη οικονομία, που θα παράγει πλούτο. Στη νέα εποχή δημιουργούνται νέα ρήγματα, πολύ πιο πολύπλοκα από το κλισέ «πλούσιων και φτωχών».
Δική μας δουλειά είναι αυτά τα ρήγματα να τα γεφυρώσουμε και να ενώσουμε τους Έλληνες. Αυτό θα είναι το μεγάλο διακύβευμα της επόμενης πολιτικής αναμέτρησης. Το ερώτημα είναι αν μπορούμε να τα καταφέρουμε. Η απάντηση είναι ναι. Διότι έχουν καταρρεύσει οι ψευδαισθήσεις της εύκολης λύσης».
Ο Σταύρος Θεοδωράκης αναφέρθηκε στον νεολογισμό των των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να αναδείξει την ανάγκη των δομικών αλλαγών στο σήμερα και όχι στο αόριστο αύριο. Ο επικεφαλής του Ποταμιού άσκησε κριτική στις κυβερνήσεις των προηγούμενων χρόνων, οι πολιτικές των οποίων οδήγησαν τη χώρα στην κρίση, όπως χαρακτηριστικά τόνισε και δήλωσε ότι σήμερα, επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η κατάσταση δεν έχει αλλάξει.
Αναλυτικά:
«Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από μεταρρυθμίσεις, αλλά από... «τώρα μεταρρυθμίσεις». Όταν λέμε μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, θεωρούμε ότι αφορά το... μετά. Τα πανεπιστήμια... μετά, το περιβάλλον... μετά. Σκεφτείτε τα πράγματα που αναβάλλαμε τα προηγούμενα χρόνια, στα χρόνια του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Γιατί; Γιατί κάποιοι, κάποιες συντεχνίες, δεν ήθελαν. Αυτά μας χρεοκόπησαν και μας χρεοκοπούν και σήμερα. Η μεταρρυθμίσεις πυροβολούνται ακόμη και σήμερα. Θα μπορούσα να πω δύο τομείς. Παιδεία και δημόσια διοίκηση. Η Μεταρρύθμιση δεν προχωρά και αυτό συμβαίνει με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ειδικά το άρθρο 16, είμαστε η μοναδική χώρα που απαγορεύει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Με την ίδια λογική, μπορούν να απαγορευτούν και τα ιδιωτικά σχολεία. Θα κάνουμε πρόταση ώστε η χώρα να αποκτήσει μη κερδοσκοπικά, ιδιωτικά πανεπιστήμια, παράλληλα με τα δημόσια. Στη δημόσια διοίκηση πρέπει να αλλάξουν πολλά. Ο Κωστής Χατζηδάκης λέει πολλά στο βιβλίο του, ταρακουνά πολλούς, αλλά δεν τα λέει όλα. Συμφωνούμε σε τόσο πολλά με τον Κωστή Χατζηδάκη, που αν δεν ήξερα ότι έχει ένα λαμπρό μέλλον στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας, θα του πρότεινα να μπει στο Επικρατείας του Ποταμιού».
Το «Μεταρρυθμίσεων Ανάβασις. Ευρωπαίοι εξ ανάγκης ή εκ πεποιθήσεως;» είναι η ματιά του Κωστή Χατζηδάκη στα πολιτικά πράγματα της πατρίδας μας από τότε που ασχολήθηκε με την πολιτική. Είναι μια επισκόπηση της πορείας της χώρας από την πλευρά των μεταρρυθμίσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: