Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου 2018

Ολόκληρη η πρώτη μέρα του 12ου Συνεδρίου της ΝΔ - Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη


Δριμεία επίθεση κατά του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε από το βήμα του 12ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών δίχασε τον ελληνικό λαό και είπε ναι εκεί που όλοι οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί είπαν όχι. «Κατηγορώ τον κ. Τσίπρα» είπε «ότι αντάλλαξε ένα αχρείαστο μέτρο με μια εθνική υποχώρησε» και ξεκαθάρισε πως η Νέα Δημοκρατία δεν θα ψηφίσει ποτέ αυτή τη Συμφωνία.
Σε υψηλούς τόνους ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι «δίχασε τον ελληνικό λαό και δεν επιχείρησε ποτέ να δημιουργήσει συνθήκες εθνικής συναίνεσης για να λύσει το μείζον εθνικό πρόβλημα» καθώς και ότι «είπε “ναι” εκεί που έξι πρωθυπουργοί είπαν “όχι” δηλαδή στην αναγνώριση δήθεν μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας».
«Αντάλλαξε ένα μέτρο που δεν θα έπρεπε να έχει ληφθεί ποτέ με μία μείζονα εθνική υποχώρηση» τόνισε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι «η Νέα Δημοκρατία δε θα κυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ούτε τώρα, ούτε στην επόμενη Βουλή, ούτε ποτέ».
«Σε λίγη ώρα από τώρα ο κ. Τσίπρας θα βρεθεί στην Θεσσαλονίκη να μιλήσει για την Μακεδονία», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στηλιτεύοντας ταυτόχρονα το γεγονός πως επέλεξε για αυτό την ημέρα του τακτικού συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας.
Σημειώνοντας ότι «οι συγκρίσεις είναι χρήσιμες» ανέφερε ότι κατηγορεί τον πρωθυπουργό πως « αντάλλαξε ένα μέτρο που δεν θα έπρεπε να έχει ληφθεί ποτέ με μία μείζονα εθνική υποχώρηση. Διότι η χρονική σύμπτωση της Συμφωνίας των Πρεσπών  με την ξαφνική αλλαγή στάσης των εταίρων, μόνο τυχαία δεν είναι».
«Ο διεθνής παράγοντας» συνέχισε «θέλει να μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ με κάθε κόστος. Και δεν δυσκολεύτηκε να επιτρέψει στον κ. Τσίπρα να πάρει πίσω το αχρείαστο μέτρο της περικοπής των συντάξεων, κάτι που η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε στο ελληνικό κοινοβούλιο» και κατέληξε λέγοντας ότι «ο λόγος που το μέτρο είχε επιβληθεί ήταν ακριβώς η προσωπική του αναξιοπιστία». 
Ταυτόχρονα όμως κάλεσε τους πολίτες «να μην σαγηνευτούν από τις σειρήνες του ανέξοδου εθνικισμού και να βρεθούν απέναντι σε όσους καπηλεύονται τα αγνά πατριωτικά τους αισθήματα».
«Να μην ταυτιστούν» όπως είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «με το μαύρο» διότι «άλλο ο αγνός πατριωτισμός και άλλο η πατριδοκαπηλία».

Ολόκληρη η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη:

"Φίλες και φίλοι, αγαπητοί σύνεδροι, Νεοδημοκράτες και Νεοδημοκράτισσες,
Σας ευχαριστώ για την συμμετοχή και τον ενθουσιασμό σας. Γι’ αυτό το αποφασιστικό «παρών» στις μάχες της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και -καθημερινά- στους αγώνες της κοινωνίας.
Είναι πολύ ιδιαίτερη στιγμή για μένα προσωπικά αυτό το Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.
Το τελευταίο μας Συνέδριο πριν τη μεγάλη πολιτική αλλαγή που αναμένει η ελληνική κοινωνία και θα επισφραγίσουν οι επόμενες εκλογές.
Μια αλλαγή για την οποία όλοι σας έχετε εργαστεί σκληρά αυτά τα τρία χρόνια. Και σας ευχαριστώ θερμά γι’ αυτό!
Η Νέα Δημοκρατία ήταν, είναι και θα είναι κόμμα του λαού. Της Ελλάδας και όλων των Ελλήνων.
Ένα κόμμα ανοικτό αλλά συγκροτημένο. Ένα κόμμα πατριωτικό αλλά και ευρωπαϊκό.
Ένα κόμμα που τολμά τις μεγάλες αλλαγέςκαι σέβεται την ιστορία του.
Ένα κόμμα που αναγνωρίζει ότι υπάρχουν εθνικές αξίες σε πείσμα όσων θέλουν να τις διαγράψουν.Και τις υπερασπίζεται.
Η προκοπή, η εργατικότητα, το φιλότιμο, η αλληλεγγύη, ο σεβασμός στην ιστορία μας, τη θρησκεία μας, τις παραδόσεις μας.
Αλλά και η εφευρετικότητα, το «ελληνικό δαιμόνιο» που αναζητά τη διάκριση όπου κι αν σταθεί στην οικουμένη, όλα αυτά είναι οι δικές μας θετικές αξίες που μας κάνουν ξεχωριστούς ως έθνος, ως λαό στην Ευρώπη και στον κόσμο.
Αυτές οι αξίες συγκροτούν σήμερα τον Ελληνισμό, εντός κι εκτός συνόρων.
Αυτές είναι οι αξίες για τις οποίες αγωνιζόμαστε. Αυτές οι αξίες θα ξαναγίνουν χάρη στην παράταξή μας η κινητήριος δύναμη μιας νέας περιόδου ευημερίας και προκοπής για όλους τους Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες.
Είμαστε η παράταξη που έχτισε τη δημοκρατική μεταπολίτευση και έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη σε πείσμα πολλών. Χάρη στον Κωνσταντίνο Καραμανλή.
Είμαστε η παράταξη που τόλμησε πρώτη να κάνει μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, βρισκόμενη τότε μπροστά από την εποχή της. Χάρη στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.
Είμαστε η παράταξη που απέδειξε ότι μπορεί να ενώσει ευρύτερες κοινωνικές ομάδες κάτω από την πολιτική της στέγη. Χάρη στον Κώστα Καραμανλή.
Είμαστε η παράταξη που κράτησε τη χώρα στον αναπτυγμένο κόσμο και το ευρώ σε πείσμα του Σύριζα και των ακραίων αριστερών και δεξιών φίλων του. Χάρη στον Αντώνη Σαμαρά.
Είμαστε η παράταξη που θα οδηγήσει τη χώρα ενωμένη σε μια νέα εποχή ευημερίας, σεμια δύσκολη εποχή για την Ευρώπη.
Και εύχομαι, με την εμπιστοσύνη των πολίτων, να είμαστε εμείς που θα ηγηθούν αυτής της μεγάλης προσπάθειας.
Σήμερα βρίσκονται, απόψε, εδώ παλαιά στελέχη μας, που οδήγησαν το κόμμα σε νίκες, αλλά και που το κράτησαν όρθιο σε δύσκολες στιγμές.
Σας ευχαριστώ από καρδιάς για ό,τι έχετε κάνει για τη Νέα Δημοκρατία!
Αλλά βρίσκονται μαζί μας και φίλοι της δικής μας πολιτικής οικογένειας,που μας στήριξαν στο παρελθόν, μας εγκατέλειψαν στην πορεία, και τώρα γυρίζουν στη μεγάλη μας παράταξη.
Σας καλωσορίζουμε ξανά στο σπίτι σας!
Βρίσκονται όμως κοντά μας και νέοι αγωνιστές, που ήρθαν δίπλα μας πρόσφατα, εμπλουτίζοντας τις θέσεις μας. Άλλοι με την γνώση και την εμπειρία τους κι άλλοι με τον ενθουσιασμό της ηλικίας και των ιδεών τους.
Και, βεβαίως, ένα άξιο δυναμικό από το Μητρώο Στελεχών μας. Μια γέφυρα της παράταξης προς το αύριο.
Σας ευχαριστούμε που συμπορεύεστε μαζί μας!
Το συνέδριό μας είναι ανοιχτό στην κοινωνία. Δεν το παρακολουθείτε μόνο εσείς, η ραχοκοκαλιά της Νέας Δημοκρατίας.
Σήμεραμας παρακολουθούν εκατομμύρια Έλληνες, που στρέφουν όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον και τις ελπίδες τους προς εμάς.
Άνθρωποι που δεν μας είχαν ψηφίσει ποτέ στο παρελθόν, που μπορεί να ένιωθαν ότι τους είμαστε τελείως ξένοι, σήμερα μας αντιμετωπίζουν με πιο θετική διάθεση.
Γνωρίζουμε ότι μπορεί να μην μας αποδέχονται ακόμα πλήρως. Όμως η Νέα Δημοκρατία αποτελεί πλέον επιλογή γι’ αυτούς. Δεν πρέπει να τους απογοητεύσουμε.
Ανάμεσα σε αυτούς είναι και πολλοί τέως ψηφοφόροι του Σύριζα. Πολίτες καλής προαίρεσης που ξέρουν ότι εξαπατήθηκαν. Ότι προδόθηκαν οι ελπίδες τους, τα όνειρά τους.
Φίλοι από άλλους πολιτικούς χώρους που, πάνω από όλα,αναζητούν τη σταθερότητα και την υπεύθυνη διακυβέρνηση.
Όλοι αυτοί αξίζουν τον σεβασμό μας. Όλους αυτούς πρέπεινα πείσουμε ότι υπάρχει ελπίδα για μια θετική πολιτική πρόταση που μπορεί να ενώσει ξανά όλη την Ελλάδα μετά από μια μακρά περίοδο διχασμού, μαρασμού και απαισιοδοξίας.
Μας ακούν, ακόμη, οι νέοι άνεργοι και οι εργαζόμενοι των 330 ευρώ. Οι φοιτητές μας, που σπουδάζουν σε χώρους πολιορκημένους από ναρκωτικά και από μολότοφ.
Μας ακούν οι τριαντάρηδες και σαραντάρηδες που αναγκάστηκαν να φύγουν στο εξωτερικό στην πιο παραγωγική τους ηλικία, για να διεκδικήσουν μια καλύτερη ζωή.Μια δουλειά αντάξια των προσόντων τους, δυστυχώς μακριά από την πατρίδα.
Αυτοί που κάποιοι τους στερούν ακόμη και σήμερα το δικαίωμα να ψηφίζουν.
Μας ακούν και οι οικογένειες τους, μανάδες και πατεράδες που προσδοκούν την στιγμή που το παιδί τους θα γυρίσει στην πατρίδα του.
Μας ακούει κάθε Έλληνας που υφίσταται εθνικές ταπεινώσεις και προσβάλλεται από μία διαρκή και ανελέητη προπαγάνδαπου διαστρέφει την αλήθεια, δημιουργεί ψευδείς εχθρούς και τεχνητή πόλωση.
Που περιφρονεί την ανθρώπινη ζωή στη Μάνδρα και στο Μάτι.
Που λασπολογεί κατά των αντιπάλων, διχάζει την κοινωνία και σκεπάζει σκάνδαλα.
Από τη διασπάθιση των κονδυλίων 1,6 δις για το προσφυγικό, μέχρι την υπόθεση των βλημάτων στη Σαουδική Αραβία.
Από το διαγωνισμό για το Ελευθέριος Βενιζέλος που η κυβέρνηση επιχείρησε να χαρίσει 700 εκατομμύρια ευρώ στους παραχωρησιούχους, μέχρι την τοποθέτηση της κυρίας Θάνου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για να τη μετατρέψει σε εργαλείο εξυπηρέτησης κυβερνητικών συμφερόντων.
Και φυσικά, από το σκάνδαλο της ΔΕΠΑ, μέχρι τις αποκαλύψεις για τον στενό συνεργάτη της ηγετικής ομάδας του Μαξίμου.
Σήμερα η μεγάλη πλειονότητα της κοινωνίας απευθύνει ένα και μόνο σύνθημα στους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: «Φύγετε»!
Και ζητά ένα και μόνο πράγμα από εμάς: «Προχωρήστε μπροστά!»
Είναι, λοιπόν, διπλό το χρέος μας: Να τελειώσει η παρακμή και η Ελλάδα να πάει, επιτέλους, μπροστά!
Να σχεδιάσουμε μαζί το παρόν και το μέλλον. Να γεφυρώσουμε τα ρήγματα που αφήνει πίσω της η κρίση.
Να ενώσουμε ξανά την Ελλάδα.
Μπορούμε! Ελλάδα μπορούμε.
Νεοδημοκράτες και Νεοδημοκράτισσες,
Πριν από τρία χρόνια που ανέλαβα την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας, είχα δεσμευτεί ότι ενωμένοι θα προχωρήσουμε στη δημιουργική ανανέωση και τη διεύρυνση.
Ώστε η Νέα Δημοκρατία να γίνει η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη που θα δώσει αξιόπιστη εναλλακτική λύση διακυβέρνησης στη χώρα.
Τήρησα τη δέσμευσή μου. Μπαίνουμε στην εκλογική αυτή χρονιά, στην οποία θα κριθεί η τύχη της χώρας για δεκαετίες, ενωμένοι και δυνατοί όσο ποτέ.
Είμαστε με διαφορά το ισχυρότερο κόμμα της χώρας και ένα από τα δυνατότερα στην Ευρώπη. Και είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε στον τόπο μια αξιόπιστη και ελπιδοφόρα νέα διακυβέρνηση.
Η παράταξή μας είναι σήμερα η πλατιά, δημοκρατική κοίτη ενός μεγάλου ρεύματος, που ζητά αλήθεια, σχέδιο και αποτέλεσμα.
Απαιτεί ενότητα, δικαιοσύνη, σιγουριά.Και διεκδικεί πρόοδο, ελπίδα και αισιοδοξία.
Κουβαλάμε εμπειρίες που μας έκαναν σοφότερους. Είμαστε περήφανοι για την παράδοσή μας, την πολιτική μας οικογένεια.
Μένουμε σταθεροί στις αξίες που προσδιόρισαν την ιστορική μας διαδρομή. Την ελευθερία και την αλληλεγγύη.
Γνωρίζουμε τα λάθη μας και γι’αυτό τολμάμε να αλλάζουμε.
Γιατί εμείς δεν ζητάμε να ηττηθεί το αποτυχημένο σήμερα για να επιστρέψουμε στο προβληματικό χθες. Στόχος μας είναι το καλύτερο αύριο.
Εκλογικός μας αντίπαλος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Και θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να ηγηθεί κατά κράτος στις επόμενες εκλογές και να αναλάβει με ορμή η παράταξή μας την ευθύνη διακυβέρνησης του τόπου.
Γι’ αυτό δεν χρειάζεται καμία επανάπαυση, αλλά απόλυτη ετοιμότητα και εγρήγορση. Σας θέλω όλους πανέτοιμους να δώσουμε μαζί τη μεγάλη εκλογική μάχη.
Όσοι ήδη έχουν ράψει κοστούμια εξουσίας, σας συνιστώ να τα αφήσετε στη ναφθαλίνη και να φορέσετε στολή εργασίας. Γιατί η μάχη είναι σκληρή.
Ο πραγματικός μας αντίπαλος, όμως, είναι τα προβλήματα που μας κληροδοτούν.
Μια αφανισμένη μεσαία τάξη που στενάζει κάτω από την υπερφορολόγηση.
Ένα κράτος που παραμένει έρμαιο κομματικών διορισμών. Αναποτελεσματικό και γραφειοκρατικό που ταλαιπωρεί τους δημιουργικούς και δεν μεριμνά για τους πιο αδύναμους.
Μια οικονομία που δεν μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.
Μια κοινωνία διχασμένη, κουρασμένη, απογοητευμένη.
Σας ζητώ να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ παρελθόν στις επόμενες εκλογές.
Όχι μόνο γιατί είπαν ψέματα και συνεχίζουν να λένε ψέματα.
Όχι μόνο γιατί έπνιξαν τους Έλληνες στους φόρους.
Όχι μόνο γιατί πριονίζουν το κράτος δικαίου, παρεμβαίνουν στη δικαιοσύνη και θα κάνουν τα πάντα για να μείνουν στην εξουσία.
Όχι μόνο γιατί είναι ήδη βουτηγμένοι μέχρι το λαιμό στα σκάνδαλα.
Αλλά για ένα λόγο ακόμα. Γιατίαπεχθάνονται τη μεσαία τάξη και το όνειρο για μια καλύτερη ζωή για τους πολλούς.
Γιατί συνειδητά χαμηλώνουν τον πήχη των ονείρων μας υποστηρίζοντας μια δήθεν «έντιμη» φτώχεια για τους πολλούς αλλά ειδικά προνόμια για τους ίδιους και τους φίλους τους.
Γιατί θέλουν να συμβιβαστούμε με μια κοινωνία χωρίς φιλοδοξία για προκοπή και ευημερία.
Με ένα σχολείο που δεν θα δίνει ευκαιρίες στα παιδιά των πιο αδύναμων. Με ένα φτωχό κράτος που θα μοιράζει απλά επιδόματα και ψεύτικες υποσχέσεις για θέσεις στο Δημόσιο.
Θέλω να τελειώνουμε με το ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο για αυτά που κάνει αλλά και για αυτά που πιστεύει. Θέλω να κερδίσουμε τη μεγάλη μάχη των ιδεών.
Θέλω να ενώσουμε τους Έλληνες σε ένα μεγάλο εθνικό όραμα. Την αναγέννηση της Ελλάδας.
Αξίζουμε καλύτερα! Μπορούμε! Ελλάδα μπορούμε!
Φίλες και φίλοι,
Σε λίγη ώρα από τώρα ο κ. Τσίπρας θα βρεθεί στην Θεσσαλονίκη να μιλήσει για την Μακεδονία. Διάλεξε την ημέρα του τακτικού μας συνεδρίου για μια φτηνή φιέστα αντιπερισπασμού.
Δεν πειράζει. Και οι συγκρίσεις είναι χρήσιμες.
Ας με ακούσει λοιπόν καλά πριν απολογηθεί στους Μακεδόνες.
Κατηγορώ τον κ. Τσίπρα ότι δίχασε τον ελληνικό λαό και δεν επιχείρησε να ποτέ να δημιουργήσει συνθήκες εθνικής συναίνεσης για να λύσει αυτό το μέιζον εθνικό πρόβλημα.
Κατηγορώ ότι ο κ. Τσίπρας είπε ναι εκεί που έξι πρωθυπουργοί -Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Ανδρέας Παπανδρέου, Κώστας Σημίτης, Κώστας Καραμανλής, Γιώργος Παπανδρέου, Αντώνης Σαμαράς είπαν όχι: στην αναγνώριση δήθεν μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας.
Κατηγορώ τον κ. Τσίπρα ότι και σήμερα ακόμα προσβάλλει τον πατριωτισμό της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού που βρίσκονται απέναντι στην συμφωνία, χαρακτηρίζοντας τους ακροδεξιούς και εθνικιστές.
Και, ναι, κατηγορώ τον κ. Τσίπρα ότι αντάλλαξε ένα μέτρο που δεν θα έπρεπε να έχει ληφθεί ποτέμε μία μείζονα εθνική υποχώρηση.
Διότι η χρονική σύμπτωση της συμφωνίας των Πρεσπών με την ξαφνική αλλαγή στάσης των εταίρων, μόνο τυχαία δεν είναι.
Ο διεθνής παράγοντας θέλει να μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ με κάθε κόστος. Και δεν δυσκολεύτηκε να επιτρέψει στον κ. Τσίπρα να πάρει πίσω το αχρείαστο μέτρο της περικοπής των συντάξεων.
Εξάλλου, ο λόγος που το μέτρο είχε επιβληθεί ήταν ακριβώς η προσωπική του αναξιοπιστία.
Επαναλαμβάνω εδώ από το 12οσυνέδριομας. Η Νέα Δημοκρατία δεν θα κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών. Ούτε τώρα, ούτε στην επόμενη Βουλή, ούτε ποτέ.
Ταυτόχρονα ζητώ από τους πολίτες να μην σαγηνευτούν από τις σειρήνες του ανέξοδου εθνικισμού.
Να βρεθούν απέναντι σε όσους καπηλεύονται τα αγνά πατριωτικά τους αισθήματα. Να μην ταυτιστούν με το μαύρο.
Άλλο ο αγνός πατριωτισμός και άλλο η πατριδοκαπηλία. Όσοταυτιζόμαστε με τον πρώτο, άλλο τόσο αποστρεφόμαστε το δεύτερο.
Μην αφήσετε να αμαυρωθεί ο γνήσιος πατριωτισμός μας και να στήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ένα νέο διχασμό πάνω στο δικό του εθνικό ναυάγιο. Και απαντήστε του όταν πρέπει και όπως του αξίζει.
Στείλτε στον κ. Τσίπρα το λογαριασμό στις εκλογές. Να τις κάνει μια ώρα αρχύτερα για να μιλήσει ο λαός με την ψήφο του αν θέλει ή όχι τη συμφωνία των Πρεσπών.
Κυρίες και κύριοι σύνεδροι,
Το κατάντημα της σημερινής κυβέρνησης και η μαζική λαϊκή της αποδοκιμασία δεν θέτει τον πήχη χαμηλά για την επόμενη κυβέρνηση.
Δεν αρκεί απλά να είμαστε καλύτεροι από τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνησή του.
Αυτό είναι το εύκολο. Το ζητούμενο είναι να είμαστε πολύ καλύτεροι από το δικό μας παρελθόν.
Να μην επαναλάβουμε λάθη που πίκραναν και απογοήτευσαν.
Να είμαστε πιο αποτελεσματικοί, πιο αποφασιστικοί.Και προπαντός πιο κοντά στο λαό, πιο κοντά στη βασανισμένη αυτή κοινωνία, τις τύχες της οποίας θα κληθούμε να ανατάξουμε.
Γιατί οι μεγάλες αλλαγές που καλούμαστε να κάνουμε δεν απαιτούν υπεράνθρωπες δυνάμεις.Αλλά τις πολύ ανθρώπινες αρετές της επιμονής, της υπομονής, της πειθούς και της σεμνότητας.
Σας μίλησα ήδη για τις μεγάλες αλλαγές που όλοι μαζί φέραμε στη δημοκρατική λειτουργία του κόμματός μας και στο άνοιγμά του στην κοινωνία με καινούρια πρόσωπα και πρακτικές.
Η πιο σημαντική αλλαγή, όμως, αφορά στο πολιτικό μας πρόγραμμα και λόγο.
Μετά τα λάθη και τις εμπειρίες της κρίσης, απευθυνόμαστε πλέον σε μια διαφορετική κοινωνία που βίωσε με τραγικό τρόπο τις συνέπειές της και τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Μια κοινωνία πιο απογοητευμένη, πιο κυνική, πιο καχύποπτη.
Αυτή την κοινωνία καλούμαστε σήμερα πρώτα από όλα να την καταλάβουμε και μετά να την υπηρετήσουμε.
Καλούμαστε να εκπροσωπήσουμε,πρώτα και πάνω από όλα, τους πιο αδύναμους και τους χαμένους από την πολυετή κρίση.
Ναγεφυρώσουμε παλιά και νέα ρήγματα που διαμορφώθηκαν μέσα στην ελληνική κοινωνία στα χρόνια της κρίσης.
Να κλείσουμε τις πληγές του διχασμού που αφήνει πίσω της η σημερινή κυβέρνηση. Να παράγουμε πολιτική για τα πραγματικά προβλήματα του τόπου και του λαού.
Η ανάπτυξη και η ευημερία δεν θα έρθουν όσο η Ελλάδα είναι διαιρεμένη. Τα βαθιά ρήγματα που κρατούν χωρισμένη την ελληνική κοινωνία είναι εκεί έξω και μας περιμένουν για να τα γεφυρώσουμε.
Και δεν είναι το απλοϊκό και λαϊκίστικο ρήγμα μεταξύ δήθεν ελίτ και λαού που διαφημίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Αλλού είναι τα ρήγματα που πρέπει να γεφυρώσουμε για να ενώσουμε πραγματικά τους Έλληνες.
Ρήγμα ανάμεσα σε αυτούς που μπορούν να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους και σε αυτούς που βουλιάζουν στα χρέη.
Ρήγμα ανάμεσα στους κερδισμένους και τους χαμένους της παγκοσμιοποίησης.
Ρήγμα ανάμεσα σε αυτούς που κατοικούν σε δυναμικές περιοχές και σε αυτούς που βρίσκονται σε φθίνουσες περιοχές της χώρας.
Ρήγμα ανάμεσα στους νέους και τους ηλικιωμένους, εις βάρος των νέων, δυστυχώς.
Ρήγμα ανάμεσα σε αυτούς που είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία και σε αυτούς που την βλέπουν ως φόβητρο.
Ρήγμα ανάμεσα σε αυτούς που έχουν σταθερή εργασία και σε αυτούς που ζουν τον εφιάλτη της μερικής και συχνά ανασφάλιστης απασχόλησης.
Η Νέα Δημοκρατία, όλοι εμείς, ως κόμμα με βαθιές ιστορικές ρίζες και μοναδική συμβολή στην πρόοδο αυτού του τόπου, έχουμε ένα καθήκον: να εντοπίσουμε τις ανισότητες και τις αδικίες, και να τις θεραπεύσουμε.
Να γεφυρώσουμε τα ρήγματα, να άρουμε τις διαιρέσεις, να μειώσουμε τις ανισότητες.
Να δουλέψουμε δηλαδή για την οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση της μεσαίας τάξης στη χώρα μας.
Τη μεσαία τάξη που έφτιαξαν οι πατεράδες και οι παππούδες μας, οι μητέρες και οι γιαγιάδες μας, από το τέλος του τραγικού Εμφυλίου, περνώντας από τη μεταπολεμική ανασυγκρότηση, την ταχύτατη πολιτική σταθεροποίηση και τον εκδημοκρατισμό της Μεταπολίτευσης και φτάνοντας στην Ελλάδα της Ευρώπης.
Έστησαν, μέσα σε πενήντα χρόνια, από τα ερείπια των πολέμων ένα κράτος που ακόμη και σήμερα συγκαταλέγεται στα τριάντα πλουσιότερα του κόσμου. Αυτό ήταν το κατόρθωμα της πολυάριθμης ελληνικής μεσαίας τάξης.
Ένα κατόρθωμα που στηρίχτηκε σε μια τόσο παραδοσιακή και απλή αξία. Αυτή της ατομικής και συλλογικής προκοπής. Της σκληρής δουλειάς. Της επιθυμίας τα παιδιά μας να ζήσουν μια καλύτερη ζωή από αυτή που ζούμε εμείς.
Αυτή τη μεσαία τάξη πρέπει να ξαναδημιουργήσουμε. Γιατί χωρίς μεσαία τάξη δεν υπάρχει ευημερία, δεν υπάρχει κοινωνική ειρήνη, δεν υπάρχει σταθερή δημοκρατία.
Χωρίς μεσαία τάξη υπάρχουν μόνο άκρα, υπάρχει συμβιβασμός με τη φτώχεια που παγιώνεται.
Και όταν συμβιβάζεσαι με τη φτώχεια βρίσκει γόνιμο έδαφος ο εθνολαϊκισμός, που κάποια στιγμή το είδαμε τόσες φορές στην Ευρώπη, θα κακοφορμίσει σε αυταρχισμό.
Η Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η χώρα της προνομιακής ευημερίας λίγων κρατικοδίαιτων, από τη μια, και του φτωχού προνοιακού κρατισμού, από την άλλη.
Είναι μια χώρα της ανακυκλούμενης μιζέριας.Της στασιμότητας που τελικά οδηγεί στην παρακμή.
Είναι μια Ελλάδα που δεν μας αξίζει. Είναι μια χώρα που θα αφήσουμε πίσω μας.
Και για να τα πετύχουμε αυτά χρειαζόμαστε να κυριαρχήσουμε στη μάχη των ιδεών και να αντέξουμε στο καμίνι της εφαρμοσμένης πολιτικής.
Να σπάσουμε τις αλυσίδες της ιδεολογικής επικυριαρχίας του κρατισμού, του κομματισμού και της ιδεοληπτικής αριστερής υποκρισίας.
Αλυσίδες που στοίχειωσαν τα χρόνια της μεταπολίτευσης και απαξίωσαν τις κατακτήσεις της σε ό,τι αφορά την δημοκρατία, την ανάπτυξη και την κοινωνική πρόοδο.
Ας αρχίσουμε από την ιδεοληπτική αριστερά. Πάρτε το περίφημο άσυλο, που από άσυλο ιδεών έχει μετατραπεί σε άσυλο ανομίας, παραβατικότητας και βίας.
Άσυλο που εκατοντάδες καθηγητές των Πανεπιστημίων και οι φοιτητές τους καταγγέλλουν ότι προστατεύει πλέον εμπόρους ναρκωτικών. Καθώς και τους γνωστούς-άγνωστους τραμπούκους που δέρνουν και τρομοκρατούν καθηγητές και φοιτητές, χωρίς διάκριση εκτός από το μίσος για τις ιδέες τους.
Λοιπόν, ο νόμος για το άσυλο δεν τροποποιείται και δεν βελτιώνεται, καταργείται. Στην Ελλάδα οι ιδέες θα διακινούνται ελεύθερα και θα προστατεύονται παντού. Και στα πανεπιστήμια.
Η μεγάλη ιδεολογική μάχη την οποία όμως πρέπει να κερδίσουμε αφορά τον κομματισμό και τον κρατισμό.
Γιατί εκεί είναι η πηγή της κρίσης και η αιτία της καταστροφής. Ρουσφετολογία, συντεχνία, κομματισμός, διαφθορά και γραφειοκρατία, όλα στο όνομα του λαού.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται σ΄ αυτά πρωταθλητής, όμως ας είμαστε ειλικρινείς.
Το πρόβλημα ήταν και είναι πολύ βαθύτερο και πολύ μακροβιότερο.
Οδηγηθήκαμε στην κρίση γιατί εδώ και πολλές δεκαετίες το κράτος -υπουργεία, οργανισμοί, γραφειοκρατία, συνδικαλιστές και διοικούντες, πολιτικό σύστημα δηλαδή- ξέχασαν τον λόγο για τον οποίο υπάρχουν.
Το κράτος αντί να υπηρετεί τον πολίτη και την πατρίδα, άρχισε να εξυπηρετεί πρώτα τον εαυτό του.
Αντί για κοινωνική πολιτική που να φροντίζει τους πραγματικά αδύναμους, έγινε συνώνυμο με το ρουσφέτι και πολιτική συναλλαγή.
Αντί να προτάσσει το συμφέρον αυτού που πληρώνει, του μέσου πολίτη και φορολογούμενου, πρόταξε τα συμφέροντα των συντεχνιών και της γραφειοκρατίας.
Είναι μια λογική που διέφθειρε συνειδήσεις. Και έβαλε φρένο στις φιλοδοξίες των νέων μας.
Ε λοιπόν, δεν μπορεί εν έτει 2018, η βασική πολιτική υπόσχεση και το όραμα που προσφέρουν τα κόμματα στην ελληνική κοινωνία να περιστρέφεται ξανά γύρω από το βολικό όνειρο μιας «θέσης στο Δημόσιο».
Για μας το Δημόσιο έχει πολύ σημαντική αποστολή. Τη στήριξη των πολιτών, και κυρίως των πιο αδύναμων συμπολιτών μας.
Γνωρίζω καλά ότι εντός του Δημοσίου υπάρχουν πάρα πολύ υπεύθυνοι, εργατικοί και αφοσιωμένοι δημόσιοι υπάλληλοι. Που ενάντια σε όλες τις δυσκολίες καταφέρνουν να επιτελούν το λειτούργημά τους. Τους τιμώ και τους συγχαίρω για την καθημερινή τους προσπάθεια.
Θα σταθούμε δίπλα τους. Γιατί το δικό μας όνειρο είναι και το δικό τους όνειρο.
Ένα κράτος, χρήσιμο και αποτελεσματικό στην υπηρεσία του πολίτη. Με καλές συνθήκες εργασίας, φιλικό προς την τεχνολογία. Ένα κράτος έξυπνο, που γνωρίζει πού πρέπει και πού δεν πρέπει να παρεμβαίνει.
Όμως μην ξεχνάμε ποτέ μια μεγάλη αλήθεια. Ο πλούτος παράγεται από τον ιδιωτικό τομέα, από τον μισθωτό εργαζόμενο, τον ελεύθερο επαγγελματία, τον μικρό, μεσαίο και μεγάλο επιχειρηματία.
Χρειάστηκε η κρίση για να καταλάβουμε ότι αν δεν υπάρχει μια ζωντανή, υγιής, δυναμική, εξωστρεφής, καινοτόμα ιδιωτική οικονομία η χώρα είναι καταδικασμένη στη φτώχεια και στα γηρατειά.
Γηρατειά κυριολεκτικά, καθώς οι νέοι φεύγουν μακριά σε τόπους που υπάρχουν δουλειές και γηρατειά μεταφορικά καθώς η κοινωνία μένει προσκολλημένη στο παρελθόν αποκομμένη από τον καινούργιο κόσμο που γεννιέται γύρω μας.
Αυτό το άλμα στο μέλλον σας ζητώ να κάνουμε όλοι μαζί. Γιατί σε ένα κόσμο που αλλάζει τόσο γρήγορα, δεν επιτρέπεται να είμαστε με την μεριά αυτών που μένουν πίσω.
Η Ελλάδα ήταν, παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες, πάντα με τη σωστή πλευρά της ιστορίας.
Γιατί μπόρεσε, σε στιγμές μεγάλων κρίσεων, να κινητοποιήσει τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας. Το ίδιο θα συμβεί και τώρα.
Το σύνθημα το συνέδριο μας δεν ήταν ποτέ πιο επίκαιρο.
Ελλάδα μπορούμε. Και θα τα καταφέρουμε!
 Αγαπητοί σύνεδροι,
Στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης έθεσα 6 μεγάλους στόχους για την Ελλάδα:
1. Μια Κοινωνία που δίνει ευκαιρίες ευημερίας σε όλους.
2. Μια ανοιχτή Οικονομία επενδύσεων και νέων δουλειών.
3. Ένα Πολιτικό Σύστημα λειτουργικό κι ένα Δημόσιο αποτελεσματικό.
4. Μία Παιδεία που βλέπει το μέλλον, σε σύνδεση με την αγορά εργασίας.
5. Ένα κράτος όπου το Δίκαιο και η Ασφάλεια είναι όροι Δημοκρατίας.
6. Μία Ελλάδα ισότιμη εταίρο, με τον Ελληνισμό δίπλα της -παντού στον κόσμο.
Την ίδια ώρα, έχετε ήδη στα χέρια σας ένα έντυπο που συμπυκνώνει τις συγκεκριμένες προτάσεις μας για το πώς με τη Νέα Δημοκρατία, η ζωή όλων των Ελλήνων μπορεί να γίνει καλύτερη.
Για αυτό είμαστε εδώ. Μην το ξεχνάτε ποτέ. Για να κάνουμε τις ζωές των Ελλήνων καλύτερες.
Δεν είμαστε εδώ ούτε για να απολαύσουμε τις χαρές της εξουσίας, ούτε για να ικανοποιήσουμε την προσωπική μας ματαιοδοξία. Είμαστε εδώ για να υπηρετήσουμε τους πολλούς.
Και για να το κάνουμε πρέπει να αφουγκραστούμε τις αγωνίεςτους, αλλά και να ταυτιστούμε με τις ελπίδες τους. Να καταλαγιάσουμε το θυμό τους αλλά και να τονώσουμε την αισιοδοξία τους.
Από τις μεγάλες κατευθύνσεις του προγράμματος μας, επιτρέψτε μου να σταθώ ιδιαίτερα σε τρείς:
Στην Παιδεία, γιατί αφορά το παρόν και το μέλλον της νεολαίας.Στο Κράτος, γιατί συνδέεται με την καθημερινότητα όλων μας.
Και στην Οικονομία, γιατί αφορά όχι μόνο την ευημερία των πολιτών, αλλά και την ίδια την ανεξάρτητη υπόσταση της πατρίδας μας.
Δεν έκρυψα ποτέ ότι για μένα η Εκπαίδευση είναι απόλυτη πολιτική προτεραιότητα.
Γιατί είναι το βασικό όπλο κάθε νέου για την ανέλιξη του. Ο ανελκυστήρας που επιτρέπει στα παιδιά φτωχότερων οικογενειών να διαπρέψουν στη ζωή τους,
Το πρόγραμμά μας για την Παιδεία λοιπόν, ακριβώς εκεί αποσκοπεί:
Οι υπολογιστές με τις σύγχρονες δεξιότητες ήδη από το δημοτικό και τα δημόσια πρότυπα σε κάθε περιφέρεια θα προσφέρουν κοινή αφετηρία σε όλα τα Ελληνόπουλα.
Η σύγχρονη κριτική σκέψη, ο επαγγελματικός προσανατολισμός και η στροφή στην τεχνολογική εκπαίδευση θα δώσουν άλλη διάσταση σε γυμνάσιο και λύκειο.
Δεν χρειαζόμαστε μόνο δικηγόρους και γιατρούς. Αλλά και εξειδικευμένους επαγγελματίες, καλούς τεχνίτες, περήφανους για τη δουλειά τους.
Και, τέλος, τα πανεπιστήμιά μας -πρώτα τα δημόσια και αύριο τα μη κρατικά- θα κάνουν μία νέα αρχή.
Κρατώντας εδώ τους σπουδαστές μας, σε σύνδεση με την οικονομία και αναπτύσσοντας ξενόγλωσσα τμήματα, μπορούν να μετατρέψουν την χώρα μας σε κέντρο όλης της Ν.Α Ευρώπης.
Όλα αυτά, βέβαια, σε ένα περιβάλλον ακαδημαϊκής ελευθερίας, πολιτισμού και δημιουργίας. Χωρίς ναρκωτικά, φωτιές και ρόπαλα στα πανεπιστήμια.
Όσον αφορά στο Κράτος, το σχέδιο μας προβλέπει αξιοκρατία, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, εξυπηρέτηση του πολίτη και αξιολόγηση. Αμοιβές και προαγωγές με βάση την αξία και την απόδοση.
Και διαρκή επιμόρφωση σε αξιοπρεπείς υπαλλήλους, πραγματικούς λειτουργούς και πρωταγωνιστές στην εξυγίανση του Κράτους.
Γιατί ας μην ξεχνάμε ότι και οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι και αυτοί θύματα του ΣΥΡΙΖΑ.
Πληρώνουν και αυτοί τους φόρους του κ. Τσίπρα, ζουνστις ίδιες ανασφαλείς γειτονιές, έχουν και εκείνοι παιδιά για το μέλλον των οποίων αγωνιούν. Δεν πιστεύουν, λοιπόν, ούτε την κινδυνολογία, ούτε και την ψεύτικη κολακεία του.
Στόχος δικός μας, εθνικός στόχος, είναι να αποδώσουμε στον πολίτη εκείνο που αυτονόητα του ανήκει: Ένα κράτος που τον υπηρετεί, έναν μηχανισμό ευέλικτο και αποτελεσματικό, που θα του προσφέρει περισσότερα από όσα του παίρνει.
Για την οικονομία έχουμε μιλήσει πολύ και οι πολίτες ξέρουν τι μπορούν να περιμένουν από εμάς.
11 λέξεις να θυμάστε:Λιγότεροι φόροι και εισφορές, περισσότερες επενδύσεις και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας.
Το επαναλαμβάνω: Λιγότεροι φόροι και εισφορές, περισσότερες επενδύσεις και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας.
Αποκλιμάκωση των πλεονασμάτων και γενναία μείωση φόρων.
Ριζοσπαστικά κίνητρα για επενδύσεις και για ευρύτατες αποκρατικοποιήσεις.
Επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες και ρευστότητα, ώστε να χρηματοδοτηθεί η επιχειρηματικότητα και η απασχόληση.
Έτσι βλέπουμε εμείς το αύριο. Με εξωστρέφεια και καλλιέργεια όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου.
Όμως η οικονομική ανάπτυξη που μπορούμε να φέρουμε στην Ελλάδα δεν θα πρέπει να έχει μόνο ποσοτικά χαρακτηριστικά. Δεν αρκεί να τρέχει η οικονομία με 4% αύξηση του ΑΕΠ.
Πρέπει η ανάπτυξη να επουλώσει τα ρήγματα για τα οποία σας μίλησα πριν.
Πρέπει να την καρπωθεί και ο λιγότερο προνομιούχος. Να γίνει εργαλείο μιας νέας κοινωνικής συνοχής.
Να σας δώσω τέσσερα παραδείγματα:
Τι να την κάνουμε την αύξηση του ΑΕΠ αν οι πιο πολλές δουλειές που δημιουργούνται αμείβονται με τον κατώτατο ή των υποκατώτατο μισθό;
Επιπλέον αν, λόγω της υπερφορολόγησης και των μη ανταποδοτικών εισφορών, οδηγούμε τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις στη γκρίζα ζώνη της παραοικονομίας.
Για αυτό και επιμένω στην ανάγκη ενός νέου ασφαλιστικού που θα μειώσει τις εισφορές και θα δώσει νέα κίνητρα αποταμίευσης στους νέους.
Στην ανάγκη να καταργηθεί άμεσα ο υποκατώτατος μισθός.
Στην ανάγκη να δημιουργήσουμε μια σύγχρονη αγορά εργασίας, που θα λειτουργεί με ασφάλεια για εργαζόμενους και με ευελιξία για τους εργοδότες, ώστε να αυξηθεί η παραγωγικότητα της εργασίας.
Τούτη όμως την αύξηση της παραγωγικότητας δεν θα την καρπώνεται αποκλειστικά ο εργοδότης. Ένα μέρος της θα κατευθύνεται σε μισθολογικές αυξήσεις και ένα άλλο μέρος της σε επενδύσεις.
Και θέλω σήμερα να εξαγγείλω μία νέα δέσμευσή μας:Ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να έχει διπλάσιο ποσοστό αύξησης από την ετήσια αύξηση του ΑΕΠ.
Διότι το μέρισμα της ανάπτυξης πρέπει να επιστρέφει στην κοινωνία ώστε να προχωράμε όλοι μαζί μπροστά και να μη μένεις κανείς πίσω.
Για να το πω απλά αν η ελληνική οικονομία αναπτυχθεί με 10% την επόμενη τριετία ο κατώτατος μισθός πρέπει να αυξηθεί κατά 20%. Να πάει στις αρχές του 2022 στα 703 ευρώ.
Παράδειγμα δεύτερο, τι να την κάνουμε την αύξηση του ΑΕΠ αν η χώρα παραμένει γεωγραφικά διχασμένη με κάποιες περιοχές να φεύγουν γρήγορα μπροστά και πολλές άλλες να είναι καταδικασμένες στην φτώχεια και την παρακμή.
Το βλέπουμε μέσα στον ίδιο νομό, συχνά και μέσα στην ίδια πόλη. Πλάιπλάι, γειτονιές και περιοχές γρήγορα αναπτυσσόμενες και γεμάτες αυτοπεποίθηση και άλλες παρηκμασμένες και υποβαθμισμένες.
Αυτόν το διχασμό πρέπει να σπάσουμε.Και να ασχοληθούμε σοβαρά με την ισόρροπη ανάπτυξη των πόλεων και των περιφερειών μας.
Να σχεδιάσουμε με ΣΔΙΤ και παραχωρήσεις τη νέα γενιά έργων και δικτύων που θα ενώσουν όλες τις περιφέρειες της χωράς με τους μεγάλους εμπορικούς και ενεργειακούς άξονες των ξένων αγορών.
Να στηρίξουμε την επαναβιομηχάνιση της ελληνικής περιφέρειας.Αλλά και τη δημιουργία νέων αλυσίδων αξίας μεταξύ αγροτικής παραγωγής, μεταποίησης και τουρισμού.
Να δουλέψουμε με τους αιρετούς περιφερειάρχες για να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιφέρειας ξεχωριστά.
Από τα μικρά νησιά του Αιγαίου, μέχρι τα θέατρα της Ηπείρου. Και από τα προϊόντα της Μακεδονικής γης μέχρι της ομορφιές αλλά και το ανανεώσιμο ενεργειακό δυναμικό της Κρήτης.
Παράδειγμα τρίτο, τι να την κάνουμε την αύξηση του ΑΕΠ αν δεν αφορά τους πολλούς που πνίγονται στα χρέη και δεν μπορούν με τίποτε να ορθοποδήσουν;
Για αυτό και προτείνουμε μια ενιαία ρύθμιση χρεών για όλους.120 δόσεις ξεκινώντας με τους πολλούς που χρωστάνε έως 3.000 ευρώ.
Το πρόγραμμα δεύτερη ευκαιρία για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που μπορούν να κάνουν αναδιάρθρωση των χρεών τους προς τις τράπεζες.
Αλλά και το λευκό μητρώο για τους συνεπείς δανειολήπτες και φορολογούμενους. Για να μην αισθάνονται οι συνεπείς κορόιδα.
Τέλος, τι να την κάνουμε την αύξηση του ΑΕΠ αν δεν αφορά πρωτίστως τις νέες γενιές, αλλά και τις επόμενες γενιές.
Για αυτό και επιμένω ότι οι ψηφιακές δεξιότητες είναι το διαβατήριο για τον κόσμο του αύριο. Και η συνεχής κατάρτιση, το δίπλωμα για να προσαρμόζονται οι νέοι μας σε ένα κόσμο που αλλάζει συνέχεια.
Αλλά αυτό δεν αρκεί. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που γερνάει και συρρικνώνεται πληθυσμιακά- αυτό είναι το κρίσιμο ζήτημα. Ζούμε περισσότερα χρόνια και γεννάμε λιγότερα παιδιά. Αν συνεχίσουμε έτσι, το 2050 θα είμαστε με το ζόρι 7εκατομμύρια.
Ταυτόχρονα προσφέρουμε όλο και λιγότερες ευκαιρίες και κίνητρα στους νέους να μείνουν και να δημιουργήσουν δουλειές και οικογένεια στη χώρα μας.
Γι’ αυτό και μια πολιτική για τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας, αλλά και επιστροφής των Ελλήνων που έφυγαν στο εξωτερικό αποτελεί σήμερα όρο εθνικής επιβίωσης.
Το ξέρουμε όλοι άλλωστε. Η ελληνική οικογένεια είναι αυτή που κράτησε όρθια τη χώρα στα χρόνια της κρίσης με τεράστιους κόπους και θυσίες.
Η Νέα Δημοκρατία - και εγώ προσωπικά – θα προχωρήσουμε σε μια ολοκληρωμένη παρέμβαση αντιμετώπισης του δημογραφικού μας προβλήματος
Για το λόγο αυτό δεσμεύομαι σήμερα ότι θα στηρίξουμε τα νέα ζευγάρια από την πρώτη μέρα της γέννησης του πρώτου παιδιού τους.
Στον πρώτο προϋπολογισμό που θα καταθέσει η ΝΔ ως κυβέρνηση, θα προβλέπεται ένα επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννιέται στην χώρα μας από οικογένειες που πληρούν εισοδηματικά κριτήρια.
Έχουμε επίσης ήδη δεσμευθεί ότι το αφορολόγητο όριο για κάθε παιδί θα προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ, ενώ όλα τα βρεφικά είδη και τα είδη πρώτης ανάγκης των νέων μητέρων θα υπαχθούν στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ.
Θα σταθούμε με κάθε τρόπο δίπλα στους νέους μας που θέλουν να κάνουν οικογένεια και σήμερα διστάζουν.
Κάθε οικογένεια που το παιδί της δεν βρίσκει θέση σε δημοτικό παιδικό σταθμό, θα λαμβάνει ενίσχυση 180 ευρώ το μήνα για 10 μήνες το χρόνο, προκειμένου να επιλέγει εκείνη το βρεφονηπιακό σταθμό της επιλογής της.
Θα βοηθήσουμε επίσης τις νέες μητέρες θεσμοθετώντας τη δυνατότητά τους να επιλέγουν εκείνες το χρόνο για την άδεια εγκυμοσύνης και λοχείας, ενώ θα θεσπίζουμε και ένα πρόγραμμα που εφαρμόζεται ήδη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες με την ονομασία «βοήθεια στην εργαζόμενη μητέρα».
Και αυτή η βοήθεια θα έρθει από γυναίκες που θα πιστοποιούνται και θα αναλαμβάνουν εκείνες την φύλαξη παιδιών προσχολικής ηλικίας, όπως συμβαίνει ήδη στο εξωτερικό,για να διευκολύνονται οι εργαζόμενες νέες μητέρες.
 Αυτονόητη, τέλος, είναι η στήριξή μας στις πολύτεκνες οικογένειες.
Τα επιδόματα που έκοψε ο ΣΥΡΙΖΑ θα τα επαναφέρουμε στο ακέραιο, ενώ θα υπάρξουν και νέα μέτρα στήριξης όπως εκπτώσεις στα τέλη κυκλοφορίας και επανεξέταση των τεκμηρίων, έως την ενηλικίωση των τέκνων και η αύξηση του αφορολογήτου για την αγορά πρώτης κατοικίας.
Με αυτές τις παρεμβάσεις προσβλέπουμε πολύ σύντομα η δημιουργία οικογένειας να μην αντιμετωπίζεται πια από τους νέους μας με δισταγμό, αλλά ως αυτό που είναι: η σημαντικότερη χαρά της ζωής.
Αγαπητοί σύνεδροι,
Οι τρεις αυτές προτεραιότητες -η σύγχρονη Παιδεία, το αποτελεσματικό Κράτος και η παραγωγική Οικονομία- πλαισιώνονται από τους τρείς άλλους στόχους μας: Την Κοινωνική συνοχή, την πολιτική Ασφάλειας και τον νέο Πατριωτισμό.
Καμία χώρα δεν προχωρεί δίχως ενωμένο τον κοινωνικό της κορμό. Αυτό, όμως, δεν υπηρετείται με σποραδικά επιδόματα προς όλο και φτωχότερους πολίτες, όπως κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Οικοδομείται με ευκαιρίες που πρέπει να δίνονται σε όλους. Αλλά και με μία ισχυρή ασπίδα στην ανέχεια, όπως το Εγγυημένο Εισόδημα για 800.000 συμπολίτες μας, όπως προβλέπει το πρόγραμμά της Νέας Δημοκρατίας.
Και, βέβαια, με πρόσβαση στην Υγεία και σε κάθε κοινωνική υπηρεσία. Ούτε κι αυτά, ωστόσο, αρκούν.
 Η πρόοδος απαιτεί και ένα περιβάλλον κανόνων, νομιμότητας και σεβασμού των δικαιωμάτων. Δικαιοσύνη και θεσμούς που θα λειτουργούν ανεξάρτητα, χωρίς να γίνονται κομματικά εργαλεία της εκάστοτε εξουσίας.
Στην αυριανή Ελλάδα, οι πολίτες θα κερδίσουν και πάλι τις γειτονιές τους από την εγκληματικότητα με την βοήθεια μιας αποτελεσματικής και καλά εκπαιδευμένης αστυνομίας.
Η Δικαιοσύνη θα λειτουργεί μακριά από πολιτικές ή άλλες σκοπιμότητες. Ενώ Κράτος και Εκκλησία θα επιτελούν τα καθήκοντά τους με αμοιβαίο σεβασμό στους διακριτούς ρόλους τους.
Η Ελλάδα που έρχεται, όμως, θα έχει και το δικό της εθνικό ανάστημα. Την πυξίδα ενός νέου πατριωτισμού, που θα την κρατά μακριά από κορώνες εθνικισμού, αλλά πάνω στις ράγες των εθνικών συμφερόντων.
Όχι με συνθήματα, αλλά με αθόρυβη και αποτελεσματική δουλειά στη διπλωματία, στην άμυνα, στη διεθνή οικονομία.
Είναι η Νέα Δημοκρατία που έβαλε τη χώρα στην Ευρώπη. Γι’ αυτό και ξέρει καλύτερα πώς θα πείσει τους εταίρους μας για μικρότερα πλεονάσματα και αποτελεσματικότερη συνεργασία στο Προσφυγικό.
Είναι η Νέα Δημοκρατία που πιστεύει στην ατλαντική συνεργασία. Γι΄ αυτό και εμείς μπορούμε να λέμε όχι όταν πρόκειται να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας συμφέροντα, όπως τώρα με τη συμφωνία των Πρεσπών.
Η χώρα, λοιπόν, θα ανακτήσει την ισότιμη θέση της, που ο ΣΥΡΙΖΑ υποβίβασε σε ρόλο κομπάρσου.
Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Και σε αυτούς τους ειλικρινείς λογαριασμούς δεν χωρούν ούτε συμψηφισμοί ούτε ανταλλάγματα.
Ανήκουμε στη Δύση, ανήκουμε στην Ευρώπη, αλλά πάνω από όλα ανήκουμε στην πατρίδα!
Νεοδημοκράτες και Νεοδημοκράτισσες,
«Είμαστε η παράταξη που ταυτίζει το έθνος με τον λαό, την πατρίδα με τους ανθρώπους της, την πολιτεία με τους πολίτες της, την εθνική ανεξαρτησία με τη λαϊκή κυριαρχία, την πρόοδο με το κοινό αγαθό, την πολιτική ελευθερία με την έννομη τάξη και την κοινωνική δικαιοσύνη».
Εκείνα τα λόγια του Κωνσταντίνου Καραμανλή, στην ιδρυτική μας διακήρυξη, ισχύουν απόλυτα. Σαράντα τέσσερα χρόνια μετά, η Νέα Δημοκρατία παραμένει ο δημοκρατικός φορέας του κοινωνικού φιλελευθερισμού.
Η πατριωτική δύναμη του παγκόσμιου Ελληνισμού.Της ανοιχτής οικονομίας και του ρυθμιστικού ρόλου του κράτους.
Η μεγάλη παράταξη που ενώνει τους Έλληνες, κυρίως στις πιο κρίσιμες ιστορικές στιγμές.
 Η πολιτική διεύρυνση, άλλωστε, βρίσκεται στο DNA αυτής της παράταξης: 54,4% το 1974, 46,9% το 1990 και 45,4% το 2004.
Αυτά ήταν τα υψηλότερα εκλογικά ποσοστά μας. Και όλα τους ήλθαν όταν η Νέα Δημοκρατία άνοιξε τολμηρά τις πόρτες της σε νέους φίλους. Αυτό το δίδαγμα γίνεται και πάλι επίκαιρο.
Είπα και άλλοτε πως υπάρχουν ιστορικές περίοδοι, κατά τις οποίες οι επί μέρους διαφορές υποχωρούν μπροστά σε ένα υπέρτερο διακύβευμα.
Μία τέτοια συγκυρία βιώνουμε και τώρα, ύστερα από 8 χρόνια κρίσης, 2 πτωχεύσεις, 4 μνημόνια και 4 χρόνια διακυβέρνησης ψέματος και ανικανότητας. Αρκετά!
Στις εκλογές που έρχονται θα αντιπαρατεθούναπό τη μία, οι δυνάμεις της ελευθερίας, της δημοκρατίας και των μεταρρυθμίσεων. Και από την άλλη, οι δυνάμεις της εσωστρέφειας, της καθήλωσης και της φτώχειας.

Ε, λοιπόν, αυτό το πρώτο ευρύ φάσμα θα εκφράσει πρωταγωνιστικά η Νέα Δημοκρατία. Τα εκατομμύρια των Ελλήνων, που ενώνονται σε μια φωνή και μία απαίτηση: «Φύγετε για να πάμε επιτέλους την Ελλάδα μπροστά»!
Αυτό πρέπει να είναι το μήνυμα που θα στείλει κάθε ψηφοδέλτιο από κάθε κάλπη, όποτε και όπου κι αν αυτή στηθεί:
Στις Ευρωεκλογές, καλούμαστε να ζητήσουμε περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη, σε πείσμα όσων την θέλουν περιχαρακωμένη και συντηρητική. Θα ψηφίσουμε για μία Ένωση πολιτική και δημοκρατική, της αλληλεγγύης και της συνεργασίας.
Στις περιφερειακές εκλογές προκρίνουμε ικανούς υποψήφιους, που γνωρίζουν καλά τα προβλήματα του τόπου τους και μπορούν να εντάξουν την επίλυσή τους σε ένα πανελλαδικό σχέδιο ανάπτυξης.
Στόχος μας, κανένας περιφερειάρχης με την πολιτική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Και όσο το δυνατόν περισσότερες, γιατί όχι και οι 13, περιφέρειες στην Νέα Δημοκρατία.
Και την ώρα των εθνικών εκλογών, της μεγάλης,της καθοριστικής μάχης θα δώσουμε και την τελική απάντηση:
Αυτή είναι η μεγάλη μάχη που έχουμε μπροστά μας, η μεγάλη στιγμή που οι Έλληνες θα στείλουν το δικό τους καθαρόμήνυμα: Θα πουν όχι στην εξαπάτηση και τη δημαγωγία, όχι στους τεχνητούς διχασμούς, όχι στην ανασφάλεια, όχι στις εθνικές πληγές.
Θα υψώσουν τη φωνή τους με ένα μεγάλο ναι στην ελπίδα της αλήθειας, στην ενότητα, στην αξιοκρατία, στην ανάπτυξη και στις δουλειές. Στην ασφάλεια και στον αληθινό πατριωτισμό.
Συναγωνιστές της Νέας Δημοκρατίας,
Οι ευθύνες μας είναι πολύ μεγάλες. Γιατί αυτό το κόμμα, αυτή η μεγάλη παράταξη, αποτελεί, την τελευταία, τη μοναδική ελπίδα να αλλάξουμε σήμερα πορεία.
Σας καλώ λοιπόν να αγωνιστούμε μαζί για να το κάνουμε αυτό πραγματικότητα στις επερχόμενες εκλογές.
Όχι μόνοι μας, αλλά ως επικεφαλής μιας ευρύτερης συμμαχίας που θα συνασπίζει και ενώνει, όπως έλεγε και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, πολίτες και προσωπικότητες από τη δεξιά μέχρι τις παρυφές της αριστεράς.
Μ’ ένα κόμμα ανοιχτό στους νέους, στην κοινωνία, στις νέες ιδέες. Ένα μέτωπο πατριωτισμού και λογικής που ενώνει τους Έλληνες, εμπνέοντας με μια συμφωνία αλήθειας και ένα σχέδιο πράξης.
Τις βαριές ευθύνες για το αύριο τις αισθάνομαι και προσωπικά.
Οι αγαπημένοι στίχοι του πατέρα μου, του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ήταν από τον Κωστή Παλαμά και με προφητικό τρόπο είναι σήμερα επίκαιροι.
Χρωστάμε σ' όσους ήρθαν πέρασαν,
θα 'ρθουν, θα περάσουν.
Κριτές θα μας δικάσουν
οι αγέννητοι, οι νεκροί.
Χρωστάμε πράγματι στον βασανισμένο και υπερήφανο αυτό λαό μια καινούρια ελπίδα. Του χρωστάμε μια καινούρια εποχή.
Του χρωστάμε μια καινούρια ζωή πιο ανθρώπινη, πιο ήρεμη, πιο δημιουργική.
Το χρέος μας αυτό θα το ξεπληρώσουμε.
Μαζί με το λαό. Δίπλα του, κοντά του. Σε μια μάχη κοινή για ένα μέλλον που μας αξίζει.
Ο Καζαντζάκης έλεγε: «Σα δεν φτάσει ο άνθρωπος στην άκρη του γκρεμού, δεν βγάζει στην πλάτη του φτερούγες να πετάξει.»
Μας έφτασε ο λαϊκισμός, πράγματι, στην άκρη του γκρεμού το καλοκαίρι του 2015.
Δεν πέσαμε χάρη -προπαντός- στη δική μας παράταξη που έβαλε πλάτη στην πιο δύσκολη ώρα και η πατρίδα δεν κατρακύλησε στο χάος.
Τέσσερα χρόνια τώρα όμως κι η χώρα παραμένει εκεί. Αποσβολωμένη και ανήμπορη να προχωρήσει προς το μέλλον.
Στις εκλογές που έρχονται -με τη δύναμη, με τη θέληση του λαού- θα θέσουμε τέλος σ’ αυτό τέλμα.
Θα βγάλουμε τις δικές μας φτερούγες να πετάξουμε.
Θα κάνουμε ένα άλμα στον καινούριο κόσμο.
Θα πάμε επιτέλους την Ελλάδα μπροστά.
Όλοι μαζί.
Γιατί μαζί μπορούμε! Ελλάδα μπορούμε!
Σας ευχαριστώ".

Δεν υπάρχουν σχόλια: