Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018

Πήρε ολοκληρωτικά πάνω του την ευθύνη ενδεχόμενων σκανδάλων

Η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή ήταν μια αναβίωση παλαιότερων εποχών επί τα χείρω.
Φτηνά χτυπήματα κάτω από τη ζώνη από τον Πρωθυπουργό για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον οικογενειακό του χώρο 
(η λαϊκή σοφία λέει ότι στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί, και ήταν προς τιμήν του κ. Μητσοτάκη που δεν απάντησε καταλλήλως).
Κουτσομπολίστικα σχόλια από έναν Πρωθυπουργό για υποψήφιους που προσεγγίζουν άλλα κόμματα...
(για Τατσόπουλο εξαιτίας μιας φράσης του συρμού περί μισής Αθήνας που είπε πριν χρόνια, αλλά ένας πρωθυπουργός δεν μπορεί να το αναπαράγει).
Παράλληλα για πρώτη φορά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της μη ψήφισης της συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς φαίνεται ότι η άπειρη παρέα του Μαξίμου συνειδητοποιεί ότι τα εθνικά θέματα είναι πρόσβαρες υποθέσεις με πολυδιάστατο κόστος, και όχι εξυπνακίστικοι σχεδιασμοί ταβέρνας, που αρκούν για να λειτουργήσουν διασπαστικά στη συνοχή της αντιπολίτευσης.
Αυτά, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης του ρουσφετιού για τη μη περικοπή συντάξεων - ψήφιση την οποία οι ίδιοι είχαν καταστήσει αναγκαία. Και είναι προεκλογικό ρουσφέτι γιατί δεν θεσμοθετείται διαχρονικά αλλά άπαξ, για να εξυπηρετηθούν προπαγανδιστικές προεκλογικές ανάγκες.
Το συγκεκριμένο άπαξ ρουσφέτι ακολουθεί τα ευτελιστικά για το κόμμα του ηθικού πλεονεκτήματος ρουσφέτια, όπως τη διαγραφή χρεών καναλαρχών, τη διαγραφή χρεών πανεπιστημιακών, τα αυθαίρετα στα δάση που νομιμοποιούνται για 40 τουλάχιστον χρόνια, ενώ τρεις μήνες πριν με φόντο τη θρηνωδία στο ολοκαύτωμα του Ματιού, δήλωναν… ρωμαλέοι και αδιαπραγμάτευτοι, ότι θα μπουν μπουλντόζες και θα τα σαρώσουν όλα, την αδράνεια στους ελέγχους των καυσίμων, για να εξυπηρετηθούν ενδεχομένως κάποια συμφέροντα.
Ωστόσο το πλέον εντυπωσιακό ωστόσο ήταν ο επιθετικός εξορκισμός εκ μέρους του Πρωθυπουργού, των καταγγελιών περί σκανδάλων, που πλέον άρχισαν να δραπετεύουν από τις σκιερές πτυχές της δημόσιας ζωής και να αναδύονται στο φως της Δημοσιότητας.
Θυμίζουμε παρενθετικά ότι ο αφορεσμένος Σημίτης (που σαφώς ελέγχεται πολιτικά για πλημμελή επιτήρηση κάποιων υπουργών του που δεν αντιστάθηκαν στη γοητεία της μίζας), τουλάχιστον αποστασιοποιείτο, επαναλαμβάνοντας το περίφημο «όποιος έχει στοιχεία να πάει στον εισαγγελέα». Ο κ. Τσίπρας, ίσως λόγω απειρίας, ούτε καν αυτό. Ανέλαβε πλήρως την ευθύνη, καταγγέλλοντας τον αρχηγό της αντιπολίτευσης ότι επινοεί σκάνδαλα, αφού σκάναρε τους συγγενείς πρώτου και δεύτερου βαθμού, και αφού δεν βρήκε τίποτα, έφτασε στους φίλους υπουργών), τη βοηθεία συμμαχικών προς τη ΝΔ ΜΜΕ (Β. Μαρινάκη).
Θα έπρεπε να γνωρίζει ότι σπάνια υπάρχει παραβίαση της νομιμότητας στο δημόσιο βίο που δεν γίνεται αντιληπτή. Ενδεχόμενο κουκούλωμα συνήθως απορρέει από πολιτική πρόθεση των διαδόχων, είτε τα πλαίσια συναλλαγής για να έχουν και αυτοί στη συνέχεια το ακαταδίωκτο, είτε από το φόβο για να μην κατηγορηθούν για ρεβανσισμό. Αυτό είναι εθιμικός κανόνας αλλά όχι απαράβατος. Το απέδειξε η πολιτεία της δικής τους κυβέρνησης, που επιστράτευσε κάθε ευφάνταστο τρόπο προκειμένου να συνδέσει τους προηγούμενους με σκάνδαλα.
Ο βίος της κυβέρνησης αργά ή γρήγορα θα τελευτήσει. 
Είναι ακράδαντα σίγουρος ο κ. Τσίπρας ότι οι καταγγελίες για σκάνδαλα είναι fake news και εφεύρεση των εφημερίδων του Μαρινάκη;
Είναι τόσο σίγουρος ότι ο ξαφνικός πλουτισμός του λαϊκού… golden boy Μανόλη Πετσίτη, (με τις χυδαίες αναρτήσεις, πλήρεις… αριστερού ήθους, στο facebook) και παιδικού φίλου του υπουργού Νίκου Παππά, είναι άσχετος με τις εξυπηρετήσεις υπουργών της κυβέρνησης προ τις επιχειρήσεις Λαβρεντιάδη;
Είναι τόσο σίγουρος ότι οι διευθετήσεις της ΔΕΠΑ προς την εταιρία ELFE, συμφερόντων του υπόδικου κ. Λαβρεντιάδη, και οι παρεμβάσεις πλειάδας υπουργών τις οποίες έχει καταγγείλει ο διωκόμενος σε βαθμό κακουργήματος (και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ) Θοδ. Κιτσάκος, δεν έχουν οσμή σκανδάλου;
Είναι τόσο σίγουρος ότι μπορεί να πείσει πως ενόψει συμφωνίας Πρεσπών η εξαγορά της εταιρείας εμπορίας και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας EDS στην ΠΓΔΜ, έναντι τιμήματος 4,8 εκατ. ευρώ από την ΔΕΗ, ήταν αμιγώς επιχειρηματική κίνηση, αφ’ ης στιγμής ήταν προς ζημίαν της ελληνικής επιχείρησης;
Είναι σίγουρος ότι η προσπάθεια να παραχωρήσουν το Ελ. Βενιζέλος σε τιμή κατά 650 εκατομμύρια φτηνότερη, και τους σταμάτησε η ευρωπαϊκή επιτροπή ανταγωνισμού, θα περάσει αβρόχοις ποσίν;
Είναι τόσο σίγουρος ότι ήταν πάλλευκη, νόμιμη και νομότυπη, η συμφωνία Καμμένου για την πώληση βλημάτων στην Σαουδική Αραβία; (για να αναφέρουμε παραδειγματικά τις πιο πολύκροτες υποθέσεις).
Και εν τέλει: Εχει την εντύπωση ότι οι ερχόμενοι δεν θα ψάξουν μέχρι αστερίσκου και υποσημειώσεως τα χαρτιά και τις ομολογίες, και δεν θα έχουν την διάθεση να τα αξιοποιήσουν, προκειμένου να τους τιμωρήσουν και να εξαφανίσουν για δεκαετίες το φερόμενο ως ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ; (και όχι της Αριστεράς, που κρύβονται πίσω από το μύθο της).

Ο κ. Τσίπρας με το να αποδίδει σε fake news τις καταγγελίες για σκάνδαλα, μη διατηρώντας ουδεμία απόσταση, ανέλαβε ολοκληρωτικά την ευθύνη τους, εφόσον αποδειχτεί ότι υπήρξαν.

Του Γιάννη Σιδέρη

Δεν υπάρχουν σχόλια: