Τρίτη, 4 Δεκεμβρίου 2018

Μητσοτάκης: Δρομολογείται διεκδίκηση μακεδονικής μειονότητας εντός Ελλάδος

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο -Φωτογραφία: Nikos Libertas / SOOCΑιχμηρό σχόλιο του προέδρου της ΝΔ για τις δηλώσεις Ζάεφ

«Θέλαμε συμφωνία αλλά όχι οποιαδήποτε συμφωνία» δήλωσε από το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο

«Δεν θα κυρώσουμε την συμφωνία των Πρεσπών»

Συζήτηση με τον πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητήριου Σίμο Αναστασόπουλο είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο συνέδριο του επιμελητηρίου «Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας».
Για το ονοματολογικό της πΓΔΜ και αν η θέση της ΝΔ μπορεί να αποδειχθεί εμπόδιο στις σχέσεις με τον αμερικανικό παράγοντα απάντησε αρνητικά...
Είπε ότι η ΝΔ ήταν εξαρχής ειλικρινής και εξήγησε γιατί θεωρεί τη συμφωνία των Πρεσπών προβληματική.
«Θέλαμε συμφωνία αλλά όχι οποιαδήποτε συμφωνία», συμπλήρωσε εξηγώντας πως είναι άκρως προβληματικές οι πτυχές της συγκεκριμένης συμφωνίας για τη μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα.
Με αφορμή δηλώσεις του Ζ. Ζάεφ είπε ότι ίσως δρομολογείται διεκδίκηση μακεδονικής μειονότητας εντός της Ελλάδας και αναρωτήθηκε: «Έτσι λύνουμε τις διαφορές μας;»
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η ΝΔ δεν θα κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή ούτε τώρα, ούτε μετά από εκλογές.
«Έχουμε εξηγήσει και στους Αμερικάνους φίλους μας ποια είναι η θέση μας και η άποψή μας είναι σεβαστή», υπογράμμισε.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι υπάρχουν περιθώριο περαιτέρω βελτίωσης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, χαρακτήρισε θετικό τον στρατηγικό διάλογο μεταξύ των δύο χωρών και μίλησε για τη συνεργασία σε τομείς όπως η ασφάλεια και η ενέργεια.
Επανερχόμενος στο θέμα των ξένων επενδύσεων είπε ότι «στην Ελλάδα δεν έχουμε δει αυτά από την Αμερική που θα θέλαμε», ενώ επανέλαβε δεν υπάρχει ξένος επενδυτής που να τον συναντά και να μην του λέει να έρθει να επενδύσει στη χώρα μας.
Ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ (Αριστερά) με τον Κυριάκο Μητσοτάκη (δεξιά) -Φωτογραφία: Intimenews/ΒΑΡΑΚΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ Ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ (Αριστερά) με τον Κυριάκο Μητσοτάκη (δεξιά) -Φωτογραφία: Intimenews/ΒΑΡΑΚΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

«Τα υπερπλεονάσματα στραγγίζουν την οικονομία»

Ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας για την οικονομία είπε ότι η πολιτική της κυβέρνησης δεν έχει μετρήσιμα αποτελέσματα στην ανάπτυξη.
«Τα υπερπλεονάσματα στραγγίζουν την οικονομία», τόνισε και μίλησε για την ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων μέσα σε ένα νέο φορολογικό πλαίσιο.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως αποτελεί πρώτη προτεραιότητα της ΝΔ να αυξηθούν οι επενδύσεις σε ποσοστό του ΑΕΠ, «αλλιώς δεν θα καλυτερεύσει η ζωή του μέσου Έλληνα με καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλεί με τον πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητήριου Σίμο Αναστασόπουλο Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλεί με τον πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητήριου Σίμο Αναστασόπουλο

«Ο Τσίπρας είναι ο μακροβιότερος μνημονιακός πρωθυπουργός»

Παράλληλα κατηγόρησε ξανά την κυβέρνηση ότι οδήγησε τη χώρα σε τρίτο, αχρείαστο, μνημόνιο που στόχο είχε να αποκαταστήσει τη δυνατότητά της Ελλάδας να δανείζεται από της αγορές.
«Αυτός ο στόχος δεν επιτεύχθηκε. Μιλάμε για άτυπο τέταρτο μνημόνιο γιατί η χώρα βρίσκεται σε πολύ πιο αυστηρό πλαίσιο δημοσιονομικής επιτήρησης σε σχέση με άλλες χώρες και έχει δεσμευτεί για υπερβολικά πλεονάσματα, έχει δεσμεύσει την ακίνητη περιουσία της, χωρίς να έχει πρόσβαση σε φτηνό χρήμα. Και γι' αυτό κάνουμε σύγκριση με την Κύπρο, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία», συνέχισε.
«Ο κ. Τσίπρας είναι ο μακροβιότερος μνημονιακός πρωθυπουργός», συμπλήρωσε, ενώ επισήμανε την ανάγκη μείωσης της φορολογίας ως αναπτυξιακό εργαλείο που θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να επενδύσουν περισσότερο και θα βοηθήσει και στην κατεύθυνση της φορολογικής συμμόρφωσης.
«Ο κίνδυνος για την Ελλάδα δεν έχει περάσει» προειδοποίησε ο πρόεδρος της ΝΔ«Ο κίνδυνος για την Ελλάδα δεν έχει περάσει» προειδοποίησε ο πρόεδρος της ΝΔ

«Ο κίνδυνος για την Ελλάδα δεν έχει περάσει»

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε επιπλέον πως ο κίνδυνος για την Ελλάδα δεν έχει περάσει. «Κάθεται πάνω σε ένα μεγάλο cash buffer. Αλλά αν το εξαντλήσει η αντίδραση των αγορών δεν θα είναι θετική. Και όταν μιλάμε για φορολογικές μειώσεις, θα δούμε πως θα τις ισοσκελίσουμε με το σκέλος των δαπανών», είπε ενώ σημείωσε πως από τις προσλήψεις που έκανε το ελληνικό δημόσιο πέρυσι, μόλις το 10% αφορά πτυχιούχους.
«Χωρίς τολμηρές λύσεις στο πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους θα τρέχουμε με τα πόδια μας δεμένα σε μια σιδερένια μπάλα».

«Το ιδιωτικό χρέος είναι βραδυφλεγής βόμβα»

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε επίσης για την ανάγκη μιας μεγάλης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και επέκρινε το νόμο Κατρούγκαλου λέγοντας «πως τιμωρεί την εργασία».
Αναφερόμενος στο ιδιωτικό χρέος είπε πως είναι σαν ένας ελέφαντας στο δωμάτιο, όπως λένε οι Αγγλοσάξονες.
Έκανε λόγο για βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας και της κοινωνίας και μίλησε για το δικό του σχέδιο που προβλέπει ρύθμιση 120 δόσεων, στις οποίες όμως θα μπορούν όσοι ενταχθούν να ανταποκριθούν.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως είναι μεγάλο αναπτυξιακό πρόβλημα για τις τράπεζες τα «κόκκινα» δάνεια και επίσης μίλησε και για την προσπάθεια αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων, επισημαίνοντας ωστόσο ότι τα οφέλη θα τα καρπωθούν οι νέοι μέτοχοι.
«Χωρίς τολμηρές λύσεις στο πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους θα τρέχουμε με τα πόδια μας δεμένα σε μια σιδερένια μπάλα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ενώ ξεκαθάρισε ότι η οποιαδήποτε ρύθμιση θα συνοδεύεται και από κίνητρα για εκείνους που είναι συνεπείς.
«Χωρίς τολμηρές λύσεις στο πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους θα τρέχουμε με τα πόδια μας δεμένα σε μια σιδερένια μπάλα» σημείωσε ο Κ. Μητσοτάκης«Χωρίς τολμηρές λύσεις στο πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους θα τρέχουμε με τα πόδια μας δεμένα σε μια σιδερένια μπάλα» σημείωσε ο Κ. Μητσοτάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: