Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018

Ποιος θα διαδεχθεί την Άνγκελα Μέρκελ

Ποιος θα διαδεχθεί την Άνγκελα ΜέρκελΤην Παρασκευή, τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος της Γερμανίας, CDU, θα ψηφίσουν για τον επόμενο ηγέτη τους, μετά από 18 χρόνια απόλυτης κυριαρχίας της Άνγκελα Μέρκελ. 
Οι υποψήφιοι για την αρχηγία του CDU είναι τρεις και ο νικητής είναι πολύ πιθανό να γίνει κάποια μέρα Καγκελάριος της Γερμανίας.
Η πρώτη υποψήφια είναι η γραμματέας του Κόμματος και προστατευόμενη της Μέρκελ, Ανεγκρέτ Κραμπ – Καρρενμπάουερ (γνωστή και με τα αρχικά του ονόματός της, ΑΚΚ), ο πρώην αντίπαλος της Μέρκελ για την ηγεσία του CDU και παλαιό στέλεχος του κόμματος, Φρίντριχ Μερτς, και ο νέος, φιλόδοξος υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν...

Η Ανεγκρέτ Κραμπ – Καρρενμπάουερ θεωρείται η «μίνι Μέρκελ», καθώς ακολουθεί πιστά το δρόμο που έχει χαράξει η επί 13 χρόνια Καγκελάριος της Γερμανίας. 
Οι δύο γυναίκες μοιάζουν πολύ: είναι χαμηλών τόνων, ευγενικές, αλλά ταυτόχρονα αποφασιστικές και πραγματίστριες. Η ιστορία τους έχει δείξει ότι μπορούν να βρουν λύσεις στα πολιτικά ζητήματα. 
Αντί να παρουσιάσει το όραμα της για το κόμμα, η ΑΚΚ έκανε «περιοδεία ακρόασης». Πήγε σε όλες τις περιοχές της Γερμανίας για να ακούσει τους ψηφοφόρους και μετά να μιλήσει σε αυτούς, αλλά και στα μέλη του κόμματος. Στην περιοδεία περιλαμβανόταν και ένα ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες, με μία επίσκεψη στο Λευκό Οίκο όπου συναντήθηκε με αμερικανούς αξιωματούχους, αλλά και μία επίσκεψη σε εργοστάσιο της BMW. 
Η στρατηγική της είναι πιθανό να κερδίσει τους υποστηρικτές της Μέρκελ, οι οποίοι επιθυμούν να συνεχιστεί η σταθερότητα της Καγκελαρίου, ωστόσο αναμένεται να απομακρύνει τα μέλη του κόμματος που επιθυμούν κάτι νέο και διαφορετικό.

Ο Φρίντριχ Μερτς, από την άλλη, είναι «ωμός» στο λόγο του, ενώ διαθέτει τη στήριξη πολύ σημαντικών ανθρώπων, όπως του Προέδρου της Γερμανικής Βουλής και πρώην πανίσχυρου υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Έχει υποσχεθεί ότι θα καταφέρει να μειώσει τις διαρροές ψηφοφόρων προς το ακροδεξιό, AfD, καθώς θα τηρήσει μία πιο σκληρή στάση στο μεταναστευτικό. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας δήλωσε κάποια στιγμή ότι θα αμφισβητήσει το δικαίωμα στο άσυλο, όμως γρήγορα πήρε πίσω αυτή τη δήλωσή του. 
Όσον αφορά στα ευρωπαϊκά θέματα, ο Μερτς έχει ταχθεί υπέρ της μεγαλύτερης ενοποίησης της ευρωζώνης εκφράζοντας τη συμφωνία του με τις προτάσεις του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν. 
Πάντως, παρά τα μεγάλα λόγια, ο Μερτς βρέθηκε για μεγάλο διάστημα εκτός της πολιτικής. Υπήρξε επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU, το 2002 ήταν υποψήφιος Πρόεδρος του κόμματος, αλλά έχασε από την Άγκελα Μέρκελ και το 2009 εγκατέλειψε την πολιτική για να εργαστεί για την BlackRock, τη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων παγκοσμίως.

Ο τρίτος υποψήφιος είναι ο Γιενς Σπαν – το άγνωστο αουτσάιντερ. Έστησε το όνομά του ασκώντας κριτική στην Άγκελα Μέρκελ, ειδικά σε θέματα μετανάστευσης, όμως πολλά μέλη του CDU τον θεωρούν ακόμα πολύ νέο – είναι 38 ετών – και χωρίς εμπειρία για να γίνει ηγέτης.

Όπως και να έχει το θέμα, η εκλογή του νέου Προέδρου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος θα σημάνει την αρχή της μετά-Μέρκελ εποχής, παρά το γεγονός ότι απομένουν τρία χρόνια έως τις εκλογές για Καγκελάριο. 
Πιθανότατα, το αποτέλεσμα θα δώσει μία ιδέα για το προς τα πού οδεύει η Γερμανία την επόμενη δεκαετία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: