Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018

Αγριεύει η κόντρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών: Η ΝΔ θέτει κάθε βουλευτή προ των ευθυνών του - Στο τραπέζι η πρόταση μομφής

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης / Φωτογραφία Eurokinissi Έντονη πίεση προς τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης για τη συμφωνία των Πρεσπών θα ασκήσει η ΝΔ, θέτοντας κάθε βουλευτή προ των ευθυνών του.

Το στίγμα των προθέσεων της Πειραιώς έδωσε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη χθεσινή δήλωσή του, τη στιγμή που η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης για το Σκοπιανό παραμένει στο τραπέζι, όταν έρθει η συμφωνία προς κύρωση στη Βουλή
Μετά τις 16 Δεκεμβρίου, οπότε και συμπληρώνονται έξι μήνες από την προηγούμενη... η αξιωματική αντιπολίτευση έχει δικαίωμα να καταθέσει εκ νέου πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή. Η πίεση απευθύνεται κυρίως στους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ και του Ποταμιού που έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν «Ναι» στη συμφωνία.
Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Σταύρος Θεοδωράκης και Σπύρος Δανέλλης έχουν ταχθεί υπέρ των Πρεσπών, κάτι που βοηθά το Μέγαρο Μαξίμου να καλύψει τις απώλειες από βουλευτές των ΑΝΕΛ.
Η Πειραιώς επιμένει ότι αν εφαρμοστεί η συμφωνία, η πΓΔΜ μπορεί αμέσως μετά να εγείρει αξιώσεις ότι ανήκει σε μια τάχα μακεδονική μειονότητα που υπάρχει εκτός της Σκοπιανής επικράτειας. 
Ενδεικτικές, σημειώνουν, είναι οι δηλώσεις του κ. Ζάεφ ο οποίος μίλησε για αναγνώριση «Μακεδονικής» γλώσσας εντός της Ελλάδας και για «Μακεδονία» του Αιγαίου, οι οποίες στην ουσία δρομολογούν τη διεκδίκηση ακόμη και “Μακεδονικής” μειονότητας εντός της ελληνικής Επικράτειας. «Ο συνδυασμός της σύνθετης ονομασίας με την αναγνώριση της δήθεν μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας ανοίγει το κουτί της Πανδώρας για την αναβίωση όλων των ανιστόρητων αλυτρωτικών διεκδικήσεων των Σκοπίων», υπογραμμίζουν στελέχη της ΝΔ.
Ταυτόχρονα, απαξιώνουν εντελώς τον Πάνο Καμμένο για τη στάση του, καθώς, όπως λένε, είναι αναξιόπιστος και κανείς δεν μπορεί να τον πάρει σοβαρά. Ως επιχείρημα θυμίζουν ότι τον Ιούνιο καταψήφισε την πρόταση δυσπιστίας της Ν.Δ. με το επιχείρημα ότι δεν θα περάσει η συμφωνία των Πρεσπών από τα Σκόπια. «Κατά καιρούς έχει πει πάρα πολλά πράγματα και έχει κάνει διαφορετικά», σημειώνουν, καρφώνοντας τον κ. Καμμένο για τη στήριξη προς τον κ. Τσίπρα, παρά την υποχώρηση από την εθνική θέση των προηγούμενων δεκαετιών.
Πρέπει όσοι βουλευτές σκέφτονται με την ψήφο τους στη Βουλή να πουν ναι στη συμφωνία των Πρεσπών, να αντιληφθούν ότι όποιος ισχυρίζεται ότι μιλά τη δήθεν μακεδονική γλώσσα, μπορεί και να αυτοπροσδιορίζεται πλέον ως "Μακεδόνας", τονίζουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θέτοντας το δίλημμα που θα τεθεί το προσεχές διάστημα: Είτε οι βουλευτές που θα στηρίξουν τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ με τη θετική ψήφο τους αποδέχονται τον αλυτρωτισμό των γειτόνων είτε καταψηφίζουν την κυβέρνηση προκειμένου να μην περάσει από το ελληνικό Κοινοβούλιο, καθώς αντιτίθεται στο εθνικό συμφέρον.
Προφανώς στο στόχαστρο της Πειραιώς παραμένει ο Πρωθυπουργός, τον οποίο κατηγορούν για αφωνία απέναντι στις προκλήσεις Ζάεφ και προσπάθεια να κρύψει τις ευθύνες του και την ενοχή του. 
Μάλιστα, σημειώνουν δηκτικά, ότι το μόνο επωφελές που μπορεί να κάνει πλέον για τη χώρα ο κ. Τσίπρας, «είναι να μετατρέψει το «Ναι» σε «Όχι», όπως μόνον εκείνος ξέρει».

Δεν υπάρχουν σχόλια: