Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018

Το στοιχείο που δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει προς βέβαιη εκλογική ήττα

Πολλή σκόνη έχουν “σηκώσει” τα αποτελέσματα συνεχόμενων δημοσκοπήσεων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τα τελευταία 24ωρα. 
Αναλύσεις, συζητήσεις και σχόλια από τα ευρήματα των ερευνών κοινής γνώμης έχουν προκαλέσει ακόμα και έντονη πολιτική αντιπαράθεση. 
Σε κάθε περίπτωση αυτό που ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει είναι ότι η ΝΔ είναι πρώτη και μάλιστα με “καθαρή” διαφορά, η οποία υπό προϋποθέσεις μπορεί να αποτελέσει και το μέσο για την κατάκτηση της αυτοδυναμίας. 
Με μία πιο προσεχτική ανάγνωση όμως κυρίως των ποιοτικών στοιχείων όλων...
των δημοσκοπήσεων, μπορούν να βγουν δύο συμπεράσματα με πιο πολιτικό χαρακτήρα, τα οποία ασφαλώς και δεν ικανοποιούν το Μέγαρο Μαξίμου:
- Αρχικά, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ένα σημαντικό κομμάτι των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, γυρνάνε την πλάτη στον κ. Τσίπρα και μάλιστα με τρόπο οριστικό, αφού δείχνουν να διαφωνούν με βασικές πολιτικές της κυβέρνησης. 
Πιο πρόσφατη απόδειξη η δημοσκόπηση της metron analysis για τα ΝΕΑ όπου σε εξαιρετικά μεγάλα ποσοστά (37%) οι κινήσεις Τσίπρα δεν πείθουν ούτε τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έχει τη σημασία του ότι σε πολύ υψηλά ποσοστά (της τάξης του 80%) αρνητικά αξιολογούν την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό οι ψηφοφόροι του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου. Την ίδια στιγμή η πλειοψηφία εμφανίζεται να γυρνάει την πλάτη σε όλες τις τελευταίες πολιτικές επιλογές του Μεγάρου Μαξίμου. Το 47% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι κινείται σε λάθος κατεύθυνση η συμφωνία Πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου για την εκκλησιαστική περιουσία (έναντι 36%), ενώ ακόμη και η διανομή του υπερπλεονάσματος αξιολογείται αρνητικά (50% έναντι 35%).
Παράλληλα σε όλες τις έρευνες των τελευταίων ετών ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να έχει χάσει  τουλάχιστον το ⅓ των ψηφοφόρων του, οι οποίοι τον είχαν στηρίξει τον Σεπτέμβριο του 2015.
Η κρίσιμη αυτή μάζα, που σε ορισμένες ερωτήσεις φτάνει, ακόμη και το 40% δηλώνει ότι δεν προτίθεται να εμπιστευτεί για τρίτη φορά τον κ. Τσίπρα.
- Σημαντικό επίσης συμπέρασμα από τα ποιοτικά στοιχεία των ερευνών όλων των τελευταίων μηνών είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να προσεγγίζει πλέον την “οροφή” των επιδόσεων του. 
Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένους δημοσκόπους, η αύξηση της συσπείρωσης του κυβερνώντος κόμματος που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες φαίνεται ότι αγγίζει πλέον το όριο της εκλογικής επιρροής που μπορεί να φτάσει στις επερχόμενες εκλογές το κυβερνών κόμμα. Με άλλα λόγια ο ΣΥΡΙΖΑ δε δείχνει να έχει άλλες δεξαμενές εισροών, με δεδομένο μάλιστα ότι οι υπόλοιποι ψηφοφόροι του τον έχουν εγκαταλείψει οριστικά, ενώ ελάχιστες είναι και οι μετακινήσεις ψηφοφόρων που φαίνεται να μπορεί να προσελκύσει από άλλα κόμματα. 
Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναλύουν και εκείνοι  με την σειρά τους τα αποτελέσματα των ερευνών. Έχουν καταλήξει μάλιστα στο συμπέρασμα ότι  η εντύπωση που δίνεται , με βάση την οποία η ΝΔ έχει φτάσει στο “ταβάνι” της συσπείρωσης της είναι εσφαλμένη. 
Κυρίαρχη είναι η άποψη εντός της Πειραιώς ότι το γαλάζιο στρατόπεδο μπορεί να αυξήσει ακόμα περισσότερο τις εισροές που έχει από όλα τα άλλα κόμματα, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση της μεγάλης “δεξαμενής” των ψηφοφόρων που απείχαν στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις και την είχαν αποδεδειγμένα εμπιστευθεί στο παρελθόν.
Πιο συγκεκριμένα στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 ψήφισαν 800.000 λιγότεροι ψηφοφόροι σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του ίδιου έτους εξαιτίας και του γεγονότος ότι οι τελευταίες εκλογές διεξήχθησαν με λίστα. 
Ο αριθμός μάλιστα  όσων μετέχουν στην εκλογική διαδικασία τα τελευταία χρόνια είναι διαρκώς μειούμενος, γεγονός που επίσης μεταφράζεται σε μια τεράστια δεξαμενή ψηφοφόρων στους οποίους επίσης απευθύνεται η ΝΔ ζητώντας τη θετική τους ψήφο. Πόσο μάλλον όταν οι συγκεκριμένοι ψηφοφόροι έχουν εμπιστευθεί τη ΝΔ και όχι το ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν.

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: