Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018

Πανικόβλητος ο Τσίπρας από την οργή του κόσμου: Εκλογικά σενάρια για Μάρτιο για να αποφευχθεί η συντριβή

Η δημοσκοπική κατάρρευση που παρουσιάζει το κυβερνών κόμμα σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, φανερές αλλά και κυρίως στις κρυφές, έχει δημιουργήσει κλίμα πανικού στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ και οι άθλιες επιθέσεις κατά πολιτικών αντιπάλων ή των εφημερίδων και άλλων μέσων ενημέρωσης δείχνουν να μην αγγίζουν καν την κοινωνία.

Όπως όλα δείχνουν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ελάχιστα οφέλη από την επικοινωνιακή στρατηγική που ακολουθεί και δεν μπορεί να γυρίσει το κλίμα υπέρ της...
Με τα φίδια να ζώνουν το Μέγαρο Μαξίμου ήδη γίνονται σκέψεις για επίσπευση του χρόνου των εκλογών, νωρίτερα κι από το επικρατέστερο σενάριο για τετραπλές κάλπες το Μάιο.
Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ένα σημαντικό κομμάτι των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, γυρνάνε την πλάτη στον κ. Τσίπρα και μάλιστα με τρόπο οριστικό, αφού δείχνουν να διαφωνούν με βασικές πολιτικές της κυβέρνησης.
Πιο πρόσφατη απόδειξη η δημοσκόπηση της Metron Analysis για τα ΝΕΑ όπου σε εξαιρετικά μεγάλα ποσοστά (37%) οι κινήσεις Τσίπρα δεν πείθουν ούτε τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ,ενώ έχει τη σημασία του ότι σε πολύ υψηλά ποσοστά (της τάξης του 80%) αρνητικά αξιολογούν την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό οι ψηφοφόροι του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου.
Την ίδια στιγμή η πλειοψηφία εμφανίζεται να γυρνάει την πλάτη σε όλες τις τελευταίες πολιτικές επιλογές του Μεγάρου Μαξίμου. Το 47% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι κινείται σε λάθος κατεύθυνση η συμφωνία Πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου για την εκκλησιαστική περιουσία (έναντι 36%), ενώ ακόμη και η διανομή του υπερπλεονάσματος αξιολογείται αρνητικά (50% έναντι 35%).
Σημαντικό επίσης συμπέρασμα από τα ποιοτικά στοιχεία των ερευνών όλων των τελευταίων μηνών είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να προσεγγίζει πλέον την “οροφή” των επιδόσεων του.
Στελέχη του κυβερνώντος κόμματος ομολογούν ότι μαγικές κινήσεις δεν υπάρχουν και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει από έναν άγραφο κανόνα που έχει εφαρμογή σε κάθε τελική ευθεία προς τις εκλογές για τις παρατάξεις που υστερούν δημοσκοπικά και προσπαθούν αγωνιωδώς να ανατρέψουν τη διαφορά: πολύ δύσκολα της βγαίνουν οι πρωτοβουλίες, καθώς η προοπτική μιας πιθανής ήττας δεν διαμορφώνει σταθερές συμμαχίες και κανείς δεν διακινδυνεύει να ταυτιστεί με μια πολιτική δύναμη που θα χάσει την εξουσία σε λίγους μήνες. Κάπως έτσι εξηγείται και η στάση μέρους της Εκκλησίας, που είχε ως αποτέλεσμα το αδιέξοδο στο σχέδιο Τσίπρα - Ιερώνυμου.
Επιπλέον, μέσα σε αυτό το κλίμα της αποδόμησης, γεγονότα όπως η φυλάκιση της 53χρονης καθαρίστριας στον Βόλο πλήττει ευθέως και τον ιδεολογικό και πολιτικό πυρήνα που θέλει να τονίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος χρεώνεται ότι αυτά συμβαίνουν (και) επί των δικών του ημερών στη διακυβέρνηση.
Υπό το φάσμα των αρνητικών δημοσκοπήσεων και των καθημερινών γεγονότων που προκαλούν φθορά στον ΣΥΡΙΖΑ και εξαφανίζουν τους ΑΝΕΛ, υπάρχει μεγάλη συζήτηση για την πορεία της κυβέρνησης και ήδη διατυπώνονται εισηγήσεις και για τον χρόνο των εκλογών.
Όπως λένε τα «ΝΕΑ», καταγράφονται διαφορετικές εκτιμήσεις με τρία επικρατέστερα σενάρια, δηλαδή τον Μάιο του 2019 (τετραπλές εκλογές), τον Οκτώβριο με τη λήξη της τετραετίας και τον Μάρτιο ή αρχές Απριλίου.
Η βασική όμως διαφωνία στην παρούσα φάση στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές κάλπες είναι η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να μεταλλάξει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα καθαρόαιμο κεντροαριστερό κόμμα.
Η συγκεκριμένη επιχείρηση είναι σε πλήρη εξέλιξη, καθώς ο Πρωθυπουργός είναι πεπεισμένος ότι τα επόμενα χρόνια ο ίδιος δύναται να ηγηθεί ενός διευρυμένου προοδευτικού, όπως το ονομάζει, μετώπου, το οποίο θα εκφράζει ευρύτερες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς.
Με κυρίαρχη εκτίμηση ότι οι αριστερές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πάρα πολύ μικρή απήχηση, έως και ασήμαντη, στην ελληνική κοινωνία, ο Τσίπρας προχωρεί στην υλοποίηση του σχεδίου του για τη διαμόρφωση ενός τελείως διαφορετικού κόμματος.
Σε κάθε περίπτωση, όσο κι αν ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται άνετος και δίνει μάλιστα συμβουλές στην Ιταλία για το πώς μπορεί να κάνει… κωλοτούμπα, η αλήθεια είναι ότι η κατάσταση στην κυβέρνηση είναι δύσκολη. Και οι εισηγήσεις δίνουν και παίρνουν με άλλους να λένε εδώ και τώρα κάλπες για να κεφαλαιοποιηθεί η επιτυχία του κοινωνικού μερίσματος και της μη περικοπής των συντάξεων και άλλοι να ζητούν από τον πρωθυπουργό χρόνο προκειμένου να υπάρξει η μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα...

Το σίγουρο είναι πως μετά τις γιορτές θα υπάρξουν πολύ σημαντικές -έτσι κι αλλιώς- πολιτικές εξελίξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: