Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018

Τσίπρας - Μητσοτάκης δύο διαφορετικές πολιτικές φιλοσοφίες

Δευτέρα βράδυ, η Ελλάδα έχει παγώσει. 
Έχει αρχίζει και μετρά θύματα από την πύρινη κόλαση και ο πρωθυπουργός επιστρέφει εσπευσμένα από την Βοσνία. Αμέσως μετά την προσγείωση, ο Αλέξης Τσίπρας επισκέπτεται το κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος. Σε απευθείας τηλεοπτική σύνδεση συμμετέχει σε σύσκεψη με συναρμόδιους παράγοντες.

Για το αν η συγκεκριμένη επιλογή έκανε επικοινωνιακά καλό στην κυβέρνηση και στον κ.Τσίπρα προσωπικά, ας το κρίνει...
ο καθένας μόνος του. Από μόνη της όμως η κίνηση αυτή δείχνει πολλά.
Αρχικά αποδεικνύει την μεγάλη «εκτίμηση» που έχει ακόμα και σήμερα το Μέγαρο Μαξίμου στο επικοινωνιακό άστρο του Αλέξη Τσίπρα. Είναι φανερό ότι ο στενός πυρήνας των συνεργατών του πρωθυπουργού θεωρεί πως ο κ.Τσίπρας διαθέτει ακόμα πολιτικό κεφάλαιο, το οποίο μπορεί να διασώσει ολόκληρη την κυβέρνηση ακόμα και από μία τόσο δυσάρεστη κατάσταση.

Η κατάσταση όμως δείχνει να είναι εντελώς διαφορετική από αυτήν που θεωρούν ορισμένοι εντός του Μεγάρου Μαξίμου. Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας ο πρωθυπουργός έχει χάσει την «λάμψη» του. Υπολείπεται σε όλες τις κατηγορίες άσκησης πολιτικής, με την πλειοψηφία των πολιτών να μην του έχουν πλέον την ίδια εμπιστοσύνη, την οποία του έδειχναν τρία χρόνια πριν.
Εκτός όμως από το παραπάνω συμπέρασμα, υπάρχει ένα ακόμα που μπορεί να εξαχθεί ή καλύτερα να επιβεβαιωθεί από την συγκεκριμένη επικοινωνιακή κίνηση. Το Μέγαρο Μαξίμου προσέγγισε την ανθρώπινη αυτή τραγωδία με κάθε άλλο παρά χαμηλούς τόνους. Έδωσε το πράσινο φως για την απευθείας μετάδοση σε όλα τα τηλεοπτικά κανάλια της σύσκεψης στην Πυροσβεστική, ενώ τις επόμενες ώρες ο κ.Τσίπρας προτίμησε το γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου από το να επισκεφτεί τις πληγείσες περιοχές. Μία μάλλον ανακόλουθη συνέχεια. Θα μου πείτε μπορεί ένας πρωθυπουργός να βρεθεί από τις πρώτες κιόλας ώρες δίπλα στους πάσχοντες πολίτες, παρά τη μεγάλη πιθανότητα να βρεθεί αντιμέτωπος με τις αντιδράσεις των κατοίκων;

Η απάντηση είναι πως ναι, μπορεί να το κάνει, άλλωστε προκάτοχος του είχε προχωρήσει σε μία παρόμοια κίνηση, έντεκα χρόνια πριν.

Στον αντίποδα όλων αυτών, κινείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ. Σε μία επιλογή που ασφαλώς προκάλεσε αίσθηση, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιμετώπισε το όλο ζήτημα με ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους, μακριά από κάθε προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης. Πέρα από τη δήλωση που έκανε περί διαχρονικών ευθυνών του κράτους , ξεκαθάρισε ότι οι μέρες αυτές δεν είναι η περίοδος για απόδοση ευθυνών. Ενδεικτικό της «καθαρής» επιλογής Μητσοτάκη είναι το γεγονός ότι όλες οι επισκέψεις του σε σημεία ειδικού ενδιαφέροντος έγιναν χωρίς την παρουσία τηλεοπτικών συνεργείων και φωτογράφων (οι όποιες φωτογραφίες και τα όποια πλάνα λήφθησαν από κινητά παρισταμένων).

Το μορατόριουμ αυτό όμως δε θα κρατήσει για... πάντα. Όπως μαθαίνει το liberal.gr στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη το μεσημέρι της Τετάρτης έγινε αναλυτική καταγραφή των δεδομένων και την Παρασκευή, έχοντας δηλαδή ολοκληρωθεί το τριήμερο εθνικό πένθος, η ΝΔ θα λάβει δημόσια θέση για τα όσα έγιναν.

Όπως πληροφορείται το liberal.gr ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα απευθύνει προς την κυβέρνηση μία σειρά ερωτημάτων για τα όσα δεν έγιναν τις τραγικές εκείνες ώρες από τον κρατικό μηχανισμό. 
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κυρίαρχο ερώτημα θα είναι ένα: 
Το γιατί δε δόθηκε εντολή εκκένωσης των περιοχών, με αποτέλεσμα να παγιδευθούν και τελικά να βρουν τραγικό θάνατο πολλοί συνάνθρωποί μας.

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: