Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018

Η διαφορετική αντίληψη Μητσοτάκη στην άσκηση αντιπολίτευσης

Προφανώς και αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η επούλωση των πληγών. 
Προφανώς και σε πρώτο πλάνο είναι η υποστήριξη των οικογενειών που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους και τις περιουσίες τους. 
Προφανώς και δεν είναι η ώρα που για να ξεσπάσει πολιτική κόντρα πάνω από τους νεκρούς της Αττικής. 
Παρόλαυτα επειδή η πολιτική διαχειρίζεται την καθημερινότητα και ουσιαστικά πηγάζει μέσα από αυτή, δεν μπορείς να μην εντοπίσεις μία βαθιά διαφορά που χωρίζει τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μία διαφορά που έγινε τόσο έντονη από εξαιτίας των τραγικών γεγονότων. 

Ας κάνουμε μία υπόθεση εργασίας:
Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στα έδρανα της αντιπολίτευσης και είχε συμβεί αυτό το τόσο ακραίο γεγονός δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κορυφαία στελέχη του κόμματος , αν όχι ο ίδιος ο πρόεδρός του, θα είχαν «εγκατασταθεί» στις πληγείσες περιοχές αλλά και στα ΜΜΕ, ώστε να αναδείξουν τις ευθύνες της κυβέρνησης. 

Πιθανόν μάλιστα να ζητούσαν την παραίτηση της κυβέρνησης, χαρακτηριζοντάς την ανίκανη και επικίνδυνη. Η παραπάνω υπόθεση έχει πολύ μεγάλη δόση αλήθειας, μια και το πρόσφατο παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ το αποδεικνύει. Αν πάμε πίσω στο δραματικό Αύγουστο του 2007 και θυμηθούμε την στάση που είχε κρατήσει εκείνες τις μέρες ο Αλέξης Τσίπρας, εκπρόσωπος τότε τύπου του ΣΥΡΙΖΑ θα βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα.

Πιο συγκεκριμένα στις 28 Αυγούστου 2007 έλεγε: «Η κυβέρνηση έχει γελοιοποιηθεί πλήρως με τα επικοινωνιακά της ευρήματα περί ασύμμετρης απειλής. Η ανικανότητά της να αντιμετωπίσει την καταστροφή αποκαλύφθηκε με εξαιρετικά οδυνηρό τρόπο», αποφεύγοντας να υιοθετήσει τακτική χαμηλών τόνων. 

Το συγκεκριμένο μοντέλο αντιπολίτευσης αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος επιθυμεί σε κάθε ευκαιρία να τονίσει τη διαφορετική λογική και προσέγγιση με την οποία θέλει να εκφράσει τον αντιπολιτευτικό του λόγο.

Ο κ. Μητσοτάκης από τις πρώτες ώρες που έγινε γνωστή η τρομερή δοκιμασία των κατοίκων της Ανατολικής Αττικής ζήτησε από όλους του κόμματός του χαμηλούς τόνους και ήπιες εκφράσεις. 

Δεν είναι τυχαίο ότι από το μεσημέρι της Δευτέρας βρισκόταν  στο γραφείο του στη Βουλή και ενημερωνόταν για τα όσα δραματικά συνέβαιναν. Έβαλε απαγορευτικό  στις δηλώσεις των στελεχών του, ενώ απολύτως ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο προσεγγίζει το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν η δήλωση του: «...Ανήμερα της επετείου για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, η διαπίστωση είναι θλιβερή. Το ελληνικό κράτος αδυνατεί διαχρονικά να προστατεύσει αποτελεσματικά τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών του. Σήμερα, όμως, δεν είναι η στιγμή για απόδοση ευθυνών. Την ώρα που η χώρα πενθεί, δεν έχει νόημα καμία αντιπαράθεση. Τώρα είναι η ώρα για ενότητα και αλληλεγγύη.  Ας αναλογιστούμε μόνο σιωπηλά ότι κάτι πρέπει να αλλάξει και ότι πρέπει επιτέλους να περάσουμε από τα εύκολα λόγια στα δύσκολα έργα» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με άλλα λόγια ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπήκε στο παλιό γνώριμο  πολιτικό «παιχνίδι» περί «άμεσης απόδοσης πολιτικών ευθυνών» και άλλων παρόμοιων κλισέ. Αντιθέτως μίλησε για «διαχρονική αδυναμία του κράτους να προστατεύσει τους πολίτες», ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι ώρα για αντιπαράθεση. 

«Δε θα κάνουμε αυτά που έκαναν εκείνοι, δεν είναι η ώρα της απόδοσης των ευθυνών» τόνισε συνομιλητής του Κυριάκου Μητσοτάκη στο liberal.gr, θέλοντας να αποτυπώσει το κλίμα που κυριάρχησε στον πρωινό καφέ της Δευτέρας στα γραφεία της ΝΔ.  

Στο ίδιο πλαίσιο ο πρόεδρος της ΝΔ κινήθηκε το πρωί της Τρίτης. Χωρίς τη συνοδεία τηλεοπτικών συνεργείων ούτε και φωτογράφων επισκέφτηκε το δημαρχείο Ραφήνας, το Σισμανόγλειο και το κέντρο της πυροσβεστικής στο  Νέο Βουτζά. Μία σειρά επισκέψεων, τις οποίες ο πρόεδρος της ΝΔ ανακοίνωσε στους στενούς του συνεργάτες ελάχιστα λεπτά πριν φύγει από τα γραφεία του κόμματος. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μάλιστα επέμεινε από την πρώτη στιγμή στην ανάγκη παροχής βοήθειας προς τους πληγέντες μέσω του κομματικού μηχανισμού. Γιαυτό και έδωσε εντολή στον γραμματέα της Π.Ε. της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη να συντονίσει το όλο εγχείρημα, το οποίο μέσα στην ίδια μέρα έγινε πραγματικότητα. Τέσσερα φορτηγά με είδη πρώτης ανάγκης παραδόθηκαν από γραμματείς της ΝΔ και μέλη της ΟΝΝΕΔ στο δημαρχείο Ραφήνας, στο Λύριο ίδρυμα, και στην 5η παιδική εξοχή Αγίου Ανδρέα, ενώ φάρμακα παραδόθηκαν στο κέντρο υγείας της Ραφήνας. 



Του Γιάννη Κ.Τρουπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: