Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018

Η πραγματικότητα καταστρέφει το προεκλογικό αφήγημα Τσίπρα

Θα ήταν ένα “ωραίο και χαρούμενο πάρτι”, κάτω από το Αυγουστιάτικο φεγγάρι. 
Κατά προτίμηση Σάββατο για να μην κυκλοφορούν πολλοί στους δρόμους της πρωτεύουσας. 
Θα ήταν μια νύχτα γεμάτη συμβολισμούς, αισιόδοξα μηνύματα για το μέλλον της χώρας και πολλές υποσχέσεις.
Όμως οι επίσημοι καλεσμένοι από το εξωτερικό δεν ανταποκρίθηκαν. Με την Ευρώπη σε εμπορικό πόλεμο με τις Η.Π.Α. και τον υπόλοιπο πλανήτη σε διαρκή συναγερμό, με τα χρηματιστήρια σε τεντωμένο σχοινί, το τελευταίο πράγμα που θα ήθελαν οι ομόλογοι του Αλέξη Τσίπρα στην παρούσα συγκυρία, είναι ένα “κόκκινο πανί” που να προκαλεί τις αγορές να δοκιμάσουν τις αντοχές ενός ψέματος: 
Την έξοδο της χώρας από την Μνημονιακή επιτήρηση...

Ούτε όμως στην Ελλάδα είναι όλοι ενθουσιασμένοι με τα ψέματα του Μαξίμου. Ακόμη και ο πιο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα στα οικονομικά, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος, επέλεξε ένα “συστημικό” μέσο ενημέρωσης, για να προσγειώσει τις επιθυμίες και τις προσδοκίες της ομάδας των ενθουσιασμένων σαραντάρηδων που παρεπιδημούν στην οδό Ηρώδου του Αττικού.
Η εικόνα πλέον δεν είναι ειδυλλιακή.
Από την μία πλευρά η Μέρκελ που αποκαλύπτει ότι μίλησε με τον Αλέξη Τσίπρα και προσπάθησε να του εξηγήσει ότι την 20η Αυγούστου δεν τελειώνει με τις υποχρεώσεις. 
Από την άλλη ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας που ψιθύρισε στο αυτί του Πρωθυπουργού, ότι στον ανοικτό χώρο της Πνύκας στην Ακρόπολη οι φωνές των διαμαρτυρόμενων διαδηλωτών θα μπορούσαν να χαλάσουν την ατμόσφαιρα της γιορτής.
Λίγο πιο κάτω ο Δημήτρης Λιάκος προειδοποιεί ότι για να μην περικοπούν οι συντάξεις όχι μόνο πρέπει να βρεθούν τα ισοδύναμα φορολογικά έσοδα αλλά κυρίως θα πρέπει να υπάρχει έγκριση από τους 18 υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup εκεί όπου κυριαρχεί η Γερμανία, η Ολλανδία και οι στενοί σύμμαχοι.
Τέτοιου είδους αποφάσεις του Eurogroup απαιτούν ομοφωνία δηλαδή αρκεί ένα “κακός υπουργός” μιας μικρής χώρας, για να στείλει την υπόσχεση του Πρωθυπουργού για τις συντάξεις, στον κάλαθο των αχρήστων...
Μακριά από τα παιχνίδια επικοινωνιακής στρατηγικής, ο Γιώργος Χουλιαράκης που υπενθυμίζει σε όλους τι ψήφισε αυτή η κυβέρνηση:
Από τις κύριες συντάξεις -πλην Δημοσίου- θα εξοικονομηθούν 1,4 δισ. ευρώ. Επιπλέον 1,1 δισ. ευρώ θα αποδώσουν οι περικοπές στις συντάξεις δημοσίων υπαλλήλων, ενώ σε 232 εκατ. ευρώ εκτιμάται “το δημοσιονομικό όφελος” από τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων που εξακολουθούν να έχουν προσωπικές διαφορές.
Επιπλέον 95 εκατ. ευρώ το 2019 θα εξοικονομηθούν από τη μη τιμαριθμική αναπροσαρμογή των συντάξεων, που θα μείνουν «παγωμένες» έως το τέλος του 2021.
Μάλιστα, το ποσό αυξάνεται σημαντικά τα επόμενα χρόνια, ώστε έως το 2022 σωρευτικά να εξοικονομηθούν τελικά από το μέτρο του «παγώματος» των συντάξεων 688 εκατ. ευρώ.
Κατά τα άλλα κάποιοι οργανώνουν πάρτι και φιέστες για την “έξοδο από τα Μνημόνια”, όσο το δυνατόν πιο μακριά από τη λαϊκή συμμετοχή...
(φωτογραφία AP)

Του Χρήστου Ν. Κώνστα 

Δεν υπάρχουν σχόλια: